www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

World Wetland Day: het moeras in het zonnetje

2 februari 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Foto: Anneke Schaap

Op 2 februari is het ‘World Wetland Day’. Een dag waarop extra aandacht gevraagd wordt voor wetlands wereldwijd. Op mijn eerste werkdag als boswachter in de Oostvaardersplassen op 1 september 2017 maakte ik voor het eerst kennis met het moeras. Collega Jan nam me in de kano mee het moeras in. Na een paar honderd meter in de kano voeren we langzaam maar zeker een andere wereld in. Ik voelde me een indringer in deze mooie stille wereld.

Links en rechts van ons in het water zwommen grote karpers. Hier en daar sprongen wat kleinere vissen af en toe het water uit. Watervogels zoals de wilde eend en rosse stekelstaart dobberden rond in hun eigen koninkrijkje. Om ons heen heel veel riet, maar ook moerasandijvie en grote lisdodde.  Langzaam maar zeker werd het gebied dichter en uiteindelijk voeren we richting iets wat een eilandje leek. Bij het uitstappen bleek dat in het moeras schijn soms bedriegt: ik stond bijna tot mijn knieën in de modder!

Hoe het begon
Het verhaal van het moeras in de Oostvaardersplassen is bijzonder. Het ontstond spontaan na de drooglegging van Zuidelijk Flevoland. Doordat iedereen druk bezig was met de ontwikkeling van andere delen van de polder kreeg het moeras kans om zich te ontwikkelen. Het riet dat vanuit vliegtuigjes was uitgezaaid als eerste stap van de ontginning  groeide volop. Op de slikken vestigden pioniersplanten zoals goudzuring en de moerasandijvie zich. Ook vogels die soms al jaren niet meer in Nederland voor kwamen, vonden al snel hun weg naar het moeras.

De Conventie van Ramsar
De Oostvaardersplassen is 1 van de ruim 40 zogenaamde wetlands die zich in Nederland bevinden. Wetlands zijn over het algemeen natte natuurgebieden met een indrukwekkend ecologisch systeem. Sinds 1989 is de Oostvaardersplassen aangewezen als Ramsar-gebied. We vallen daarmee onder de conventie van Ramsar. Ruim 160 organisaties, waaronder de Verenigde Naties, hebben hun handtekening onder dit verdrag gezet. Het doel van de conventie is om de wetlands te beschermen en te behouden.

Vandaag, op World Wetland Day vragen organisaties wereldwijd extra aandacht wordt voor ‘wetlands’ en de bescherming van deze gebieden. Ook in de Oostvaardersplassen staan we hier bij stil met onze speciale ‘World Wetlands Day-moeraswandeling’. Maar niet alleen vandaag kun je met een gids het moeras in. Regelmatig organiseren we speciale moeraswandelingen waarop je met eigen ogen het moeras in de Oostvaardersplassen kunt zien. Houd onze website in de gaten voor nieuwe moeraswandelingen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog