www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Rapportage winter 2015/2016

24 mei 2016 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

Afgelopen maand verscheen de laatste rapportage van afgelopen winter. Deze rapportage beslaat de periode december 2015 t/m april 2016. Staatsbosbeheer informeert gedurende de winterperiode via de website elke maand over de stand van zaken van het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vanaf 1 december 2015 t/m april 2016 zijn in totaal 1613 dieren afgevallen. Dit betreft 1230 edelherten, 317 konikpaarden en 66 runderen. Het percentage dieren dat door de boswachters is afgeschoten bedraagt 90%. In de Oostvaardersplassen is ‘vroeg reactief beheer’ van kracht. Het betekent dat dieren, waarvan duidelijk is dat ze de winter niet zullen overleven, vroegtijdig door boswachters worden geschoten.

Wisselende temperaturen
Afgelopen winter begon uitzonderlijk zacht in december en januari. Daarna kenmerkte de winter zich door behoorlijk wat temperatuurwisselingen. De laatste week van april was koud en guur, er waren hagelbuien, harde wind en zelfs een paar keer nachtvorst. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 8,7 graden was april 2016 bijna een graad kouder dan december 2015 toen het weer extreem zacht was voor de tijd van het jaar.

Populatieontwikkeling
Het lijkt erop dat de populatie een afnemende tendens laat zien. Er is een duidelijke relatie tussen de omvang van het gebied en de grootte van de populaties dieren die in het gebied voorkomen. Anders gezegd: het gebied bepaalt hoeveel dieren er kunnen leven. Binnenkort in de Jaarrapportage meer over de trends in de populatieontwikkeling.

grafiekBekijk de volledige rapportage van april 2016 in het dossier Oostvaardersplassen op de website van Staatsbosbeheer.

Met vriendelijke groet,

Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

 • Jannes
  25 mei 2016 om 17:21

  Sommige mensen denken dat dieren nooit dood zullen gaan wanneer er voldoende voedsel aanwezig is.*zucht*

  Dieren sterven nou eenmaal de hongerdood, zoals de mens van ouderdom sterft, omdat zij een versleten gebit hebben of te laat (of helemaal niet meer) bij het voedsel kunnen komen. Doorgaans is dit in het seizoen dat zij het zwakst zijn, in dit geval de winter. Zo gaat het ook met de eendjes in het park en de eekhoorntjes in het bos. De natuur kan soms hard zijn. Reactief beheer is daarom prima, dit in tegenstelling tot actief beheer in andere gebieden, wat pas écht veel dierenleed veroorzaakt, doordat dieren hierdoor worden gedwongen jaarlijks maximaal te reproduceren en een opgejaagd leven leiden (lijden), nog los van het aanschieten an sich.

  • D.van Dierenvriend
   25 mei 2016 om 20:07

   Sommige mensen denken dat dieren nooit dood zullen gaan wanneer er voldoende voedsel aanwezig is.*zucht*
   Kijk dat is nu ook het probleem.Er is in de wintermaanden niet genoeg voedsel voor zoveel dieren dus verzwakken ze en zullen dan sterven door o.m afschot.
   Ja Jannes misschien is het beter om je even te verdiepen in wat daar gaande is.

  • jannes
   26 mei 2016 om 13:46

   Nee dierenvriend, dat is niet het probleem, dat is een natuurlijk proces. De winter is een schaarste seizoen, waarin nooit voor alle dieren voldoende voedsel aanwezig is. Barrières zijn niets dan normaal, of het nou een rivier, gebergte, hek of sloot is. Zo sterven er ook veel leeuwen in Afrika in het droogteseizoen. Ook maar gaan beheren? Misschien moet je maar eens een ecologische studie volgen 😉

  • Nico Dijkshoorn
   26 mei 2016 om 13:29

   Toch moet dit aantal geschoten dieren tot nadenken stemmen. Zelfs in deze zachte winter zijn er ruim 1600 dieren gesneuveld!! Een aanwijzing dat de voedselsituatie in de Oostvaardersplassen structureel aan het verslechteren is. Ondanks al juichende verhalen. Ieder jaar minder voedsel (ondanks de openstelling van de bossen) en daardoor minder dieren die hier in leven kunnen blijven.
   Wat we ook niet moeten vergeten, is dat deze dieren geschoten zijn bij een conditiescore van 1 of 2. Dan verkeren deze dieren in een conditie die je niet wilt zien. Deze dieren hebben dan langdurig en zinloos lopen te lijden. Vroeg reactief beheer is een fout beheer!! En ondanks de dagelijkse controles is 10 procent van de dieren gestorven door een “natuurlijke dood”. Dat is niet door ouderdom, maar doordat ze verhongerd zijn of te zwak waren om uit een sloot te komen. Wanneer je de cijfers bekijkt valt ook op dat bijna één op de drie Heckrunderen niet geschoten is, maar waarschijnlijk door uithongering zijn gesneuveld. De conditie van de runderen blijkt moeilijk -volgens de Jaarrapportages- te beoordelen en daardoor gaat er vaak iets mis.
   Wanneer worden de beleidsmakers eindelijk wakker?

  • Erica Hennekes
   26 mei 2016 om 22:00
 • wim van bijsterveldt
  25 mei 2016 om 15:57

  Wat hebben die 1613 dieren al geleden voordat ze afgeschoten werden ? Schande !

 • D.van Dierenvriend
  24 mei 2016 om 21:11

  “Het lijkt erop dat de populatie een afnemende tendens laat zien”
  Met een sterfte / afschot van 1613 grote grazers is dat nogal een gemakkelijk rekensommetje

 • Anne Baauw
  24 mei 2016 om 17:26

  het gebied is een park geworden met die vreselijke betonpaden, beheer het dan ook maar als een park…

 • p.g.voorhaar
  24 mei 2016 om 16:05

  AF EN TOE MOET DE NATUUR EEN HANDJE GEHOLPEN WORDEN IS PRIMA ZO.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog