www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Wintergasten in de polder Zeevang

22 februari 2018 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Een grote groep smienten.

Een grote groep smienten.

De polder Zeevang - de naam zegt het al - was tot in de 13e eeuw gevangen door de zee. Staatsbosbeheer beheert 238 ha. in dit natuurgebied tussen Purmerend en Hoorn. In de winter zit het er vol met smienten. De smient is een mooie eendensoort die naar de veenweidegebieden komt om te overwinteren.

Het mannetje is goed te herkennen aan de oranjerode kop en een geel ‘petje’. Ook wanneer je de smienten niet ziet, kun je ze goed horen. Ze fluiten namelijk vrolijk naar elkaar (“piiew piiew”) en worden daarom ook wel fluiteend genoemd.

Uit vogeltellingen blijkt dat er in de winter zo’n 50.000 tot 60.000 smienten naar Noord-Holland komen. Daarvan gaan er zo’n 15.000 smienten naar de Zeevang, wat het dus een belangrijk natuurgebied voor hen maakt. In 2005 is de polder Zeevang daarom ook aangewezen als Natura 2000 gebied en kent het nu een Europese beschermingsstatus.

Niet alleen smienten, maar ook verschillende soorten ganzen, kieviten en goudplevieren komen hier naartoe om te overwinteren. Het mooie is dat deze wintergasten verrassend gemakkelijk vanaf de openbare weg te bewonderen zijn. De overwinteraars zijn nog tot eind maart hier te vinden, maar dan komen ook de broedvogels, zoals de grutto. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten vogels te spotten in deze periode.

Op zondag 25 maart kan je weer met mij mee vanaf de Oude School in Warder. Samen maken we een wandeling naar de Klemweg om daar de vogels te spotten en kom je onderweg van alles over het gebied te weten. Wil je mee? Geef je dan wel even op via de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zeevang/vogels-van-zeevang.

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

  • Abreu08
    27 februari 2018 om 10:50

    We are a team of writer, and we provide edubirdie cost. We will definitely visit there for outing. I had never heard about Zeevang polder. Thanks

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog