www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een dag inventariseren in het Oostvaardersplassengebied

9 mei 2016 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen
brandganzen in de Oostvaardersplassen

Door Henk Hupkes, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.

Zoals al eerder vermeld, wordt er één keer in de maand in het droge deel (het zogenaamde buitenkaadse deel van het gebied) op een aantal vaste percelen de vogels geteld. Dit keer was ik op 1 april in het veld, en enkele belevenissen van die dag wil ik graag met jullie delen.

Het is heel normaal in deze tijd van het jaar, maar toch was ik enigszins verbaasd dat de grauwe ganzen alweer met kleine pullen rond zwommen. Terwijl de ene ganzensoort al jongen heeft,  zit de andere gans, de brandgans,  nog in groten getale te wachten op de terugreis naar het hoge noorden, broedend rond de poolcirkel. De laatste decennia hebben ze trouwens hun verspreidingsgebied aardig uitgebreid, ze broeden nu ook in het Oostzeegebied  en o.a. in ons land. Zij die de kustgebieden van Groenland, Spitsbergen of Nova Zembla opzoeken hebben nog een hele reis voor de boeg en moeten daar zich in korte tijd voortplanten. Eén voordeel is dat ze wel 24 uur licht hebben.

vos

Lekker liggend in de zon, werd deze vos door mij in zijn slaap gestoord.
Mogelijk is dit de rekelvos en ligt de moervos bij haar jongen, die in deze periode geboren worden. De rekelvos is zo’n 15% zwaarder dan de moervos. Er is hier in het Oostvaardersplassengebied genoeg voedsel voor handen voor vossen. Ze eten van alles, zoals kadavers van edelherten maar ook ganzenpullen staan op het menu. Het is soms best lastig als je getuige bent van de vos die de tedere kuikentjes grijpt, je bent geneigd om in te grijpen maar zo gaat het in de natuur, het is eten of gegeten worden. Het is maar net waar je in de voedselpiramide staat, en dat is maar goed ook, want alle ganzenkuikens kunnen nu eenmaal niet allemaal groot worden.

Aan het eind van de winter is de conditie van een aantal hoefdieren  zover terug gelopen dat het in te schatten is of zij het voorjaar wel of niet zullen halen. Dit is afhankelijk van het weer, maar ook van de conditie die zij in de vorige zomer hebben opgebouwd. Als de het groeiseizoen kort is, bijvoorbeeld doordat het een koele droge zomer was, zal de conditie van de dieren aan het begin van de winter niet optimaal zijn. Dat betekent dat een deel van de dieren in de winter niet voldoende reserves hebben opgebouwd om het voor jaar te halen. Deze dieren worden tijdig door de beheerders afgeschoten om mogelijk leed onder de dieren te voorkomen.

ovp 1-4-20162016Raven

De kadavers van runderen en paarden worden zo veel mogelijk afgevoerd, terwijl de kadavers van de edelherten blijven liggen. Deze trekken dan enkele tientallen raven aan, en geven een extra verrijking aan het hele ecosysteem. Het is niet voor niets, dat de raaf sinds enkele jaren broedvogel is in en om het Oostvaardersplassengebied.

Meerdere keren hoorde ik één of enkele regenwulpen over komen, hun roep is een heel kenmerkend trillend biebiebiebie….. Maar omdat ze vrij hoog overvliegen en ze af en toe roepen, is het soms heel lastig om ze in beeld te krijgen. Het is een echte trekvogel die in West Afrika overwintert en op de taiga in het hoge noorden broedt.
De grotere aantallen zie je in de Wadden, maar ze trekken ook over het binnenland door. De regenwulp lijkt veel op de wulp, maar is wat kleiner met een kortere snavel en een donkere oogstreep.

De tellingen
Onderstaande tellingen zijn van de vaste telgebieden.

2016-05-09 12_26_42-blog Hupkes 2016 maart JOKE 2.doc [Alleen-lezen] (Compatibiliteitsmodus) - Microso

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Erica Hennekes
  12 mei 2016 om 21:28

  Een enthousiast verhaal over o.a. de schattige tamme vossen, die het altijd zo goed doen bij het publiek. De situatie voor de grote grazers is echter niet zo florissant als die van de vossen die zich de hele winter te barsten kunnen vreten aan alle kadavers. De conditie van de grazers is vel over been aan het eind van de winter, ondanks de jaarlijkse openstelling van de bosgebieden, wat een verkapte vorm van bijvoeren is. Volgens de rapportage zijn er in maart in totaal 805 dieren gestorven. Van de Heckrunderen zijn er in maart 26 geschoten en zijn er 11 natuurlijk gecrepeerd. De pasgeboren kalfjes en veulens die het niet halen worden voor het gemak niet meegerekend. Beste meneer Hupkes kijk toch eens wat verder dan de praatjes van de boswachters, dat ze zo begaan zijn met het dierenwelzijn. De cijfers van gecrepeerde dieren en dieren geschoten in conditiescore 1 spreken voor zichzelf en dit drama speelt zich elke winter weer af voor meer dan 1000 dieren.
  Het lijstje met getelde vogels roept de vraag op, hoe groot het getelde gebied is en hoe de ontwikkeling is ten opzichte van voorgaande jaren en vergelijkbare gebieden in bijv. Lauwersmeer of de Biesbosch. In het laatste broedvogelrapport van SOVON staat dat men gezocht heeft naar broedende raven, maar deze niet gevonden heeft.Dus heb ik zo mijn twijfels als er nu geclaimd wordt dat de raaf er toch broedt. Als U het totale plaatje van de natuurontwikkeling in de OVP wilt leren kennen, raad ik U aan dit rapport eens door te nemen, en niet blind te varen op de informatievoorziening van de zijde van SBB.
  In februari werd in dit blog geschreven dat de zeearend een nieuw nest gebouwd had en daarop zat te broeden. Hoe is dit afgelopen vraag je je af, omdat hier geen enkel bericht aan gewijd wordt.

 • Peregrine falcons, other birds in Oostvaardersplassen national park | Dear Kitty. Some blog
  10 mei 2016 om 08:46

  […] Oostvaardersplasen wildlife in April 2016: here. […]

 • ballade2014
  9 mei 2016 om 15:45

  Henk Hupkes:

  Heel hartelijk bedankt voor alle informatie uit de Oost-Vaarders-Plassen en de prachtige foto’s in het bijzonder van de vos. ik hoop dat we de vossen volgend jaar weer kunnen volgen via de camera’s.
  We hebben als vossenvolgers de jaren 2011, 2013 en 2014 enorm van genoten! Het zou heel erg fijn zijn als we in 2017 opnieuw de vossen kunnen bekijken!

  Vriendelijke groet,

  Lies Kassies

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog