www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Winteropenstelling grotendeels opgeheven

3 mei 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Vanaf 1 mei j.l. is het grootste deel van de bosgebieden die ’s winters dienen als beschuttingsgebied voor de dieren weer opengesteld voor de bezoeker. Mensen kunnen weer de vertrouwde wandeling maken en genieten van al het mooie wat het Oostvaardersplassengebied te bieden heeft.

Oostvaardersbos
Nu het weer na een lange, koude periode met weinig groeiende vegetatie weer warmer wordt, verlaten de dieren de bosgebieden en zoeken zij hun zomergebieden weer op. Alleen voor de runderen in het Oostvaardersbos blijkt de drang om de vlaktes op te gaan nog niet erg groot te zijn. Reden om nog even te wachten met het openstellen van dit deel van het Oostvaardersplassengebied. Naar verwachting zullen vanaf 2 mei ook deze dieren het Oostvaardersbos wel gaan verlaten en kan ook dit bos weer open.

Rust en ruimte geven aan de kuddes
Als mensen een wandeling maken in het Oostvaardersplassengebied, en toch een achter gebleven rund of groepje paarden tegenkomen, is het van belang om vooral afstand te bewaren (minstens 25 meter) en de dieren alle ruimte te geven. Problemen zijn er dan niet te verwachten. Wel moeten mensen er op bedacht zijn dat juist nu de runderen en de paarden kalveren en veulens hebben, het onverstandig is om te lopen tussen een kudde waar jonge dieren tussen zitten. De oudere dieren zijn zeer beschermend, en een aanval is dan niet uitgesloten. Ruimte geven aan de dieren is dus het credo.

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

  • Kim hamburgrr
    3 mei 2016 om 16:12

    Fijn om dat weer te lezen. Heerlijk om weer ons traditionele wandelingetjes te maken. Prachtig om jullie liefde voor de dieren te lezen…bijna met tranen in mijn ogen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog