www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Einde bronsttijd in zicht

31 oktober 2016 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Foto: Vivian

Altijd een prachtige periode in de Oostvaardersplassen: de bronsttijd. Ik heb de afgelopen weken het geluk gehad om volop van deze periode te kunnen genieten door bijna dagelijkse tripjes door het gebied met collega’s en gasten. En het verveelt gewoon nooit en blijft indrukwekkend.
Het is hard werken voor de plaatsherten, de prachtige dominante herten, die zo veel mogelijk hindes in hun territorium willen hebben. De  ‘manen’ onder de modder gesmeerd, hier en daar een pluk gras in het gewei en daarbij zoveel mogelijk burlen. En dan de bijna voelbare teleurstelling, als de dames gewoon niet onder de indruk blijken te zijn en doorlopen naar het volgende territorium, waar weer een ander imposant hert staat te pronken.
In het terrein krijg je een mooi overzicht van de verschillende roedels hindes en jonge dieren die daar bij horen. Een groepje van soms wel 50 dieren rond een of twee prachtige herten.

Minder maar betere excursies
Nu, eind oktober, komt er een eind aan de paringstijd en verspreiden de dieren zich weer over het gehele gebied. De bronsttijd kwam dit jaar wat laat op gang, waarschijnlijk door de aanhoudende warme periode. Het is dan soms lastig plannen met de excursievoertuigen. Normaal wordt er al gerekend met bronst-excursies eind september en wordt de bolderkar en de ekokar gereserveerd  voor deze periode. Maar om teleurstellingen te voorkomen, starten we pas met de excursies wanneer er ook echt wat hoorbaar en zichtbaar is. Het seizoen was daarmee wel wat korter dan normaal en hebben wat minder excursies kunnen geven. Maar ook hier weer geldt kwaliteit gaat voor kwantiteit.

Op de website van Staatsbosbeheer vind je ons gehele excursieaanbod

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog