www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wintergasten op weg naar hoge noorden

1 juni 2018 Boswachters in Oostvaardersplassen

Je zou het door het warme weer bijna vergeten maar de wintergasten vertrekken nu pas! Afgelopen winter zag ik dagelijks tienduizenden brandganzen in het gebied. Al deze dieren vertrekken nu naar het hoge noorden.

Ieder najaar vliegen deze ganzen vanuit hun broedgebieden het hoge noorden naar Nederland, Duitsland, Schotland en Ierland om hier de winter door te brengen. In de Oostvaardersplassen kunnen ze overdag voldoende voedsel vinden en ’s nachts biedt het water een veilige slaapplaats.

In grote groepen leggen de vogels meer dan vierduizend kilometer af, vaak in de bekende V-formaties en met veel geluid. Doordat ze zo dicht bij elkaar vliegen, profiteren ze van de opstijgende wervelingen van hun voorganger. Dat bespaart de helft van de benodigde energie. Door regelmatig van positie te wisselen, worden de krachtsinspanningen over de groep verdeeld. De afgelopen week zijn de brandganzen weer vertrokken naar hun broedgebied in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland.

Dat betekent niet dat het nu stil geworden is in het gebied. Ieder jaar in mei en juni komen tienduizenden grauwe ganzen uit noordwest Europa naar de Oostvaardersplassen om te broeden en om te ruien.

Ganzen crèche
Als je de afgelopen periode grauwe ganzen gezien hebt, is de kans groot dat je een paar volwassen dieren zag met een grote club met jonge ganzen om hen heen. Gisteren nog zag ik in nog twee volwassen ganzen met meer dan 30 pulletjes, nou ja, pulletjes, ze groeien als kool! Zo’n groep ganzenpullen wordt ook wel een crèche genoemd. Ouders brengen hun jongen onder bij gastouders, zodat zij meer tijd hebben om op zoek te gaan naar voedsel. Daarnaast doen ze dit omdat het in een grote groep makkelijker is om te verdwijnen in de menigte en zo is de kans kleiner om gepakt te worden door een roofdier.

Een echte ganzen crèche in het Oostvaardersveld. (Foto: W. Brink)

Verstopt in het moeras
Tijdens de rui zoeken de grauwe ganzen het moeras op. Daar zitten ze veilig voor de vos die liever op het droge jaagt en niet in het water. De ganzen houden door hun gegraas het moeras open en zorgen voor een gevarieerde vegetatie. Daarmee maken ze het moerasgebied geschikt voor een breed scala aan vogels zoals zilverreigers, lepelaars en de zeldzame steltkluut.

De onderstaande grafiek laat duidelijk zien wanneer de grauwe ganzen en brandganzen in het grazige deel van Oostvaardersplassen aanwezig zijn. In mei komen de grauwe ganzen terug (piek) en vetten even op na de lange reis. Dan gaan ze het moeras in om te ruien (dip in de grafiek). In juni komen ze weer tevoorschijn uit het moeras en kun je ze weer op de graslanden zien foerageren.

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Ik natuurliefhebber
  11 juli 2018 om 00:30

  Dit artikel gaat over de ganzen, wilde dieren die hier komen. Maar hieronder zie ik reacties die over geheel andere zaken gaan: Grote grazers, gestorven dieren, negatieve reakties op SBB. Maar niets over de ganzen, dit is waar het artikel over gaat. Laat deze niet ter zake doende reacties AUB achterwege. Voor de rest een prima BLOG. goed werk SBB. Mijn complimenten.

 • Alex Bumpus
  10 juli 2018 om 23:30

  `Dr.Sacre is een geweldige man, deze dokter helpt me om mijn geliefde Jenny Williams terug te brengen die twee jaar geleden met mij brak en vandaag is hij weer bij mij, dus als je hulp nodig hebt, neem dan contact met hem op via e-mail sacretempleofpower@gmail.com of bel of WhatsApp: +2348159768201

  De heer Alex Bumpus

 • Aad
  20 juni 2018 om 09:45

  Met de link wordt het nog zoeken. Google maar:

  Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen Versie 1.1

 • Aad
  20 juni 2018 om 09:35

  Zoals Astrid al aangaf was de conditiescore van de gestorven dieren vrijwel allemaal 1/2. Met andere woorden in een zeer slechte staat.
  En het publiek maar voorhouden dat de dieren niet verhongerden.
  Wat conditie 1 en 2 inhoudt, zie blz. 6 van:

  Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen – Staatsbosbeheer

  https://www.staatsbosbeheer.nl/-/…/oostvaardersplassen/2011-protocol-vroeg-reactief-…
  reactief beheer van de grote grazers in het Oostvaardersplassengebied. …. leiden dat – waar afschot op basis van het vigerende protocol met name plaatsvond.

 • Corinne Polpe
  20 juni 2018 om 08:55

  Astrid, dank je wel voor de toegezonden stukken! Ik heb het eventjes vluchtig doorgenomen/nog niet echt goed bestudeerd! Wat ik wel vreemd vind is dat alle opgehaalde kadavers 1 jaar zijn? Zijn er géén oudere dieren doodgegaan dan? En wat de sectierapporten betreft: die waren toch openbaar? Nou SBB, kom op dan met die dingen??? Daar is géén WOB voor nodig!!!…. Groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  20 juni 2018 om 02:53

  Ook om je te verbazen:

  Lees meermalen over afschot ‘uitgebroken’ edelherten vér voor de beschuldigde vinger van SBB naar actievoerders wees. Hadden de dieren dus geen ‘doorgeknipte’ hekken voor nodig.

  Nog geen reactie van SBB na vraag om sectierapporten.
  SBB: is het soms de bedoeling hier ook een WOB verzoek voor in te dienen???
  Vraag is 8 juni doorgestuurd.

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 14:16

   Beste Astrid,
   We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen en stoppen daar ook veel tijd in (jij hebt immers onlangs ook een lang gesprek gehad met een collega), maar je moet ook beseffen dat wij een hoop te doen hebben. We hebben bij het nieuws van de edelherten op de snelweg ook gezegd dat er al eerder en vaker dieren buiten de hekken zijn geweest. En dat het dit voorjaar de collega’s ook een keer is gelukt om dieren weer terug te drijven. Er staan ondertussen meerdere wob verzoeken online, daar staan ook sectierapporten in. Kijk gerust even op: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/oostvaardersplassen-beheer/wob .

 • Astrid Damstra
  20 juni 2018 om 02:28

  Hierbij duizenden dode dieren op een rij.
  Conditiescore verreweg merendeel 1 of 2.
  Leeftijd grotendeels jonger dan 1 jaar.
  Facturen van dierenarts Luten, die vaak niet eens een x per maand langskomt in de winter om de conditie te controleren. (voor 175,- per uur)
  Factuur van koeienbedrijf voor geleverd hooi. Uit Toldijk. (Hoe zat dat Staatsbosbeheer, jullie voerden toch alleen éigen hooi??? Ander hooi was niet geschikt toch???)
  Minimaal onderzoek d.m.v. sectie.
  Antistoffen Brucellose aangetroffen?????!!
  Hoe zit het met de monsters die zijn afgenomen op Leptospirose???
  Wat is de uitslag??
  (Bij aantreffen meldingsplicht!!)
  Blauwtong antistoffen???!!
  (Meldingsplicht!!!)
  Waarom wordt er bloed edelhert in overleg een rund op papier dat voor onderzoek weggebracht wordt??
  (2017, praktijk Luten)

  En dit alleen al in het bovenste, laatste WOB besluit.

  https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Dossiers/oostvaardersplassen-beheer/wob

  Wekelijk waar: OM TE JANKEN DIT!!

 • Corinne Polpe
  19 juni 2018 om 17:16

  Beste Aad,
  Nou, ik ben bepaald niet onder de indruk van dit charme offensief! Laat SBB maar een foto plaatsen van de duizenden (opeen gestapelde) kadavers, die door zeer groot nalatig beheer, het leven lieten……. Kijk, want daar gaat het namelijk om! Snappen ze dat niet?

 • Corinne Polpe
  19 juni 2018 om 14:33

  Ik heb al zoveel vragen gesteld aan @Boswachters, nóóit, géén enkel, antwoord erop gehad! Tja, horende én ziende “DOOF EN BLIND”! Sorry, ik blijf NIET herhalen! Hetgeen dat voortdurend herhaald wordt, is het afschot van de
  “GROTE GRAZERS”! Ook daar word ik
  verschrikkelijk ? moe van! Maar dat is helemaal niets in vergelijking met de grote grazers die al jaar in, jaar uit, moe zijn van allerlei ondermijnde ziekten en dieronteerende ondervoeding!
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Aad
  19 juni 2018 om 12:38

  Ik kwam onderstaande tekst tegen, die destijds op het boswachtersblog is geplaatst. Toen fijn dat je vragen kunt stellen, maar wat jammer dat je geen antwoord krijg zeker als de vragen kritisch zijn.

  Blijf vooral vragen stellen en geloof niet zomaar wat er gezegd wordt. Vragen zijn altijd welkom! En als ik het niet weet, gaan we op zoek naar het antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Hans Breeveld

 • Niek L
  18 juni 2018 om 22:07

  Over de rug van….
  Een hoop ego ….

  Mijn buik van vol

 • Corinne Polpe
  18 juni 2018 om 17:22

  Haha ? : “EEN VET SALARIS, MAAR WEINIG WOL”! OM TE ? HUILEN!
  Arme, ? lieve grote grazers…….

 • Corinne Polpe
  18 juni 2018 om 16:48

  Corina, er wordt vergadert tot sint
  juttemis! Dat kost “klauwen met geld”, maar een tijdige noodoplossing voor de grote grazers, is géén issue! Van al die “money” wat al dat vergaderen heeft gekost, commissie van Geel en de hele publieke rotzooi eromheen , konden al die grote grazers allang uit dit ramp gebied geëvacueerd zijn geweest! Naar een veilig, dierwaardig en dierwaardig onderkomen! En laat géén enkele “bobo” mij zeggen dat dit niet waar is, dan weet ? hij/zij diep in zijn/haar hart, dat mijn standpunt volkomen”JUIST” is! Sorry, ik mag het misschien niet zeggen, maar ik doe het toch: het zijn met elkaar een “STELLETJE DEBIELEN”!!!!…….
  LGG-groet, Corinne Polpe

 • Corina
  18 juni 2018 om 16:13

  Corinne,
  Daar zeg je zo wat, is typisch Ned. moet geld kosten en urenlang vergaderen.
  De nood direct oplossen , nee past niet in het beleid van niet gehouden dieren.
  Later word dan weer een commisie in het leven geroepen om te onderzoeken waarom ze het zover hebben laten komen.
  Je hebt nu eenmaal denkers en doeners de pech is dat de dieren daar de dupe van zijn . Echt klote zooi

 • Niek L
  18 juni 2018 om 10:16

  Ja, die bedenkingen heb ik ook Corinne, totaal onbegrijpelijk, deze laksheid.
  En ik snap niet dat SBB als uitvoerder met droge ogen dit allemaal kan laten gebeuren, je zou denken dat ze ijzer met handen willen breken en iets DOEN!!!

  Maar nee, gewoon een stelletje nalopers, zonder hart…..

 • Corinne Polpe
  18 juni 2018 om 09:19

  Beste Niek L-Aad-Corina,
  Waarom moet het zo tergend lang duren daar bij de Provincie Flevoland? Oké, ze moesten natuurlijk wel het rapport van de Commissie van Geel afwachten! Maar dat is ook al weer lang verleden tijd! Een tussentijdse “noodoplossing” voor ernstig lijdende dieren, is toch zo gemaakt? Of willen ze net zo lang wachten tot er geen enkele grote grazers meer over is? Tja, dan is het probleem vanzelf opgelost!!!……
  Schijnheilig zooitje!…….

 • Niek L
  17 juni 2018 om 12:00

  Meer dan 73.000 mensen tegen dit crepeer beleid!!!!
  De groep GROEIT

 • Aad
  17 juni 2018 om 11:49

  Beste Staatsbosbeheer, ik kwam onderstaand bericht tegen op twitter. Nu was er laatst – als ik het goed heb – als blauwalg geconstateerd in de Oostvaardersplassen. Dieren kunnen ziek worden als zij in dit water zwemmen, maar hoe zit dat als zij ervan drinken?

  Harco Bergman
  ‏ @BoswachterHarco
  15 jun.

  In de Kuindervaart in het #kuinderbos in het hondenlosloopgebied is helaas blauwalg aangetroffen. Laat uw hond er niet meer zwemmen aub. Retweet aub om zieke honden te voorkomen

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:51

   Blauwalg is wel aangetroffen in het water in de hoek bij de Oostvaardersdijk en het Oostvaardersbos. Dit komt bij warme weersomstandigheden en stilstaand water voor. De dieren kunnen daar ziek van worden. We hebben echter door de jaren heen geconstateerd dat de grazers er niet van drinken en dus ook geen zieke dieren aangetroffen. De dieren hebben in het gehele gebied veel schoon drinkwater ter beschikking in stromende waterpartijen en tochten, zoals de Kitstocht en de plassen bij de Oostvaarders. Ze zoeken deze plekken ook op om te kunnen drinken. We houden de plassen in de gaten en hebben daarover nauw contact met het waterschap.

 • Niek L
  17 juni 2018 om 11:44

  In februari heeft Annie Schreijer-Pierik ook aandacht gevraagd in Brussel voor OVP, toen vonden ze het allemaal niet belangrijk.
  Nu wel omdat er vogels zijn verdwenen, niet voor de GG.

  Dat vind ik wel bizar hoor…
  Maar dat het nu goed naar buiten komt dat is wel heel erg TOP!

  Dit is gewoon onverteerbaar wat er gebeurd, ik deel je schaamte Corinne.

 • Corinne Polpe
  17 juni 2018 om 10:20

  Mooi zo, nu weet heel Europa het zo’n beetje wél ! Ik hoop en wens dat de EU met onmiddellijke ingang maatregelen treft! Want dit kan én mag géén dag meer langer duren! Ik ga me zo langzamerhand een beetje schamen dat ik een Nederlander ben!!!!…….

 • Corinne Polpe
  16 juni 2018 om 19:10

  Beste Aad,
  dank je wel voor je links! Zelf heb ik ook al zitten te denken aan de EU in Brussel. De Oostvaardersplassen valt tenslotte onder de regelgeving van de EU! Dom, dat ik daar niet veel eerder aan gedacht heb!
  Ik hoop dat de EU Gedupeerde Staten van de Provincie Flevoland tot nadere “Orde” roept! Want dit kan echt zo niet langer!………. Hier moet onmiddellijk ingegrepen te worden! Met een lieve grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 22:39

  Lieve bloggers en @ Boswachters ,
  Ik wil helemaal niet met SBB op safari in de Oostvaardersplassen! Ik weet hoe het beheer is geweest! Gisteren was het allerlaatste punt bij mij bereikt, die bij mij de emmer heeft doen overlopen! Rot op, met een dagje meelopen! Dat had ik graag gedaan met het drachtige paardje dat moest bevallen en in een sloot lag te kreperen! Waar waren die boswachters toen? Die lagen lekker te maffen (met de tel. uit)! Ik hoef geen soepsappige safari van SBB! Duidelijk zo?…….

  • Niek L
   16 juni 2018 om 17:43

   Ik weet niet dit door de link voor de vrijwilligersoproep komt.
   Het is niet voor Staatsbosbeheer, het is voor St. Cynthia en Annemieke!!!

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 22:13

  Lieve Corina,
  Wat zou dat drachtige paardje in de Oostvaardersplassen dat graag met jou gehad willen hebben (lekker met haar aan de slag te zijn gegaan)! Sorry, het maalt maar door mijn hoofd : drachtig, zwaar honger geleden-toch bijna haar zwangerschap te hebben voltooid-om dan samen met je bijna geboren veulen zo te eindigen! “GVD”, ik mag dit eigenlijk niet zeggen! Maar de mens hoort elk dier in nood bij te staan. Dat is mijn heilige overtuiging! Als een boswachter van SBB dit niet snapt, is zij/hij dit beroep niet waardig! PUNT UIT! Ga dan maar bij “Appie” vakken vullen!

 • Niek L
  15 juni 2018 om 21:59

  Ik plaats hier even de link voor de oproep voor vrijwilligers.
  Scrol even naar beneden tot je de post ziet waarin gestart wordt met !!!Gezocht!!!
  Rode uitroeptekens.

  https://www.facebook.com/groups/170411843786379/?fref=nf

  Iedereen fijn weekend!
  Ja, prachtige avond om met de paarden te werken, hier ook inderdaad!

  • Niek L
   16 juni 2018 om 17:40

   Je bent vrijwilliger voor Stichting Cynthia en Annemieke, dus NIET voor de SBB!!!

 • Corina
  15 juni 2018 om 17:36

  Dat hoop ik ook Corinna, wens ook ieder een fijn weekend toe.
  Ga zo lekker met mijn paardjes aan de slag

  • Corina
   15 juni 2018 om 17:37

   Sorry Corinne moet het zijn ?

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 17:00

  Dank je Aad, voor al jouw informatie! Ook jij Niek L, jullie zijn kanjers!!! Ik wens jullie een prettig weekend toe (Corina, jij ook of course) + de hoop dat er voor de grote grazers eindelijk eens rust in de tent komt…….

 • Niek L
  15 juni 2018 om 15:51

  Tot dusver is het een hersenloze, meelopersclubje….
  Eerst het verdedigen van rewilding, vervolgens zonder totaal geen kopzorg, omarmen ze het plan van Van Geel, mooie horzon werd het genoemd….

  Geen gezicht, geen geweten, geen gevoel

  Geen inzicht, geen advies vanaf de werkvloer of oproep dat iets anders moet….

  Geen SORRY, geen spijt…..

  Geen organisatie die ik de groenvoorziening in handen zou geven.
  Maar in ieder geval fijn dat er wel vrijwilligers mee mogen, en gedurende de dag, nou die zijn lang op het moment 🙂

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 15:31

  @Boswachters,
  Zolang er géén oprecht gemeend “SORRY” gezegd kan worden door de medewerkers van SBB, juist ook naar de grote grazers toe, daar geef ik géén cent voor hun veronderstelde wijziging!
  Een (natuur)organisatie die géén enkel zelfinzicht heeft, verandert ? niet!!!
  Je kunt pas veranderen, als je weet dat je “VET FOUT” heb gezeten met je beheer!
  Met een? lieve grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Aad
  15 juni 2018 om 13:08

  Kwam dit bericht tegen op Twitter. Een knieval, een zoethoudertje of een tactische zet i.v.m. 26 juni en 11 juli in het vooruitzicht? Eerst zien en dan pas geloven is mijn motto. Als het gemeend is zou het wel netjes zijn als de andere actievoerende partijen er ook bij betrokken worden.

  https://twitter.com/xxmiekewxx/status/1007566872668196865

 • Aad
  15 juni 2018 om 12:43

  De wond was zo danig dat deze moest worden gehecht en dan laat je een hoogzwanger paard met een dergelijk trauma (wond/behandeling) toch niet zonder toezicht achter? Als dit een paard in het Oostvaardersveld betreft kan misschien een jurist hiernaar kijken. Het zijn immers gehouden dieren.

  Ook ander nieuws. Heel benieuwd wat hieruit voortvloeit, hopelijk het intrekken van het Europees Diploma en het dichtdraaien van de subsidiekraan.

  https://www.europa-nu.nl/id/vkp8d5850jzf/nieuws/brussel_bekijkt_vogelstand?ctx=vh6ukzb3nnt0

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 12:20

  Niek L, de twee vrouwen die erbij waren (zie you tube) vertelden dat het paardje bij het hek stond. Nou, daar heb je met een afrastering te maken. De twee dames heten: Dorien Schrader en Ellemieke van de Werken. Als je de wond ziet op de plaats van de rechter onderbuikflank, dan geloof ik niet dat de hengsten die veroorzaakt kunnen hebben! Ook de dierenarts kan je vast wel vertellen hoe dit gekomen is? Die kan dit meestal aan een wond zien! Zelf herken ik het ook zo’n soort wond, van schapen die hier bij een boer vast hebben komen te zitten in een omheining van prikkeldraad! Zelf heb ik een poes gehad, die zo geschrokken was van het knallen van een jager met zijn jachtgeweer hier achter mijn huis, dat zij helemaal opengereten was door een afrastering van prikkeldraad! Groet, Corinne Polpe

  • Aad
   15 juni 2018 om 12:44

   Dank je wel Corinne

 • Niek L
  15 juni 2018 om 11:30

  Ik zal kijken of ik het vind op Twitter maar er is melding gemaakt van hengsten die de merrie in verdrukking hebben gebracht.
  Ook toen de bevalling al aan de gang was, moestenze een paar hengsten weghouden.
  Dit is geschreven door een van de vrouwen die er bij was.

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 11:26

  P. S. Wordt er nog “prikkeldraad” tegenwoordig gebruikt? Daar kan die rafelige wond ook mee te maken hebben gehad?

  • Niek L
   15 juni 2018 om 11:55

   Heel weinig…
   Weet niet of het in OVP wordt gebruikt

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 11:07

  Aad, ook is te zien dat ze op haar rechterflank een grote opengescheurde, rafelige wond had. Het lijkt mij, dat ze over een omheining van gaas/hek heeft willen springen (omdat daar misschien nog wat eetbaars stond) en er vervolgens in terecht is gekomen? Waar ze zich vervolgens uit losgerukt heeft, gezien de rafelige, gapende wond! Misschien, kan je de vraag of dit paardje afkomstig is uit het Oostvaardersveld, op facebook/twitter plaatsen? Wellicht dat er iemand op reageert? Zelf zit ik niet op facebook of twitter! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 10:03

  Beste Aad, op het “you tube” filmpje is een bord met Oostvaardersplassen Oostvaardersveld te zien! Ik denk dus dat het drachtig bevallend ? paardje daar dus in een sloot lag! Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  15 juni 2018 om 08:49

  Tijd om heel veel druk op politiek Den Haag te gaan uitoefenen!!!

  Klaar met deze onverschillige dierenbeulen van de SBB en Han Olff & co, tot de onderste steen boven is, maar de rechtzaken komen, en zal pas rusten tot jullie een gepaste straf hebben.

  Voor nu, voorkomen dat er nog meer leed komt.
  En ik ben helemaal klaar met deze psychopatenclub!

  Carola Schouten mag haar kont intrekken en daadwerkelijk wat gaan doen!
  Partij VOOR de dieren maag laten zien dat ze er werkelijk voor de dieren zijn.
  GROEN links, mag voor GROEN voor de dieren zorgen
  SP daar was toch de portefieulle in Flevoland van.
  D66, geen idee wat jullie standpunt is, maar twordt tijd dat jullie ook meer gaan doen dan referendumwet intrekken.

  VVD, CDA etc, die idioten hebben nooit ene moer om natuur gegeven.

 • Aad
  15 juni 2018 om 08:20

  Goede kritische vragen van Omroep Flevoland en wat een stuntelig antwoord. Een hoog zwanger paard, gehecht, maar geen noodzaak om zelf even te komen kijken. Wel tijd om om het kadaver uit de sloot in de Rendac bak te doen.

  Weet iemand of dit paard zich in de OVP of in het Oostvaardersveld bevondt? Daar zijn de paarden gehouden dieren en hebben recht op verzorging.

  https://www.youtube.com/watch?v=KXITMFA9l5s

 • Corinne Polpe
  15 juni 2018 om 07:49

  Tja, het zal wél weer dat achterlijke protocol zijn van SBB? Een zwaar gewond en bevallend Konikpaard werd op de Oostvaardersplassen niet uit de sloot gered door SBB, omdat dit nu eenmaal “de NATUUR” is en in “de NATUUR” komen mensen ook paarden niet uit de sloot tillen (zie krant “De Dagelijkse
  Standaard” )! Nee, maar mensen kunnen ze wél naar Rendac tillen! DAT NOU WEER WEL!!!……. In één woord: SCHANDALIG!

 • Corinne Polpe
  14 juni 2018 om 21:41

  Wat verschrikkelijk Corina. In en in triest!
  Drachtig honger geleden, natuurlijk is zo’n dier niet fit! Het summum vind ik dat een SBB-medewerker wél even zegt dat behandeling niet nodig is! Dat zegt al genoeg! Ik stop er nu maar mee, want ik ga van woede anders verschrikkelijk lelijke dingen zeggen, waar niemand wat aan heeft……….. Ja, dat het ? paardje met haar veulen moge rusten in vrede! Deze wereld was niet lief voor hen! Dat heet NATUUR, ja aan m’n zolen idioten!!!!!

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:47

   Onze boswachter stond in nauw contact met de dierenarts. De dierenarts is (in afstemming met onze boswachter) meerdere malen te plaatse geweest. De wond is plaatselijk verdoofd, schoongemaakt en gehecht. Vervolgens is door de dierenarts aangegeven – ook aan de omstanders – dat de merrie in alle rust moest bevallen met het verzoek om afstand te houden. Tussen 00.00 en 01.00 uur is de dierenarts wederom gebeld met de melding dat de merrie te water geraakt is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dier gedesoriënteerd geraakt door alle commotie en het schijnen met lampen en camera’s in het donker, aldus de dierenarts. Bij aankomst bleek het dier en het ongeboren veulen helaas overleden.

 • Corina
  14 juni 2018 om 20:24

  Corinne,
  Ik was er niet zelf bij maar weet het volgende van iemand die er wel was.
  Merrie had grote wond, is gemeld vlg. SBB geen behandeling nodig.
  Dierenarts uit omg. Gebeld.
  Paardje was ook niet fit wond gehecht, paardje had shock verschijnselen en kreeg weeën ging rollen en dreigde in het water te belanden.
  Aantal mensen gingen tussen haar en het water staan om dit te voorkomen en hebben een deken over haar gelegd omdat ze shock verschijnselen had.
  Toen kwam SBB met politie en someerde de mensen weg te gaan.
  Paardje is in het water gerold en samen met haar veulen overleden.
  Nogmaals uit 2e hand ik was er niet bij.
  Hoe dan ook diep triest, je vraagt je ook af hoe een merrie aan zo diepe flank wond komt.
  Ze is opgepakt met een grijper en afgevoerd.
  Leven de natuur, in de OVP.

 • Niek L
  14 juni 2018 om 20:22

  Veulen is ook verdronken, jezus SBB……
  Krabben jullie je nog steeds niet achter de oren?
  Of beter nog, een heftig jeukende allergie tegen Olff en vrienden?

 • Niek L
  14 juni 2018 om 20:07

  Ik kom er nog niet uit wat de ware toedracht is en hoe het met het veulen is.
  Iedereen is vooral BOOS!!!
  Of liegt, draait of houd zijn mond…

  Dit is gevolg van wanbeleid staatsbosbeheer!
  Het gevolg van slaafs de hielen likken van Olff en consorten!

  En iedere dag opnieuw maken jullie je schuldig aan weer een moord op dieren, zolang jullie doorgaan.
  Geloof zijn jullie van groeiende groep mensen kwijtgeraakt.

  Inmiddels is de grootste groep ruim 72.500 mensen.

 • Corinne Polpe
  14 juni 2018 om 19:16

  Dank je wel Corina,
  Wat is er met het pas geboren jonge veulentje gebeurd? Weet jij dit? Is de merrie afgeschoten/of verdronken met veulentje en al? Ja ? boos ben ik, maar voel me vooral heel erg ? machteloos! Ik ben vanaf mijn kruin tot aan mijn tenen helemaal verkrampt!!! Kan wél ? janken! Groetjes, Corinne

 • Corina
  14 juni 2018 om 18:20

  Hoi Corinne,
  Het was inderdaad die merrie, en in de pers is het verhaal al weer helemaal verdraait.
  Boos maar vooral machteloos over zoveel
  leed???

 • Corinne Polpe
  14 juni 2018 om 16:59

  Beste allemaal op dit blog,
  Is er nou niemand in dit land die ingrijpt in de Oostvaardersplassen? Waar zijn al die instanties nu die zo hoog het “dierenwelzijn” in hun vaandel hebben?
  Slapen ze, met het dekbed over hun kop? Is er dan niemand, dan ook maar niemand bij alle overheidsinstanties, die opstaat en adequaat maatregelen neemt van dit moet vanaf NU afgelopen zijn daar in de Oostvaardersplassen :”KLAAR! OVER EN UIT”! Iemand met een heldere kop en een ♥ hart op de juiste plaats? Of is het alleen maar een vet salaris opstrijken en verder aan mijn lijf géén polonaise? Is er géén één aanwezig, die ingrijpt? Eén iemand, die ballen heeft? Wat een stelletje LAFFE SUKKELS!……..

  • Niek L
   15 juni 2018 om 08:40

   Ik haal deze van jou naar boven!
   Het is te gek gewoon, ik ga druk zetten op politiek Den Haag, dit is inderdaad te idioot voor woorden.

 • Niek L
  14 juni 2018 om 15:21

  Ik las het, wat een schrijnende vertoning….
  Eerst de mevrouw met de konijnen en nu 2x (?) totaal onbereikbaar zijn, als dit gebeurd.
  Er is ook nog een paard wat in shock was door een wond en beviel, maar SBB was onbereikbaar…..

  Want een slecht beheer, ik hoop dat jullie berecht worden voor deze dierenmishandeling.

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:45

   Beste Niek,
   Onze boswachter stond in nauw contact met de dierenarts de hele avond en nacht lang. De dierenarts is (in afstemming met onze boswachter) meerdere malen te plaatse geweest. De wond is plaatselijk verdoofd, schoongemaakt en gehecht. Vervolgens is door de dierenarts aangegeven – ook aan de omstanders – dat de merrie in alle rust moest bevallen met het verzoek om afstand te houden. Tussen 00.00 en 01.00 uur is de dierenarts wederom gebeld met de melding dat de merrie te water geraakt is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dier gedesoriënteerd geraakt door alle commotie en het schijnen met lampen en camera’s in het donker, aldus de dierenarts. Bij aankomst bleek het dier en het ongeboren veulen helaas overleden.

 • Corinne Polpe
  14 juni 2018 om 14:34

  Hi Corina, is dat die merrie die in het water/moeras lag te bevallen? Zo ja, wat ? verschrikkelijk! Dat kan en mag toch niet??? Sorry, ik heb hier géén woorden voor!!! Ja, ik ben boos, ONTZETTEND ?
  BOOS!!! ARM DIER!!!

 • Corina
  14 juni 2018 om 13:19

  De merrie is overleden en afgevoerd.
  De ellende voor de gr.gr. duurt voort.
  Ze kunnen zoveel verhalen over natuurlijke processen ophangen als ze willen, dat wat daar gebeurd is een vorm van ernstige dierenverwaarlozing in naam van door tunnelvisie bevangen ecologen.
  Je kunt het in theorie nog zo mooi bedenken en uitleggen, als in de praktijk blijkt dat het anders uitpakt en vele dieren onnodig sterven, je dit weg bagatelliseert en het niet erkent ben je voor mij niets meer dan een arogante dierenmishandelaar.
  Hoop van harte dat heel het zootje wat hier uiteindlijk verantwoordelijk voor is gestraft wordt.
  Er wordt een iedergeval aan gewerkt.

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:44

   Beste Corina,
   Onze boswachter stond in nauw contact met de dierenarts. De dierenarts is (in afstemming met onze boswachter) meerdere malen te plaatse geweest. De wond is plaatselijk verdoofd, schoongemaakt en gehecht. Vervolgens is door de dierenarts aangegeven – ook aan de omstanders – dat de merrie in alle rust moest bevallen met het verzoek om afstand te houden. Tussen 00.00 en 01.00 uur is de dierenarts wederom gebeld met de melding dat de merrie te water geraakt is. Naar alle waarschijnlijkheid is het dier gedesoriënteerd geraakt door alle commotie en het schijnen met lampen en camera’s in het donker, aldus de dierenarts. Bij aankomst bleek het dier en het ongeboren veulen helaas overleden.

 • D H Grooss
  14 juni 2018 om 01:08

  Ik weet niet hoe ik u anders kan bereiken maar er ligt een metrie te bevallen in het water/moeras!!!!!
  Doen jullie eindrlijk eens iets! Ipv wandelingen met de kro door de Doodvaardersplassen?!!! Die beesten horen daar niet!!!! Ga eens op een 4 jarige opleiding in een echt wildpark in afrika! Van soortgelijke grootte…… daar kom je dit soort afschuwrlijke wantoestanden echt niet tegen!

 • Corinne Polpe
  13 juni 2018 om 19:12

  @Boswachters,
  1e verzoek:
  8 april j.l. om 14.48 heb ik op de boswachtersblog om schouw/sectierapporten gevraagd van overleden/afgeschoten grote grazers!!!…….
  2e verzoek:
  10 april j.l. om 21.01 heb ik eveneens aan boswachter Mikal gevraagd om informatie naar het veulen, waarvan de
  moeder afgeschoten werd!!!…….
  OP BEIDE VRAGEN HEB IK GÉÉN ENKELE REACTIE MOGEN ONTVANGEN?? DIT DOE IK VOOR DE TWEEDE KEER, ALSNOG!!!…….
  Deze twee vragen wil ik nu wel eens beantwoord zien???…….
  Met diervriendelijke groet, Corinne Polpe

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:35

   1e verzoek: Helaas kunnen we hier nog geen reactie op geven. Ik heb de vraag neer gelegd bij collega’s en vandaag nagevraagd wat de status van deze aanvraag is (ook Astrid heeft deze vraag gesteld).
   2e verzoek: Excuus, deze vraag hebben we over het hoofd gezien. Weet je om welk gebied het gaat? Er is in die tijd namelijk geen merrie afgeschoten die een veulen bij zich had. Dit gebeurt nooit, tenzij dit echt niet anders kan. In dat zeldzame geval zal ook het veulen afgeschoten worden.

 • Corinne Polpe
  13 juni 2018 om 16:55

  Oké Niek L, dat kan gebeuren met geschreven taal! Het is heel anders als je lijfelijk tegenover elkaar zit! Met dank voor je reactie! Bijzonder vriendelijk! Allemaal een plezierige avond!!!…….

 • Corinne Polpe
  13 juni 2018 om 13:48

  Niek L, ik moet nu toch eventjes wat rechtzetten! Ik ben van mening dat Carla haar verontwaardiging omtrent de grote grazers en haar verdere vragen aan SBB(de boswachters) stelt. Ik heb dan ook niet de indruk van haar, dat ze het beter denkt te weten? Een beetje vriendelijker, mag wel vind ik. Oké? Mvg, Corinne
  Polpe

  • Niek L
   13 juni 2018 om 15:51

   Het was niet mijn bedoeling onvriendelijk te zijn.
   Lastige van geschreven taal.
   Zoals ik kennelijk ook haar vraag verkeerd begreep.

 • Niek L
  13 juni 2018 om 13:00

  Carla, als je de moeite neemt om beeldmateriaal te bekijken en de conditie van de dieren te bekijken, deze winter.
  Maar ook nu nog terwijl eigenlijk het gras al ruim 2 maanden, uit de grond moet knallen. Weet je genoeg.

  Ook is er beeldmateriaal van hoe het was, jaren geleden, en nu.

  Ook zijn er onafhankelijke dierenartsen en ecologen, die het niet eens zijn met SBB.
  Evenals boswachters die zich schamen voor wat er gebeurd.

  Maar goed, wat is jouw achtergrond, van waaruit je denkt het beter te weten?

 • Carla
  13 juni 2018 om 11:54

  Jullie blijven wel volhouden met dat crepeer beleid, ik ga nu toch bijna geloven dat jullie genieten van een lijdend dier!
  Vragen:wat heeft u voor opleiding gevolgd om de lichamelijke toestand van een dier te beoordelen? Aan welke symptomen maat staaft u uw eventuele ingrijpen?
  graag uw reactie (ben benieuwd)

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:25

   Beste Carla,
   Jammer dat je dit denkt. Je beeld klopt niet. Onze boswachters zijn mensen met hart voor mens en dier en door het uitvoeren vroeg-reactief-beheer doen zij hun uiterste best om lijden te voorkomen. Het beheer wordt uitgevoerd door boswachters die hiervoor opgeleid zijn. Zij worden hierin op regelmatige basis bijgestaan en geadviseerd door zowel dierenartsen als ecologen. De grondslag voor het beheerplan, wat is opgesteld door de Provincie Flevoland, kunt u hier terugvinden: http://edepot.wur.nl/342466

   Op dit moment wordt door gewerkt aan een nieuw beleid, op basis van de adviezen van de Commissie van Geel. Na 11 juli wordt duidelijk wat dit nieuwe beleid gaat worden.

  • Niek L
   12 juni 2018 om 21:13

   Het gaat langzaam maar er komt wel steeds meer belangstelling voor, ook in buitenland!

   Dat is mooi!

 • Aad
  12 juni 2018 om 19:34
  • Niek L
   12 juni 2018 om 21:11

   ?
   O ohhhh

 • Corinne Polpe
  12 juni 2018 om 17:55

  Beste Astrid, een hele fijne en ☀ zonnige vakantie toegewenst! Dus ga lekker genieten! En laat de Oostvaardersplassen maar even voor wat het is, oké??? Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  12 juni 2018 om 16:44

  Fijne vakantie Astrid!

 • Astrid Damstra
  12 juni 2018 om 15:27

  Hoi Aad, Nee heb nog niets gehoord van de sectierapporten, maar vraag is pas afgelopen week doorgestuurd, dus ik geef het nog even tijd.
  Over de afschotcijfers: het zou kunnen dat er iets veranderd is, maar gewoonlijk zijn er in de zomermaanden geen maandrapportages over afschot.

  Ben tas aan het pakken, ga een klein weekje op vakantie.
  Tot gauw lieve medebloggers!!

 • Aad
  12 juni 2018 om 08:39

  Hey Astrid, al iets gehoord van Staatsbosbeheer over de sectierapporten?
  Duurt wel weer lang he? Ook het afschot over mei is nog niet bekend gemaakt.

 • Corinne Polpe
  11 juni 2018 om 10:27

  Nee hoor Niek L, ik blijf gewoon ? lekker bij jullie hangen! Maar er kwamen geen reacties meer gisteren op het blog. Dus ik dacht dat er misschien door de boswachters een nieuwe blog gestart was. Ik heb, zoals je weet, er een tijdje uitgelegen door digitale problemen met mijn nieuwe smartphone, zodat ik naar alle waarschijnlijkheid niet meer in hun bestand van zenden zat, vandaar! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   11 juni 2018 om 12:42

   Ahhh op die fiets ?
   Ja, dat wist ik, dus vroeg het me af.

 • Corinne Polpe
  11 juni 2018 om 08:07

  @Boswachters,
  Hebben jullie al een nieuwe blog? Zo ja, kan ik die dan toegezonden krijgen?
  Ik zat wél op de voorgaande blog!
  ? Hartelijk dank en vriendelijke groet,
  Corinne Polpe
  Emailadres :c.polpe@gmail.com

  • Niek L
   11 juni 2018 om 09:38

   Hé Corinne,
   Je gaat ons toch niet weer verlaten?
   Of ga je met vacantie?

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   13 juni 2018 om 16:53

   @Corinne: nog niet, wordt momenteel gewerkt aan een nieuw blogbericht!

 • Aad
  11 juni 2018 om 08:04

  2e verzoek: De afschotcijfers over mei graag

  • Niek L
   11 juni 2018 om 09:39

   En ik zou graag de leeftijden van de geschoten dieren weten en de data.

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 22:04

  Yes Niek L,
  Het is een idee fix, dat je denkt, dat is dus nu prima geregeld! Zo werkt het dus niet! Een paar dagen erna, is er weer een andere overtreding van een Natura 2000-gebied aan de hand! Tja, en het “bevoegd gezag” wast haar handen in onschuld”!
  Ergo, ze werken in hun totale
  “onbenulligheid” er gewoonweg aan mee!
  Ik kan je er heel veel voorbeelden aan benoemen. Het heeft allemaal te maken met “aandacht en kunde” ! En dat is er niet bij het “bevoegd gezag”! En wie betaalt hun riante salarissen : de Nederlandse belastingbetaler. Tel uit je winst!!!…….

 • Niek L
  9 juni 2018 om 20:56

  Trouwens iemand naar de horsemandays op de Peelbergen geweest?

 • Niek L
  9 juni 2018 om 20:50

  Ja, dat is me nu duidelijk geworden, had ik wel mijn protest tegen de situatie in OVP.
  Je denkt dan, nou het zal wel niet meer gebeuren maar dat is dus niet zo, je moet er blijvend achteraan. Je mag niet verslappen, tot de omslag plaats heeft gevonden.
  En dan zul je nog vinger aan de pols in andere gebieden moeten houden.

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 19:46

  Yes, maar we hebben wél gewonnen! De hele Eilandspolder-Oost had anders vol gestaan met stallen en schuren van agrariërs die pachtland hebben van SBB!
  Dus het blijft ten enige male “vingers aan de pols”! De ambtenaren van het “bevoegd gezag” (provinciehuis te Haarlem), ken ik van haver tot gort! You’re welcome!!!!…….

 • Niek L
  9 juni 2018 om 19:02

  Dat is wel duidelijk, die lange adem….

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 18:43

  Ha die Niek L,
  het is wél lachen met jou! Op zich hou ik daar wél van hoor! Maar jouw veronderstelling dat ambtenaren zich al jaren achter hun oren zouden moeten krabben, is mij, sorry hoor, op een enkele na, niet bekend! Veelal gaat alles in de trant van “ouwe jongens krentenbrood”? Of zoals je wilt “ons kent ons”? Ik heb m.b.t. gerechtelijke procedures omtrent het Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost volgens de Vogel- en Habitatrichtlijngebied, dit tot in den ? treure ervaren! Als ik jou was, zou ik wat ambtenaren betreft, het allemaal niet zo serieus nemen! Haha, dan heb ik me nog heel zwak uitgedrukt! Het enige verstandige dat telt is ” vasthoudend, en ontzettend, heel recalcitrant, doorgaan”! Alleen de aanhouder die heeft een kans van slagen! Maar je moet wél een verdomd lange adem hebben!!!…….
  Gg-groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  9 juni 2018 om 17:32

  Maar, je zou zeggen dat de provincie hier toch ook al jaren en jaren van op de hoogte is. Als zoals Frans Berendsen aangeeft dat ze zich wel vaker achter de oor hadden gekrabt…..

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 10:23

  Ha goedemorgen Corina,
  Laat maar ? lekker scharrelen hoor! Zolang het egotrippend diertje ons géén kwaad doet, gaat alles goed toch? Oké?
  Jij ook een heel plezierig weekend toegewenst ! Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corina
  9 juni 2018 om 09:56

  Er scharrelt hier wel een heel gefrustreerd egotrippent diertje rond.

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 09:07

  Hoi Niek L,
  Sorry, ik vergeet nog wat. Het “bevoegd gezag” die over het Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen gaat (dit is meestal het Provinciehuis van de provincie) zullen hun ambtenaren wél op het matje roepen hoor! Daar ben ik stellig van overtuigd!
  Maar ja, dat gaat natuurlijk allemaal achter gesloten deuren! Fijn weekend, ook aan de andere bloggers!!!!…….

 • Corinne Polpe
  9 juni 2018 om 08:50

  Beste Niek L,
  Aan de status Narura 2000-gebied Vogelrichtlijn zijn instandhoudingdoelstellingen verbonden, zoals behoud van de grote zilverreiger, blauwe en bruine kiekendief etc.! Dus hoe dan ook, de Provincie Flevoland zal als de wiedeweerga, alles in het werk moeten stellen om voornoemde vogels etc. weer terug te krijgen in de Oostvaardersplassen! Ik kan je vertellen dat dit een hele “KLUS” voor ze gaat worden! Om dit moment, hebben deze vogels er niks meer te zoeken! Ze zijn niet voor niets weggegaan. Ze herkennen het gebied niet eens meer! Het is een woest en ledig kaalgevreten, rampgebied! Dus er is wel heel wat werk aan de winkel voor de leidinggevende ambtenaren van de Provincie Flevoland!! Ik kan niet anders concluderen dan:”Eigen schuld, dikke bult”!!!…. Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  9 juni 2018 om 02:37

  Astrid,

  Eigenlijk wil ik stoppen met dit ‘onderwerp’……er is genoeg over gezegd …..en Poema gaat weg en wil deze ’teleurstelling’ zover mogelijk achter me laten….en genieten.

  Maar Astrid,….Je moet niet de bal bij mij neerleggen……Je moet eens bij jezelf te raden gaan…..voor de goede orde: ik spreek hier niet alleen jou aan maar ook anderen die zich zó laatdunkend hebben uitgelaten over SBB en andersdenkenden.
  En dan zijn er ook nog mensen die zeggen: ” nou, ik heb het allemaal eens teruggelezen maar het valt allemaal toch wel mee”…..
  Een boswachter komt maar niet eens meer onder eigen naam op dit blog omdat de reacties vanaf dit blog richting SBB tenenkrommend onbesch.ft waren ….

  Dat ‘valt dus wel mee’ zegt men dan….En dat is nóg erger!!!….men ZIET het dus niet eens.
  Is dat soms een soort van ‘beroepsblindheid’ ???

  Maar nogmaals, ik heb die bal gekaatst omdat ik wérkelijk geschrokken en hoogst verbaasd ben van diverse reacties van mensen die in een beroepsgroep werken waarvan ik nou nooit zou hebben gedacht dat die zó lelijk en laatdunkend kunnen doen naar hun medemensen……die ze ook nog eens niet eens kennen!!!!!

  Ik heb het al eens eerder gezegd: we spreken wel over geweld TEGEN hulpverleners, maar het lijkt er op dat we op dit blog toch echt geconfronteerd worden met ‘geweld’ DOOR hulpverleners.

  Dus Astrid, alsjeblieft, niet dat badinerende toontje als zou ‘het allemaal wel aan mij liggen’….of ‘ik vat het niet goed op’. … Of ‘ het zal wel tussen mijn oren zitten’.
  Dat is wat ik noem: afschuiven en je eigen verantwoordelijkheid niet nemen!!!
  Dat is veel te makkelijk.

  Nee Astrid…..ik heb ‘jullie’ aangesproken op je (verbale) gedrag…..
  En ipv. erover na te denken schuif je meteen de zwarte piet weer naar mij toe en doe je maar net alsof de criticaster ‘geestelijk hulpbehoevend’ zou kunnen zijn.
  En dat ik vooral niet moet schromen om hulp te zoeken als ik het nodig zou hebben.
  Daar ga je dus al weer!!!!….
  Dat belerende toontje dat mij duidelijk moet maken:Het ligt vooral aan jou (mij dus)…
  ……want met ons is niets mis!!??

  Heb je dan zelf ook niet in gaten dat mensen afhaken omdat men vaak heel onplezierig ‘aangesproken’ wordt/werd ??
  Heb je niet in de gaten dat dat voornamelijk mensen zijn die het voor SBB en de OVP opnemen?? ( en dat zijn/waren echt niet alleen Tea en Sylv !!!)
  Maar die hebben er óók geen zin meer in…..omdat een discussie op beschaafd niveau niet mogelijk blijkt.
  Sylv en Tea werden al uitgemaakt voor ‘oude knollen’….. Nou zou ik daar best om kunnen lachen , maar de intentie hierachter klopte gewoon niet…..want het was niet lollig bedoeld….maar gewoon puur als belediging.

  En ja, dit alles constaterende kan ik niet anders dan in grote verbazing mijn hoofd schudden….want met de ‘hulp’ zoals die hier op het blog wordt ‘aangeboden’ …daar zal een mens ( in ieder geval IK) niet erg gelukkig van worden…..laat staan beter.

  Maar ja, ik hoef ook niet beter te worden, want ik ben ook niet ‘ziek’!!!
  Dat is dan wel weer positief.

  Laat ik eindigen met te zeggen dat er gelukkig ook nog ánderen zijn…..maar dat zou je bijna vergeten door deze vervelende eye-opener!

  Nou ja, één ding heb je ( hebben jullie ) bereikt. … Jullie kunnen nu met de overgebleven tegenstanders van SBB en de OVP gezellig samen verder ‘kletsen’.

  Ikzelf hoop van ganser harte dat de OVP niet teveel geschaad zal worden door alle onrust en burgerlijke ongehoorzaamheid van de laatste maanden…..

  En ….. Ook ik zal vooral duimen dat die corridor er toch gaat komen!!!

  En….dat de dieren in vrijheid kunnen blijven leven en niet opgejaagd zullen worden om op transport te zetten, of anti-conceptie’pillen’ moeten ‘slikken’…of hooi opgedrongen krijgen waar ze nadelige gevolgen van kunnen ondervinden.

  Laat de grote grazers vrij…….en geef ze de corridor(s)..,,.
  Geef de grote grazers de Oostvaarderswold.

  Nou ja, excuses aan Corinne….ook Poema heeft er een beetje lang verhaal van gemaakt.!!

  Ik ga.

 • Corina
  8 juni 2018 om 22:04

  Corinne,
  Dat is ook precies wat er mee bedoeld wordt, je kunt het wel natuur noemen maar dat wil niet zeggen dat het oke is.
  Kindersterfte was maar een voorbeeld, je kan ook de watersnood ramp noemen.
  Als je de kennis en middelen hebt om de situatie te verbeteren waarom zou je het niet doen ook al noem je het natuur.
  Dus inderdaad waarom zou je de gr.gr.laten lijden als je dit makelijk kan voorkomen.
  Omdat het de natuur is ?? Maar betekent dat dan automatisch dat het goed is.
  Vond het wel een interessant artikel om het van die kant te bekijken.

 • Astrid Damstra
  8 juni 2018 om 21:27
 • Astrid Damstra
  8 juni 2018 om 21:22

  Niek: Bedankt voor je link. Zou super zijn wanneer er een rechter zou zijn die na de eerdere rechtszaken de status van de dieren zou willen wijzigen.

  Aad: Heb bericht van SBB dat m’n vraag is doorgestuurd, wacht ik nog even af. Maar anders goede tip, bedankt!

  Corina: Dat dus. Precies wat jij schrijft. Wonderlijke kronkel in denken lijkt me ook. Met hier er daar wat feitelijke onjuistheden. Los van de toonzetting.

  Poema: Hoop dat het ventileren op dit blog je goed heeft gedaan. Werk zelf ook in de hulpverlening, je zal best wel eens een bijtende toon van me gelezen hebben.
  Soms is de grens tussen ironie en sarcasme dun, misschien zelfs te dun wanneer je (tijdelijk? Door misschien allerlei, overkomt ons allemaal wel eens) niet in staat bent om voldoende te relativeren en van je af te laten glijden.
  Laat het je niet weerhouden hulp te zoeken wanneer je dat nodig hebt, je zal dan merken dat niets menselijks de mensen in de zorg vreemd is. Dat daar venijnige kantjes op bijvoorbeeld een blog naar buiten komen af en toe, maar dat er bij mensen die zorg nodig hebben ongekend veel professionele kennis en aandacht voor je is.

 • Corinne Polpe
  8 juni 2018 om 20:54

  Hi Corina,
  ik wil toch wél een kleine kanttekening plaatsen met de KINDERSTERFTE van vroeger dat dit ook een onderdeel van de NATUUR is! Dit had natuurlijk toen wél te maken met de ARMOEDE bij de lagere klasse! En dat de medische wetenschap bij lange na niet in een zover gevorderd stadium verkeerde als de huidige van nu. Dat zijn twee aspecten die absoluut nu niet méér gelden bij de grote grazers! Momenteel zijn er voldoende middelen (geld) plus er is een enorme ontwikkeling wat medische kennis betreft! M.a.w. er had voldoende bijgevoerd kunnen worden en men had de medische kennis in huis om deze dieren grondig te onderzoeken op ziektes! Dat is wat ik de Provincie Flevoland (opdrachtgever) en Staatsbosbeheer (beheerder) zeer kwalijk neem!!! En laten we vooral dat rot hek niet vergeten (opgesloten dieren)!!!
  Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  8 juni 2018 om 19:57

  Ja, ze hebben het nu over 50 jaar.
  Maar ik vraag me af wat ze verwachten over te hebben, als je de kaalgevreten bende nu ziet.
  Misschien willen ze graag wat van die vogels die op de rotspartijen in zee leven lokken 🙂

  Frans Berendsen refereerde er ook aan in zijn interview eerder dit jaar.
  Maar trok de conclusie dat het mislukt was.

 • Corina
  8 juni 2018 om 19:34

  Klopt Niek maar zijn antwoord moet je op lange termijn bekijken.
  Vraag me af hoe lang die termijn dan moet zijn.
  Zal hij niet meer meemaken denk ik.

 • Niek L
  8 juni 2018 om 19:28

  Maar er zit daar ook iets raars bij:
  Veel zeldzame vogels zijn nl inmiddels verdwenen, dat is oa de rede dat ze die Natura status hebben gekregen.

  Maar geen haan kraait er naar maar het is toch erg jammer dat juist hetgeen waar hen om ging, veel vogels en zeldzame vogels gevlogen zijn.

 • Corina
  8 juni 2018 om 19:19

  Astrid,
  Heb dat stuk met Han Olff proberen door te spitten.
  Conclusie blijft dat vogels het belangrijkste zijn, door toename van vele ganzen weer meer regulatie van gr.gr. met andere woorden hebben ze nog minder te eten en zullen er nog meer sterven.
  Las deze week nog een uitgebreid stuk met vele voorbeelden van dat is de natuur, bv de hoge kindersterfte, vroeger ook in Ned. Maar ook als is iets de natuur dan betekent dit niet dat het per definitie ook goed is.
  Dhr. Olff vind dat het de tijd moet krijgen, waarom zou je iets wat een veler ogen niet goed is, ziekte inteeld honger, de tijd moeten geven.
  Dan het stuk over vrije parter keuze, alsof de dieren op date gaan, en zo vrij is die keuze niet met veel te hengsten die de merries belagen.
  Begrijp echt niet hoe die kerel denkt, lijd volgens mij toch aan een bepaalde tunnel visie.
  Waar de vogels zeer belangrijk zijn en de grazers een ondergeschikt experimenteel belang hebben.

 • Astrid Damstra
  8 juni 2018 om 14:40

  Nog even over de sectierapporten.

  Via een mail aan SBB heb ik de sectierapporten van de laatste 5 jaar opgevraagd.
  Nog geen reactie.
  Sectierapporten zijn openbaar en opvraagbaar volgens ecoloog die ik sprak.

  Fijn weekend voor iedereen alvast!!

  • Aad
   8 juni 2018 om 14:49

   Astrid even een tip. Benader de ecoloog even zelf of hij jou de sectierapporten per link of we transfer kan sturen. Ze zijn toch openbaar en opvraagbaar, dus dat moet geen probleem zijn ….

  • Niek L
   8 juni 2018 om 18:32

   Ik kon ze niet vinden op de website van de SBB, wel jaarverslagen.

   Vraag aan SBB:
   In verslag 2016-2017 staat op blz 27 oorzaken sterfte, zou het kunnen zijn dat de ataxi door het eten van bv JKK komt?

   Ik vond het erg summier, dus ook hier, belangstelling voor die rapporten.

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 09:11

   @Niek L, ataxie bij de edelherten wordt niet veroorzaakt door het eten van Jacobskruiskruid. De dieren eten dit namelijk niet omdat het giftig is.

 • Astrid Damstra
  8 juni 2018 om 14:37

  Maar hoe gaan we die aantallen reguleren?
  Tuurlijk! Via “NATUURLIJKE REGULATIE”! Hoe kan het ook anders….
  Kunnen we van ‘genieten’..

  ” Nu veel giftig kruid, komen grote grazers niet. Hou die processen eens in de gaten en geniet van wat er verandert.”

  Echt, er zijn momenten dat ik te verbijsterd ben om alle belangenverstrengelingen maar te wíllen doorzien.

  “Antwoord door Han Olff:
  Eerst even iets recht zetten: ik ben niet tegen een groot oppervlakte nat grasland, maar staat los van discussie over aantallen grote grazers. Oostvaarderswold nog steeds prachtig plan, nodig voor Lelystad. Moet het advies ICMO2 heroverwogen worden nu Oostvaarderswold niet doorgaat? Is onderzocht. Heeft gedane uitbreiding voor voldoende beschutting gezorgd? Ja, advies is nog steeds valide en werkzaam advies, ook zonder Oostvaarderswold. Eén na laatste hoofdstuk uit proefschrift Perry Cornelissen: lange termijn grote grazers en ook wat er met andere soorten gebeurd. Ben er zelf ook auteur van. Komen steeds meer ganzen, vooral brandgans. Die werken als beperkende factor op groei grote grazers. Vandaar dat de grote grazerpopulatie ook langzaam achteruit gaat. Natuurlijke regulatie. Is eigenlijk precies wat je wil. Nu veel giftig kruid, komen grote grazers niet. Hou die processen eens in de gaten en geniet van wat er verandert.”

  Uit:
  https://flevoland.partijvoordedieren.nl/presentatie-han-olff

 • Aad
  8 juni 2018 om 14:17

  Staatsbosbeheer, wanneer worden de afschotcijfers van mei bekend?

 • Astrid Damstra
  8 juni 2018 om 13:54

  Niek plaatste deze link gisteravond al, maar jawel, onder meer PvdD heeft bij gebrek aan een review op wetenschappelijke basis, weer munitie genoeg om het huidige beleid te laten voortduren. Weer een jaar drama langer??
  Vroeg me al eerder in een blog af of er juridische stappen genomen zouden worden tegen advies van Geel, en helaas is die kans nu groter dan eerder leek.
  PvdD, die hand in hand lopen met Han Olff en Frans Vera. (Want rewilding!)
  Kan het niet hard maken, maar zouden ze een onderonsje hebben gehad onder het genot van een kopje kruidenthee?

  https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/161033/bevoegdheid-provincie-over-oostvaardersplassen-betwijfeld

  • Niek L
   8 juni 2018 om 13:59

   De stichting Cynthia en Annemieke zijn bezig met juridische stappen.
   Of er verder nog groepen zijn die juridische stappen gaan ondernemen weet ik niet.

   Maar het wordt tijd voor een flinke vuist.

  • Aad
   8 juni 2018 om 11:16

   Beste Niek L, de link is niet te openen, overbezet?

  • Niek L
   8 juni 2018 om 11:56

   Hier doet ie het gewoon.
   Maar het is openbare Cynthia en Annemieke, bovenaan staat vastgezet bericht,de laatste update.

   Ik zal later op eigen pc verder kijken.

 • Niek L
  8 juni 2018 om 00:53

  Fijne vakantie, het is er fantastisch weer voor!

 • Poema
  8 juni 2018 om 00:36

  Nou Niek…ik moet toegeven: je hebt zeker talent…..!!!
  En je bent evenwichtig ……
  Namelijk in het beledigen van mensen……
  Het maakt je niets uit wat je zegt en tegen wie je het zegt…Je maakt ze uit voor ‘beest’ , geestelijk hulpbehoevend ‘ etc. Als het maar lekker scoort…

  Dat onbaatzuchtige gedrag waar Corinne het over heeft ‘druipt’ er bij jou van af…????? ( oh jee, Poema maakte een ‘grapje’).

  Maar, weest gerust……jij bent wel de laatste die ik om hulp zou vragen…..ik smeekte hier eerder namelijk om een MENS aan mijn bed….en geen gefrustreerde zorgverlener.

  Slaap lekker…..Poema gaat ook onder zeil…. En met vakantie…..zonder begeleiding!!!

 • Poema
  7 juni 2018 om 23:00

  Lekker makkelijk hè…….Niet meer reageren als het moeilijk wordt en je de waarheid onder ogen krijgt.

  Slaap lekker.

  Poema gaat weer op vakantie.

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 22:38

  Ja hoor Poema, AMEN……. EN WELTERUSTEN!!!

 • Poema
  7 juni 2018 om 22:11

  Corinne,

  Dat klopt totaal niet wat je hier zegt. Je hebt geen greintje respect voor mensen die een andere mening hebben dan jij over de OVP.
  Je hele ‘gedrag’ en je woordkeuze laat dat overduidelijk zien.

  Je dweperige gedrag t.o.v. je ‘medestanders” zegt al genoeg…..maar ga daar vooral mee door….laat je door mij niet hinderen…..valt er nog wat te grinniken op dit blog.

  Maar ik wil je nog even herinneren aan je ‘oproep’ aan Sylv enTea…..weet je nog????…..”Of ze maar niet zoveel tekst wilden besteden aan hun eigen mening”.
  De brutaliteit…..waar haal je het lef vandaan om zoiets te zeggen ????
  Alsof jij de dienst uitmaakt op dit blog…..en de mensen even voorschrijft wat ze wel of niet aan tekst besteden mogen.

  Als het niet zo triest en banaal was zou ik er nog hartelijk om kunnen lachen……
  Nou ja, misschien is dat ook maar het beste om wél te doen.

  En dan praten over de onbaatzuchtigheid……. Nou die kant kan ik bij jou en sommige anderen echt niet ontdekken….zoals men sommige bloggers en de SBB mensen benadert is iets om je diep over te gaan schamen.
  Wat ik hoor is geen onbaatzuchtigheid maar VIJANDIGHEID!….. Niets meer en niets minder.

  Ik weet dat er gelukkig ook veel zorgwerkers zijn die zich wél mensvriendelijk opstellen naar hun medemens…..maar aan DAT imago hebben sommigen op dit blog, naar mijn mening, bepaald niet positief bijgedragen.

  En nogmaals: als ik ooit hulp nodig heb, ALSJEBLIEFT, ALSJEBLIEFT !!!!!…..laten het MENSEN zijn die mij helpen en geen loze schreeuwers zoals ik die hier op dit blog aangetroffen heb.

  En Corina had het nog even over grommen:
  Zij heeft gelijk….Poema voelde vandaag een welhaast onbedwingbare behoefte om eens goed te grommen….
  En het lucht lekker op.

  • Niek L
   7 juni 2018 om 23:49

   Nou Poema, te oordelen naar je reacties, door de blogs heen, heb je hulp nodig.
   En het zou me helemaal niks verbazen als je al als cliënt in het hulpverleningscircuit zit.

   Niet dat dat verder erg is maar je reacties zijn niet erg evenwichtig te noemen.
   En hebben een erg hoog zuig gehalte.
   Voor mij de eerste tekenen dat er iets loos is.

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 20:58

  @ Boswachters, ik heb niets tegen mensen die een andere mening hebben omtrent het afgelopen, en het huidige beheer, in de Oostvaardersplassen!
  Ene Poema, speelt in op de zorgsector: aangaande mensen (in dit blog) die in onze samenleving, dag in, dag uit, nacht in, nacht uit, enorm inventief, menslievend en onbaatzuchtig werk verrichten! Hetgeen niets, maar dan ook niets, te maken heeft met de problematiek in de Oostvaardersplassen! Ik verzoek u, het pootje van Poema, tot nader orde te roepen! Met mens en diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  7 juni 2018 om 20:57
 • Poema
  7 juni 2018 om 19:49

  SBB, Boswachters,

  U mag mijn ‘input’ wel van het blog verwijderen, hoor,…als u dat wilt en verstandig acht.

  Vind ik ook helemaal prima…..
  ……. en zal u daar ook helemaal niet om ‘veroordelen’.
  Ik besef namelijk heel goed dat u óók mensen bent,….. En ook als zodanig behandelt moeten worden!!!
  ….sommigen op dit blog lijken dat een beetje te zijn vergeten….gezien de manier waarop u door hen behandeld danwel aangesproken wordt.

  Uiteraard gaat het hier over de OVP en de dieren, maar Poema voelde, na het lezen van al die intimiderende reacties op dit blog, zich geroepen om de mensen eens even een tikje op de vingers te geven omtrent hun eigen gedrag op dit blog.

  Opvoeden!!!….zo zou je dat kunnen noemen. 🙂 🙂

  Nogmaals…….ik steun u van ganser harte en ben erg benieuwd hoe de situatie omtrent de OVP zich zal gaan ontwikkelen …..want dát is het belangrijkste.
  De politiek is er nog niet helemaal uit, heb ik het idee.

  We houden ‘de vinger aan de pols’ en blijven hopen dat de dieren in vrijheid kunnen blijven leven in de OVP.

  Groeten
  Poema

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 19:08

  @ Boswachters, gaat deze blog nu over de Oostvaardersplassen, of over de beledigingen omtrent de zorgsector door ene blogger die zich Poema noemt ? Heel graag een reactie uwerzijds??? Mvg, Corinne Polpe

 • Poema
  7 juni 2018 om 18:14

  Het is mijn bedoeling al lang niet meer om nog mensvriendelijk te reageren naar mensen die dat fatsoen naar anderen al helemáál niet kunnen opbrengen.

  Ik zeg hier nu gewoon wat ik denk van en over de zorgsector en dat is niet veel goeds meer….
  En daar hebben de ‘zorgwerkers’ op dit blog zelf helemaal aan bijgedragen…. die ‘dubieuze’ eer komt hen helemaal toe.
  Al is het een minderheid…je ziet maar weer, die verpesten het altijd weer voor hun collega’s door zo’n slecht imago af te geven.

  Wie mensen zo behandelt en te woord staat als men op dit blog doet kan verwachten dat anderen zich andersom óók niet echt geroepen voelen om dit soort ‘zorgwerkers’ met ‘mensvriendelijke handschoentjes’ aan te pakken.
  “Boontje komt om z’n loontje” zal ik maar zeggen.

  Laat ik wederom hopen dat ik ze nooit tegenkom….. want als ik dan al levensmoe zou zijn, dan zal dit soort onaangepast gedrag van zorgwerkers mij zéker niet uit de put helpen…. eerder er in.
  En dát is nou juist de ‘core-business’ van de zorgsector: mensen helpen en niet de grond in trappen.

  Don’t feed the animals””…. voila
  Zo’n zorgwerker maakt zijn medemens dus al voor animals uit…..
  een duidelijker voorbeeld is er al niet !!!

  Nou ja toegegeven, in dit geval zijn dieren mij sympathieker dan sommige zorgwerkers.

  EN haal nou weer niet zo lafhartig SBB er bij…. laat SBB erbuiten !!! ..
  …..IK, POEMA spreek jullie namelijk aan…NIET SBB.

  Jullie zijn in mijn ogen een blamage voor je eigen beroepsgroep.

  En niemand hoeft hier op in te gaan….da’s wel zo rustig …..
  …..als je het maar even gelezen hebt.

  Laat ik positief eindigen: als ik ooit zorg nodig zou hebben, dan hoop ik op een MENS ! aan mijn bed ….. en geen scheldmachine.

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 17:25

  Oké Niek,
  sorry, ik was het even vergeten! Er op ingaan is “koren op de molen” van zulke gasten! Toch een fijne avond allemaal, Corinne Polpe

 • Niek L
  7 juni 2018 om 17:00

  Don’t feed the animal ?

  • Corina
   7 juni 2018 om 17:14

   Je hebt gelijk Niek ,

   Y stop feed the animal ?

 • Corina
  7 juni 2018 om 16:51

  Poema,
  Ik weet natuurlijk niet hoeveel mensen die in de zorg werken hier op dit blog reageren maar meer dan 3 vermoed ik niet.
  Kan ook weinig agressieve en shockerende reacties ontdekken.
  Maar misschien ben jij niks gewend of heb je een heel teer zieltje.
  Hoewel ik daar dan ook weer aan tweifel, gezien het feit dat je de hele zorgsector maar even ophang aan de in jou ogen agressieve reacties van een paar mensen.
  Ben zelf regelmatig vreiwillige verkeers begeleider en wat je dan naar je hoofd krijgt omdat mensen soms even moeten wachten, van klere wijf tot flikker op trut, kijk dat noem ik agressief.
  Maar gelukkig heeft SBB hier zijn derde verdedigende woordvoerder gevonden, vraag me steeds af waarom ze die toch nodig hebben.
  Nog even fijntjes noemen dat clienten in de zorg geïntimideerd worden, tjonge tjonge, wat denk je andersom.
  Schijnbaar kom je hier alleen maar weer kritiek op personen hebben inplaats van je in de problematiek te verdiepen.
  Maar ja zijn gewend van jou. Veel grommen en verder niks.

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 16:48

  Poema, denk je nu echt dat je de verstandhouding met de andere bloggers op deze manier mensvriendelijk tegemoet komt? Heb je wél eens van “zelfreflectie” gehoord? Please, hou op om de zorgsector zo te bejegenen!
  Met een pootje, van welwillende en zorgzame mensen, Corinne Polpe

 • Poema
  7 juni 2018 om 15:49

  Astrid,

  Ja, Poema gebruikt inderdaad dit blog maar even voor deze shocking en onthullende ‘ontdekking’ op dit blog over de zorgsector.
  Want het heeft mij inderdaad danig geshockeerd…… dat juist mensen in die sector zó agressief, denigrerend en negatief kunnen reageren op hun medemens ,…..waar zij uiteindelijk de zorg voor zouden/zullen moeten opnemen.
  …..Maar die deze mensen/medebloggers tegelijkertijd uitmaken voor alles wat mooi en lelijk is.

  Ik vind het echt niet te bevatten dat ik dat ÓÓK op dit blog tegen kom.

  Met alle respect voor diegenen die wél hun stinkende best doen in die sector
  ( laat ik DAT ook wél benadrukken) ….maar ik hoop echt van ganser harte dit soort ‘zorgwerkers’ (die ik zo op dit blog heb ‘aan moeten horen) toch echt nóóit nodig te hebben….vooral niet als ik mensenhanden aan mijn bed krijg waarvan ik nu weet dat ze je voor hetzelfde geld voor schut zetten als iets ze niet aan staat en ze het niet met je eens zijn.

  Bovendien kómen er al niet al te beste ‘geluiden’ uit die ‘wereld’….. ‘cliënten of hun familie die geïntimideerd worden.

  Maar goed, ik heb dat ook niet voor het uitzoeken…dus ja , misschien heb ik ooit zorg nodig….maar dan hoop ik vriendelijke, meelevende en sympathieke ‘handen’ aan mijn bed te krijgen….anders zal ik misschien toch een andere keuze moeten maken!!!!.

  Met dank aan diegenen die ik hier zo hun mening heb horen spuien waar geen greintje fatsoen of menselijk medegevoel bij te ervaren is.

  Sorry Astrid, maar deze mensen hebben zich goed in de kaart laten kijken met hun minderwaardige taal en houding naar medebloggers….
  en nogmaals: geen reclame voor de zorgsector.

  Ik nam het altijd voor ze op , maar dit!!……’tart alles….

 • Astrid Damstra
  7 juni 2018 om 14:56

  Poema,

  Je plaatste:

  “Nu ga ik maar even rustig zitten want de storm van de ‘zorgsector’ zal nu wel weer over mij heen losbarsten…..daar kun je op wachten.
  (Heb nooit geweten dat mensen die in die sector werken zich zó onvriendelijk kunnen gedragen t.o.v. hun medemensen.
  Ik meen het echt: mijn vertrouwen in die sector heeft wél een enorme deuk opgelopen nu ik dit allemaal zo gelezen heb..
  Het is wat mij betreft beangstigend, intimiderend en bepaald géén reclame voor de hele sector….ik ben in ieder geval afgehaakt als het op zorg aankomt.).”

  Dit blog als excuus aanwenden om je als zorgmijder op te stellen lijkt me niet gezond voor je. Mocht je eventueel, misschien en wie weet wellicht zorg nodig hebben.

 • Astrid Damstra
  7 juni 2018 om 14:46

  Apart toch dat de PvdA nu pas vragen stelt over anticonceptie, beetje laat nu er over zo’n kort tijdsbestek spijkers met koppen moeten worden geslagen.
  Zal nu flink gerollebold gaan worden over de inhoudelijke vorm waarin de adviezen van commissie van Geel gestalte moet krijgen.

  Die 300 ha beschutting zal flink aantal jaren nodig hebben voor ze kunnen doen waarom ze aangeplant zijn.
  De 500 ha vernatting die gepland staat was iets waar ik me wel zorgen om maakte, maar heb ondertussen begrepen dat dit om een stuk gaat wat ’s winters sowieso al onder water staat en waar dus al niks te vreten was voor de dieren.

  Hoop (en denk) dat die 1100 grazers een eerste uitgangspunt zijn, dat nu de intensieve monitoring verplicht wordt en de dieren niet onder conditiefase 4 mogen gaan vallen, die aantallen tijdig bijgesteld kunnen worden.

  De dikke sh*t is natuurlijk dat SBB zo veel vrijheid heeft gehad om het rewilding experiment zo ver uit te kunnen rollen, gevolg dat gebied en bewoners over de kop zijn geslagen. Die vrijheid is voorbij, SBB wordt nu alleen nog aangelijnd uitgelaten.
  Hoop dat ze in tuig gaan, halsbandje zal misschien niet genoeg zijn. 😉

  @Boswachters: Over de brandganzen : Trekken álle brandganzen weg? Zie hier in de polder de laatste jaren steeds meer brandganzen die hier nestelen en met stoeten pullen rondlopen.
  Hoeveel zicht is daar op?

  Zie wel toekomst in een ganzenspecialiteiten restaurant in Flevoland!

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   20 juni 2018 om 10:44

   In Nederland heeft zich de laatste jaren ook een sterk groeiende populatie niet-trekkende broedende brandganzen gevestigd. In de Oostvaardersplassen zijn de brandganzen tot nu toe nog niet waargenomen en geregistreerd als broedvogels.

 • Poema
  7 juni 2018 om 14:42

  SBB, Alle Boswachters,

  Ik kan me zo voorstellen dat jullie dagelijks en met ‘groot plezier’ dit blog lezen.!!!!?????????

  Het moet echt een ‘feest’ zijn voor jullie om dag in dag uit dit tenenkrommende geraaskal van een stelletje zuurpruimen te moeten lezen.

  En dan ook nog zuurpruimen die denken er verstand van te hebben.
  Dat het überhaupt toegestaan is om zulke onzin en persoonlijke aantijgingen
  ‘en publique’ te verkopen 🙂 ….. Het zou ‘verboden’ moeten worden. 🙂 🙂

  Maar Poema wil jullie/boswachters toch maar even een ander geluid laten horen……
  Ik hoop van harte dat de provincie verstandiger zal optreden dan tot nu toe gebleken is…..en dat er uiteindelijk beslissingen genomen worden die goed zijn voor de OVP en de grote grazers !!!!……en alle dieren…..

  ……en niet om een paar mensen te ‘pleasen’ die op bijna onbeschofte ( excusez le mot) en opdringerige wijze middels een soort van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ alleen maar hun zin willen doordrámmen…..
  Zgn.ter wille van de dieren….maar in feite alleen om hun eigen (on)gelijk te halen.

  Ik hoop met jullie dat de OVP de OVP blijft en ben met sommige andere bloggers ook van mening dat de corridor er gewoon moet komen.

  Ik wens jullie veel sterkte en blijf jullie steunen!!!

  Nu ga ik maar even rustig zitten want de storm van de ‘zorgsector’ zal nu wel weer over mij heen losbarsten…..daar kun je op wachten.
  (Heb nooit geweten dat mensen die in die sector werken zich zó onvriendelijk kunnen gedragen t.o.v. hun medemensen.
  Ik meen het echt: mijn vertrouwen in die sector heeft wél een enorme deuk opgelopen nu ik dit allemaal zo gelezen heb..
  Het is wat mij betreft beangstigend, intimiderend en bepaald géén reclame voor de hele sector….ik ben in ieder geval afgehaakt als het op zorg aankomt.).

  Maar goed…..dit even terzijde…..alhoewel…..als deze mensen met hun zgn. zorgplicht hun zin krijgen dan betekent dat een sombere toekomst voor dieren die in vrijheid !!! willen leven.

  Nogmaals, veel sterkte….ik blijf jullie volgen.

  U hoeft niet te reageren (mocht u dat al van plan zijn) want dan is de ‘wereld’ op dit blog weer te klein…..
  Dus, lees het maar en bedenk maar dat Poema jullie steunt.

  Groeten
  Poema

  • Niek L
   7 juni 2018 om 16:59

   Dank je wel!!!

 • Niek L
  7 juni 2018 om 09:53

  Trouwens, gisteren was er een bijeenkomt in het provinciehuis Lelystad, het ging oa over de grote grazers en er schijnen veel mensen te zijn geweest die gebruik maakten van spreekrecht.

  Was iemand erbij?
  Kan iemand verslag doen?

 • Corinne Polpe
  7 juni 2018 om 09:53

  Dag Jos en Niek,
  Ik denk Jos dat je helemaal gelijk hebt dat de grond sterk ingeklonken is. Waarschijnlijk met een hoog grondwaterpeil (zie uitbraak leverbot)!
  In Wageningen (WUR) zitten wel bodemdeskundigen! Frans Berendsen zal het ook wél weten, denk ik zo?
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe
  P.S. Aanplant bomen is een ander verhaal. Dat vergt jaren!!!!

  • Niek L
   7 juni 2018 om 11:28

   Ja hè, dan is 5 jaar dus een beginnend herstel.
   Dan hebben ze daar dus zeker 5 jaar niks te zoeken.

   Dat is plm 1/3 van hun leven ( afgezien van het ongeschikte gebied)

   Weghalen is enige optie.

 • Niek L
  7 juni 2018 om 09:51

  Ja, die had ik nog niet bedacht trouwens, van die ingeklonken bodem …
  Maar de bomen, de struiken, het gras wat zeker na ganzeninvasie flink ingekort is, gaat het JJK het gebied veroveren?

  Als het, ik noem maar een dwarsstraat, 5 jaar duurt, voordat het weer op peil is.

  Dan hebben dus ook 500 gg daar helemaal geen baat bij, daar te zijn.

 • Jos
  7 juni 2018 om 09:18

  Nou Niek,

  is ben geen bodemdeskundige, maar mij lijkt dat de bodem daar wel erg ingeklonken zal zijn.
  En tja, de bosschages en bomen…………….. dat zal naar mijn idee de nodige jaren kosten.
  Dit gebied naar de kloten laten gaan, in dit geval door SBB, gaat sneller als dit gebied weer natura 2000-gebied waardig te krijgen lijkt me.
  Maar nogmaals, ik ben geen deskundige.

  De tijd zal het leren.

  Niek, voor nu een prettige dag en tot…………………

  En uiteraard met vriendelijke groet, Jos.

 • Niek L
  7 juni 2018 om 08:58

  Jos,
  Ik vraag me af of het gebied zich weer zodanig herstelt dat het geschikt is voor gg.
  Althans het voedsel.
  Want het gebied zelf blijft ongeschikt, iig voor paarden

 • Jos
  7 juni 2018 om 08:13

  Jan,

  waar dieren zijn is, doorgaans, groei. En in sommige delen van Afrika groeit de “populatie” ook. En dit terwijl de draagkracht er eigenlijk al jaren niet meer is.

  Bij dieren noemt men dat instinct, bij mensen lust, of…………..

  Doch Jan, met g.g., Jos. ; – )

 • Jos
  6 juni 2018 om 23:23

  Niek L,

  SBB zou de eer aan zich zelf moeten houden, en afstand moeten doen van alle grote zoogdieren die in hun gebieden rondlopen. Ook de kleinere groepen.
  In een aantal gebieden werken ze heel nauw samen met Free Nature. Dat is een kleine, particuliere natuurbegrazer. Als je hun website leest komt dat over als een kundige, solide organisatie.

  En als ze dan, zoals Corinne ook reeds opperde, zo’n 500 beesies laten scharrelen……………….. Dan is het te overzien. Of van mij part 2 waterbuffels er nog bij……….die we dan Bep en Toos kunnen noemen. Bijvoorbeeld.
  En in het najaar een pakketje wildernisvlees voor de liefhebber.
  Ik zie mogelijkheden daarin.

  Maar inderdaad, SBB moet er HELEMAAL met hun handen vanaf blijven! En er ook geen zeggenschap meer over hebben.
  Laat ze eerst maar eens bewijzen dat ze met de flora overweg kunnen. De faunabroek is, bewezen, vele maten te groot!!!

  Doch met vriendelijke groet, Jos.

 • Niek L
  6 juni 2018 om 22:14

  Tja, het kan allemaal….
  Ik merk alleen dat mijn vertrouwen in SBB weg is.
  Dus zolang zij de uitvoering doen ben ik radicaal tegen grote grazers .
  Zolang een Olff een woord in te brengen heeft, helemaal!!!!

  Als het uit handen word gegeven aan bv landschapsbeheer, en er wordt streng de hand gehouden aan 1100, mits het gebied zich herstelt.
  Want eigenlijk weten we niet wat het landschap gaat doen, na deze kaalslag.
  Herstelt het zich of verander het…. dan is het maar weer afwachten.

  Er is veel onzeker en wat is het beste voor de gg.

  • Niek L
   6 juni 2018 om 22:55

   Dus eigenlijk vind ik het te vroeg voor een aantal definitieve besluiten.

   Corridors, daar zitten mijn inziens een aantal haken en ogen aan, die eerst getackeld moeten worden, alvorens het ten uitvoer gebracht kan worden.
   Ook denk ik dat het gelijk op grote schaal moet worden gedaan en VEEL controle om overal kaalgevreten natuur te voorkomen.

 • Corinne Polpe
  6 juni 2018 om 17:24

  Beste allemaal,
  Het is misschien goed om te weten dat er in:
  1983-32 Heckrunderen werden uitgezet.
  1984-20 Konikpaarden.
  1992-44 Edelherten.
  1996-werd het beheer overgedragen aan
  Staatsbosbeheer.
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

  • jan
   7 juni 2018 om 01:01

   Ja en ook voor 1996 groeide de kuddes. Bovendien zegt de groei ook iets over de toch grote draagkracht van het gebied

 • Corinne Polpe
  6 juni 2018 om 15:37

  Beste mensen, Frans Berendsen heeft volkomen gelijk dat 1100 grote grazers teveel is voor de draagkracht van het gebied! Zelf denk ik dat er uitgegaan moet worden van 500 grote grazers! Méér niet! En dat er elk jaar geselecteerd wordt aan dit aantal! Ik ga er dan vanuit, dat er géén geboortebeperking zal plaatsvinden en dat er geen mogelijkheid wordt geboden
  m.b.t. migratie (corridors)! Wat is jullie mening/overtuiging hieromtrent?
  Met een gg-groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   6 juni 2018 om 12:11

   Beste Aad, toegeven dat ze fout zitten zullen ze nóóit never doen! Dat betekent ☻ gezichtsverlies! Daar zijn die heren te ijdel voor. Daarom hun vasthoudende overtuiging dat het hele drama in de Oostvaardersplassen, een speling van de “NATUUR” is!!! Daarom, doet men ook geen sectie naar de doodsoorzaak van de grote grazers! Dan heb je namelijk bewijsmateriaal in handen! Onzin, dat dit te duur is!!!…. Mvg, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  6 juni 2018 om 08:44

  Oké Niek L, Han Olff gaat ook mee onder dezelfde voorwaarden! Een uitstekend plan! Alleen moeten we Gedupeerde Staten Flevoland schriftelijk nog laten vastleggen, notarieel, dat elke ideologie met dieren uitgesloten zijn! Zelfs in Azerbeidzjan! Afgesproken dus! Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   6 juni 2018 om 09:17

   Toppie

   ( grinnik )

 • Niek L
  6 juni 2018 om 07:53

  Goed plan!!!
  Wel moeten we nog iets gaan verzinnen dat hij de dieren daar, als we weg zijn, niet gaat zitten vervelen met zijn nare ideologieën.

  Als daar een goede oplossing voor is, count me in, ik ga het hem onderweg wel heel lastig maken….

  Trouwens, Han Olff moeten we dan ook maar meteen meenemen, en een enkeltje Azerbeidzjan geven, zijn we daar ook vanaf…

 • Corinne Polpe
  6 juni 2018 om 07:43

  Ha Niek L, nee hoor, hij krijgt een spreekverbod opgelegd! En hij moet alle mest dagelijks verwijderen en de dieren van voedsel en water voorzien! En van Gedeputeerde Staten Flevoland krijgt hij een visum uitgereikt voor een permanente vestiging in Azerbeidzjan! Mooi toch, zijn we daar ook weer vanaf!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  6 juni 2018 om 06:44

  Ha die Niek L,
  Ga je met de konikpaarden en edelherten uit de Oostvaardersplassen een wereldreis maken? Vraag aan Frans Vera of hij ook meegaat? Dat is toch het minste wat hij kan doen na al de ellende die hijzelf veroorzaakt heeft! Misschien kan hij daar dan blijven????…… Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   6 juni 2018 om 07:01

   Haha, dat lijkt me een heel vervelend plannetje Corinne.
   5 maanden met zo’n man, die zich vast overal mee wil bemoeien brrrr

   Dus alleen maar als hij achteraan de mest opruimt ?

 • Niek L
  5 juni 2018 om 22:17

  Ja, het is niet normaal!
  En dan te weten dat ondanks protesten, de lulhannesen gewoon door zijn gegaan.

  Oeps, even wat heuuul bedreigende termen inslikken, die ik niet uit wil spreken…….

 • Aad
  5 juni 2018 om 21:40

  Hier een oud filmpje en ik moest toch even slikken van het fragment dat een kadaver van een edelhert met een auto wordt weggesleept. Van een ecologisch evenwicht met natuurlijke processen heb ik toch een ander beeld.

  https://www.youtube.com/watch?v=V50dvZlMSQQ

  • Niek L
   5 juni 2018 om 20:30

   Dank je Jos!
   Ja ik heb het begin ervan eerder gezien….
   Alleen had ik toen een overload aan nare beelden gehad dus ik weet niet meer of ik het heb afgekeken of er iets mee heb gedaan.

 • Niek L
  5 juni 2018 om 19:21

  Ennnnn nu met de link 🙂

 • Jos
  5 juni 2018 om 18:52

  Over een nieuwe film gesproken.

  Had dit filmpje reeds eerder verwacht hier.
  Let wel, filmpje is van 2013.

  • Niek L
   5 juni 2018 om 18:51

   Dat zou een mooie oplossing zijn!
   Hoewel het wel een heel grote afstand is.

   Je zou je afvragen of het niet mogelijk is een geleide migratie caravaan op te zetten.
   Ik zou daar wel voor te porren zijn!

  • Niek L
   5 juni 2018 om 18:56

   Goede veepaarden, wat expertise uit bv Noorwegen, Lapland of zo.
   Vrijwilligers die minimaal een maand meegaan.
   Misschien stagiaires die in laatste jaar van hun dierenopleiding zitten.

  • Niek L
   5 juni 2018 om 19:20

   Ruim 4000 km, ga er gemakshalve van uit dat edelherten evenveel lopen op een dag als paarden, en dan maak ik 4500 km van de tocht.

   Paarden, gemiddelde van 30 km pd met rustdagen erbij in.

   Dat is 150 dagen dus 5 maanden.
   Maar goed, met al die mensen die best wel een sabatical op willen nemen, stagiars, etc….
   Ik ben benieuwd, het zou te doen moeten zijn, maar het vergt wel heel veel organisatie ( count me in )

 • Corinne Polpe
  5 juni 2018 om 18:21

  Beste Aad, je vraagt je af of SBB géén filmpje heeft gemaakt van de duizenden kadavers afvoer naar Rendac! Nou, die film komt er hoor. Na “de Nieuwe Wildernis”van Mark Verkerk en Ruben Smit, is er een nieuwe film in productie! Deze film krijgt als titel: “Leg het Loodje”!!!!……. Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   5 juni 2018 om 18:39

   En deel 2 heet, schiet ie in of schiet ie in niet…..

 • Corina
  5 juni 2018 om 16:01

  En Niek en Corinne,
  Mij valt ook dat met verschillense maten meten steeds op.
  Wel makelijk kan men het zo draaien zo het uitkomt.
  Wat dus ook steeds .gebeurd.
  Vind jou ook wel scherp Jos

  Groet Corina

 • Corina
  5 juni 2018 om 15:49

  Sylv,

  Prachtig he die duizenden brandganzen die weten dat ze moeten gaan, en de OVP mogen bedanken als gastheer ( wist niet dat dieren dat deden trouwens, lijkt me eerder een menslijk trekje)
  De grote grazers zouden ook graag gaan, denk wel zonder te bedanken maar helaas daar zijn die hekken.
  Daarbij verwar ik wilde dieren echt niet met gedomesticeerde dieren, mij valt wel op dat een aantal mensen de door mensen gefokte en uitgezette verwilderde dieren verwart met wilde dieren.
  Het is inderdaad een dogreden om in het leven van wilde ( verwilderde) dieren in te grijpen, ik kan dan ook niet begrijpen dat mensen dit gedaan hebben door ze in een gebied uit te zetten waar ze van naturen niet thuis horen.
  Medische teams en voederinstallaties zijn ook absoluut niet noodzakelijk in gebieden waar dieren van naturen leven omdat ze daar zelf naar toe getrokken zijn en waar ze de voor hun zo belangrijke zintuigen en levensstijl kunnen gebruiken om te overleven.

  Hoe anders is dit echter als dieren in een omgeving worden geplaatst waar ze van naturen niet thuis horen, geen natuurlijke vijanden hebben en er niet weg kunnen, daardoor geplaagd worden door voedselgebrek, inteelt, ziektes, en bepaalde vormen van onnatuurlijk gedrag.

  Graag gun ik die gr. gr. dan ook een omgeving waar ze wel thuis horen, onafhankelijk van die zogenaamd betweterige natuurliefhebbers die ze misbruiken om hun vogelparadijsje te onderhouden, en denken dat de grote gr. zich wel redden op die kleine grotendeels natte omgeving van de OVP.
  En dan vol blijven houden ook al creperen er jaren achtereen duizenden van de honger, wat is de natuur toch mooi, en kijk volgend jaar creperen er vast weer minder , want het recet zich steeds vanzelf.
  En SBB heeft in feite lak aan onze mening
  Helaas moeten ze wel wat aanpassingen doen zoals kadavers afvoeren, gebieden afsluiten, gaas om de boompjes enz. maar ach wie maalt daarom, kijk hoe mooi het vertrek van al die ganzen, de OVP is toch maar een uniek gebied.
  En gelukkig hoeft SBB niet zelf te reageren want dat doe jij wel voor ze Sylv.

 • Jos
  5 juni 2018 om 11:36

  Niek L,

  ik weet gebieden van SBB hier in het land, waar in het verleden een wbe op zat, om de wild populatie op peil te houden. Een aantal jaren geleden in dat opgehouden voor de wbe’s omdat…………………. SBB zelf het afschot in die gebieden zou gaan doen.

  Dus die zorgplicht voor die reekalfjes snap ik wel. Ze willen zelf maar al te graag eens wat wild voor de pijp hebben! Lekker diep in het bos. Lekker anoniem. Ik kan je de hoeken aanwijzen!

  En of SBB ook ganzen schiet, weet ik niet. Maar van Natuurmonumenten weet ik weer wel dat ze dat doen. Evenals vossen.

  Heb reeds eerder aangegeven, dat o.a. SBB is verworden tot een geld verslindend ”boswachtersclubje”!

  Bep en Toos zullen het wel weer een beetje ongepast vinden om SBB hier zo neer te zetten, maar mijn ergernis t.a.v. het gebeuren in die Ovp zit ‘m in SBB. Dit is hun site, dus meld ik mij hier!!
  Bep en Toos brandden de lokale, provinciale, landelijke politici EN Dhr. Bleker hier veelvuldig af. Ik acht de kans vrij klein dat dames en heren politici deze blogs lezen, dus bij deze wellicht een tip voor beide dames…………uitten jullie je ongenoegen in het vervolg bij de dames en heren politici, doen wij het bij …………..SBB!!!
  Want links of rechtsom, ze zullen heus trachten om de adviezen van de commissie naar hun hand te zetten. En daarin verschil ik qua gevoel niet zo veel met Corina, die 2 dagen geleden ook reeds aangaf niet zo’n fijn gevoel te hebben bij het geheel. Ik vertrouw ze voor geen cent!! En laten ze zich maar op de vingers gekeken voelen!

  Tot zover, en met vriendelijke groet, Jos.

  • Niek L
   5 juni 2018 om 18:03

   Bep en Toos zijn bij het jubileumtopic blijven hangen, dan kunnen ze ongestoord door ons wild geraas en terechtwijzingen verder neuzelen.

  • Jos
   5 juni 2018 om 18:41

   Meneer Niek L,

   ik denk…….heb ik wat gemist?
   Ik terug lezen. Heel goed terug lezen , maar ik heb het woordje Sinterklaas nergens zien staan!

 • Corinne Polpe
  5 juni 2018 om 11:22

  Ha die Niek L, ik ben het helemaal met je eens, hetgeen je schrijft! Ik heb drie egelhokken in mijn tuin! Ze zijn weer uit hun winterslaap en komen iedere avond weer een bakje meelwormen oppeuzelen.
  Vorig jaar hebben ze jongen gehad! Ook de slakken uit mijn tuin staan op hun menu! Prima slakkenverdelgers! Ook heb ik een voedertafel voor de vogels! Het is een komen en gaan van jewelste. Soms zie ik een zeldzame vogel de tafel bezoeken. In de winter komen er zelfs fazanten op af! Prachtige vogels trouwens. In mijn garage staat in de lente en zomer altijd de deur open: ik heb n.m. twee nesten van boerenzwaluwen in de garage! Ik begrijp dan ook niets van de motivatie dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen gewoon maar de hongerdood moeten sterven, omdat dit de “NATUUR” is? Het lijkt me juist zeer “ONNATUURLIJK” als de mens dit ziet en het domweg laat gebeuren! Voor mij is dat met twee maten meten. Wat de ganzen betreft in de Oostvaardersplassen, waarvan jij je afvraagt waarom die niet worden verjaagd door SBB, kan ik je meedelen dat dit niet is toegestaan!
  De Oostvaardersplassen is een
  aangewezen Natura 2000-gebied volgens de Vogelrichtlijn! Dat is ook de reden waarvan ik vind dat grote grazers uitzetten in zo’n gebied, in tegenstrijd is met de Vogelrichtlijn! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   5 juni 2018 om 18:01

   Ja Corinne, heerlijk is dat, ik heb een klein vogelparadijdsje, een wilde tuin waar ze kunnen nestelen en veel eten kunnen scoren.
   Egeltje was er paar jaar terug maar nu nog niet gespot.
   Een oud konijnenhok waar de katten uit de buurt kunnen schuilen en waar deze winter een verwilderde kat in heeft gehuisd omdat hij al wat ouder was, is besloten hem te laten voor wat het was.
   Anders zouden ze hem naar asiel halen en geplaatst hebben als boerderijkat.
   Ik doe er van bioron wat spul in, waardoor het stro vlovrij blijft en iedere week komt er een schoon bedje in.

   Heel à-natuurlijk natuurlijk maar ja…..
   De dierenasiels, als onderdeel van de dierenbescherming, vangen wel verwilderde dieren op…..GEKKE mensen die dierenbescherming en asiel mensen….

   Ja, ik wist het wel van die ganzen maar ik wilde het ff scherp neerzetten.
   De enige vogels die nog in hun vogelparadijsje komen…..

   Jos, dan krijgen ze wel veel malse biefstukjes als de reekalfjes verstoten worden, kunnen ze die meteen afschieten en opeten….
   Maar misschien willen ze wat meer vlees op de billen.

 • Niek L
  5 juni 2018 om 10:32

  Toch eens het woordje zorgplicht onder de loep nemen.
  Want waar de een erbij zweert, is de ander er nogal schamper over.

  Ik zal het eens wat breder trekken:
  *als het winter is en DE VORST HEERST, wordt er aangeraden vetballen, zaadjes, een appel, pinda’s of speciale pindakaas etc buiten te leggen voor de vogels.
  Er is een keurige poster waarop staat welke dieren wat eten.
  Ook zijn er tips om ervoor te zorgen dat je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk kunt maken, want er zijn steeds minder vogels.
  Er is een jaarlijkse tuinvogeltelling.
  In het broedseizoen mogen we bepaalde gebieden niet in, zodat er ongestoord genesteld, gebroed etc kan worden. Zodat zoveel mogelijk dieren ongestoord en gezond hun gang kunnen gaan.

  Daar is al een verschil tussen tuin en wilde dieren.
  Maar beiden gericht op ze zo goed mogelijk laten leven.

  Ook in de bossen, er is een strengere aanlijnplicht voor honden, want er kunnen reekalfjes liggen.
  Ik kan me zo voorstellen dat mensen met een hond wordt geleerd wat hun hond doet. Zo zal ik mijn ene hond niet los laten in natuur en mijn andere hond kan ik overal en ten allentijde rustig los laten.
  Maar goed, die aanlijnplicht is er, en er wordt vanuitgegaan dat de mens geen onderdeel van de natuur is.
  Maar kennelijk wordt er door sbb wel een zorgplicht voor de reekalfjes ervaren.
  Evenals voor de broedende vogels.

  Kennelijk ervaren ze ook een liefdevolle band met de ganzen, die rustig mogen fourageren. Kennelijk wordt daar een soort zorgplicht voor ervaren.

  De GG die niet wegkunnen worden gedwongen daar te blijven ( misschien omdat de corridor er nooit is gekomen, misschien door gebrek aan natuurlijke vijanden)
  Maar er zijn er veel te veel op een veel te kleine plek.

  Maar dat hek staat er, daarbuiten groeit het gras welig.
  En toch hoef je dan niet het hek weg te halen of bij te voeren.

  Als je dan voor alle dieren een soort overlevings-zorg-plicht hebt.

  Waarom is die er dan niet voor de GG op primaire levensbehoefte ETEN?

  Ik vind het helemaal niet erg dat er gezorgd wordt voor de dieren, of dat de ganzen kunnen fourageren, maar waarom niet ze verjagen zodat ze elders fourageren en er voedsel voor de GG is, na een zware winter?

  Waarom zorgen voor alle dieren BEHALVE voor de GG.

 • Corinne Polpe
  5 juni 2018 om 09:55

  Beste Sylv, je durft nogal wat te zeggen over de bloggers in je laatste reactie! Hoe denk je dat allemaal zo goed te kunnen weten? Kom je bij deze bloggers over de vloer? Laat staan dat je überhaupt iets van hun “kudde” zou kunnen afweten?
  Je berichtgeving omtrent deze bloggers getuigt van een overmaat aan arrogantie! Ga je schamen!!!!

 • Aad
  5 juni 2018 om 08:55

  Heeft Staatsbosbeheer ook een filmpje gemaakt van het afvoeren van de duizenden kadavers naar Rendac ?

 • Jos
  5 juni 2018 om 00:39

  Sylv,

  zal ik jou eens een geheimpje vertellen??

  Met vriendelijke groet, Jos.

 • Sylv
  5 juni 2018 om 00:27

  Beste Boswachters van Sbb

  Wat een fantastisch filmmateriaal over het vertrekken van de Brandganzen.
  Zó indrukwekkend om daar getuige van te mogen zijn. ‘
  1000den dieren die ‘samen’ weten ‘dat ze moeten gaan en sámen de klus volbrengen.
  Met wederom Ganzen-dank aan de OVP als ganzen-gastheer 🙂

  Samen de’ klus klaren”(bij wijze van spreken) hier op dit blog, middels allerlei dieren-liefhebbende mensen, is bepaald geen afspiegeling van een samenwerkingsverband .

  Voor mij reden om me voorlopig even afzijdig te houden …..

  Het gros van de bloggers verwart m.i. nog steeds wilde’ dieren (grote grazers) met gedomesticeerde dieren , dus wensen /eisen dat SBB daar ook naar handelt, wat totaal niet strookt met de uniciteit van de dieren en het gebied.
  Het is m.i. een drogreden om in het leven van wilde dieren in te grijpen, middels bijv, medische verzorging om te rechtvaardigen dat de dieren daardoor een beter leven zouden krijgen.
  In tijden van ‘verwachte’ voedselschaarste kan ik eventueel ’tijdelijk’ bijvoeren oprecht begrijpen, vanwege de kalere conditie van het meest ‘vlakke’ gedeelte van de OVP, zo lang als er geen corridor’ aan het gebied wordt toegevoegd, zodat de gr gr verder kunnen trekken…..

  Overal medische teams en voederinstallaties zijn een tikkeltje” overdreven om goede dierenzorg” de zorgplicht….. te tonen.
  Immers de gr gr wéten waar ze hun voedsel moeten zoeken en dat ze hard moeten knokken om in deze soms mindere tijden zoals afgelopen winter….’dat hoort bij hun levensstijl. Een levensstijl , waarbij de gr gr nog elke dag hun zintuigen kunnen/mogen gebruiken om te overleven Juist die levensstijl oh zoooo belangrijk ………voor wilde dieren, wordt nog steeds niet altijd begrepen door menig blogger hier.

  Dat zelfs vertrekkende ganzen worden uitgescholden….wat voor een dierenliefhebber ban je dan?

  Door menig tegenstander (blogger) wordt elk negatief OVP- of SBB-detail uitgevlooid….. alsof de waarheid in deze 100% geldt.
  Als SBB niet reageert, dan is er meteen het wantrouwen en de zoals ik het nu noem de betwetersfamilie..”Domesticania” (geen idee of dat woord iets betekend, doch ga het niet uitzpeken)
  Zoals ook op dit blog…
  *Het verhaaltje van die man die het zieke paard meldde enz… de echte waarheid was anders…
  *De SBB wagen die onwillelkeurig schietend ,,,,,nou ja….het Wilde Westen kan niet tegen jullie op beste boswachters !
  *Hr, Dijkshoorn wordt weer eens van ‘stal” gehaald terwijl de man opeens , jawel …. respecteert uh gerespecteerd ‘afschot’ nu ‘opeens’ ….wel tolerabel vindt. Waar is dan het begrip voor de lyfestyle van deze aantallen gr gr als hr. Dijkshoorn niet eens , een snel aan te leggen CORRIDOR in zijn stellingname noteert. Idd met aangepast beheer. Zelfs daaaaar hoor je de hr Dijkshoorn niet over. .Tuurlijk weer voer voor de tegenstanders van de OVPtegenstanders-bloggers.

  Het gekke is ”de natuur” dopt al jaren , eeeeuwen haar eigen boontjes.
  Doch vele bloggers/mensen zijn geneigd te bedenken, middels bijna dwangmatig controle-gedrag , ‘goed zorgen” , wat goed zou zijn voor echte wilde dieren/wilde natuur tot aan verdier-tuining toe.

  Het prachtige is….. de gr gr hebben in feite lak aan onze mening !!!
  Graag gun ik de gr gr dan ook een zo groot mogelijke onafhankelijkheid van die zogenaamd goed zorgende blogger/mens.

  Mensen (o.a deze bloggers) die zelfs….. zelf….. nog niet eens in verschillende kudde’s goed voor elkaar ‘kunnen zorgen , zonder elkaar bijna het licht niet in de ogen te gunnen…. hoe zouden die nu moeten weten wat die grote grazers en ganzen al lang weten…gewoon doorgaan…..gewoon doorgaan… gewoon doorgaan…..en vooral SAMEN.

  vr grt
  Sylv

 • Niek L
  4 juni 2018 om 23:49

  Voor dat de vraag/discussie weer ondergesneeuwd raakt ( haha ook al was het met een goede rede Corinne 🙂 )

  Waarom wel menselijk ingrijpen als het gaat om landschappelijk welzijn/schoonheid oid.
  Maar geen menselijk ingrijpen voor welzijn van dieren.

  Van waar die keuzes?

  Ik ben ook erg benieuwd naar de antwoorden van SBB en consorten.

 • Niek L
  4 juni 2018 om 22:50

  Dank je Corina, ik ga eens zoeken, in de bieb hebben ze het ws wel liggen.

  En dan zitten we vanavond met zijn allen te kijken naar een merrie die ws vanacht gaat bevallen.
  Iedereen leeft mee, is nieuwsgierig en ze MOETEN beloven gelijk een foto te plaatsen.
  Naam wordt besproken…..
  Ze zitten nu nog in de wei met een glas wijn te kijken en te wachten.
  Wat een verschil.. …

 • Corinne Polpe
  4 juni 2018 om 18:34

  Hoi Corina, na alle narigheid m.b.t. de uitgezette grote grazers in de Oostvaardersplassen , ben ik het belangrijke item “INTEELT” vergeten! Daar had ik het al over, een paar blogs terug! Hetgeen ecoloog E in Amersfoort ook heeft bevestigd tegen Astrid! “Jesus Christ” , waar zijn ze mee bezig? Ik heb er géén woorden voor? Ik hoop dat je nog kunt slapen? Mij lukt dat ? slecht! Toch moeten we elkaar tot steun zijn in deze afschuwelijke nachtmerrie! Zullen we dat met z’n allen afspreken? Met gg-groet,
  Corinne Polpe

 • Corina
  4 juni 2018 om 16:18

  Hoi Niek,

  Het artikel over de OVP staat in het magazine Dier van de dieren bescherming. Krijg je thuis als je lid bent maar is ws ook wel online in te zien.
  Artikel heet 9x Oostvaardersplassen.
  Zijn 9 vragen met antwoorden.

  Corinne, vind de dieren in de OVP zo treurig.
  Net weer foto,s gezien van gisteren, sommige zo mager, dus ws ziek diep triest.
  In verleden ook regelmatig vragen gesteld aan SBB nooit antwoord gekregen helaas behalve verwijzingen. naar eerdere uitspraken
  En de dierenbescherming heeft ook een vast standpunt mbt de OVP, weet niet hoe het is als het om een individueel dier daar gaat.
  Ben bang dan ook weer zijn geen gehouden dieren.
  Maar dat zijn gewonden zwanen of egeltjes ook niet en die worden ook geholpen.

 • Corinne Polpe
  4 juni 2018 om 15:05

  Dank je wel Niek L.! Hoewel ik eigenlijk niets, maar dan ook niets, verwacht van de Dierenbescherming! Volgens de wet, zijn het immers géén “gehouden dieren”! Ja, op zo’n manier kom je heel goed van je “ZORGPLICHT” af??? Absurd, te ? gek voor woorden!!! Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   4 juni 2018 om 15:17

   Nee, ik verwacht er ook niks van, ik zoek nog naar de link met hun statement, waar ik zo van geschrokken ben.
   Corina, had jij het niet geplaatst ( om tea een plezier te doen? )

   Ik was weer zo enorm boos ….pffff…..zo boos dat ik maar beter een nachtje erover kan slapen, voor ik weer dingen ga zeggen waar ik 3 seconden later al weer spijt van heb en die te beroerd voor woorden, mijn pen uitkomen….

 • Corinne Polpe
  4 juni 2018 om 14:57

  Beste Corina, hoe verzinnen ze het (Vera en Olff) om grote grazers uit te zetten op kleigrond, op een zeer laagliggend gebied, moerasgebied voor vogels (met een zeer hoge grondwaterstand dus, hetgeen een uiterst gunstige leefomgeving is voor leverbotslakjes)?? In één woord: KRANKZINNIG!!! Dat gaat toch helemaal niet samen? Dus jarenlang leverbot besmetting – vergiftiging jacobskruiskruid – +een zeer ernstige ondervoeding!!! Sorry, ik heb er geen woorden voor! Ik voel me zo ? machteloos en ? verdrietig! Met lieve groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  4 juni 2018 om 14:53

  Beelden zijn toegestuurd!

  Het ergste vind ik dat SBB zegt te monitoren en dan ontgaat het je….
  En dan verliest een dier zijn hoef, hoeveel kun je missen?

  Wat ik me afvraag, hoeveel meer?

  Wat een gruwelijk lijden…..

 • Corinne Polpe
  4 juni 2018 om 13:39

  Beste Bloggers, ik denk dat de grote grazers “chronische leverbot” hebben! Dit is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door langzame vermagering waarbij de vacht grauw van kleur en minder gesloten wordt. De dieren zijn traag en de slijmvliezen van ogen, mond en schaamlippen worden bleek. Tenslotte sterven de dieren na ernstige bloedarmoede en uitputting! Bij sectie wordt een sterk gezwollen lever met verdikte galgangen gevonden waarin zich vele tientallen leverbotten bevinden!
  Groet, Corinne Polpe

  • Corina
   4 juni 2018 om 14:03

   Hoi Corinne,
   Daar was ik ook al bang voor, gezien de ideale omstandigheden voor de leverbot in de OVP.
   De gevonden lege hoef duid op loslaten van de hoefwand door ernstige bevangenheid.
   Vele hoeven zien er slecht uit, wat ook weer duid op slechte omstandigheden voor de paarden daar.
   Maar ook de runderen zien er niet echt goed uit.
   Nou ja we weten het er zijn er niet voor niets zoveel gestorven, de omstandigheden voor de dieren wordt daar steeds slechter.
   Het is juni ze zouden nu op kruidig grasland moeten lopen.
   Niet in een moeras, op een kale vlakte met onkruid en kadavers, of tussen dode boom stammen.

 • Corinne Polpe
  4 juni 2018 om 08:11

  Beste Niek L.
  Wat een in en in trieste beelden!!! Gewoonweg, WALGELIJK!!! Dit kan en mag toch niet??? Heeft de Dieren bescherming deze beelden ook toegestuurd gekregen? Zoals ik al eerder heb gezegd, de Oostvaardersplassen is een veel te nat/drassig terrein voor hoefachtigen. Hierdoor ontstaat leverbot en rotkreupel! Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   4 juni 2018 om 08:41

   Ik ga eens informeren!
   Ja, ik dacht altijd dat het die vreselijk doorgegroeide hoeven was, wat het ergste was.
   Maar dit ……

 • Niek L
  3 juni 2018 om 22:51

  Kijk en huiver….
  Het ene nog erger dan het ander….ONZORGVULDIG en PURE DIERENMISHANDELING

  Ga je toch je ogen uit je kop zitten schamen SBB

  Zo’n hoef, TEA en SYLV met jullie kul kletspraatjes, die is ervanaf gerot, zoals gangreen een voet ervanaf rot.
  Dat gebeurd niet van de ene dag op de andere, er is gewoon maanden en maanden en maanden NIET naar de dieren omgekeken.
  Geloof me, GROVE nalatigheid!!!

  Maar de boswachters van SBB hebben vast weer geen flauw idee waar deze beelden vandaan komen.

 • Astrid Damstra
  3 juni 2018 om 22:50

  Herkenbaar Corinne en Niek!
  Ben m’n eigen bananenschil als het maar in de buurt van techniek komt. Vreselijk. En maar blijven proberen. En dat iedereen me op die waarde inschat is logisch maar soms…. Ging eens vrienden helpen die net sleutel van huis hadden gekregen, mocht helpen schilderen. “Doe jij de binnenkant van de gangkast As?”

  • Niek L
   3 juni 2018 om 23:31

   Ik mag alleen de grote rechte vlakken doen, de randjes en de hoeken gebeuren door de verfijnden 🙂

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 22:14

  Beste bloggers, even een berichtje ter verduidelijking, waarom ik jullie een tijd niet heb kunnen bereiken. Zoals jullie wisten, had ik een 4 jaar oude smartphone, die opeens een eigen leven ging leiden! Zo iets als oudere mensen kunnen gaan doen! Verrassend hilarisch, doch ook soms zeer vermoeiend! Oké, voorbeeld van de wegwerp maatschappij : “weg met dat ding”! Hoera, een nieuw speeltje aangeschaft! Fantastisch, ik kon jullie helemaal volgen, maar kon géén enkel bericht versturen. De redactie van SBB heeft er alles aangedaan, maar kon het debacle ook niet opheffen! Haha, ik ben een alpha meisje: snap helemaal niks van digitale problemen! En yes, ik had een “nerd” in mijn omgeving, en die heeft het
  probleem feilloos opgelost! Heerlijk ?, zo’n nerd!!! Met een diervriendelijke Oostvaardersplassen groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   3 juni 2018 om 22:31

   Ja, help, al die moderne apparaten…..
   Hier start de pc regelmatig niet meer op, stop hem in de tas, ga naar de computerwinkel om de hoek…
   Die staan inmiddels klaar met de koffie, die ik opdrink, terwijl zij het apparaat weer aanzetten en me uitleggen wat er mis gaat en hoe ik dat op kan lossen.
   Ik knik vriendelijk en ben voor ik de deur uit ben, alweer vergeten wat ik wel of juist niet moet doen 🙂
   Cijfermannetje

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   4 juni 2018 om 10:56

   @Corinne: Fijn dat het probleem opgelost is!

 • Niek L
  3 juni 2018 om 20:41

  Welkom terug Corinne!!!

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 20:20

  Ha die Jos, grappig, ik moet altijd een beetje ? lachen om je berichtgevingen!
  Echt, ik vind het wél humor hebben! Soms wél met een “ondertoontje”. Op zich hou ik daar wél van! Mocht je het inmiddels vergeten zijn: “don’t feed the animals”!
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 20:02

  Beste Sylv en Tea, ja ik weet dat wij op heel véél fronten niet elkaars mening delen! Op zich hoeft dat géén barrières te betekenen! Sorry, er is een ander punt waar ik een enorm grote ? moeite mee heb: dat zijn jullie ontiegelijke, ellenlange
  zedepreken! P.S. kan het wat korter in het vervolg? Dank je wel! Even goeie vrienden hoor, ook al hebben jullie het huidige beheer in de Oostvaardersplassen, zeer hoog in het vaandel staan! Oké, dat moeten jullie zelf weten! Ik heb een totaal andere overtuiging: elk dier heeft het recht op een mensvriendelijk leven, zonder honger te hoeven lijden achter een omsingeld hek! Een “genade schot” na maandenlang creperen, is voor mij een mijlpaal te ver! UITGESLOTEN!! Duidelijk zo??? Mvg gg-groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  3 juni 2018 om 19:44

  Hoi Corinne!
  Wat goed je weer te lezen! Mistte je al een beetje.
  Grxxtjes.

  Niek: Nico Dijkshoorn, die man weet zó ontzettend veel over het gebied. Schrijft en spreekt er met liefde over en is tegelijkertijd een realist.

  Aad: Goed dat je de tekst geplaatst hebt. Bedankt! Geweldig toch dat iemand als Jaap Slurink (ken hem niet, behalve van facebook) dit allemaal doet in zijn vrije tijd!

  Sylv: In het vorige blog heb je het over het Europese diploma van de Raad van Europa, wat de OVP ontvangen heeft in 1999 en in 2004 verlengd is.
  Heel jammer dat er dan niet staat dat het diploma, dat iedere 5 jaar verlengd zou kunnen worden, ná 2004 dus niet meer is toegekend.
  Niet zo netjes om dat niet te vermelden toch?

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 19:04

  Lieve Corina, ik heb genoten van jouw manier, hoe je met een uitstekende en een zeer oprecht gemeende wijze, het leed van de grote grazers hebt kunnen verwoorden! Die aandacht van jou, is van een onschatbare betekenis ! Dank je wél, namens alle grote grazers die geleden hebben: de uiteindelijke hongerdood gestorven zijn én voor diegene die op dit moment nog steeds lijden! Met een liefdevolle grote grazers groet, Corinne Polpe

  • Corina
   3 juni 2018 om 19:57

   Hoi Corinne,
   Dank je wel en welkom back.

   Aad wat een goed stuk van Jaap Slurink, bedankt voor het delen.

   Heb helaas nog steeds geen happy gevoel betreffende de toekomst en het welzijn van de gr.gr.

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 18:19

  Beste Aad, hartelijk dank voor het bericht van Jaap Slurink! Hij slaat terecht de spijkers op de kop! Met recht een fantastisch uiteenzetting! Ook ik ben zeer, maar dan ook zeer, teleurgesteld ? in de Dierenbescherming! Heb lang mail contact met ze gehad: maar ze blijven vasthouden aan het feit, dat ze tot in den treur hebben geprocedeerd dat de grote grazers “gehouden dieren” zijn! Maar de rechters hielden voet bij stuk, dat het om wilde dieren ging! Die rechters zijn, mijns inziens, ook totaal de weg kwijt! Ach, het zal wél weer een zoveelste “politieke
  spelletje” zijn??? Kotsmisselijk word ik ervan! Met een hartelijke groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   3 juni 2018 om 20:39

   De dierenbescherming ….jeetje nou moet ik toch eens zoeken naar de link.
   Maar ik was toch lichtelijk in shock toen ik de standpunten van de dierenbescherming las.

   Als ik nog lid was, zou ik nu opgezegd hebben.

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 17:37

  Dank je wel Astrid, voor jouw investering om af te reizen naar Amersfoort om in gesprek te gaan met ecoloog E. Niet echt een gesprek waar de “spetters ” vanaf vlogen! Zorgelijk, om steeds maar te horen dat verder onderzoek naar inteelt-leverbot etc. teveel geld kost! Sorry, ik word hier een beetje misselijk van! Geld is er genoeg, maar het wordt verkeerd besteed! Het is maar waar je de prioriteit aan wil besteden! Oké, jij hebt méér dan je best gedaan: ik vind je een KANJER!!!
  Nogmaals dank + een gg-groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  3 juni 2018 om 17:02

  Dag allemaal, ik ben weer van de partij! Van welke, dat weten de oud gedienden van voorgaande blog wél? Niek L. : ik sta nog steeds “vierkant” achter jouw stellingname! Yes, you’re my ? man!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  3 juni 2018 om 13:21

  En een man wilde aan jullie, staatsbosbeheer doorgeven dat er een paard lag te verdrinken.
  Man kreeg een boete of werd gearresteerd, paard is verdronken?

  Jullie zullen wel niet weten waar dit verhaal vandaan komt….?

 • Aad
  3 juni 2018 om 09:33

  Beste allemaal, op twitter kwam ik onderstaande tekst tegen van de heer Jaap Slurink. Een enorme lap tekst, maar wat mij betreft het lezen waard en realistisch.

  Jaap Slurink

  “Zomer-begrazing met gehouden dieren” als enig realistische benadering om N2000 doelen te bereiken.

  Namens zeven organisaties schreef dhr. Bakker van de Dierenbescherming op 17 mei een brief aan Gedeputeerden en aan de Commissie Duurzaamheid van de Provincie Flevoland. Onderstaande brief is mijn/onze reactie daarop. Ik ga o.a. in op de rol van Dierenbescherming, die eindelijk weer dieren moet gaan beschermen, op de foute aanduiding wilde dieren voor de grote grazers in OVP, en op de overbodigheid van een corridor naar de Veluwe.

  Maar het belangrijkste doel van deze brief is om een alternatief aan te reiken dat we met andere organisaties samen als advies naar bestuurders toe kunnen geven. In de brief werk ik het beheer met zomer(groeiseizoen)-begrazing met gehouden dieren uit en geef daarvan alle voordelen aan. Ik zie dit als enige optie om op de lange termijn de situatie weer diervriendelijk te krijgen.

  === ===
  Wageningen, 31 mei 2018

  Geachte heer Bakker,

  Deze brief schrijf ik namens een groep mensen die zich zeer betrokken voelen bij het zoeken naar een definitieve oplossing voor het onacceptabele dierenleed in de OVP. Wij lazen uw brief aan de gedeputeerde en aan de commissieleden van de provincie Flevoland en willen daar graag op reageren, omdat wij samen met u, en met de andere zes organisaties die in uw brief genoemd worden, een later in deze brief beschreven “werkbare permanente oplossing” willen gaan voorstellen aan de verantwoordelijke bestuurders, waar zij effectief en daadkrachtig op korte termijn mee uit de voeten kunnen. Er is in OVP een noodsituatie, en dan moet er door bestuurders snel gehandeld kunnen worden, en is er geen ruimte voor oeverloze discussies en schijnoplossingen die misschien, maar misschien ook niet, een oplossing bieden voor over vele jaren. Onze motivatie hierbij is dat wij ons zeer geraakt en verdrietig voelen bij het mensonwaardige en diervijandige, zich al jaren voortslepende en zich iedere winter herhalende, drama dat zich in OVP afspeelt en ook door de ogenschijnlijke onwil van (een deel van de) verantwoordelijken om daar op de kortst mogelijke termijn effectief een einde aan te maken. We ervaren het hele OVP-verhaal als zeer pijnlijk en schokkend en onze rechtsstaat en haar bestuurders onwaardig.

  Wat ons in uw brief verbaast is dat u niet direct toewerkt naar een definitieve oplossing voor de korte termijn voor het ernstige dierenleed in OVP, maar dat u met een oplossing komt die zelfs op de lange termijn het probleem niet zal oplossen. U weet dat er een acuut en ernstig probleem is met het dierenwelzijn in de OVP, en dat na maanden van hongerlijden, waarbij veel dieren zichtbaar verhongerden, de overgebleven 38% van de grote grazers daar nu leven van allerlei kruiden en van het weinige gras dat daar nog groeit (zie bijlage met rapport over vegetatieonderzoek). U zult weten dat dat gras niet genoeg is voor alle grote grazers. Op vele foto’s en filmpjes die op internet verspreid zijn is goed te zien dat de vegetatie zeer open is, en vooral uit kruidachtige planten bestaat. Nu eten de grote grazers ook die kruiden en op zich hoeft dat niet ongezond te zijn voor deze dieren. Maar dat er sprake zou zijn van een goed groeiende grasmat is voor velen zichtbaar onwaar, en van het noodzakelijke aanvetten voor de komende winter lijkt dus ook geen sprake te zijn. Veel dieren zullen met het voedsel dat er nu groeit de zomer wel overleven, maar later in het jaar kan de honger zo maar weer in ernstige mate toeslaan, met als gevolg een herhaling van de beelden zoals we die dit jaar zagen, en al vele jaren hiervoor. Dat patroon zal zich bij het huidige beheer blijven herhalen, en ook het actievoeren zal dan in de herhaling gaan. Misschien zal een deel van die actievoerders afhaken omdat ze murw geslagen zijn door de schrijnende onwil van verantwoordelijke bestuurders om het probleem effectief aan te pakken natuurlijk, waardoor zij de hoop op een oplossing die het dierenwelzijn garandeert opgeven, wat zeer begrijpelijk zou zijn overigens. Ik merk ook bij mijzelf een zware moedeloosheid ontstaan, en een zekere wanhoop m.b.t. de complete immoraliteit en liefdeloosheid van “het grotendeels mentale en gevoel- en empathieloze (liefdeloze) sociaal-politieke systeem” waarin wij leven die dit alles laat gebeuren zonder een traan te laten, met een juridisch stelsel dat compleet faalt, met politici die afwachten tot anderen optreden, en een aantal deskundigen die gewetenloos hun kwaadaardige plannetjes blijven verdedigen. Uw brief maakt dat verhaal compleet en toont hoe zelfs een organisatie als de Dierenbescherming faalt in haar rol om dieren krachtig en eenduidig te verdedigen tegen doelgerichte en moedwillige dierenmishandeling, en daar zelfs in mee gaat “omdat er door bijvoedering het jaar daarna anders teveel dieren bij zullen komen”.

  Uw brief namens zeven organisaties verbaast ons ook in andere opzichten in hoge mate. U ziet blijkbaar in de aanleg van een corridor naar het Horsterwold een oplossing voor het probleem met het dierenwelzijn. U zult weten dat zelfs al gaan diverse politieke lagen op korte termijn akkoord met dat plan, er nog altijd jaren overheen zullen gaan voordat die verbinding er is. Om die verbinding te realiseren zal wel eerst acht km landbouwgrond, een spoorlijn en een autobaan gepasseerd moeten worden, wat de aanleg van zeer kostbare kunstwerken vereist en de aankoop van enkele vierkante kilometers landbouwgrond, waarbij de hoeveelheid aan te kopen grond afhankelijk is van de breedte van de corridor. Ik neem aan dat het strookje land langs de Dodaarstocht en Duikertocht, dat ooit bedoeld was om daar een weg aan te leggen, en dat nu mogelijk al beschikbaar zou zijn voor die corridor, te smal is. Ook zult u zich realiseren dat die verbindingszone aan beide zijden zo’n 8 km aan hekwerk behoeft, daar de dieren anders de akkers op zullen gaan, en dat ook om het Horsterwold een hek geplaatst zal moeten worden. Mogelijk zijn de vaarten die aan weerszijden van dat ongeveer 100 meter brede strookje liggen voldoende om de Heckrunderen en Konikpaarden tegen te houden, maar de Edelherten zullen zich vermoedelijk niet door dat water laten tegenhouden om bij die akkers te komen. U zult ook weten dat als de populatiegrootte van de grote grazers niet onder controle gebracht wordt ook in het Horsterwold spoedig overbevolking zal optreden. In dat Horsterwold staat vooral veel dicht bos, en dat levert weinig voedsel aan de grote grazers. De uitgestrekte graslanden die zij nodig hebben ontbreken ook daar. De vraag is ook of de dieren spontaan die kant uit zullen gaan, en waarschijnlijk blijven veel dieren rondhangen in OVP, waar ze door de blijvende veel te hoge populatiedichtheden ook de komende winters massaal zullen verhongeren. Ik persoonlijk begrijp niet dat u en de organisaties die u vertegenwoordigt dit als een optie zien om daarmee een zeer acuut probleem met het dierenwelzijn in OVP op te lossen, en naar mijn overtuiging lost deze optie helemaal niets op, ook niet op de lange termijn.

  Er is een acuut probleem met het dierenwelzijn. U weet dat er dit jaar ruim drieduizend dieren zijn gestorven, de meeste door vroeg-reactief afschot, maar alle na een lange periode van verhongering (creperen). Dat acute probleem is slechts ten dele opgelost met bijvoedering, waar overigens diverse van uw organisaties op tegen waren, en ook de dierenbescherming meen ik. Blijkbaar is het mogelijk dat mensen zich intensief en gepassioneerd met deze dieren bezig houden maar dat zij er vervolgens voor kiezen deze dieren te laten verhongeren wanneer het door de vegetatie geproduceerde voedsel op is. Als voelend mens en dierenliefhebber kan ik daar niet bij. Mogelijk dat u redeneert dat het zo ook in de natuur gaat, en dat we niet alle dieren kunnen redden in de winter, maar zoals u zult weten gaat het bij de grote grazers om uitgezette dieren achter een hek, en bij de Konikpaarden en de Heckrunderen gaat het ook nog eens om gefokte dieren, en de term “gehouden wilde dieren” is dus in feite onzinnig, want het zijn simpelweg “gehouden dieren”, of eigenlijk “gehouden en liefdeloos aan hun lot overgelaten, en daardoor zwaar verwaarloosde, dieren”. Ook “Het Besluit Houders van Dieren” is heel duidelijk hierover, en een vergelijking met echte wilde dieren is dus irrelevant. In het veehouderij-systeem dat OVP is hebben de verantwoordelijken zorgplicht, en als zij zich daar aan onttrekken zijn het dierenbeulen. Ik proef in uw brief geen enkele richting in het aanpakken daarvan, en u lijkt mee te gaan in het verhaal van de deskundigen die dit heilloze en gewetenloze project, dat op basis van theorieën zoals de eilandtheorie, het voorkomen van inteelt en het creëren van migratieroutes voor de grote grazers, hebben ontwikkeld zonder uw doelstellingen als Dierenbescherming te benadrukken en uw positie uit te buiten ten bate van de grote grazers. Mij lijkt dat u het volste recht heeft, en dat recht (die plicht?) ook zou moeten aangrijpen om een zeer krachtig signaal af te geven dat u als organisatie dat wat in OVP gebeurt op geen enkele manier steunt, en ook niet meegaat in halfslachtige oplossingen voor de lange termijn, die mogelijk het probleem niet zullen oplossen maar slechts naar meer gebieden zal uitbreiden. Als het heilloze en theoretisch compleet onzinnige, want uiterst incomplete, idee van “natuurlijke processen” ook het beheer in Horsterwold gaat beheersen zullen daar op termijn ook overal de kadavers liggen, en zal ook Zeewolde de lijkengeur mogen ruiken die nu in OVP overal de sfeer bepaalt, voor wie nog iets kan ruiken tenminste.

  Naar een eenduidige en het dierenwelzijn garanderende oplossing

  Ik wil u en de organisaties die u vertegenwoordigt vragen de oplossing waar ikzelf en een aantal anderen toe zijn gekomen ook te steunen en samen met ons uit te dragen naar de verantwoordelijke bestuurders. Dit is naar onze overtuiging de enige oplossing die het dierenwelzijn garandeert, en die ook de N2000-doelen prima zal dienen.

  Wij stellen allereerst dat alle grote grazers geen wilde maar gehouden dieren zijn, zoals in feite ook “Het Besluit Houders van Dieren” dat zegt. Dat er verwildering is opgetreden is geen reden om deze gehouden dieren “wilde dieren” te noemen, want die verwildering was het gevolg van systematische verwaarlozing in een op- en/of afgesloten situatie, en niet van natuurlijke aanpassing, en die verwildering leidde tot grote welzijnsproblemen bij alle grote grazers. Wie goed kijkt naar deze dieren weet dat ze helemaal niet aan het gebied zijn aangepast, maar dat ze vanwege het hoge hek simpelweg geen alternatief hebben, en dat ze het maar moeten zien te rooien in het OVP-gebied, tot ze er dood bij neervallen, vaak door pre-actief afschot na maanden van verhongering. Voor de Konikpaarden en Heckrunderen is dit alles evident, maar ook voor de Edelherten is de situatie volkomen onnatuurlijk, want deze dieren kunnen niet weg, en ook zijn ze niet spontaan naar het gebied gekomen maar werden daar (illegaal) uitgezet. Om dus de grote grazers in OVP als wilde dieren te betitelen is een truc om deze dieren rechteloos te maken zodat gebiedsbeheerders ze kunnen laten creperen in moeilijke tijden, maar het is volkomen strijdig met het rechtsgevoel van een normaal en gezond ethisch ontwikkeld mens. Overigens leveren ook de Edelherten producten en worden dus door “Het Besluit Houders van Dieren” niet als wilde dieren maar als gehouden dieren gezien. Deze Edelherten kwamen uit een dierenpark en dat ze in OVP als wild worden aangemerkt, terwijl daar een hek omheen staat waardoor vele herten creperen in het moeras, is onrechtvaardig en immoreel. OVP is niet meer dan een zeer slecht beheerd dierenpark vol verwaarloosde dieren, en dat dat mogelijk is in een rechtsstaat is onbegrijpelijk, en door deze dieren allemaal als gehouden dieren te betitelen is er een eerste stap gezet naar een blijvende oplossing voor het extreme dierenleed in OVP.

  Een tweede stap is om een maximaal aantal van deze dieren, en indien mogelijk allemaal, op een acceptabele manier uit het gebied te verwijderen, om dat na een periode van herstel van het gebied alleen nog te werken met plantengroeiseizoen-begrazing met gehouden dieren, waarbij het niet uitmaakt welke gehouden dieren daarvoor ingezet worden, als de N-2000 doelen m.b.t. begrazing maar gehaald worden. De keuze voor de toegepaste (combinatie van) grote grazers kan dan zelfs per jaar verschillen, afhankelijk van de ontwikkeling van de vegetatie en nieuwe inzichten in de effecten van deze goed onder controle gehouden begrazing. De vele voordelen daarvan som ik hieronder op.

  De enige reden waarom er begrazing in OVP nodig is is vanwege de N2000-doelen die, vanwege de leef- en eetgewoonten van o.a. de Grauwe ganzen, graslanden vereist. Momenteel worden er echter dermate veel Grauwe ganzen gekweekt in OVP dat die overal in heel Nederland problemen veroorzaken, zoals eutrofiëring in veengebieden waar ze de nacht doorbrengen. In OVP zouden de beheerders ook met veel minder grasland kunnen volstaan, en de nadruk op het kweken van één vogelsoort ten koste van andere is een kunstmatige keuze, in feite een vorm van pluimveeteelt die het kweken van Grauwe ganzen beoogt.

  Het wereldvreemde idee van “natuurlijke processen met onbeheerde kuddes grote grazers” staat geheel los van de N2000-doelen, die ook via zomerbegrazing met gehouden dieren kan worden bereikt. Door in de periode dat de vegetatie geen voeding levert alle grazende gehouden dieren naar elders te verplaatsen (lokken met hooi) kun je in de winter ook de waterstand iets hoger opzetten, wat gunstig is voor het riet, wat weer positief zal uitpakken op vele rietlandvogels, en wat ook goed zal zijn voor vele trekvogels.

  Deze vorm van “natuur-veehouderij” heeft vele voordelen:
  • Door op deze manier te werken kun je precies bepalen hoeveel dieren je in het gebied laat grazen, en hou je dus het hele ecosysteem goed in de hand, en kun je direct bijsturen wanneer dat nodig is.
  • Daardoor kun je “spelen” met de vegetatiestructuur, en door bijvoorbeeld stukken gebied met een (tijdelijke en verplaatsbare) vee-rasters af te zetten kun je daar de vegetatie zich spontaan laten herstellen. Dat maakt ook het planten van bomen overbodig, want de vegetatie herstelt zich dan op een natuurlijke wijze. Dan laat je de natuur zijn werk doen, en hou je op met tuinieren.
  • De gezondheid van de dieren is beter in de hand te houden, en een deel van de kudde kun je voor de slacht bestemmen, zodat er geen kadavers in het veld achterblijven.
  • Wil je voor de terugkeer van gieren en andere aaseters enkele kadavers in het veld laten liggen, dan kun je enkele van de voor slacht bestemde dieren op goed geselecteerde punten neerleggen, zodat er niet overal kadavers liggen waar mensen wandelen.
  • Door in de winter de dieren naar elders te halen kun je deze daar goed bijvoeren, zodat er geen verhongering optreedt. Dit gebeurt in vele gebieden waar men grote grazers inzet in het natuurbeheer.
  • Zijn er te veel dieren, en kun je die ook niet elders plaatsen, dan kun je ze naar de slacht brengen, en dan leveren ze prachtig vlees van koeien die een prachtig leven buiten hebben geleid. Ook kun je dit vlees voor de carnivoren in dierentuinen bestemmen.
  • De enorme investeringen in de aanleg van een corridor blijven de belastingbetaler bespaard.
  • Het doemscenario van grote kuddes waarvan in de winter vele dieren creperen blijft Zeewolde bespaard.
  • Je kunt in het beheer van OVP weer de vogels centraal plaatsen. Het was en is een vogelrichtlijn gebied, en op deze manier kun je de begrazing precies afstemmen op de vereisten die vele vogelsoorten aan het gebied stellen.
  • Je kunt door de aanleg van een wandel- en fietspad langs de rand en een aantal uitkijktorens het gebied toegankelijker maken voor wandelaars die dan lopend en fietsend door het gebied gaan, wat gezonder is dan zittend gedurende enkele uren in een open kar achter een uitlaatgassen uitstotende trekker aan door het gebied vervoerd te worden.
  • Door van het gebied weer een vogelgebied van internationale allure te maken (laten zijn) trek je vermoedelijk zeker zoveel toeristen als er nu komen voor de safari’s. Veruit de meeste mensen komen om bijzondere vogels te zien, en velen lopen met telescopen en telelenzen rond om echte wilde dieren en vogels te observeren. De spontaan komende zoogdieren zijn daarbij voldoende, en wie koeien, paarden en Edelherten wil kijken kan op heel veel plaatsen in Nederland terecht.

  De echte wilde dieren waar diverse van de organisaties die u vertegenwoordigt zich voor inzetten, zoals Ree, Vos, Haas, Hermelijn, Bunzing, Bever, Visotter en andere hebben die corridor niet nodig en vinden hun weg zelf wel. Wanneer dieren niet spontaan naar OVP komen horen ze daar misschien ook wel niet thuis, en daarvoor hoef je dus geen miljoenen kostende verbindingsstrook met bruggen aan te leggen. De grote grazers die tegen de natuurlijke ontwikkelingen in werden uitgezet zijn beter af als je ze uit het gebied haalt, mits je dat op een zo diervriendelijk mogelijke manier doet natuurlijk. Ook de gehouden dieren die in het vegetatie-groeiseizoen worden ingezet voor de begrazing wacht geen langzame dood door verhongering, en dat een deel naar de slacht gaat is voor sommige mensen moeilijk te verteren, maar dat is ook de realiteit in veel andere natuurgebieden. Het is in feite een extreme absurditeit van een veel te rijke samenleving om aan de ene kant dieren in overvolle stallen te fokken voor de consumptie, terwijl je enkele kilometers verderop zogenaamd wilde dieren laat verrotten in het veld, omdat jacht tegen de natuur in zou gaan.

  Wij willen u en de organisaties die u vertegenwoordigt vragen om met ons samen deze boven beschreven eenduidige oplossing voor het extreme dierenleed in OVP aan de verantwoordelijke bestuurders aan te bieden. Doordat tot op heden iedereen zijn eigen mening heeft en zijn eigen inzichten en oplossingen voorstelt is er verwarring, en daardoor een soort patstelling, ontstaan, en bestuurders moeten schipperen tussen meerdere, vaak onverzoenbare, ideeën. Door het dierenwelzijn van de grote grazers op de allereerste plaats te zetten, en door alle uit velerlei theorieën voortkomende fantasierijke ideeën van deskundigen die maling hebben aan dat dierenwelzijn overboord te gooien, kunnen we zo samen op korte termijn naar een definitieve oplossing toewerken. Als dan ook die bestuurders het dierenwelzijn gaan prioriteren boven zaken als verdiensten aan safari’s, en het idee opgeven dat OVP alleen een uniek gebied is vanwege de begrazing met “wilde grote grazers”, ligt de weg naar een definitieve oplossing van het nu al veel te veel jaren durende dierenleed in OVP voor het oprapen.

  Hoogachtend,

  Ir. Jaap Slurink – bioloog en leraar

  • Niek L
   3 juni 2018 om 13:01

   Dit zou een hele mooie tussenoplossing zijn, tussen wat ik bedacht, alle grazers eruit halen en het gebied 50 jaar zijn godsliederlijke gang laten gaan en de peperdure corridors.
   Het gebied groet niet dicht, waar sommigen bang voor zijn.

   En zo zijn er een hoop tussenoplossingen te bedenken.

 • Niek L
  2 juni 2018 om 13:18

  Dat zeggen ze ja….of het ook klopt das weer een tweede.
  Zorgvuldigheid is niet wat naar mijn idee samenhangt met het beleid en uitvoering van beleid en SBB.

  Het lijkt me onwaarschijnlijker dat het verhaal uit de duim is gezogen.
  Maar wie weet, ik hoop voor de dieren dat ik me vergis.

 • Tea
  2 juni 2018 om 11:22

  Boswachters,

  Over het verhaal van het schieten van dieren.

  Dat vermoeden had ik al toen ik dat las…… Ik kon het me ook totaal niet voorstellen dat jullie dat zó onzorgvuldig zouden hebben aangepakt.

  1e. Ik weet dat jullie zorgvuldig te werk gaan.
  2e. Als je al in zo’n onrustige tijd moet werken met al dat oproer om je heen en je zou dan toch zó rigoureus te werk gaan, dan zou je alleen maar olie op het vuur gooien en nog meer trammelant over je heen halen.

  Nou, dáár zitten jullie toch niet op te wachten, lijkt mij.

  Het blijkt maar weer: de menselijke fantasie is eindeloos.
  En sommigen halen blijkbaar de ‘gekste’ fantasieën uit de kast om hun gelijk te halen.

  Men zegt wel:’ Eerst zien, dan geloven’…..
  Maar het blijkt: ‘ Niet zien doet óók geloven’.

  Ik wens u veel sterkte en succes met de OVP en de dieren…..
  Het is een ‘onzekere’ tijd voor jullie EN de OVP en de dieren….alles in afwachting wat de politiek gaat besluiten..

  Groeten
  Tea

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   4 juni 2018 om 19:35

   @Tea: dank voor je vertrouwen en je steunbetuiging.

 • Niek L
  2 juni 2018 om 08:49

  Ik wil de discussie toch wel weer naar voren halen:

  Er komt een beetje naar voren, ingrijpen voor landschappelijk schoon mag wel.
  Ingrijpen om welzijn voor dieren mag niet.

  Waarom deze keuze?

  • Sylv
   4 juni 2018 om 22:31

   Niek L
   Lees verd… eens datgene wat er werkelijk staat.
   Kijk eens met hoeveel partijen er samen gewerkt gaat worden en oordeel dan !!!!

 • Niek L
  2 juni 2018 om 07:40

  Sylv, je vraag in vorige blog beantwoord

 • Tea
  2 juni 2018 om 01:55

  Sylv,
  Ter info:
  Ik heb nog een laatste reactie aan jou op het vorige blog gezet,
  Het is maar dat je het weet 🙂

  Groeten

 • Sita
  2 juni 2018 om 00:21

  En weer een “bla-bla-blog” over de #killingfields in Flevoland/Nederland.

  Brief van mevrouw Jane Goodall over de OVP nog niet gelezen? Misschien een tip om die te plaatsen volgende keer.
  #ikkanermetmijngezondeverstandniet meerbijdatditblijftdureninNederland

 • Tea
  1 juni 2018 om 22:36

  Corina,

  Oké…..
  En ja, zo onderhand weten we van elkaar wel ‘waar we staan’.

  Prettige avond verder.
  Tea

 • Corina
  1 juni 2018 om 21:54

  Tea,

  Heb je reactie nog gelezen, zou het ook verschrikkelijk vinden als de OVP een soort toeristen vermaak park zou worden.
  Verder denk ik dat we elkaars standpunten wel kennen en ook respecteren.
  Gr. Corina

 • Corina
  1 juni 2018 om 21:49

  Hoi Astrid,
  Het schijnt dat paarden als ze in goede conditie zijn, minder vatbaar voor leverbot zijn.
  En ja ik doe aan mennen met grote shetland pony,s enkel dubbel en klavertje 3.
  Ook nog Querter onder het zadel maar die is pas 28 geworden dus loopt lekker op de wei haar oude dag te slijten

  • Astrid Damstra
   1 juni 2018 om 22:56

   Wat ontzettend leuk Corine! Ben zelf 25 jaar geleden in het westernrijden gestapt. Met een Appaloosa. Veel wedstrijden, niet altijd even diervriendelijk moet ik met schaamrood op kaken bekennen, in de beginjaren. Wat super dat je een 28 jarige hebt lopen. Prachtige karakters. Shetten ook geweldig. Oude paarden, net als oude honden, er is weinig roerender toch? ( Shet van 26 en halve arabier van 25)

  • Corina
   1 juni 2018 om 23:24

   Leuk Astrid,

   Ja vooral shetjes kunnen oud worden, vorig jaar 1 in laten slapen was 38.
   Hier mag alles lekker oud worden hond katten en paardjes, hebben gelukkig ook de ruimte er voor.
   Groetjes.

  • Niek L
   2 juni 2018 om 07:39

   Wat leuk,!
   Shetten zijn zo leuk!
   Ik rijd een paint bij, ze wordt wel Engels gereden.(western ingereden) Om haar iets soepeler te krijgen doen we wat klassieke dressuur, ze is erg scheef.

   En zelf heb ik een jong paard, nu anderhalf.
   Heerlijk beest, over een jaar gaan we heel langzaam aan het grondwerk oppakken.

  • Corina
   2 juni 2018 om 08:17

   Ook leuk, Niek,

   Fijne dag gr. Corinp

 • Tea
  1 juni 2018 om 19:58

  Ik geloof dat ik ooit ergens las dat de regenwouden het met de mens heel goed doen….
  Als dat waar is zou je kunnen zeggen dat menselijke ‘aanwezigheid’ niet altijd negatief hoeft te zijn.?

  Aan de andere kant krijg ik met gróte regelmaat zorgelijke berichten die mij meedelen dat oerwouden kaalgehakt worden door deze zelfde menselijke ‘aanwezigheid’ !
  Wereldwijde ontbossing dreigt dus…. Of liever…neemt al verontrustende vormen aan.

  En wij maar DURE zonnepanelen plaatsen, windmolens plaatsen, ….om ‘ schone’ energie op te wekken zodat we schone lucht krijgen en hopelijk behouden…..
  Een loffelijk streven.

  Maar wat doen we vervolgens ?: we hakken onze eigen ‘longen’ om !
  Die GRATIS groeien……als ze de kans maar krijgen en niet door menselijk ingrijpen uitgeroeid worden.

  Corina:
  Voor alle zekerheid: ik heb een laatste bericht op het vorige blog geplaatst in reactie op jouw laatste input op dat blog.
  Weet niet of het je interesseert, maar dan weet je het bij deze. 🙂

  Groet

  • Niek L
   1 juni 2018 om 20:44

   Degene die kappen zijn niet degene die er wonen 😉
   Maar voor dat degene die kapten er kwamen, woonden er mensen, eeuwen en eeuwen en eeuwen in harmonie met de natuur.

 • Astrid Damstra
  1 juni 2018 om 19:50

  Jane Goodall is geweldig!
  Haar tijd ver vooruit, werd jaren weggehoond door wetenschappers, maar zij ontdekte als eerste dat chimps gereedschappen gebruikte, dat ze moraal en empathie kennen.
  Indrukwekkend die brief.
  Bedankt voor het plaatsen Niek!
  Tea: als je bezwaar hebt dat mevrouw Goodall aan de koffie met een aap zat, ga als je de kans hebt eens naar een lezing van Frans de Waal. Erg leerzaam.
  Sylv: de verhouding hengst/ merrie is sterk uit balans, ongeveer 25%/75%.
  Er zijn veel bachelorkuddes, maar die hebben onvoldoende afstand tot de haremkuddes (waar ook secondantenhengsten bij lopen, die hun positie kennen binnen de haremgroepen en dus geen ‘probleem’ vormen) waardoor hengstige merries belaagd worden.
  Je weet toch dat merries kort na de geboorte van een veulen hengstig worden?
  Die veulens raken in de verdrukking!

  En dat je je afvraagt of de verhouding bij de edelherten uit balans is vind ik opmerkelijk. Daar is er ongeveer 1 hert op 9 hindes!
  Neem dat nou toch eens aan alsjeblieft!
  Lees de feiten in de jaarrapportages of vraag of je ook met een ecoloog van de ovp in gesprek kan.

 • marij
  1 juni 2018 om 19:38

  De ganzen hebben alles opgevreten en ondergescheten wat er overgebleven is, en vertrekken uit dit desolate gebied. Met een dikke middelvinger naar de grote grazers, die het nakijken hebben. En SBB komt weer met een nieuw blogje, waar ze weer heel trots op zijn. Het is werkelijk waar om te kotsen, dit krepeerbeheer.

 • Corina
  1 juni 2018 om 19:35

  Prachtig trouwens al die ganzen soorten.
  En wat fijn dat er voor hun voldoende voedsel is om op te vetten, en ze ook weer kunnen vertrekken naar andere gebieden
  En wat triest voor de grazers, dat dit voor niet weggelegd met dank aan de mens

 • Corina
  1 juni 2018 om 19:29

  Lees net in de mensport een interessant artikel over wormen , maar vooral het onderdeel leverbot wekte mijn interesse.
  Dit komt veelvuldig voor bij grazers in natte gebieden, en overbegrazing
  Dieren worden loom, mager en sterven er aan.
  Ideale omstandigheden voor deze larven in de OVP
  Denk dan ook dat vele dieren in de OVP wel eens besmet zouden kunnen zijn
  Maar uit het gesprek wat Astrid gehad heeft blijkt dat onderzoek hierna te duur is als ik me goed herinner.
  Nog een rede waarom niet zoveel grazers in zo’n klein en nat gebied thuis horen.

  • Astrid Damstra
   1 juni 2018 om 20:16

   Over de leverbot heb je helemaal gelijk Corina. Die wordt veelvuldig aangetroffen bij de dieren.
   Ecoloog vertelde alleen wel dat bij de 5 paarden die er jaarlijks onderzocht zijn, geen leverbot was aangetroffen. (Wel bij de herten en koeien dus.)
   Betekent niet dat er geen leverbot voor zou kunnen komen bij paarden natuurlijk.
   Het is te duur bevonden om complete leveronderzoeken te laten uitvoeren om te kijken wát precies de oorzaak van leverschade bij de dieren is.
   (Acute leverbot is door bloedonderzoek te diagnosticeren, chronische leverbot kan ook vaak mestonderzoek volstaan.)

   Ik vind het ook werkelijk onbegrijpelijk dat een zó ongeschikte omgeving zo lang plaats moet bieden aan deze dieren.
   Dat vind ik ook jammer aan het advies van van Geel, dat de optie om álle grote grazers weg te halen daar niet is doorgezet.
   (Verder zoals eerder al getypt tevreden met het rapport, omdat het een verbetering is voor toekomstige generaties dieren en vooral omdat de uitvoer van beheer streng gemonitord gaat worden en bijgesteld kan worden.)

   Corina: Uit belangstelling, maar misschien vind je dat te privé op zo’n openbaar blog om te beantwoorden, doe je zelf aan mennen?

 • Aad
  1 juni 2018 om 16:30

  Beste Niek, ik heb het ook gelezen op Twitter er zouden zelf getuigen zijn.

  Staatsbosbeheer zou u willen reageren of hult zich zoals altijd weer in stilzwijgen?

 • Niek L
  1 juni 2018 om 16:21

  Er gaat het verhaal dat gisteren dieren zijn opgedreven en afgeschoten, in ieder geval edelherten. Volgens mij ook paarden.

  Willekeurig opgedreven door auto’s van jullie en doodgeschoten….en wederom regelmatig slecht geschoten.

  Welk beleid zijn jullie nou aan het uitvoeren?
  Wat is de bedoeling van het geheel?
  Ik begreep dat er nog een openbare zitting was mbt tot hoe verder, hoe zit dat?

  En er lopen weer jonge dieren zonder moeder, wat gaan jullie er aan doen?

  Fantastisch trouwens dat 50 jarig jubileum vorige week.
  Kregen jullie dit als cadeautje?

  • Boswachters Oostvaardersplassen
   2 juni 2018 om 09:31

   Dat verhaal klopt niet er zijn donderdag geen dieren geschoten. Geen idee hoe dit in de wereld gekomen is. De boswachters monitoren de dieren dagelijks. Dit doen ze vanuit een auto. Sommige dieren rennen dan een stukje weg. Wellicht hebben de mensen die dit bericht op Facebook dit gezien. Maar nogmaals: Er is niet geschoten en er zijn geen dieren opgejaagd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog