www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Welkom buiten: op pad in onbekende streken!

17 december 2020 Boswachter Mikal in Noord-Holland

In deze periode, waarin we behoorlijk beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid, is de natuur een fijne plek om er toch even lekker uit te kunnen zijn. Alleen of samen met je gezin. Ikzelf geniet samen met mijn hond de afgelopen maanden nog meer van alle mooie plekken die onze provincie rijk is. Maar ook buiten wordt het steeds drukker. In dit blog wil ik je graag een aantal tips geven voor mooie gebieden waar nog volop ruimte is om rustig te wandelen, fietsen of op een andere manier recreëren.

Voor ik je vertel over de gebieden waar ik graag wandel, nog een tip voor iedereen met kinderen. Er is een super leuke app: Perfect Earth Animals. Je gaat in de natuur op zoek naar virtuele dierenkaarten en ontdekt interessante weetjes over de dieren die daar voorkomen. Er zijn in Nederland al meer dan tienduizend virtuele dierenkaarten verstopt, ook in de onderstaande gebieden.

Wandelen langs het wad op Wieringen

Wieringen is een voormalig eiland tussen de Waddenzee en Zuiderzee en is wonderbaarlijk mooi. Glooiend groen, houtwallen die vee en fietsers beschermen tegen de wind van zee, historische boerderijen, knusse dorpen, slingerende weggetjes. En altijd is de zee dichtbij, en ook de zeevogels. Meeuwen, visdiefjes, lepelaars en ganzen noemen Wieringen hun thuis. Al wandelend of fietsend over de dijk waan je je op een waddeneiland. Ook met je hond heerlijk om te lopen.

Een van mijn favoriete wandelbestemmingen is de dijk langs het wad op Wieringen.

Vooroever

Recreatiegebied de Vooroever strekt zich uit langs de hele IJsselmeerkustlijn van Medemblik tot Andijk. Samen met het Recreatieschap West-Friesland beheren we dit mooie gebied. Strand wordt afgewisseld met natuurgebieden, met natte en drogere gebieden, gras en riet. Maak een stevige wandeling of ga fietsen terwijl je uitkijkt op het IJsselmeer. Vergeet ook niet om je verrekijker mee te nemen. Op de ruige landtongen van Onderdijk huist een grote kolonie lepelaars. Ook broeden er aalscholvers. Ook met je hond ben je hier welkom. Op meeste plekken aangelijnd, maar er zijn ook stukjes waar ze los mogen.

Bij de vooroever vind je prachtige vergezichten over het IJsselmeer.

De Weelen

Natuurgebied de Weelen kenmerkt het landschap van het oude West-Friesland. In de 14e eeuw hebben enkele dijkdoorbraken plaatsgevonden waardoor gaten gevuld met water zijn ontstaan; Weelen of wielen, hier dankt het gebied zijn naam aan. Tegenwoordig is de Weelen een rijk vogelgebied met verschillende terreintypen van bos tot mooie rietvelden. Kenmerkend voor de Weelen zijn ook de bevaarbare vaarten en sloten die het gebied doorkruisen. Het gebied kan varend of wandelend verkend worden. In het gebied zijn honden helaas niet toegestaan.

De Weelen, een pareltje in West-Friesland.

Robbenoord- en Dijkgatbos

Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog deel van de Zuiderzee tussen de kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er twee mooie bosgebieden: Het Robbenoordbos en het Dijkgatbos. In deze gevarieerde bossen kom je heerlijk tot rust; er is volop ruimte voor een lekkere wandeling of fietstocht. Vanaf de uitkijktoren over de Dijkgatweide kun je reeën en vogels spotten. Ook voor de actieve bezoekers biedt dit gebied veel van mogelijkheden. In het Dijkgatbos vind je een onder andere een mountainbikeroute en een ruiterpad. Honden zijn welkom, maar moeten wel aangelijnd zijn vanwege de vele aanwezige reeën.

Een reebok bij de Dijkgatsweide. (Foto: Otto de Vries)

De Uiterdijken

Schellinkhout is een prachtig lintdorpje aan het Markermeer tussen Hoorn en Wijdenes. Staatsbosbeheer beheert een aantal weidevogelgebieden op deze locatie. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft hier een aantal mooie wandelingen die langs deze gebieden en door het dorp langs vele mooie boerderijen en landerijen loopt. Ook als fietser kun je hier je hart ophalen. Geniet van de rust en ruimte op deze mooie locatie. Honden zijn welkom.

Langs de dijk vind je een oude kleiput, genaamd De Nek, waar nu veel watervogels rust vinden.

Kolhorn

Midden tussen de weilanden in West-Friesland-Oost ligt Kolhorn. Als je goed kijkt naar de schilderachtige ligging van dit dorpje achter de dijk kun je je wel voorstellen dat Kolhorn vroeger aan de Zuiderzee lag. Sinds de inpoldering ligt het voormalige vissersdorp midden in het Westfriese landschap en heeft het een beschermd dorpsgezicht. Wandel over boerenlandpaadjes, grasdijken en langs oude veenrivieren en vind je rust in dit prachtige landschap. Helaas heeft het Hoogheemraadschap de dijken afgesloten voor wandelaars met honden (i.v.m. schapen die hier grazen). Hierdoor is alleen de groene wandelroute volledig te bewandelen als je een hond mee hebt.

Bij Kolhorn wandel je over boerenlandpaadjes, grasdijken en langs oude veenrivieren. (Foto: kanoroutes.nl)

Kooibosch en Luttickduin

Aan de binnenduinrand van Zijpe, vlakbij Callantsoog, ligt het Kooibosch en Luttickduin. Het Kooibosch is een voormalige eendenkooi. Dit gemengde loofhoutbos werd vroeger gebruikt als hakhoutbos: het hout werd geoogst als brandhout of om gereedschappen van te maken. Nu mogen de bomen onbekommerd groeien en in het bos broeden onder andere de groene specht en roofvogels als buizerd, havik en sperwer. Het Kooibosch zelf is niet toegankelijk, maar rondom het bos in het Luttickduin kun je mooi wandelen. Een wandeling is ook leuk te combineren met het natuurpad van Natuurmonumenten of met een strandwandeling. Ook met je hond ben je hier welkom, een deel van het gebied is losloopgebied.

In het Kooibosch en boven de akkers zijn buizerds vaak in grote getallen aanwezig. (Foto: Celina Polane)

Schoorlse Duinen bij Hargen aan Zee

Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Beklim dan de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland én volop ruimte om uit te waaien. Om de drukte te ontwijken kun je ervoor kiezen om te parkeren bij Hargen aan Zee. Midden in de duinen is hier een grote parkeerplaats en vanaf de parkeerplaats loop je zo het strand op of de duinen in. Door het grote netwerk aan paden ben je de al snel de grote drukte kwijt en kun je genieten van de natuur. Honden mogen van 1 september tot 1 maart in een deel van het gebied los, mits goed onder appèl. Houd de borden in het gebied in de gaten om te weten waar dit wel en niet mag.

Als je de goede plekken kiest, vind je ook in de duinen bij Schoorl volop rustige paden om te recreëren.

Pettemerduinen

De Pettemerduinen is een lange, smalle duinenstrook tussen het Zwanenwater en de robuuste dijk van de Hondsbossche Zeewering, in de kop van Noord-Holland. Je kunt er beschut wandelen in de bosjes, ver weg kijken vanaf de hoge duintoppen of uitwaaien op het strand. Wat minder bekend dan de Schoorlse Duinen, maar niet minder mooi. Een deel van het gebied (bij St. Maartenszee) is losloopgebied. Er staat duidelijk aangegeven waar de hond weer aangelijnd moet worden.

Het leuke aan een wandeling bij de Pettemerduinen is dat je een strandwandeling kan combineren met een wandeling door de duinen.

Welkom buiten!

Ik hoop dat je met de bovenstaande suggesties misschien wel een leuke bestemming voor een activiteit in je vakantie of weekend kunt vinden. Of je nu komt wandelen, fietsen of lekker sporten: iedereen is welkom. We hebben wel een aantal regels afgesproken om dit voor mens en natuur goed en veilig te laten verlopen. Deze regels vind je op onze borden bij de ingang van de gebieden. Dit zijn onder andere:

  • Volg je eigen spoor; (wandelaars op het wandelpad, ruiters op het ruiterpad, fietsers op het fietspad)
  • Blijf op de paden;
  • Laat geen afval achter;

Fijne vakantie namens de boswachters van De Kop van Noord-Holland!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog