www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Beheer nader bekeken

22 september 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), wordt het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen van de afgelopen vier jaar onder de loep genomen. Deze taak is weggelegd voor de International Comité on the Management of the large herbivores in the Oostvaardersplassen (ICMO). Natuurlijk brengen ze ook een bezoek aan het gebied zelf. Afgelopen vrijdag stond dat op de agenda.

Deze commissie heeft al eerder advies gegeven. In 2006 had de commissie als opdracht om te zoeken naar een passend beheer voor de grote grazers die sinds 1984 in de Oostvaardersplassen leven. Het advies dat toen is uitgebracht is hier te lezen. In de commissie zitten deskundigen vanuit diverse disciplines; zo zijn er populatiedeskundigen, ethici, ecologen, veterinaire deskundigen en anderen. Staatsbosbeheer heeft dit advies in het beheer de afgelopen vier jaar uitgevoerd. Het was sowieso de bedoeling dat het ICMO na een aantal jaar opnieuw het beheer zou evalueren.

Nu, na vier jaar is dat moment aangebroken. Iets eerder dan gepland omdat de Tweede Kamer na de situatie van afgelopen winter graag eerder een evaluatie wilde hebben. Daar heeft de minister van LNV gehoor aan gegeven en de evaluatie een jaar naar voren gehaald.  Het ligt in de verwachting, dat de commissie begin november hun bevindingen in de vorm van een advies naar de minister van LNV sturen.

Uiteraard kan de commissie ook deze keer weer op alle medewerking rekenen, zowel van Staatsbosbeheer, als van anderen waar zij mee zal overleggen. Overigens bepaalt de commissie wie ze willen spreken. Tijdens het  bezoek van afgelopen vrijdag aan de Oostvaardersplassen zijn veel onderwerpen ter sprake geweest. Het is een spannende tijd en ik ben benieuwd naar het eindoordeel van de commissie. Maar ik zie de uitslag van deze evaluatie met vertrouwen tegemoet.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog