www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Werk in uitvoering in het Diemerbos

25 oktober 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Realisatie bouw House of Bird

In 2018 startte de zoektocht van Staatsbosbeheer naar een ondernemer die aan de rand van het Diemerbos horeca kon realiseren en exploiteren. House of Bird kwam met het meest geschikte plan. Mede dankzij crowdfunding kon hun plan worden waargemaakt: een proeflokaal midden in de natuur. Nu de vergunning is afgegeven, kan gestart worden met de bouw. Het voorbereidend werk dat Staatsbosbeheer uitvoert start op 25 oktober. Vanaf begin november start de aannemer met de bouw van House of Bird. Dit werk zal vooralsnog tot in het voorjaar van 2020 duren.

Werk in uitvoering

Om de bouw van House of Bird mogelijk te maken wordt een aantal bomen gekapt. Het omzagen van de bomen start op vrijdag 25 oktober en duurt een week. Het gaat om jonge essen, eiken en een enkele wilg met in totaal een oppervlakte van 2.500 m², vlakbij de ingang van het Diemerbos. De eigenaren van House of Bird, Ralph en Rik, willen het karakter van het bos graag behouden op hun terras. Er wordt daarom selectief gekapt waarbij karakteristieke bomen blijven staan. De uitvoering is in handen van Kampert Bouw B.V. die begin november van start gaat.

De weg vanaf de parkeerplaats naar de bouwlocatie kan vanwege werkverkeer tijdens de bouw minder goed begaanbaar zijn. Er komt bebording ter plekke met informatie en waar nodig voor route omleiding. Mocht de weg gedurende het werk beschadigd raken, dan wordt deze hersteld zodra het werk klaar is.

Zorgvuldig beheer

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedende vogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, worden maatregelen genomen om deze te beschermen. De gekapte bomen worden door Staatsbosbeheer gecompenseerd door nieuwe bomen elders in Noord-Holland weer terug te planten. Staatsbosbeheer geeft hiermee invulling aan de Wet Natuurbescherming, waarin de overheid stelt dat gekapt bos gecompenseerd dient te worden.

House of Bird

De afgelopen jaren groeide Bird Brewery uit tot één van Nederlands meest succesvolle microbrouwerijen. Nu wordt hun droom waargemaakt: een proeflokaal midden in de natuur. House of Bird wordt een plek midden in het Diemerbos waar mensen kunnen genieten van de natuur, speciaal bier, duurzaam eten en bijzondere activiteiten. House of Bird wil bezoekers het Diemerbos laten ontdekken door onder andere excursies te organiseren. Eerder werkte de brouwerij al samen met Nederlands bekendste vogelaar Arjen Dwarshuis en natuurmagazine Roots.

Oprichters Ralph van Bemmel en Rik van de Berg zijn van jongs af aan al veel te vinden in de natuur. Ralph ging als kind op vogelkamp naar Schiermonnikoog en Rik wilde boswachter worden. De natuur zijn zij niet uit het oog verloren: dankzij een bijzondere samenwerking tussen de brouwerij, hun klanten en organisatie Trees for the Future planten zij intussen ruim 45.000 bomen in zes Afrikaanse landen.

reageren

geef een reactie

  • Pien Peeters
    11 november 2019 om 15:39

    Onbegrijpelijk dat dit in het bos geplaatst wordt, terwijl er nog een grote ruimte achter de parkeerplaats aan de andere kant van het geasfalteerde stuk van Claudia Sträter en Expresso is. Maar dát is natuurlijk bedoeld om voor biomassa brandstof weggeraust hout op te slaan!

  • Nico Slotboom
    25 oktober 2019 om 15:17

    Goed initiatief ! Prima dat zo SBB zelf profiteert van horeca rond zijn bos.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog