www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zeearend fopt ons allemaal

29 maart 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Vorige week meldden we dat het zeearendpaar door hun inmiddels kolossale nest was gezakt. Groot nieuws. Want het is natuurlijk alweer de zevende keer dat het stel in de Oostvaardersplassen broedt, maar het zijn bijzondere vogels die tot de verbeelding spreken. En natuurlijk was de Oostvaardersplassen de eerste plek waar ze na eeuwenlange afwezigheid, en direct met succes broedden. Nu kan ik melden dat ze ons alweer verbaasd hebben, want ze hebben een nieuw nest gebouwd. En ze broeden!

We zijn van de week goed gaan kijken in de buurt van de twee nesten. Natuurlijk met de nodige voorzichtigheid want vogels verstoren we in deze periode niet. Wat schetste onze verbazing? We zagen door de grote kijker een nieuw nest met daarop een broedende zeearend. Het is een wonder dat ze in zo’n korte tijd weer een nieuw nest gemaakt hebben. Het is inmiddels al hun derde nest. Het nieuwe nest bevindt zich ver in het moeras, in een oude wilg en zit laag bij de grond.

Zo zie je maar weer. Als je natuurlijke processen de ruimte geeft, zul je je verwonderen wat er allemaal gebeurt. Die grote vogels zetten onze natuurbeelden volledig op de kop. Want hoeveel mensen zeggen niet dat Nederland geen echte natuur meer heeft? En hoeveel zogenaamde deskundigen hebben  beweerd dat de zeearend niet zou kunnen broeden in de Oostvaardersplassen omdat er geen geschikte bomen zouden zijn? Aannames en veronderstellingen waar dit zeearendstel lak aan heeft. Een nieuw nest, een nieuwe kans. Ondertussen broeden er meer zeearenden in Nederland. En ik ben als boswachter hartstikke trots dat de Oostvaardersplassen een soort kraamkamer voor bijzondere vogels in Nederland is. Dus mij mogen ze foppen!

reageren

geef een reactie

 • DirkMW
  10 april 2012 om 17:28

  Hoi Hans. Ik zou haast zeggen gefeliciteerd als “pleegvader” Ik ben zelf in de gelegenheid qua werk om in de winter deze zeearenden nogal eens tegen te komen, maar dan in de buurt van Ketelmeer. Het blijven fantastische vogels. Nu maar hopen op een gezonde gezinsuitbreiding
  Groeten Dirk MW

 • Irma Vogel
  1 april 2012 om 11:44

  Geweldig nieuws, Hans. Ik had het na je vorige bericht over de Zeearenden niet meer verwacht. zo zie je maar, laat de natuur zijn eigen gang maar gaan.

 • Ben Prins
  30 maart 2012 om 06:59

  Heel leuk nieuws! En wat een geweldige vogel is het.

 • Bé Wolters
  29 maart 2012 om 19:07

  Wat een goed nieuws. Onlangs zag ik zelf nog 2 zeearenden bij de Jan van den Boschplaat, en op waarneming.nl zag ik dat ze daarna ook nog gezien waren. Ik hooprte nog op goed nieuws, en dat is er nu dus!
  Bé Wolters

 • ceesvg
  29 maart 2012 om 16:52

  Net als het weer zijn de dieren ook niet te sturen, ook al heb je ervoor gestudeerd.:-):-):-)
  Ben heel blij om dit te lezen.

  Gr Cees

 • renevosfotografie
  29 maart 2012 om 14:44

  Fantastisch nieuws!

  Groet, René

 • Hans van de Winkel
  29 maart 2012 om 14:43

  De natuur blijft verbazen, wij komen met Pasen eens een kijkje nemen in de Oostvaarders- en Lepelaarsplassen. Ik heb al veel gelezen over dit unieke natuurgebied/vogelparadijs oa in “Vogels in hun landschap. De mooiste vogelwandelingen in Nederland” dus wij laten ons verrassen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog