www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen werden langzaam wit

10 december 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

OVP-winter-2012-konikToen ik dit weekend naar buiten keek, werd het weer mooi wit. Dit betekende voor iedereen in Nederland oppassen en aanpassen. Voor ons betekende het ook extra aandacht voor de dieren in de Oostvaardersplassen. Dit weekend deed ik een ronde door het gebied om even een blik te werpen. De dieren waren rustig en keken me na wanneer ik hen voorbij reed. Toen ik bij de beemdlanden (deel van het gebied) de bocht om reed, zag ik een grote roedel met edelherten staan. Er stonden nog enkele geweidragers bij, die vooraan in de roedel stonden. Ik bekeek de roedel en constateerde dat het er goed uitziet. Toen ik mijn ronde vervolgde, kwam ik een groep koniks tegen, allemaal met het hoofd in dezelfde richting; met de wind mee. Met deze sneeuw hadden de dieren geen moeite. Op dit moment zijn de dieren in uitstekende conditie en is er voldoende beschutting (riet, ruigte, richels) en voedsel in het gebied. Dat de dieren rustig reageren is normaal als het wat kouder wordt.

Met vriendelijke groet,
Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • R. van Bergen
  6 januari 2013 om 15:50

  @Alex
  Kijk Alex daar zullen de Balemansen het per direct met je eens zijn, zie ook de reactie op Norman.

  Alleen vinden zij dat het zo moet als op de Veluwe, gezonde goed in het vlees zittende dieren afschieten om, een in een zelf bedacht theoretisch model van draagkracht, aantal dieren over te houden.

  En daarom moet er ook bijgevoerd worden juist om te zorgen dat er elk jaar weer genoeg dieren zijn om dood te schieten voor het vlees. En dat dachten ze tot voor kort aan de goegemeente wijs te kunnen maken als “noodzakelijk wild beheer” wegens het ontbreken van die top predatoren. En nog steeds lijkt het dat hun praatjes voor de vaak door velen geslikt worden, de tegenstanders van de jacht zijn, in de jagers demagogie, altijd stads mensen die op 10 hoog 3 achter wonen, nooit komt er een werkelijk goed tegen argument voor de jacht uit hun koker.

  En dus is de wijze waarop het in de OVP gebeurt, waar wel beheerd wordt op een wijze dat de mens “probeert” de top predatoren te vervangen, een grote bedreiging voor het sprookje dat ze ons eeuwen lang hebben voor kunnen schotelen.

  En het ultime zwakte bod is natuurlijk te gaan zeuren over spel fouten. Omdat kennelijk jijbakken ook maar iets zouden uitmaken om dan opeens hun bedrijf, al in je schulp kruipend, zal worden goed gekeurd.

  En Neerlandici, nou vergeet het maar.
  Een afdekken van een groot gebrek aan kennis en ondersteunende feiten.
  Maar zo ken ik ze de voorstanders van de jacht.

  Roelf

 • Alex
  5 januari 2013 om 23:38

  Sorry voor de spelfouten, heren en dames neerlandici…..

 • Alex
  5 januari 2013 om 23:32

  Volgens mij vinden enkele commentators zichzelf belangrijker dan de beperkt aanwezige natuur in Nederland. Zolang het wild in de OVP geen natuurlijke vijanden heeft ls wolven of beren, zal er door de mens ingegrepen moeten worden. De mens heeft uiteindelijk deze situatie gecreëerd? Of maken er een meer natuurlijk ecosysteem van of we schieten jaarlijks genoeg dieren af. Er is geen ander dierwaardig alternatief.

 • R. van Bergen
  14 december 2012 om 21:26

  Zo Aart, en wat zouden die lezers dan van mij gaan denken?
  Dat jij mijn bijdragen evenals Balemans onzinnig vind is niet de maat die bij “lezers” opgeld zal doen.

  Dat jagers menen dat zij hun visie op natuur moeten “opleggen” aan anderen is van hen bekend.

  Zelfs het bedreigen van toeschouwers, die volgens hen even te nadrukkelijk, naar hun bezigheden kijken is een veel voorkomende schande.

  Balemans en kennelijk ook jij, hebben een opvallende manier van discussieren met mensen die hun visie niet delen en daarbij zijn dinigrerende opmerkingen over de opponent gebruikelijk.

  Vaak wordt zoietse veroorzaakt door een te kort aan klasse. noem het maar beschaving.

  Ik zou zeggen, ook hier, als de Blogger het toe staat, vooral mee doorgaan. Ik denk en dat is geen vastelling van wat anderen van jouw en Balemans bijdragen gaan denken, maar wel een inschatting, dat zo de lezers heel goed geïnformeerd worden over wat jullie werklijke menthaliteit is en dat de lezers daar, hopelijk, iets van gaan denken.

  Dus Aart van den Berg en Rien Balemans, omdat de lezers vast iets over jullie gaan denken, hier vooral mee doorgaan.

  Roelf

 • R. van Bergen
  12 december 2012 om 15:40

  “Ieder goed geaard dierenliefhebber moet respect kunnen opbrengen voor ijveraars ter voorkoming van dierenleed.”

  Helaas Balemans behoor jij daar nu juist niet bij.

  Roelf

  • Aart van den Berg
   13 december 2012 om 12:48

   Roelf, houd toch op met je onzinnige opmerkingen ! De lezers gaan iets van je denken !

 • Rien Balemans
  11 december 2012 om 20:38

  Hoi Norman,
  Een perfecte reactie ! Ook jij praat over natuurgebieden en over dieren en vogeltjes die jaarlijks in de vrije natuur sterven. Echter we moeten ons wel realiseren dat de OVP geen natuurgebied is en door onszelf is aangelegd, waar we de dieren hebben “afgezet” en daarna de controle volledig zijn kwijt geraakt met de ernstige gevolgen, die we helaas ieder jaar moeten ervaren.
  In een door ons zelf afgesloten gebied had dit nooit mogen gebeuren !! Ooit zullen de echte dierenvrienden opstaan tegen dit door onszelf veroorzaakte leed. Het mag niet langer getolereerd worden. Ik blijf ijveren voor een evacuatieprogramma, zodat we de gemaakte fouten in deze te kleine “dierentuin” kunnen corrigeren. Bijvoeren, bijvoeren en nog eens bijvoeren leidt inderdaad naar een steeds ernstigere situatie ! Geen enkele ecologische kennis is daar tegen opgewassen.
  Mijn argumenten voor een goed gecontroleerd evacuatieprogramma ( mogelijk jaalijks ) moge hiermee duidelijk zijn.
  Dat er iemand is, die steeds primitief reageert, vind ik niet erg en beschouw ik meer als wat gezeur dan als een nuttige bijdrage aan de steeds maar voortdurende discussie over het dietenleed in de OVP . Ieder goed geaard dierenliefhebber moet respect kunnen opbrengen voor ijveraars ter voorkoming van dierenleed.
  Rien Balemans

 • R. van Bergen
  11 december 2012 om 14:42

  @ Norman

  Juiste repliek.

  Alleen bij Balemans aan dovemans oren. Hij wil niet weten wat er elders en vooral niet op de Veluwe, gebeurt. Want dan kan hij zijn jagers vooroordelen hier niet ventileren. Vooroordelen die nog steeds verkocht worden als vallide kennis, terwijl de voortschrijdende kennis van de ecologie een geheel andere richting uit wijst.

  Roelf

 • Hans Breeveld
  10 december 2012 om 23:05

  Hoi Bertwin,

  goed om te zien dat jij het stokje nu even overneemt. Ik ben er van overtuigd, dat jij dit zeker goed zult doen. Natuurlijk worden de dieren uitstekend door jou en de andere collega’s in de gaten gehouden. Ik ben ervan overtuigd dat de dieren het prima hebben. Sterkte hiermee, en tot ziens.

  Hans Breeveld

 • Norman
  10 december 2012 om 22:19

  Beste Rien,
  Wat stel je dan voor? Bijvoeren? En wat doe je dan met de onnatuurlijk grote aanwas van jonge dieren in het seizoen daarop? Ook weer bijvoeren? En wat doe je dan met de onnatuurlijk grote aanwas van jonge dieren in het seizoen daarop? Ook weer bijvoeren? En wat doe je dan met de onnatuurlijk grote aanwas van jonge dieren in het seizoen daarop? Ook weer bijvoeren? Etc..etc.etc..etc.etc..

  Wist je dat dieren als het Winterkoninkje, Ijsvogel en Goudhaan veel grotere verliezen kennen in de Hollandse winters. wist je dat de uitval op de Veluwe procentueel hoger ligt dat bij de OVP. Wat wil je daar dan aan gaan doen? Of mogen deze wel verhongeren omdat we hier toch niets van mee krijgen. Wist je dat een Edelhert in de OVP veel ouder word door een rijker voedselaanbod dan op de schrale gronden van de Veluwe?

  De natuur werkt volgens een heel eenvoudig principe. Survival of the fittest. Alleen de sterkste dieren overleven barre tijden waardoor de soort sterk en in balans blijft. De OVP bied alle dieren voldoende mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot gezonde dieren en onder andere de seizoenen werken daarbij als selectiemiddel.

  Daarnaast worden de dieren geëuthaniseerd in de OVP als deze ernstig dreigen te gaan lijden. In geen enkel ander natuurgebied word deze humane manier van beheer gedaan. Alle andere Edelherten, wilde zwijnen, egels, konijnen, hazen, bosmuizen, winterkoninkjes, zeehonden, etc. etc. zullen gewoon zonder enige hulp sterven als deze verzwakt zijn door de seizoensinvloeden / ouderdom / ziekten / etc.

 • Rien Balemans
  10 december 2012 om 20:10

  Het eerste bericht bij de aanvang van de winter 2012-2013 over de dieren in de Oostvaardersplassen is weer binnen.
  Hoeveel van die prachtige dieren zullen er weer de hongerdood, na ernstig lijden, gaan sterven ?

 • Henk Bos
  10 december 2012 om 20:07

  Beste Bertwin,
  Leuk dat er weer een berichtje geplaatst is …ondanks de tijdelijke afwezigheid van Hans ..
  Goed om te horen dat de conditie van de beesten goed is .. ( Ik had nog niet anders verwacht )

  Ik vroeg me af wanneer “De Driehoek” weer afgesloten gaat worden ?
  Nu de beesten meer beschuting hebben in het gebied is het dan misschien mogelijk om de driehoek open te houden? ..

  Groetjes Henk Bos

  • Michiel Leegerstee
   17 december 2012 om 13:51

   “Ik vroeg me af wanneer “De Driehoek” weer afgesloten gaat worden ?
   Nu de beesten meer beschuting hebben in het gebied is het dan misschien mogelijk om de driehoek open te houden? “..
   Is deze vraag van Henk Bos al beantwoord/overdacht?? Dan kunnen we in de winter ook blijven genieten van de schoonheid van het gebied (en workshops fotografiebeleving blijven geven)

 • cobie&bas
  10 december 2012 om 18:08

  Het is toch een fijne gedachte dat er mensen zoal;s jullie zijn die een vinger aan de pols houden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog