www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nest Europese hoornaar in het Kotterbos

27 september 2017 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Deze week is een nest van de Europese Hoornaar ontdekt in het Kotterbos bij Almere. Even was er het vermoeden dat het de Aziatische hoornaar zou zijn, een exoot die een bedreiging vormt voor onze bijen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat het om de Europese hoornaar gaat.

Hoornaars zijn in principe geen agressieve dieren. Sterker nog, ze zijn veel minder agressief dan de ‘gewone’ wesp. Momenten dat ze wel agressief worden is als mensen of dieren binnen een straal van circa 5 meter rondom hun nest komen. Omdat het hoornaars-nest in het Kotterbos in een boom aan het mountainbike-pad gevestigd was, hebben we het nest helaas onschadelijk moeten maken. Dit om de veiligheid van de mountainbikers en andere bezoekers niet in het geding te laten komen.

Over de hoornaar 

Een hoornaar is een wespachtige. Hij kan tot 3,5cm lang worden. Hij is hiermee de grootste wespachtige van België & Nederland. Hij heeft een roodbruine kop en borststuk en een duidelijk hoorbaar, zoemend vlieggeluid. Hij is minder vaak voorkomend dan andere wespen en ook minder agressief. Zijn steek is wél pijnlijker dan die van bijvoorbeeld een bij maar het gif is minder krachtig. Ze gebruiken dit gif om insecten te doden, die ze dan tot moes vermalen met hun kaken en opeten of aan hun larven voeren. De hoornaar valt dus alleen aan ter verdediging van zijn nest of wanneer je hem extreem verstoort.

Vanaf woensdagavond 27 september is het pad in het Kotterbos weer toegankelijk voor het publiek.

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Mikal Folkertsma
  28 september 2017 om 10:09

  Hartelijk bedankt voor jullie reacties en betrokkenheid. Ik vind het mooi om te merken dat jullie meeleven met de natuur in onze gebieden.

  Wij vinden het ook jammer dat we voor deze oplossing hebben moeten kiezen. Maar nadat twee honden ernstig ziek geworden waren door steken, was het risico te groot dat op korte termijn een wandelaar of fietser ook aangevallen zou worden. Doordat het nest direct aan het pad was, kwam de veiligheid van onze bezoekers in gevaar. Afsluiten van het gebied redelijk druk bezochte zou niet voor een weekje zijn, maar al snel 2 maanden of langer. We hebben contact gehad met EIS Kenniscentrum voor Insekten over deze maatregel. Op korte termijn zullen we ook met hen om tafel om te kijken hoe we in de toekomst met dit soort situaties om kunnen gaan.

 • Jaap Beets
  27 september 2017 om 19:11

  Onbegrijpelijk dat jullie een paar mountainbikers belangrijker vinden dan een nest hoornaars. Om nog maar te zwijgen over jullie voorbeeldfunctie. Ik begrijp wel dat mensen denken dat hoornaars bestreden moeten worden.

 • Jos Vink
  27 september 2017 om 18:24

  Helemaal eens met voorgaande reacties. Waarom moet de natuur altijd het onderspit delven als recreatieve belangen in het geding zijn. Pad afsluiten in het vervolg of omleggen.

 • Tea van den Hazel
  27 september 2017 om 13:23

  Ik verbaas me ook een beetje over deze rigoreuze maatregel om het nest van de Europese hoornaar te vernietigen. Ik dacht dat het nou juist de taak van de oostvaardersplassen was om ‘de natuur zijn natuurlijke gang te laten gaan’.
  Dan gaan die mountainbikers maar een poosje ergens anders ‘biken’…
  Waarom dit besluit genomen?

 • Wilma Opper
  27 september 2017 om 12:53

  Teleurstellende beslissing om voor de makkelijkste weg te kiezen om het nest onschadelijk te maken door de natuurbeheerders. Het pad had wellicht ook deels afgesloten en omgeleid kunnen worden. Leven en laten leven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog