www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Rapportage winter 2016-2017

16 mei 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen
heckrund

De winter is definitief voorbij en een golf van nieuw leven rolt inmiddels over de Oostvaardersplassen. Een goed moment om terug te kijken op de afgelopen winter.

Afgelopen week kwamen de laatste gegevens voor de maandrapportage van april beschikbaar en kunnen we terugblikken op de gehele winterperiode van 2016-2017. Deze winterrapportage beslaat de periode december 2016 t/m april 2017. Staatsbosbeheer informeert gedurende de winterperiode via de website elke maand over de stand van zaken van het vroeg reactief beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vanaf 1 december 2016 t/m april 2017 zijn in totaal 813 dieren afgevallen. Dit betreft 735 edelherten, 75 konikpaarden en 3 Heckrunderen. Het percentage dieren dat door de boswachters is afgeschoten bedraagt 99%, slechts 7 dieren stierven een natuurlijke dood. De wintersterfte is lager dan voorgaande jaren. In de Oostvaardersplassen is ‘vroeg reactief beheer’ van kracht. Het betekent dat dieren, waarvan duidelijk is dat ze de winter niet zullen overleven, vroegtijdig door boswachters worden geschoten.

Zacht, zonnig en droog
Het KNMI typeert de winter van 2016-2017 (december, januari en februari) als zacht, zonnig en droog. December was zacht en zonnig maar was met een gemiddelde van 1,6 graden de koudste maand januari sinds 2010. Er waren zelfs mensen die op de  Oostvaardersplassen de schaatsen onderbonden. Daarna werd het weer zacht. Opvallend is dat het een betrekkelijk droge winter was.

Bekijk de volledige rapportage van april 2017 in het dossier Oostvaardersplassen op de website van Staatsbosbeheer.

Met vriendelijke groet,

Hans-Erik Kuypers

 

 

reageren

geef een reactie

  • Hans Hegeman
    17 mei 2017 om 10:38

    Iets meer dan 20 procent Hert dus nog steeds onder de maximale norm van 30 procent.

  • Martijn de Jonge
    16 mei 2017 om 23:15

    Een kleine hint: ‘” December was zacht en zonnig maar was met een gemiddelde van 1,6 graden de koudste maand januari sinds 2010″. Dit lijkt wat moeilijk met elkaar te combineren december en januari.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog