www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Werk in uitvoering, Diemerbos

28 augustus 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Volgende week begint Staatsbosbeheer met werkzaamheden in het Diemerbos. Een aannemer zorgt voor het herstel van een aantal dammen en bruggen. De banken en picknicksets krijgen een opfrisbeurt. Met cofinanciering van de Provincie Noord-Holland kan Staatsbosbeheer deze werkzaamheden uitvoeren. Zo wordt een wandeling door het Diemerbos nóg prettiger.

Herstel van dammen en duikers

Het Diemerbos is een nat bos met veenbodem en een goede afwatering van paden is daarom van groot belang. Op een aantal plekken is het ’s winters moeilijk begaanbaar. Paden worden gedurende dit natte seizoen kapot gelopen, waardoor modderpaden ontstaan. Op deze nattere locaties worden de oude dammen en duikers uitgegraven. Hier komen nieuwe, grotere duikers om het water beter door te laten stromen en dit zorgt voor een betere afwatering van de wandelpaden. De dammen worden breder en afgewerkt met een wat hardere laag om slijtage te vertragen.

Herstel van bruggen

Een aantal bruggen in het Diemerbos moet worden opgeknapt vanwege slijtage. Op sommige plekken zijn brugdelen aan vervanging toe, op andere plekken moet de leuning hersteld.  Door deze houten onderdelen te vervangen door gerecycleerd kunststof, zijn de bruggen weer als nieuw en krijgen ze een langere levensduur.

Opfrisbeurt bankjes en picknicktafels

De bankjes en picknicktafels in het westelijke deel van het Diemerbos krijgen een opknapbeurt. Kapotte planken worden vervangen. Bij alle recreatiepunten wordt een halfverharding aangebracht. Door die hardere onderlaag krijgen gras en kruiden minder snel de kans te groeien onder de bank. Ook hopen we minder slijtage te zien doordat honden minder graven in deze hardere laag.

Planning en veiligheid

Begin september starten de werkzaamheden aan de dammen en het aanbrengen van verharding onder bankjes en picknicksets. Deze werkzaamheden nemen zo’n drie weken in beslag. De herstelwerkzaamheden aan de bruggen begint twee weken later (half september) en dat loopt tot november.

Gedurende deze periode kan het zijn dat je wandeling wordt onderbroken door een afsluiting. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven in het Diemerbos om je wandelrondje vervolg te geven. Om de aannemer niet te storen, vraagt Staatsbosbeheer de afsluiting te respecteren en je hond aan te lijnen op plekken waar wordt gewerkt. Uiteraard is dat ook in het belang van je eigen veiligheid en natuurlijk die van je hond! ’s Avonds wordt de afsluiting weggehaald en zijn alle wandelpaden weer beloop- en bereikbaar.

Verduurzamingsproject

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project ‘Verduurzaming Diemerbos’ waar Provincie Noord-Holland een grote financiële bijdrage aan levert. Kapotte onderdelen van recreatieve voorzieningen worden vervangen door duurzame materialen die langer meegaan. Ook wordt gekeken naar het verminderen van onderhoudswerkzaamheden, waardoor beheerkosten worden verlaagd.

reageren

geef een reactie

 • Rina
  30 augustus 2020 om 16:51

  Kunnen de buizen in het water voorzien worden van gaas, zodat de honden er niet in kunnen?

  • Anne
   1 september 2020 om 08:27

   Nee, dat gaat niet. Dat zou de doorstroming belemmeren (vangen van bagger, blad en takken) en zorgt voor stagnering van het water.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog