www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Broedsel zeearend lijkt dit jaar geen succes

22 maart 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

zeearendHelaas, soms heeft de natuur zijn eigen manier van doen en gaat niet alles zoals wij het willen. Het lijkt er op dat de zeearend die in de Oostvaardersplassen sinds 2006 elk jaar tenminste één en een keer zelfs twee jongen heeft groot gebracht, dit jaar niet zo succesvol broedt.

Afgelopen tijd werden beide zeearenden afwisselend gezien bij één van de twee nesten die ze in de vorige jaren hadden gebouwd. Een zeearend kan een nest wel tientallen jaren achtereen gebruiken. Uiteindelijk bleek dat de voorkeur van de vogels naar het in 2008 gebouwde, en deels reeds verzakte nest, uitging. Ze waren weer begonnen met het opbouwen van het nest, maar hebben de sterkte van het nest overschat. Afgelopen week is de bodem uit het nest gezakt, mogelijk met het al aanwezige ei er in. Spijtig, maar weinig aan te doen.

De vragen die zich nu meteen opdringen: gaan ze weer opnieuw een nest maken, waar doen ze dat dan, kunnen ze zo laat in het jaar nog een extra broedsel leggen, is er in de Oostvaardersplassen nog wel plaats voor een nieuw nest, etc. Op al deze vragen is niet zo maar een antwoord te geven. Natuurlijk maken ze wel weer een nest, maar of dat dit jaar nog gebeurt en waar zullen de vogels echt zelf moeten uitmaken. En wordt zo’n extra legsel dan succesvol? Geen idee, ik weet wel dat wij in 2008 hebben gezien dat het nest dat nu doorgezakt is, in slechts enkele weken werd gebouwd. In de Oostvaardersplassen zijn voor zeearenden bomen genoeg om nesten te maken, zeker in het moeras. Dit hebben ze inmiddels wel bewezen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de zeearenden zo niet dit jaar, dan wel volgend jaar hun plekje weer zullen vinden.

En iets wat mij zeker tevreden stemt, is het feit dat sinds het eerste broedgeval van de zeearend in de Oostvaardersplassen het aantal broedparen met tenminste 200 % is toegenomen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog