www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nieuw nest voor de zeearenden

18 maart 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

nieuw nest zeearendEerder deze winter werden wij opgeschrikt door de mededeling dat het oudste zeearendnest van de Oostvaardersplassen, en dus ook van Nederland, tijdens een storm uit de bomen was gewaaid. Er is enige tijd overheen gegaan, voordat wij met zekerheid konden vaststellen waar de zeearenden dit jaar zouden gaan broeden. Hier, of misschien ergens anders.

De laatste tijd blijken er 2 nesten te zijn gebouwd. Ook worden er regelmatig meerdere zeearenden gezien. Op een gegeven ogenblik kreeg ik een (onbevestigde) melding van 5 stuks! Wat wij in ieder geval zeker weten, is dat er 2 volwassen zeearenden zich in het gebied ophouden, die af en toe gezelschap krijgen van 2 jonge vogels. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat deze jonge vogels (al) tot broeden komen, maar je weet nooit.

Op bijgaande foto is duidelijk één van de beide nesten te zien, met daarbij 2 volwassen zeearenden die daar heen vliegen. Deze foto is vorige week genomen, en momenteel zien wij eigenlijk regelmatig 1 vogel vliegen. De kans is groot, dat de andere vogel zich op het nest bevindt.

Het wordt dit jaar toch weer spannend om te zien hoeveel jongen er uitkomen, en natuurlijk wat de andere 2 jonge vogels gaan doen.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • wim
  4 mei 2013 om 12:12

  Kan het zijn dat ik er gisteravond een zeearend bij Steigereiland zag op IJburg?
  Het was een grote roofvogel die een geluid maakte dat ik nog niet kende van een vogel.
  Het geluid leek verdacht veel op wat ik op internet terughoor.

  • Boswachter Hans Breeveld
   7 mei 2013 om 07:33

   Beste Wim,

   het is vanaf hier moeilijk in te schatten wat je precies gezien hebt. Gezien de afstand hemelsbreed is het niet uitgesloten dat je een zeearend gezien zou hebben. Het is echter wel zo, dat de zeearend in deze tijd ( broedperiode) zich over het algemeen dicht in de buurt ven het nest ophouden. Waarschijnlijk is het dus niet. Ik zal proberen zo spoedig mogelijk iets van een update te geven van de stand van zaken van de zeearend. Maar, omdat deze ruim 1 kilometer ver in het moeras zitten is het niet goed mogelijk om zicht te krijgen op de ontwikkelingen.

   Wordt vervolgd…

   Hans Breeveld

 • wilma
  29 april 2013 om 09:28

  hans hoe staat het ervoor met de zeearends horen er niks meer van?

 • jeroen roelofsen
  26 april 2013 om 22:16

  Is er al nieuws of allebei de paren (gaan) broeden?

 • Gaby Makowski
  18 maart 2013 om 21:55

  Hans,
  I hope so much for a successful nesting of the zeearenden. I’m living at the Elbe-river where we have a lot of them. It is such a heart-touching motion to watch these majestic birds, flying in the sunset. Good luck for the OVP!
  Greetings
  Gaby

  • R. van Bergen
   20 maart 2013 om 11:59

   In Estland zijn er nu 3 eieren.

   Roelf

 • Gert Jan Knoet
  18 maart 2013 om 21:12

  Hans,
  Mooie ontwikkelingen. Te zien vanaf de Grote Praambult? Of vanaf de dijk?

  • jan
   19 maart 2013 om 20:59

   Te zien vanaf de Grote Praambult

 • Peter Baaten
  18 maart 2013 om 21:00

  Prachtig toch, maar wel spannend ,omdat het nu nog afwachten is welk koppel er nu bezig is…

  Gr. Pathel

 • Henk Schuurman
  18 maart 2013 om 19:24

  Hallo,

  Waar zijn die zeearenden eventueel te zien of beter nog te fotograferen?
  Worden ze ook bij de lepelaarsplassen gezien of alleen op een bepaald stuk in de OVP?

  • Wim Kleefstra
   20 maart 2013 om 11:08

   Ook bij de Lepelaarplassen is af en toe een zeearend te zien. Kijk maar op waarneming.nl. Op de Natte Graslanden, vanaf de Oostvaardersdijk of vanuit de kijkhutten, kun je ze dan goed fotograferen.

 • cobie&bas
  18 maart 2013 om 18:48

  Wat fijn dat ze weer nieuwe nesten hebben en dat er meerdere gesignaleerd zijn dat geeft goede hoop voor de toekomst.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog