www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Helikopter tellingen boven de Oostvaardersplassen

23 oktober 2017 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Misschien heb je vandaag al een helikopter boven de Oostvaardersplassen zien vliegen. Deze week tellen we namelijk voor de zevende keer de grote zoogdieren van de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter.

Op deze manier willen we manier inzicht krijgen in de aantallen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Er worden meerdere vluchten gedaan voor zo precies mogelijke tellingen. De methode voor het tellen van de dieren in het gebied is zeven jaar geleden voor het eerst gebruikt.

Tellingen en timing

Een internationale commissie van deskundigen heeft Staatsbosbeheer in 2010 deze telmethode geadviseerd, omdat eerdere tellingen verschillende uitkomsten opleverden. In het buitenland heeft men goede ervaringen met het tellen met helikopters in grote natuurgebieden. De tellingen worden in deze periode van het jaar gedaan omdat de bronst voor de edelherten is afgelopen, en het momenteel geen broedseizoen is voor vogels. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt goed in de gaten gehouden. Het welzijn van de dieren in het natuurgebied gaat voor alles.

Deskundig team

Er zijn verschillende externe deskundigen bij de telling betrokken. Er is een luchtteam, dat de telling uit gaat voeren en een grondteam, dat de situatie op de grond nauwlettend in de gaten houdt. Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en bovendien kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwachten we zo precies mogelijke cijfers. Zodra deze bekend zijn laten we het je via onze boswachtersblog weten.

reageren

geef een reactie

 • Tiny
  24 oktober 2017 om 11:28

  Goed werk blijft er toch een goede controle op.

 • Peter
  24 oktober 2017 om 07:13

  Waarom geen inzet van drones? Volgend jaar wellicht?

 • Tea
  24 oktober 2017 om 00:38

  Las laatst een artikel van iemand die bij de luchtmachtbasis Soesterberg woonde.
  Hij schreef dat de herten gewoon kalm over de startbaan liepen terwijl er toen natuurlijk regelmatig straaljagers ed. moesten starten en landen.
  Ook de veldleeuweriken schenen zich niets van die lawaaiige straaljagers aan te trekken en bouwden gewoon hun nesten op de grond vlak naast de startbaan.
  Dieren schijnen daar toch aan te wennen, krijg ik het idee.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog