www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wintergebieden voor dieren in Oostvaardersplassen geopend

14 januari 2013 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer gunt ook deze winter de wilde dieren die in de Oostvaardersplassen leven zo veel mogelijk rust. De kuddes grazers krijgen de kans om de beschutting op te zoeken, doordat in de wintermaanden een aantal bosgebieden voor de dieren opengesteld worden. Dit heeft voor het publiek gevolgen wat betreft de toegang tot deze gebieden, in de periode vanaf 16 januari tot half/eind april. In deze tijd, is net als in voorgaande jaren de toegang beperkt in het Oostvaardersbos bij Almere en de Driehoek bij Lelystad.

Dekking
De voornaamste reden voor de tijdelijke afsluiting, is het feit dat gedurende de winter dieren, naast dekking, ook behoefte hebben aan rust. Door de winterse weersomstandigheden kunnen de dieren minder voedsel vinden. Zij passen zich aan deze omstandigheden aan, door zo zuinig mogelijk met hun vetvoorraad om te gaan. Als de dieren zich onnodig verplaatsen, gebruiken ze energie die ze beter kunnen gebruiken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het verstoren van de dieren, waarbij zij de dekking moeten verlaten. Beschutting is juist essentieel voor hun welzijn.

Beheer en veiligheid
Doordat zich in de winterperiode veel dieren in de tijdelijk afgesloten bosgebieden ophouden, betekent dit ook dat zich hier een groot deel van het beheer afspeelt. Dit houdt in dat een dier, waarvan de conditie dusdanig is teruggelopen dat het de komende 2-3 weken hoogstwaarschijnlijk niet zal overleven, tijdig wordt geschoten. Tot dat moment kan een dier zo natuurlijk en volwaardig mogelijk leven. Dit met de zekerheid, dat zodra het einde van het leven in zicht is, dit snel en pijnloos wordt beëindigd. Om te voorkomen dat eventuele omstanders bij het afschieten gevaar lopen is de toegankelijkheid beperkt.

Oostvaardersbos
Voor het Oostvaardersbos betekent dit dat de (doorgaande) bospaden tijdelijk worden afgesloten voor bezoekers. Voor de fietspaden gelden aangepaste openingstijden. Dit geldt met name voor het Jan van den Boschpad en de Hugo de Vriesweg. Gedurende de ochtend zullen ten behoeve van het beheer enkele delen van deze paden tijdelijk worden afgesloten. Zodra de controle van het bos rond het Natuurbelevingcentrum ‘De Oostvaarders’ is afgerond kunnen de fietsers en wandelaars weer gebruik kunnen maken van de verharde wegen. Daarna vindt er controle plaats van het meest noordelijke gedeelte van het bos, waarna om circa 12.00 uur ook het laatste deel van het Jan van den Boschpad (tot aan de Oostvaardersdijk) weer geopend is. Ter plaatse wordt e.e.a. met bebording extra aangegeven. Doordat er rust heerst, zullen de grote grazers in het bos ook vanaf het fietspad beter te zien zijn.

Natuurbelevingcentrum ‘de Oostvaarders’ blijft bereikbaar.
Gedurende de gehele winterperiode blijft het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders vanaf de afrit van de buitenring gewoon bereikbaar.

De Driehoek
Het gebied, gelegen aan de Knardijk en de spoorbaan in Lelystad, is gedurende deze periode de gehele dag gesloten voor het publiek. Ook hier geldt uiteraard dat het beheer zijn gang moet kunnen gaan, en de veiligheid van de bezoeker voorop staat.

Schollevaar
Om mensen eens een andere kant van de Oostvaardersplassen te laten zien, is de observatiehut ‘de Schollevaar’, die normaal niet vrij toegankelijk is, gedurende deze periode juist wel vrij toegankelijk. Mensen kunnen hier op eigen gelegenheid een wandeling naartoe maken. Vanuit deze hut is er een fraai uitzicht over de aalscholverkolonie van de Oostvaardersplassen.

Begeleide wandelingen
Voor mensen die toch de grazers van dichterbij willen zien, organiseert Staatsbosbeheer gedurende deze periode wandelingen in ‘de Driehoek’. Deze wandelingen worden begeleid door één van onze vrijwilligers. Onderweg is met enig geluk, veel te zien van de grazers die hier leven. In de Driehoek zullen de wandelingen in principe plaatsvinden op woensdag, zaterdag en zondag. De wandelingen starten om 13.00 uur. Voorwaarde is wel dat er voldoende deelname is. Opgeven kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren op het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Knardijk, of via de email: oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl

Kosten
De kosten bedragen € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Voor groepen groter dan 5 personen zijn er in deze periode geen excursiemogelijkheden.

Toezicht
Met aangepaste bebording wordt in het terrein aangegeven waar de afsluiting precies van kracht is. De medewerkers van Staatsbosbeheer zullen extra toezicht houden op het naleven van de maatregelen.

Meldpunt
Staatsbosbeheer vindt het van groot belang dat het welzijn van de dieren gewaarborgd is. Daarom heeft Staatsbosbeheer een meldpunt ingesteld waar mensen ook buiten kantooruren melding kunnen maken van dieren waarbij directe hulp noodzakelijk is. Men kan dan bellen met: 0320-254585, optie 3.

Voor meer informatie:
Buitencentrum Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad
Tel: 0320-254585

Of via
Email: oostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl
www.staatsbosbeheer.nl

Met vriendelijke groet,
Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

  • Leo van Malsen
    22 januari 2013 om 11:46

    Tegelijk een mooi excuus om ervoor te zorgen dat het grote publiek niet kan zien hoeveel dieren er nu weer het loodje gaan legen, en vooral ook niet hoe dat precies in zijn werk gaat.

  • hazze jachtargumenten
    22 januari 2013 om 08:36

    Van bergen, voordat u anderen aanvalt op hun taal, zou u zelf uw reactie’s eerst ook even kunnen controleren.
    denigreredne, Maar u hebt blijkbaar nog nooit gehoord van tikfouten, u maakt ze alleen maar.
    mvg hazze

  • Bé Wolters
    14 januari 2013 om 16:57

    Ik hoop twee dingen:
    – dat mensen niet eigenhandig toch de afgesloten gebeiden ingaan, met het idee “dat het wel mee valt”
    – dat er niet weer een discussie over wel/niet bijvoederen gaat ontstaan deze winter. Het beleid is duidelijk omschreven en goedgekeurd.

    • R. van Bergen
      16 januari 2013 om 16:05

      Bé in onderschrijf je wens. Maar het ongefundeerde drammen onder het motto ik moet gelijk hebben en als ik dat niet krijg dan ga ik schreeuwen dat je niet deugt, gaat gewoon door onder “‘zorg voor de grote grazers”. En als men dan maar een beetje fatsoenlijk bleef en argumenten gebruikte, maar nee vooral denigreredne insinuerende opmerkingen die niets met welke objectiviteit dan ook te maken hebben zijn het gereedschap.

      Het meest opvallende en overigens ook hylarische is wel een zekere José Verhagen onder “Nieuwe beheersweg……” en die zich ook nu weer met loze opmerkingen meldt onder “zorg voor de grote grazers” meent mij te kunnen breidelen, want dat is wat dit soort mensen beogen, met de opmerking: “Uw kennis van de Nederlamdse taal laat ook te wensen over !”Voor als het niet direct opvalt, deze zelf benoemde Neerlandicus weet kennelijk niet dat Nederlandse taal, met een N wordt geschreven en niet met een M.

      Maar ja men geeft zo natuurlijk wel gelijk een visitekaartje af.

      Roelf

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog