www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen kleuren geel

26 juli 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Een groot deel van de Oostvaardersplassen is nu geel gekleurd. Ook vanuit de passerende treinen is dit goed te zien. Dit komt onder andere door het zwarte mosterdzaad, dat met zijn fel gele bloemen vooral in de Driehoek voorkomt. Daarnaast bloeit het okergele jacobskruiskruid nu volop.

edelherten tussen jacobskruiskruid

Dit kruid heeft een bedenkelijke reputatie. Als het in hooi terecht komt, kan het giftig zijn voor dieren die dit eten. Het lijkt erop ze het in gedroogde toestand niet herkennen. Maar in de Oostvaardersplassen groeit het al jaren, zonder schadelijk effect voor de hier grazende dieren. Het is een inheemse plant die hier op een natuurlijke wijze is gekomen. Bovendien is het een plant die voor veel insecten als waardplant dient.

Reden voor ons om het jacobskruiskruid gewoon te laten staan en niet te verwijderen (wat overigens eerder de verspreiding en de giftigheid in de hand zou werken, en feitelijk onmogelijk is). Uit diverse artikelen blijkt dat het op termijn waarschijnlijk vanzelf weer verdwijnt. Geniet er nog even van!

Hans Breeveld

Download artikel over jacobskruiskruid uit De Levende Natuur.

reageren

geef een reactie

 • Gerrie
  14 juli 2018 om 22:14

  Jemig, hoe dom kun je zijn!! Lees je eens beter in over JKK! Echt waar, ik snap best dat het in de OVP met jullie aan het roer zo’n dieptriest gebied is geworden. Om welke reden zijn jullie aangenomen? Toch niet om jullie kennis van runderen, paarden, herten en gewassen. Laat staan om het juist kunnen schieten. Bah….!

 • Tea van den Hazel
  18 augustus 2017 om 13:21

  Zal er mooi uitzien met al dat geel.
  Maar wat mij een beetje ( misschien onterecht) zorgen baart is of er met al dat (oneetbare) jacobskruid er wel genoeg voedsel is voor de grote grazers.
  Die moeten uiteindelijk in de zomertijden hun vetreserve opbouwen voor de winter.

  Reactie zie ik gaarne tegemoet.
  Met vriendelijke groet.
  Tea

  • Louise
   9 juli 2018 om 23:04

   Nou meneer de boswachter er is nog niet verdwenen in 2018 het is zelfs giga veel geworden.

   Weet niet waar u dit heeft gelezen dat het vanzelf weer verdwijnt, daar klopt tot nu toe niet veel van zo je nu live kan zien
   Weet u dat dit kruid in onze buurlanden verboden is en als eigenaar van land/tuin u verplicht bent om het te verwijderen.

   Maar in de OVP vinden we het mooi en genieten we er van.
   Op de OVP is alles anders en heeft niets met de echte wereld te maken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog