www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nieuwe Natuur-project Oostvaardersplassengebied is stap dichter bij inrichting

18 oktober 2016 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

 

Vorige week hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie en Staatsbosbeheer in het kader van programma Nieuwe Natuur een intentieovereenkomst afgesloten voor het project Oostvaardersplassengebied. Eind 2014 werd het project door Provinciale Staten geselecteerd als een van de Nieuwe Natuur voorstellen om verder uit te werken.

Met het tekenen van de intentieovereenkomst, waarbij afspraken zijn gemaakt over financiering, taken en verantwoordelijkheden, kan er nu een start worden gemaakt met de verdere uitwerking en concrete planvorming.

Blauwe kiekendief  Foto: Thomas van der Es
Blauwe kiekendief Foto: Thomas van der Es

In het project ‘Oostvaardersplassengebied’ beoogt Staatsbosbeheer een drietal gebieden aan de rand van het natuurgebied de Oostvaardersplassen tussen de A6 en de Lage Vaart verder te ontwikkelen en toegankelijker te maken voor recreanten. Door “etalages” te maken, kunnen recreanten de natuur van de Oostvaardersplassen ook hier bewonderen. Het project behelst ook de realisatie van vervangend foerageergebied voor de kiekendief. Er is een kiekendiefcompensatieopgave ontstaan doordat, ten behoeve van diverse bestemmingsplannen in met name de gemeente Almere, er foerageergebied verloren is gegaan. Dat resulteert in een verplichting om dat elders te compenseren.

Staatbosbeheer gaat nu hard aan de slag om de schetsplannen concreet uit te werken, waarbij in de eerste fase de inrichting van een aantal percelen langs de Trekweg aan bod zal komen. Dit gebied wordt een ‘etalage’ voor de kern van de Oostvaardersplassen en toegankelijk gemaakt voor de recreanten.

reageren

geef een reactie

  • Jan Kooistra
    9 februari 2017 om 21:00

    Waar blijft de natuur als we er een recreatiegebied van gaan maken , wandelpaden door het gebied , dus nog meer hekken , gaat het net wat Anne ook schrijft ieder op hokken ?
    Er zijn ook ideeën voor een bungalowpark , meer herrie en lichtvervuiling nachts .
    Zijn we net blij dat de zeearend zich daar thuis voelt , gaan we die familie verjagen
    Vele paarden runderen en herten moeten weg , begin van het einde voor de natuurlijke natuur

    Hoorde vandaag dat Groen Links tegen deze plannen zijn en wil terugdraaien
    Dus mijn idee , Stem Groen Links !

  • Anne
    9 februari 2017 om 11:53

    Wat vreemd dat jullie het hier mee eens zijn. Terwijl in de hoorzitting laatst ik begreep dat jullie er liever ook geen Pretpark van willen maken. Gister is er door de raad beslist dat het voorstel van de SGP en VVD goedgekeurd is. Echt heel jammer dat jullie geen campagne hebben gevoerd om dit tegen te houden. We hebben al een pretpark voor dieren in lelystad, dat is het Natuurpark. Almere heeft zijn eigen tropische gevangenis, Stichting AAP. Waarom moet er nu nog één bij? Laat de dieren toch met rust en geef ze ruimte zonder menselijke bemoeienis. Als mensen koeien willen zien laten ze dan gewoon naar een vee industrie stal gaan. Wellicht begrijpen ze dan beter dat je deze koeien nu een keer met rust moet laten. En vooral in vrijheid moet laten leven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog