www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Hert zoekt vrouw

19 oktober 2017 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Heb jij ze al gehoord? De edelherten in de Oostvaardersplassen? Als je op dit moment de Oostvaardersplassen bezoekt, hoor je ’s morgens vroeg en tegen de avond indrukwekkend gebrul om je heen. De bronst is in volle gang. Maar wat is de bronst nu eigenlijk?

Simpel gezegd is de bronst de periode waarin herten zich voortplanten. Deze periode valt elk jaar in de maanden september en oktober. De mannetjes verlaten hun groep en trekken er alleen op uit. Door dat hun hormoonhuishouding verandert en de testosteron door hun lijf giert gedragen ze zich niet alleen anders, maar ze zien er ook anders uit. Ze worden gespierder en rondom hun hals vormen zich lange haren, deze worden bronstmanen genoemd. Het zijn echte macho’s op zoek naar de dames. Tijdens de bronst neemt een mannetjeshert voor hij op pad gaat een modderbad in een zelf gemaakte ‘zoelpoel’ en besproeit hij zich met zijn eigen urine. Met zijn lichaamsgeur en een luid gebrul bakent hij zijn tijdelijk leefgebied af, het territorium. Dit brullen heet bij herten ’burlen’. Als ik het zou moeten omschrijven, dan is het een geluid wat klinkt als iets wat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. Behoorlijk indrukwekkend dus!

Een mannetjeshert dat zijn plaats veroverd heeft bij een roedel hindes wordt een plaatshert genoemd. Hij is de baas in zijn eigen gebiedje en zal andere herten die in de buurt willen komen wegjagen. In de meeste gevallen door te burlen of te dreigen, maar soms loopt dit op een flinke knokpartij uit. Hierbij kunnen de herten elkaar soms flink verwonden. De herten ruiken het wanneer een hinde haar eisprong heeft. Je kunt dit ruiken zelfs zien, doordat het hert zijn bovenlip iets optilt en zijn kop optilt (flemen). Het hert beslaat (bevrucht) de bronstige hinde en als de bevruchting geslaagd is, zal er circa 34 weken later een kalfje geboren worden.

Al met al een paar heftige weken dus voor de edelherten in de Oostvaardersplassen. Ook in de Driehoek die voor het publiek toegankelijk is kun je zomaar tussen de burlende edelherten staan en het schouwspel met eigen ogen bekijken. De grootste kans hierop heb je als je ’s morgens vroeg rond zonsopkomst of tegen het eind van de middag in het gebied bent.

Foto: Vivian Schlosser
reageren

geef een reactie

  • play pinochle free online
    13 juli 2018 om 06:16

    Play the most exiting online pinochle game,this game are most famous http://pinochle.online/ Asia,but many users has played this game in India,so we have easily to played and create the score,share all game lover this game

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog