www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Weer broedende zeearenden in de Oostvaardersplassen

19 februari 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Afgelopen jaar leek het er op dat de zeearend dit jaar misschien voor het eerst sinds 2006 in de Oostvaardersplassen een jaar niet tot broeden zou kunnen komen. Dit dachten we omdat het nest afgelopen zomer tijdens de storm uit de boom was gewaaid. Het leek er lange tijd op dat de vogels geen nieuw nest zouden maken, alhoewel eerder al eens was gebleken, dat zij in zeer korte tijd een nieuw nest kunnen maken. De vorige keer was het nest binnen 1 maand gereed. Afgelopen week was mijn collega in het veld, en zag tot zijn vreugde dat er vlakbij de locatie waar het nest vorig jaar zat, weer een zeearend bezig was met de bouw van een nieuw nest. Op dit moment nog een (voor een zeearend) klein nest,  maar toch heel nadrukkelijk een vogel die druk doende was met de bouw van zijn nieuwe nest.

Zeearenden in Nederland
Al sinds 2006 broeden er in de Oostvaardersplassen zeearenden. Het eerste broedgeval van de zeearend  in ons land sinds de middeleeuwen was een feit. Nadat zeearenden lange tijd in Nederland afwezig waren, hebben zij zich toch weer definitief in Nederland, en voor het eerst in de Oostvaardersplassen, gevestigd. Zeearenden leggen soms al half februari hun eieren, die dan na ongeveer 40 dagen uitkomen. Over het algemeen is 1 jong per nest gebruikelijk, maar meerdere, tot wel 3 jongen per nest komt ook voor. Van de jongen die eerder hier geboren zijn, zijn er verschillende die nu zelf op andere plekken in Nederland broeden. Dit laat goed zien dat een gebied als de Oostvaardersplassen belangrijk is als brongebied voor veel vogel en diersoorten. Voor zover ik het hoor lijkt het ook dit jaar weer goed te gaan met de zeearenden in Nederland.
Dat geeft de burger moed, dat het in ieder geval voor de zeearend steeds beter gaat in Nederland.

Met vriendelijke groet,
Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • Natasjs
  12 maart 2016 om 16:59

  Gaaf zeg
  Waar kan ik ze spotten
  Wil ze zo graag zien en foto’s ervan maken
  Dan kan ik hun ook aan mijn foto album toevoegen
  Waar kan ik ze spotten dan?!

 • Dirk
  20 februari 2016 om 08:51

  Super dat ze weer gaan broeden. Blijf het een van de indrukwekkendste vogels vinden. Voer deze week op Ketelmeer/Kattendiep en daar zaten er ook weer twee broederlijk naast elkaar. Volgens mij wordt daar. ook een nieuw nest gebouwd.

 • petra martens
  19 februari 2016 om 19:35

  top geweldig heb paar jr geleden broedend paar gezien tijdens een boottocht in BB en ik heb t geluk gehad om een arend te fotograferen in een vogelhut in Almere toppie

 • Dutch white-tailed eagles build new nest | Dear Kitty. Some blog
  19 februari 2016 om 09:53

  […] from warden Hans Breeveld of Oostvaardersplassen national park in the Netherlands […]

 • Lies Kassies
  19 februari 2016 om 09:22

  Geweldig dat de Zeearend dit jaar weer bezig is een nest te bouwen, ben benieuwd hoeveel jongen er dit jaar uitgebroed zullen worden.

 • piet voorhaar
  19 februari 2016 om 09:17

  gefeliciteerd

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog