www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Excursie

8 september 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Ik ben niet van plan om van elke excursie die wij doen verslagen te maken, en op dit weblog te zetten. Dit zouden ruim 300 verslagen worden. Maar het gebeurt niet elke dag dat er ruim 25 zeer belangstellende en kritische journalisten op bezoek komen. Afgelopen maandag kwam de vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland langs.

Bioloog  Frans Vera  gaf een boeiende lezing over ontstaan en beheer van natuur in Nederland en in de Oostvaardersplassen in het bijzonder. Het was frappant om te zien hoe onze persoonlijke beelden van natuur, en wat wij mooi vinden, uiteindelijk toch doorklinkt in ons taalgebruik.

Na een rumoerige, maar open discussie, is er een veldbezoek gebracht met de bolderkar. Zowel de aantallen dieren, maar ook de aanwezigheid van twee visarenden en diverse zilverreigers en grauwe ganzen gaven de excursiedeelnemers een goede indruk van het gebied. Helaas liepen de paarden zo ver weg, dat het niet mogelijk was om ze van dichtbij te bekijken.

Op de terugweg zagen wij nog een hertenkalf liggen dat niet meer op kon staan. Nadat ik van dichtbij het dier goed had bekeken, vond ik het dier te zwak en ik was van mening dat het niet meer lang zou leven. Het beestje had waarschijnlijk de aansluiting met de moeder gemist en was daardoor verzwakt geraakt. Voldoende reden om het dier af te laten schieten, zodat eventueel lijden het dier bespaard is gebleven. Zo werden we met de hele groep geconfronteerd met de kringloop van het leven.

reageren

geef een reactie

  • Leo smits
    12 september 2010 om 04:10

    Hoi Hans heb de blok gelezen hier in sri lanka ziet er goed uit. Hier alles Oké groet leo

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog