www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Warm welkom voor schaapskudde in de Schoorlse Duinen

19 oktober 2016 Boswachter Laurens Bonekamp in Noord-Holland
Schaapskudde met Marijke Dirkson

Staatsbosbeheer nodigt iedereen uit op om zaterdag 22 oktober de schaapskudde van Marijke Dirkson welkom te heten in de Schoorlse Duinen. De kudde wordt rond 10:30 uur verwacht bij de Zwarte Blink. Eind november trekt de kudde verder om vervolgens in februari weer voor twee weken terug te keren. In deze periode organiseert Staatsbosbeheer diverse excursies en ontmoetingen met de schaapsherder.

Goed te vinden
Bijzonder is dat een van de schapen na aankomst, ter verwelkoming, een bel krijgt omgehangen. Zo is het goed te horen waar de kudde zich in de Schoorlse Duinen bevindt. De boswachter en een van de kinderen zullen deze bel bevestigen. Staatsbosbeheer zorgt voor limonade, koffie en thee en een schapentraktatie. Ook kunnen kinderen een wens voor de duinen ophangen in een speciale wensboom.

Op hoge poten
Het Kempisch Heideschaap kan goed tegen de taaie duinvegetatie en beweegt zich op de hoge poten gemakkelijk door de heidevelden. Door het vriendelijke karakter zijn de schapen goed te benaderen. Het schaap is gewend aan recreanten. Omdat een van de schapen een bel draagt, kunnen recreanten horen waar de kudde zich bevindt. Dit geluid moet hondenbezitters er tevens op attent maken dat ze hun honden goed onder appèl houden en daar waar aangegeven aan de lijn. Deze regels gelden normaal gesproken ook in de duinen, maar vanwege de aanwezigheid van de schapen is het nu extra belangrijk dat deze worden opgevolgd.

In de huid van de herder
Op zondag 6 en 20 november organiseert Staatsbosbeheer excursies met de herder. Op de eerste twee data fiets je samen met de herder vanaf het buitencentrum naar de kudde. Daar kun je ervaren hoe het is om herder te zijn en de kudde aan te sturen. Zo mag je de herderstok vasthouden en het commando voor de hond geven. Meer informatie en aanmelden via onze website. Op zondag 13 november is de schaapskudde tussen 10:00 uur en 16:00 uur bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen te vinden. Kinderen kunnen onder andere schaapsmaskers knutselen, een herderstok maken en een schaap aanraken. En natuurlijk kun je de herder vragen wat je altijd al had willen weten over dit bijzondere vak.

Herstel duinen
De schapenbegrazing is een van de laatste acties na de branden uit de periode 2009-2011. Doordat er bij de branden veel voedingsstoffen vrij kwamen, zijn de afgelopen jaren gras en struiken als de Amerikaanse vogelkers flink gegroeid. De schapen moeten voorkomen dat de open duinen dichtgroeien en dragen bij aan herstel van de heide.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog