www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Elektrisch op pad

15 oktober 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Al enkele jaren hebben wij in de Oostvaardersplassen de beschikking over elektrische voertuigen voor excursies. In de aanloopfase gaf dit wel wat problemen, maar nu gaat dat prima. De komende twee weken zijn er uit Engeland 2 elektrische Land Rover Defenders over. Dit om eens ervaring op te doen met dergelijke voertuigen tijdens de fotosafari’s. Het is de eerste keer dat deze wagens in Nederland gebruikt worden.

Landrover Defender

Tijdens deze fotosafari’s kan men ervaren hoe het is om met een stoer, passend vervoermiddel op safari te gaan, op zoek naar een bijzondere foto. Omdat er tijdens deze twee weken ook in de Oostvaardersplassen excursies gehouden worden, zullen wij tijdens deze safari’s onze standaard Toyota Landcruiser vervangen voor een elektrische Land Rover Defender. Na deze proefperiode van twee weken gaan de Defenders weer terug naar Engeland. Of dit in de toekomst op de één of andere manier een vervolg heeft weet ik niet, maar het is wel gaaf om op milieuvriendelijke manier te kunnen genieten van de dieren in de Oostvaardersplassen.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

  • Erica Hennekes
   22 oktober 2014 om 09:29

   Zie je overeenkomsten qua landschap en afmetingen tussen de OVP en Yellowstone?
   Er staat in ieder geval geen stevig hekwerk omheen. Men spreekt van herintroductie van de wolf, die zeventig jaar geleden verdween. Wat was er 150 jaar geleden in de OVP, vissen en zeehonden? Vera had ook al eens geopperd de wolf in te voeren, toen bleek dat de grazers wat al te grondig te werk gingen. Dit plan werd getorpedeerd omdat mensen die er wél verstand van hebben, uitleggen dat een roedel wolven een territorium van 100 á 200 km2 nodig hebben en het landschap van de OVP zonder enige beschutting totaal ongeschikt is voor wolven.

  • R. van Bergen
   22 oktober 2014 om 14:23

   Erica allemaal jagers praat en vooroordeel. Van wolven heb al net zoveel verstand als van ecologie, En dat Yellowstone kwa gebied niet vergelijkbaar is heb ik juist betoogd. Eerder met de Serengeti. Wat dat zogenaamd benodigde oppervlak voor wolven betreft, dat is al net zulke baker praat als het zogenaamde VN rapport dat niet bestaat maar waaraan jagers een bepaalde oppervlakte aan zeggen te ontlenen betreffende de bezetting van Vossen. Fantaseren en dat verkopen als waarheid is duidelijk een aangeboren eigenschap van “lust” jagers. Maar Erica, misschien, als je eens zou proberen onbevangen de kennis uit de gegeven links eens in je op te nemen, leer je werkelijk iets zinnigs.

  • Martijn de Jonge
   28 oktober 2014 om 10:56

   Overeenkomsten tussen OVP en Serengeti? Je kunt een hoop van Roelf zeggen maar humor heeft hij als volgzame P.R.vrijwilliger. De Serengeti kent grote hoogte-verschillen namelijk van 920 tot 1850 meter. Nog los van een geheel andere klimaatzone lijkt dit niet op de OVP die in het gebied een hoogteverschil van hooguit 2 meter kennen en gemiddeld 3 meter onder de zeespiegel liggen. Oh ja, het oppervlak van de Serengeti bedraagt 1.325.000 hectaren, de OVP 6.000. Geen jagerspraat of vooroordeel maar de feiten!

  • R. van Bergen
   28 oktober 2014 om 17:13

   Ach die Martijn toch. Maar Martijn die weet alles van zeearenden die geen bevroren vlees kunnen eten wegens de dan ontstane negatieve energie balans. Toch verkoopt Mathijs zich als zeer arend deskundige. En toch eten zeearenden in Oost Europa bevroren kadavers. Een poos terug is die insteek van Martijn is op dit blog te vinden. Maar goed de internationale commissie van deskundigen die het beleid in de OVP volgt vindt het uitermate verantwoord om de vergelijking met de Serengetie te maken. En ik ben niet zo eigenwijs om die insteek te weerspreken. Het betreft hier mensen van meer wetenschappelijk gewicht dan ik of Martijn de Jonge. De details die Martijn kennelijk van belang vindt moet ik dan ook wegen als er met de haren bij gesleept. Oh ja hier nog even een voorbeeld van Zeearenden die bevroren vlees eten en dat ook weken lang in die streken doen, kan onze zelfbenoemde zeearend deskundige nog wat leren :

   http://www.youtube.com/watch?v=fjyTIbgtBag&feature=youtu.be

  • Gert Jan Knoet
   28 oktober 2014 om 17:22

   Sorry jongens doe eens volwassen en normaal.
   Bedankt.

  • Gaby Makowski
   20 oktober 2014 om 16:02

   I just returned from the Yellowstone NP where I watched the Lamar wolf pack. The re-introducing of these wolves is a fascinating success story. We use it to convince the wolf-opponents that it’s possible to live together with these charismatic animals even in the cultivated landscape of Germany. In Niedersachsen, as a sheep and horse-country, the mood against the wolves rises dramatically. For luck until now, the wolf is under nature protection but the hunters activate lobby groups to settle them in the game law – to shoot them.

  • R. van Bergen
   21 oktober 2014 om 12:58

   Oplossing? Waarvoor? De docu gaat over de ecologie van de angst. Uitzetten van wolven zou een ramp veroorzaken voor die wolven .Die wolven lijken er ook van zich zelf te komen en dan is het te hopen dat Nederland zich beter heeft voorbereid dan tot nu toe het geval is. Wellicht eens wat kennis over wolven proberen op te doen op de volgende Facebook pagina’s en sites, de betreffende docu komt ook daar regelmatig voorbij. https://www.facebook.com/WolvenInNederland

 • Gert Jan Knoet
  15 oktober 2014 om 10:54

  Ik vroeg mij al af wat er nu weer was bedacht. Ik zag hem vanuit de trein al reiden.
  Even later kwam ik hem tegen tijdens mij excursie met de eco kar vanuit Almere.
  Mooi om zo’n relatief stil voertuig tegen te komen in het veld. Normaal was het de brommerige dieselmotor.
  Minder verstoring is altijd goed.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog