www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Een wandeling door Varkensland

18 juli 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

Vroeger moesten de boeren in het Varkensland hun koeien per boot naar het land varen.

Eén van mijn favoriete wandelingen is in het Varkensland. De route loopt van Watergang naar Broek in Waterland of visa versa. Je kan ook via de Broekermeerdijk een rondje lopen. Als ik door dit open weidelandschap loop kom ik helemaal tot rust terwijl het gebied onder de rook van Amsterdam ligt. Het is ook gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken (haltes Broek in Waterland of Watergang Dorp).

Van een varkensland tot laarzenpad

Maar waarom het gebied ‘Varkensland’ heet is niet meer terug te vinden. Vroeger werd land waarop het gras slecht groeide vaak varkensland genoemd. Je kon er eigenlijk alleen nog maar varkens op houden.
Deze wandelroute is een echt laarzenpad. Het kan er op sommige plekken nat of modderig zijn. De route wordt aangegeven door witte palen die je soms echt moet zoeken. Vanaf Broek in Waterland loop je vanaf de Noordmeerweg via een boerenlandpad midden in de weilanden (klik hier voor de route). Ondertussen kun je dus heerlijk genieten van de Hollandse vergezichten. Na het weidevogelbroedseizoen op 1 juli gaat het wandelpad weer open en is het mogelijk om vanaf de Noordmeerweg in Broek in Waterland naar Watergang te lopen. Na 15 maart is het weer een rustgebied voor de vogels en niet toegankelijk. Halverwege de route staat een picknickbank waar je even kan uitrusten.

Varende boeren

Vroeger was het Varkensland een vaargebied. De boeren konden hun land alleen met de boot bereiken. Tegen de Polder Noordmeer stond ooit een boerderij van de familie Klok. Deze boer moest elk dag zijn melk met de boot naar de Broekermeerdijk varen. Ook het vee werd met de koeboot van weiland naar weiland gevaren. Een lange tijd stond er een bosje op de plek waar ooit de boerderij was. Dit bosje is een paar jaar geleden weggehaalt ten behoeve van de weidevogels. Waar hoge bomen staan willen de weidevogels geen nest maken.

De orchideeën van Varkensland

Er zijn ook fantastische veenmosrietlandjes in het Varkensland met mooie orchideeen en andere planten. Deze landjes liggen in het noorden van het gebied en zijn ook niet toegankelijk. In de rietvelden kunnen ook veel rietvogels hun plekje vinden. Dankzij een groepje vrijwilligers liggen deze landjes er erg mooi bij. Na de vakantie beginnen deze vrijwilligers weer met het opruimen van de gemaaide rietlandjes.

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

 • Dorry
  19 juli 2019 om 20:41

  Het Varkensland ligt in mijn geboortestreek maar ik heb hier nog nooit gewandeld. Dit zou ik heel graag doen met familie, zodra ik weer in de omgeving ben.
  Leuk artikel.

 • Wim Roelofs
  18 juli 2019 om 14:29

  Graag:waar is de startplaats-hoe kom je daar o.a met openbaar vervoer-en welke afstand is het? b.v.d. voor de antwoorden.
  Vriendelijke groet van Wim Roelofs uit Zaandam

  • nicoline duinker
   19 juli 2019 om 09:54

   Ik sluit me aan bij de vraag van Wim Roelofs.
   En zijn er nog meer wandelingen in Waterland?

   Met vriendelijke groet, Nicoline Duinker uit Nieuwendam

  • Inga Tessel
   22 juli 2019 om 09:39

   De wandeling kan je beginnen in Broek in waterland of in watergang. In de tekst kun je nu op hier klikken en kom je bij de route beschrijving. Er gaan veel bussen vanaf Amsterdam langs Broek in Waterland en Watergang. In Broek in Waterland is een mogelijkheid om iets te nuttigen. Wandelingen zijn te vinden op : https://www.wandelnet.nl/wandelregios

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog