www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Oude dame

27 april 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

de oudste hinde van de OostvaardersplassenVanochtend zag ik haar weer, de oudste hinde van Nederland. Op de foto is duidelijk te zien dat zij de afgelopen winter een jas heeft uitgedaan, maar zich weer volledig aan het herstellen is. Ze loopt nu wat strammer en stijver, maar met een leeftijd van circa 23 jaar mag dat ook wel. Voor publiek is zij absoluut niet bang, en ik heb bijgaande foto gewoon met een smartphone kunnen maken. Ik vind het spannend om te zien hoe zij uit de komende winter vandaan komt.

Activiteiten
Ze zijn er weer, de activiteiten die Staatsbosbeheer dit jaar in de Oostvaardersplassen organiseert. Het excursieprogramma is gelijk gebleven, zoals de wandeling naar de Schollevaar (de boswachterswandeling), en in het najaar de bronstexcursies. Maar er zijn ook nieuwe excursies. Zo vertrekt vanaf a.s. zondag elke zondag om 14.00 uur de ecokar vanaf het natuuractiviteitencentrum de Oostvaarders uit het Oostvaardersbos. De tocht duurt circa 1,5 uur, en onderweg wordt er een kopje koffie geschonken. Deze tochten gaan door delen waar voorheen geen excursies kwamen, dus voor iedereen die al eerder is geweest maar nu de Oostvaardersplassen vanaf Almere wil bekijken, dat kan.

Iets anders dat te gebeuren staat, is de zeearend wandelmarathon. Deze wordt dit jaar op 14 mei voor de 4e keer gelopen. Informatie hierover is te vinden op www.paripatoo.nl. Er zijn meerdere afstanden mogelijk. En nu we het er toch over hebben, zet ook de Dutch Bird fair even in je agenda. Tijdens deze twee dagen in augustus 25 & 26, zijn er weer verschillende kraampjes met leuke producten bij het beheergebouw aan de Knardijk. Ook hiervoor is een website geopend op www.dutchbirdfair.nl.

Bijzondere waarnemingen
Afgezien van de zeearend die weer op zijn nest zit, waren er deze week nog wel andere bijzondere vogels te zien; Canadese ganzen, een zwarte Ibis, jonge grauwe ganzen en nog steeds vele brandganzen. En natuurlijk ook weer veel vogelaars die hiernaar komen kijken.

Winter
De winter is nu wel echt voorbij, en komende week gaan wij weer terug en vooruit kijken naar hoe de winter is verlopen, wat het heeft opgeleverd, en hoe wij in de komende winters nóg beter met de Oostvaardersplassen en de hier in het wild levende dieren kunnen omgaan.

reageren

geef een reactie

 • Winfried van Meerendonk
  1 mei 2012 om 09:59

  Beste Hans,

  Gisteren, een prachtige koninginnedag doorgebracht in de OVP. Vanaf het Jan van den Boschpad namen we waar met de telescoop hoe een zeearend hoog in de lucht een visarend dwong om de vis af te staan. Vervolgens dook de visarend een aantal malen richting zeearend die zich op de rug wierp om af te weren, ronduit spectaculair.
  Langs dit zelfde pad zag ik een bordje met tekst over de zeearend en een afbeelding van een visarend. Hopelijk kan dit snel vervangen worden anders krijgt het publiek verkeerde informatie.
  Voor mensen die eens het broedseizoen van een stel visarerenden willen volgen verwijs ik graag naar: http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html
  Met vriendelijke groet,
  Winfried van Meerendonk
  Vogelwerkgroep Zoetermeer

  • R. van Bergen
   1 mei 2012 om 11:01

   Winfried juist opgemerkt. Tevens kan zo geconstateerd worden dat die Esten kennelijk betere techniek hanteren dan wordt gebruikt voor “Volg de Vos” en geen kabeltje tussen camera en server als ik het goed begrepen heb, maar draadloos.

   Goed wellicht ter aanvulling voor mensen die nog eens willen vergelijken tussen een Visarend en een Zeearend hier een opname die ik een poosje terug heb gemaakt van 8 Zeearenden op een winter voerder plek in Estland:

   http://www.youtube.com/watch?v=fjyTIbgtBag&feature=youtu.be

   Roelf

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog