www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het ringen van de jonge zeearenden in beeld

30 mei 2017 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Anderhalve week geleden werden de twee zeearendjongen in de Oostvaardersplassen geringd. Hierover hebben we op 19 mei een mooi blogje geschreven. Nu kunnen we je ook met een ‘vlogje’ meenemen en je deelgenoot maken van de zware tocht naar het nest en het ringen en wegen van de jonge dieren.

Op pad met Andrea van den Berg (ringster van het eerste uur), Susan Bonekamp (Gebiedsmanager Oostvaardersplassen en voice-over), Leo Smits, Bertwin Bergman, Jos Rutten en Hans-Erik Kuypers (Boswachters voor de Oostvaadersplassen en ladderdragers) en onze gasten Michiel Rijsberman (Gedeputeerde Flevoland) en Mennobart van Eerde (Ecoloog bij Rijkswaterstaat).

Zware omstandigheden, mooie ervaring
Hemelsbreed slechts een kleine kilometer van de kade naar het nest. Normaal gesproken een piepafstandje. Wadend door het moeras, met een sompige bodem en open water,  is deze afstand best een hele onderneming en kost het al snel een uur om op de plaats van bestemming te komen. De tocht is echter een geweldige natuurervaring, midden in een onmetelijke rietvlakte, met slechts het geluid van de wind en af en toe het ‘gehoemp’ van een roerdomp. Kijk hieronder het filmpje van het ringen, meten en wegen van de jonge zeearenden.

Zeer goed zeearend jaar
Dit seizoen is zeer goed verlopen voor de zeearenden in Nederland. Klik hier
voor meer informatie

 

reageren

geef een reactie

 • Martijn de Jonge
  1 juni 2017 om 12:58

  Zeearendringer van het eerste uur in de Oostvaardersplassen was de begin dit jaar overleden roofvogelonderzoeker Frank de Roder. Hij ringde zeearendkuikens in de Oostvaardersplassen in 2007, 2008 en 2009. Tevens was hij betrokken bij de monitoring van de eerste succesvolle broedpoging in 2006.Daarna, in 2010 kwam Andrea van den Berg in beeld. Frank de Roder ringde overigens ook nog zeearendkuikens in het Lauwersmeer in 2011, 2012 en 2013.

 • Ronald J.N.Dalhuijsen
  30 mei 2017 om 20:49

  Mooi en heel boeiend, leerzaam, het volgen en ringen van de zeearenden.!!!Dank voor delen. Onlangs volgde ik via 3 -4 webcam´s het groot brengen van een Arend , in Zuid West Florida, Aanvliegen van prooi.
  Er is nog veel moois te leren en zien.

 • Flora
  30 mei 2017 om 17:48

  Super!!!!! Ook hier bedankt voor het delen.
  Groet Flora

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog