www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Hoe gaat het met de herinrichting in het Hollandse hout?

20 april 2017 Boswachter Bertwin Bergman in Oostvaardersplassen

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van de slenk in het Hollandse Hout nabij Lelystad. Het project bevat verschillende fasen waar aannemer van der Wiel druk is met graven en afvoeren van zand en klei. Het bijzondere van dit project is, dat het gefinancierd wordt uit de inkomsten van zand en klei. De markt bepaalt dus de snelheid van het project. De slenk bestaat uit een grote plas en een langgerekte waterpartij door een deel van het bosgebied Hollandse Hout. Met flauwe oevers en verschillende waterdieptes moet dit gebied nog interessanter worden voor mens en natuur.

Er is begonnen met de grote plas (fase 1), waar je voor een groot deel de geplande contouren al kunt zien. Op dit moment wordt er gewerkt nabij de Knardijk (fase 2). Omdat het uiteinde van de slenk in tweeën splitst lijkt het een ‘slangentong’. Deze naam hebben we er als boswachters maar alvast aan gegeven. De grond die in deze fase vrijkomt wordt gebruikt voor de faunapassage aan weerszijden van de Knardijk. In de komende periode zal er dus een verbinding worden gemaakt tussen de ‘grote plas’ en de slangentong. De uitvoering is afhankelijk van de verkoop van zand en klei.

Faunapassage
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het uitgraven van de slenk en het aanleggen van de faunapassage. De faunapassage moet een verbinding maken tussen het Oostvaardersveld en het Hollandse Hout. Vanaf begin 2016 is er voor edelherten de mogelijkheid om vanuit de Oostvaardersplassen richting het Oostvaardersveld te gaan. Enkele dieren wisselen hier al in en uit.

Omdat het graafwerk vlakbij de Knardijk plaatsvind is het praktisch om grond van de slenk hiervoor te gebruiken. Op de Knardijk worden nu flauwe taluds aangelegd met vrijgekomen grond uit de slenk. Er wordt hier dus werk met werk gemaakt. In dit ingerasterde bosgebied tussen de Torenvalkweg, Knardijk, Lage Vaart en Lage Dwarsvaart kunnen dus straks de edelherten vanuit de Oostvaardersplassen, via het Oostvaardersveld naar het Hollandse hout toe. Het project zal wel eerst moeten worden afgerond voordat dit het geval is. Op dit moment moeten eerst nog meer edelherten het Oostvaardersveld gaan ontdekken voordat het omheinde deel van het Hollandse Hout van toegevoegde waarde is.

Het project gaat dus gestaag door en op verschillende plekken is al goed te zien welke vormen het krijgt.

Met vriendelijke groet,

Boswachter Bertwin Bergman

reageren

geef een reactie

 • Sylvia
  9 mei 2017

  ’t Was eerst even flink slikken , toen er vorig jaar zoveel hout om ging. Doch het wordt er elke x als ik kom steeds mooier en mooier. Superknap dat jullie dit overtuigd aangepakt hebben 🙂

 • Hans
  22 april 2017

  Extra reactie mijnerzijds honden alleen welkom in het Oostvaardersveld als deze AANgelijnd zijn volgens de borden van StaatsBosBeer

 • Hans Hegeman
  22 april 2017

  Prachtige ontwikkeling, hoop alleen dat de emigratie van Hert en Hinde vanuit de OVP niet gehinderd en belemmerd zal worden door honden (aangelijnd maar helaas ook loslopend) die momenteel in het Oostvaardersveld welkom zijn.

 • Erica Hennekes
  21 april 2017

  Mooie plannen, de vraag is alleen als de herten de weg naar het HH gevonden hebben, hoe worden dan de aantallen in toom gehouden, zodat het gebied niet net zo kaal wordt als de OVP nu zijn?
  Er wordt gesuggereerd (door dit bericht hier te plaatsen) dat dit gebied deel uitmaakt van de Oostvaardersplassen, maar hoe zit dit nu precies?

 • Peter en Tiny
  21 april 2017

  We komen binnenkort weer gauw een keer kijken. We genieten iedere keer weer van de Oostvaarders plassen

 • Rosalie
  21 april 2017

  Als je dit leest realiseer je je nog meer hoe mooi en bijzonder het is als je dit je ‘achtertuin’ mag noemen. Love it.

 • Henk Brongers
  20 april 2017

  Wordt heel mooi Bertwin

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog