www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Jonge edelherten, zeearenden en film

6 juni 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

hert-met-kalfNet als elk jaar rond deze tijd worden weer de eerste kalveren van de edelherten gezien. Eerst nog een enkele, straks vast meer. De herten zijn dit jaar later met het opzetten van het nieuwe gewei. Dit lijkt alles te maken te hebben met het lange en koude voorjaar. Ook duurt het nu wat langer voordat de dieren weer hun oude conditie van de zomer terugkrijgen, maar het gebeurt wel. De herten zien er nu nog wat verfomfaaid uit. Dat komt door de wintervacht die af en toe in plukken aan het lijf hangt. Grappig is ook om te zien dat nu  met de warmere dagen, de herten regelmatig in de poelen liggen te rollen en genieten van een modderbad.

Het paartje zeearenden heeft 2 jongen gekregen. Alweer een fantastisch resultaat. Het ringen zal dit jaar niet gebeuren. Dit hebben we besloten omdat de boom waar het nest in zit erg ver (meer dan 1 km) in het moeras zit. Om te voorkomen dat wij veel andere vogels verstoren, is besloten om dit jaar over te slaan, en in het najaar te gaan kijken of, en zo ja hoe wij volgend jaar eventueel wel zouden kunnen gaan ringen.

Op dit ogenblik wordt door het team van EMS films de laatste hand gelegd aan de film “De Nieuwe Wildernis”. Deze film, waarvoor bijna 2 jaar lang in de Oostvaardersplassen is gefilmd, laat de natuur in  al haar facetten zien, het gehele jaar door. Half september gaat de film in première en zal in diverse bioscopen in het land te zien zijn.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • Gert Jan Knoet
  6 juni 2013 om 23:22

  In “De Oostvaarder” in Almere is in het weekend regelmatig een voorproefje te zien. De moeite van een bezoekje waard.

 • Tim drost
  6 juni 2013 om 21:17

  Leuk dat de Zeearenden weer succesvol hebben gebroed.
  We verheugen ons op de film van Ruben Smit !

 • coby&bas
  6 juni 2013 om 17:07

  wat leuk dat de eerste kalfjes er weer zijn en dan jonge zeearenden dat zijn toch weer prachtige berichten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog