www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Warmte in de Oostvaardersplassen

3 juli 2015 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

Net als in de rest van Nederland is het in de Oostvaardersplassen bijzonder warm. Vreemd eigenlijk als je er over nadenkt, in sommige winters tot 20 graden onder nul, en sommige zomers tot ruim 30 graden boven nul, een verschil van 50 graden. In de Oostvaardersplassen heeft het huidige weer eigenlijk weinig effect op de dieren. Af en toe stapt een hert of een paard in een poel, en wentelt zich in het water en de modder, ze vinden het heerlijk blijkbaar. Water is in een moerasgebied uiteraard geen probleem, ook al drogen sommige kleinere poeltjes tijdelijk in.

OostvaardersplassenLater dit jaar zullen zij vast en zeker weer vol staan met water. Toch is het wel aanleiding voor ons om nóg meer dan anders alert te zijn. Het goed in de gaten houden van de condities in het veld is nu extra van belang. Ook het toezien of een dier zich in zijn overmoed niet te ver in het water begeeft is nu natuurlijk belangrijk. Tot op heden heeft zich echter nog geen enkel probleem voorgedaan. Daarnaast is het wel mooi om te zien dat de dieren zich juist nu midden op de vlaktes ophouden. Daar is de meeste wind, en zijn er maar weinig insecten aanwezig. Warm zullen de dieren het niet gauw hebben, zeker niet gezien het feit dat de vacht die zij hebben hen goed isoleert. Vaak meten wij het gevoel van dieren af aan dat van ons. Wij hebben het warm (of koud) en dus zullen de dieren dat ook wel zo ervaren. We gaan dan algauw voorbij aan het feit dat mensen en dieren nou eenmaal anders in elkaar zitten. 

Een ander gevolg van de hoge temperaturen, is het feit dat door de lagere waterstanden in het moeras er slikplaten beginnen droog te vallen. Dit is te danken aan het unieke karakter van het gebied: grote, ondiepe en voedselrijke plassen die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op vogels die aan dit soort gebieden, die wij bijna nergens meer vinden, gebonden zijn. Vooral steltlopers als kluut, grutto, kemphaan, en lepelaar profiteren van de lagere waterstand. Voor de kleinere vogels komen de muggenlarven die in de bovenste sliblaag zitten beschikbaar, terwijl juist voor de lepelaar die op de tast op visjes en grote insecten jaagt zijn prooien dichter op elkaar komen te zitten, en daardoor beter te vangen zijn.

Kortom, ook een zomer heeft zijn eigenaardigheden, en toont eigenlijk gewoon een ander gezicht van de Oostvaardersplassen.

Met vriendelijke groet,

Hans Breeveld

Hans Breeveld, boswachter van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen

 

reageren

geef een reactie

 • Tonny Lenselink
  5 juli 2015 om 11:42

  Beste Hans
  Ik vind het wel een beetje een vreemde conclusie “Daarnaast is het wel mooi om te zien dat de dieren zich juist nu midden op de vlaktes ophouden. Daar is de meeste wind, en zijn er maar weinig insecten aanwezig. Warm zullen de dieren het niet gauw hebben, zeker niet gezien het feit dat de vacht die zij hebben hen goed isoleert.”
  Overal in het land heb ik de dieren tijdens de warmte zoveel mogelijk in de schaduw zien staan en uitgerekend in de OVP zoeken ze de open vlakte op.
  Kan het niet zo wezen dat er niet meer voldoende schaduwrijke plekken aanwezig zijn en dat daardoor de keuze dan ook niet meer zo groot is?

  • R. van Bergen
   14 juli 2015 om 13:37

   Niet geheel logische redenering Lenselink: “Kan het niet zo wezen dat er niet meer voldoende schaduwrijke plekken aanwezig zijn en dat daardoor de keuze dan ook niet meer zo groot is?” Waar jij dieren zoveel mogelijk de schaduw ziet opzoeken zou je dat, met jouw redenering ook “zo veel mogelijk” in de OVP moeten zien. De dieren doen dat niet ook niet “zo veel mogelijk” terwijl er wel degelijk ook schaduw te vinden is. Je kijkt duidelijk met een selectief oog, ben ik van je gewend, dat aanzet tot gerichte redeneringen.

 • gefeliciteerd hans
  3 juli 2015 om 13:14

  het wild weet beter als de mens hoe het met warmte en eventuelen droogte om moet gaan
  kan een mens nog van leren
  groetjes piet

  • R. van Bergen
   14 juli 2015 om 13:38

   Zo is het Piet. Er zijn zelfs mensen die wilde dieren wel zouden willen opleggen dat ze zich moeten gedragen zoals zij dat wensen.

  • Lenselink
   14 juli 2015 om 19:51

   Zet hem op Roelf en blijf gewoon doen waar je goed in bent. “Recht lullen wat krom is”

  • R. van Bergen
   19 juli 2015 om 10:43

   Goede repliek Lensellink . Zo kennen we je weer. Geen argumenten die zelfs maar logisch te onderbouwen zijn, maar wel bordjes wijsheden verkondigen.

 • Peregrine falcons, other birds in Oostvaardersplassen national park | Dear Kitty. Some blog
  3 juli 2015 om 09:13

  […] Hot summer in Oostvaardersplasen: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog