www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zeearend op eigen vleugels

12 juli 2013 staatsbosbeheer1 in Oostvaardersplassen

Afgelopen week zijn de twee jonge zeearenden in de Oostvaardersplassen uitgevlogen. In het begin hadden we enige twijfel of er nou één of twee jongen op het nest zaten. Dit komt omdat het nest zich ver in het moeras bevindt. Naarmate de jongen groter werden, konden we duidelijk zien dat er twee jonge zeearenden waren. De zeearend broedt vanaf 2006 succesvol in de Oostvaardersplassen. In totaal hebben de volwassen vogels al maar liefst 10 jongen groot gebracht.

ZeearendDeze keer zijn de jongen niet geringd omdat de zeearenden dit jaar een nieuw nest hebben gebouwd. Daarom was het voor ons heel lastig om in te schatten in welke staat het nest was. Is het nest wel stevig genoeg om de grote vogels te ringen? Om die reden, en ook vanwege het feit dat het nest heel diep in het moeras zit, hebben we besloten om dit jaar over te slaan. Over een paar weken zullen de boswachters naar het nest gaan om de situatie en de hoogte van het nest vast te stellen.

De jonge zeearenden maken het goed. We zien ze regelmatig vliegen of in een boomtop zitten. Op dit moment zitten ze nog in de buurt van het nest. Over een tijdje zullen de jongen op zichzelf zijn aangewezen en zullen ze de Oostvaardersplassen verlaten.

De zeearend is een enorme vogel met een spanwijdte tot 2.40 meter. Daarom wordt deze enorme vogel ook wel ‘vliegende deur’ genoemd. Je kunt deze indrukwekkende vogel vaak zien vanaf de Oostvaardersdijk. Hier heb je een prima uitzicht over de Oostvaardersplassen en in het bijzonder over het moeras. Met een goede kijker is het moeras af te speuren en wie weet spot je de zeearend. Ik kan je zeggen dat wanneer ik een zeearend zie, het toch elke keer weer een indrukwekkend moment is.

Met een vriendelijke groet uit de Oostvaardersplassen,
Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • Ravelli, M.
  12 juli 2013 om 15:54

  Prachtig. Altijd weer een mooi moment om naar uit te zien.

 • Peter Gooris
  12 juli 2013 om 12:17

  Prachtig om weer te zien dat er weer jongen zeearenden zijn uitgevlogen in dit mooie natuurgebied de oostvaardersplassen.
  Geniet van het mooie jongen leven!

 • cobie&bas
  12 juli 2013 om 11:46

  Wat mooi dat het dit jaar weer lukt in de oostvaardersplassen een felicitatie voor jullie goede zorgen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog