www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Waarnemingen uit het veld

18 december 2015 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Tenminste één keer per maand maakt onze (oud) medewerker Henk Hupkes trouw zijn inventarisatieronde in de Oostvaardersplassen. Op deze wijze draagt hij bij aan het verkrijgen van meer inzicht van de aantallen vogels die in het gebied zijn. Hieronder een korte impressie van zijn meest recente bezoek en wat foto’s.
Hans Breeveld

goudplevier

‘I.v.m. reparatie aan de terreinauto is de opname-datum even over de maandgrens van november heen geschoten naar 2 december. Door de natte terreinomstandigheden vond ik het niet verantwoord om bij perceel CZ30-DZ08 over de kade te rijden. Daardoor is de telling van de zuidwestkant uitgevoerd, waardoor er mogelijk vogels gemist kunnen zijn. Bij grote hoeveelheden vogels horen ook roofvogels en die waren dan ook goed vertegenwoordigd. Zo waren de buizerd, het smelleken en torenvalk aanwezig.

Havik-vrouw met prooi
Havik-vrouw met prooi

In de waterlanden zaten grote aantallen plevieren. Bij het opvliegen, wat regelmatig gebeurt, heb ik foto’s gemaakt en thuis op de PC de aantallen geteld. Hierbij kwam ik op ruim 5.000 vogels waarvan het grootste deel goudplevier was. Verder heb ik opmerkelijk veel haviken gezien, en ook een ruiende slechtvalk.

 

 

blauwe kiekendief
blauwe kiekendief

 

Andere leuke waarnemingen waren o.a. een blauwe kiekendief-vrouw, en het bekendste zeearend-paar van Nederland.

zeearendpaar
zeearendpaar

Prettige feestdagen!
Henk Hupkes’

reageren

geef een reactie

 • Golden plovers and white-headed eagles counted | Dear Kitty. Some blog
  18 december 2015 om 14:30

  […] warden Henk Hupkes reported today about recently counting birds in Oostvaardersplassen national […]

 • joop en josé ghering
  18 december 2015 om 12:40

  weer mooie foto’s!

  ook u allen fijne Kerstdagen en een gelukkig 2016

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog