www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Eerste edelhertkalfjes geboren

20 juni 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Het is eind van de middag. Nog even snel richting een van de vogelkijkhutten in het gebied voor een klusje en dan tijd om naar huis te gaan. Onderweg zie ik opeens een eenzame hinde liggen naast een klein heuveltje. Naast haar staat haar pasgeboren kalfje, nog wankelend op zijn poten. Tijd is even niet meer belangrijk.

Zo mooi om te zien hoe zorgzaam de kersverse moeder is. Even later ploft het kalfje naast zijn moeder neer. Ongetwijfeld moet hij (of het een hinde of hert is kan ik natuurlijk niet zien, voor het gemak zeg ik maar even ‘hem’) bijkomen van zijn geboorte en eerste stapjes. Wat ontzettend gaaf om, op gepaste afstand, getuige te mogen zijn van dit bijzondere moment.

Als het kalfje straks iets ouder is, laat de hinde hem af en toe achter op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. De hinde gaat dan op pad om te eten op de vlakte, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na circa 2 weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes.

Op zo’n moment als hierboven schiet ook bij mij de gedachte door mijn hoofd ‘hoe zal de toekomst er uit zien?’. Op dit moment zijn de Provinciale Staten bezig met het vaststellen van nieuw beleid. Wat dit zal inhouden zullen we pas op 11 juli weten. Tot die tijd wachten we af en voeren we de opdracht die we gekregen hebben zo goed mogelijk uit.

Ik vind het vervelend om te zien dat op verschillende sociale media kanalen gesuggereerd wordt dat we ‘massaal dieren afknallen’ of dat er ‘zomaar veulens verdwijnen’.  We voeren het afgesproken beleid uit. Dit betekent dat er volgens het protocol vroeg-reactief-beheer gewerkt wordt. Alleen dieren die verzwakt of ziek zijn worden afgeschoten om mogelijk lijden te voorkomen. Nu het lente geworden is, is dit minimaal. De afgelopen weken is bijvoorbeeld 1 hert geschoten dat niet meer in de benen kon komen. Ook is een verzwakt veulen dat door de moeder verlaten was, werd door de dierenarts ingeslapen.

Meelooprondes
Omdat het kerngebied van de Oostvaardersplassen niet vrij toegankelijk is voor het publiek, bieden we de komende tijd de gelegenheid in kleine groepen met een boswachter, en eventueel begeleid door een dierenarts, de grote grazers in het gebied te bekijken. Voor de meelooprondes met de boswachter kunnen per keer 7 personen zich inschrijven. Vol is helaas vol. Iedereen is welkom, maar we verwachten wel dat deelnemers zich aan de huisregels houden. In de loop van volgende week staan data van de meelooprondes online, en kan men zich inschrijven.

reageren

geef een reactie

 • Ik Natuurliefhebber
  8 juli 2018 om 00:15

  Ben zelf ook een middag met de boswachter meegelopen. Een geweldige ervaring en hij kon boeiend vertellen over dit gebied met alle dieren. Wil dit morgen weer doen. Een negatieve noot, de reacties hieronder, daar snap ik niets van. Ze gaan niet over edelherten en mee looprondes. Deze gaan alleen over persoonlijke chat berichten. Als mensen berichten willen doorgeven laten zij een ander medium gebruiken. Een verzoek van mijn kant, Verwijder deze onmiddellijk.

 • Corinne Polpe
  30 juni 2018 om 08:27

  Beste Niek L,
  Take it easy! Gezellig toch een oude vriend op bezoek? Geniet ervan! De Oostvaardersplassen blijven wél liggen hoor in hun troosteloze view! Jij ook een prettig weekend! P. S. er is weer met een nieuwe blog gestart (slenk Hollandse Hout)! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  29 juni 2018 om 22:21

  Zondag ga ik lezen, lieve medebloggers, onverwacht bezoek van een oude vriend.
  Én morgen familie verplichtingen.

  Fijn weekend allemaal!

  • Aad
   30 juni 2018 om 10:31

   Hey Niek, gezellig weekend en tot ziens op het nieuwe blog.
   Lig het nu aan mij of moet ik steeds langer plaatjes aanklikken? Gelukkig heb ik heel veel geduld

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 19:38

  Hoi Corina,
  ik mis je in de conversatie die we tot nog toe met de bloggers gehad hebben?
  Hoe dan ook, elk mens heeft recht op een “standing still “! Waar je ook bent, een lieve ?en diervriendelijke “grote grazers” groet van Corinne Polpe !

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 16:49

  Ha die Niek L,
  Wat het Oostvaardersveld betreft versus de Oostvaardersplassen, dat zijn ook weer van die “duistere praktijken”. Voor de Oostvaardersplassen heeft de Dierenbescherming diverse procedures gevolgd voor de status “gehouden dieren”. Dit werd door de rechtbank niet ingewilligd. Waarom de dieren in het Oostvaardersveld wel als “gehouden dieren” gezien werden, is volgens mij een truc? Er werd in eerste instantie gezegd dat deze dieren niet van SBB waren, maar van de “Dienst voor Waren en Praktijken” (of hoe heet zoiets?) ! Nu, blijken ze opeens wél van SBB te zijn! Ach ja, “what is in a name”? Zo kan je toch lekker ? rommelen? Groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   29 juni 2018 om 17:22

   Beste Niek L,
   ik heb de officiële naam van die club “gehouden dieren” in het Oostvaardersveld even opgezocht!
   Het is de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)! Voorheen de Keuringsdienst van Waren!
   Nou ja, ik denk dat het hele zooitje in het Oostvaardersveld “AFGEKEURD” is wegens het dier die de Dierenbescherming aantrof met een gezondheidstatus 1?…….M.a.w. die zijn wegens een eventuele besmetting niet meer geschikt voor consumptie!…….

  • Niek L
   30 juni 2018 om 23:47

   Ja, dank je Corinne, het blijft toch een gek gebeuren, die tweespalt.
   En SBB, heeft u er nog iets zinnigs aan toe te voegen?

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 15:38

  Hoi Niek L,
  Kijk even naar mijn berichtje van 15.31?
  Waarom het daar opeens staat, géén idee? Duistere praktijken? Net zoiets als de Oostvaardersplassen…….

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 15:05

  P. S. Beste mensen,
  Ik ben nog wat vergeten! Oké, dat staat natuurlijk ook in het rapport van de Commissie-van Geel! De commissie adviseert het begrazingsvlak van de grote grazers te verkleinen: vandaar de stelling G. S., denk ik? Ook wordt er geadviseerd de waterhuishouding in de Oostvaardersplassen te wijzigen (zie leverbot, waar ik nog steeds op hamer?).
  Maar hoe en wat, dat wordt dan weer niet vermeld!……. Het is met recht een waar puzzelstuk maar we vinden alle stukjes wél! Wedden???…….

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 14:32

  Beste mensen allemaal,
  1.Aad : schaduw en fris drinkwater voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen zit er niet in vrees ik? Bovendien, zal met deze temperaturen wél weer blauwalg ontstaan! Daarbij is het beschikbare water zeer sterk ijzerhoudend. Hetgeen koper afbraak betekent!……. Nou, die resultaten hebben we kunnen zien in de sectierapporten!
  2.Ik ben weer dusdanig aan het spitten geweest op de site van SBB! Het dossier Oostvaardersplassen heb ik gevonden! Maar als je de vraag kort en duidelijk verfijnt met de opdracht “zoek” dan krijg je de melding dat er 3018 raakvlakken zijn! Ja hallo zeg, ga er maar aanstaan!
  3.Uit al die wirwar van gegevens, ben ik wel het volgende aan de weet gekomen.
  G.S. Flevoland (Harold Hofstra) vinden 1100 grote grazers die van Geel adviseerde, nog te veel! Afschot bij gezonde (?) dieren is géén optie bij G.S.! Daarom die gedachte van mogelijke verplaatsingen!
  Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   30 juni 2018 om 23:51

   Misschien moeten we maar waterkuipen het gebied in gaan brengen en waterslangen koppelen….
   Toch te gek voor woorden dit hele gekkenhuis wat SBB heet….

 • Niek L
  29 juni 2018 om 11:27

  En gewoon blijvend niet reageren op dat kreupele paard….zoals op vele andere vragen.

  Je gaat je een aantal dingen afvragen:
  1) kijken ze er wel op deze blog, behalve om hun kletsverhaaltjes neer te schrijven?
  2) Is dit gewoon de arrogantie ten top?
  3)durven ze geen antwoord te geven?
  a)is het dier al neergeschoten
  b)is het total loss getrapt?

  • Aad
   29 juni 2018 om 11:39

   Beste Niek, het enige wat de mensen moeten doen is foto’s maken waarop duidelijk te zien is dat het dieren zich bevinden in het oostvaardersveld en dan opsturen naar de LID en nvwa (aangetekend). Zullen er wellicht ook niets mee doen, maar bewijzen vergaren is het enige wat men kan doen. Ooit zal er gerechtigheid komen.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 12:02

   Ik wordt er echt zo pislink om!
   Je hart breekt toch….

   Maar, je hebt gelijk, er komt een dag dat er gerechtigheid plaats zal vinden.
   En dan wordt SBB Oostvaardersplas ( en ook die paar andere dierenbeulen uit Zeeland en bij Amerongen ) van de kaart geveegd.

  • Aad
   29 juni 2018 om 12:26

   Deze plekken zijn al bekend en het zou mij niets verbazen als daar ook al bewijzen worden vergaard.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 12:47

   Dat hoop ik Aad want in het OVP drama, dreigt dat ten onder te gaan.

  • Corinne Polpe
   29 juni 2018 om 15:31

   Hoi Niek L,
   Maak van jouw vraag over dat kreupele, gewonde Konikpaard, er een WOB van?
   Met een diervriendelijke groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   30 juni 2018 om 23:54

   Goed idee, daar ga ik me morgen eens over buigen!

 • Corinne Polpe
  29 juni 2018 om 10:08

  Beste Aad,
  Ik heb de quick scan van de Dierenbescherming gisteren al gelezen op de site van SBB! Ja inderdaad, SBB heeft met het protocol heel wat steekjes laten vallen in de Oostvaardersplassen!
  Ik was op de site van SBB op zoek naar de verdere informatie over mogelijke plaatsing van de grote grazers naar andere Europese natuurgebieden (zie mijn eerdere bericht)! Ik heb het op de site van SBB niet kunnen vinden. Groet, Corinne Polpe

 • Aad
  29 juni 2018 om 09:35

  Beste allemaal, onderstaande tekst stond in de quick scan de Dierenbescherming. In het Oostvaardersveld hebben de dieren de status gehouden en hebben recht op veterinaire zorg.

  3.3.5
  De bevindingen tijdens het veldbezoek
  1. De Konikpaarden in het Oostvaardersveld zijn, ook volgens zeggen van Staatsbosbeheer gehouden dieren. Voor deze dieren geldt dan ook een hogere zorgplicht dan voor de dieren in de Oostvaardersplassen. Op de dag van het veldbezoek stond daar een dier met dierconditie 1.
  Een gehouden dier zou niet in een dergelijk slechte conditie aangetroffen mogen worden. Zelfs onder het vroeg reactief beheer zou dit dier met de toen aanwezige omgevingscondities al afgeschoten moeten zijn toen het nog dierconditie 2 had. Staatsbosbeheer heeft dan ook de nodige zorg onthouden aan dit dier.

  In de Oostvaardersplassen hebben de dezelfde dieren de status wild en hebben geen recht op veterinaire zorg. Echter als je dan de gepubliceerde wob besluiten erop naslaat met o.a. de afschotlijsten met grotendeels conditiescore 1/2 is het duidelijk dat Staatsbosbeheer niet alleen heeft gefaald om een populatiecrash te voorkomen maar ook heeft gefaald om de dieren niet langdurig aan honger bloot te stellen. Ik zwijg nog maar over het afschot in de aanwezigheid van publiek wat volgens het afschotprotocol ten strengste is verboden.

  En dan zijn er nog mensen, die beweren dat Staatsbosbeheer zijn werk goed doet.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 10:37

   Én helaas zijn het geen incidenten

  • Aad
   29 juni 2018 om 11:13

   Nee helaas, denk aan het geweldige kaakschot vanuit de auto!! en stel dat de kogel was afgeketst en het aanwezige publiek had geraakt en de kadavers met de talloze kogelgaten. Maar de bewijzen stapelen zich op en ooit zal dit als bewijs worden gebruikt.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 12:49

   Ik weet niet wat ik erger vind maar er zijn ook nogal wat dieren die niet de kogel hebben gehad.
   Die hebben ze helemaal “gemist” in alle opzichten.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 13:11

   Kan iemand mij misschien uitleggen waarom op OVveld het wel gehouden dieren zijn en op de OVplassen dat niet zijn?

  • Corinne Polpe
   29 juni 2018 om 07:36

   Niek L,
   Bedankt voor Bas Metzemaekers! Dat is zeker een Kanjer! WOW!!!…….
   Heb nog heel wat tijd op de site van SBB door gebracht! Van alles gevonden b.v. een uitgevoerde Quick scan van de Dierenbescherming in de Oostvaardersplassen! Nou, daar staan heel wat opmerkingen in die volgens de Dierenbescherming niet goed door SBB zijn uitgevoerd! Van de Provincie Flevoland, omtrent het plaatsenvan de grote grazers in andere Europese natuurgebieden, heb ik niet kunnen vinden?! Ik heb van alles gebrobeerd onder dossiers (met vermelding van Oostvaardersplassen)!…….
   Misschien lukt het jou wel? Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   29 juni 2018 om 12:51

   Ik ga vanavond of morgen eens spitten.

  • Niek L
   1 juli 2018 om 16:04

   Helaas, niks te vinden….
   Heb het magazine een mail gestuurd.

 • Niek L
  28 juni 2018 om 22:14

  Is er inmiddels al iets bekend over dat ketskreupele paard wat onder de beten zat?

  Wel wat anders dan mijn bijrijdpaard wat goed verzorgd onder vliegendeken staat.
  Én die na een ontspannen rit door de bossen lekker hooi staat te knabbelen.
  Zijn eigenaar voelt zich al schuldig als de hoefsmit 2 weken later komt ?

 • Poema
  28 juni 2018 om 19:06

  Mikal,

  Nog 1 ding wil ik even zeggen.

  Door al dat ‘geharrewar’ op dit blog zou dat bijna ‘ondersneeuwen’ (alhoewel moeilijk voorstelbaar met deze mooie zomerse dagen) …..
  …..die kleine pasgeboren Bambi die je mocht aanschouwen met zijn/haar moeder zo in de vrijheid …. wat een mooie ervaring moet dat geweest zijn.

  Wat een tegenstelling moet dat ook voor jou zijn als je dan denkt aan al die miljoenen dieren die achter gesloten deuren jongen moeten! krijgen en zoveel mogelijk moeten! produceren….’tot de dood er op volgt’ zou je bijna zeggen.

  Ik kan me zo goed voorstellen dat je dit tafereeltje in bewondering hebt gadegeslagen….
  …..bedenk maar goed: die herinnering kan niemand je ooit afnemen.!!

  Geniet ervan.

  Groeten.

  • Niek L
   29 juni 2018 om 14:19

   En bedenk je goed dat door wanbeleid van je werkgever ( en jij als uitvoerder) deze lieve Bambi misschien niet eens de winter ziet of zou kreperen tijdens de winter, als dat fantastische beleid verder wordt of werd uitgevoerd.

   Echt zo een snoepje, heeft dat niet verdiend.

 • Poema
  28 juni 2018 om 18:21

  Corinne,

  Inderdaad hebben mijn moeder en ik veel gelachen samen….gelukkig wel…..
  Maar niet om al die menselijke triestheid die hier op dit blog voorbij komt.

  En het feit dat jij als MAATSCHAPPELIJK WERKSTER mijn moeder (die jij nota bene helemaal niet kent) ZO aanhaalt is voor mij al bewijs genoeg dat je niet deugt voor je vak.

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 17:42

  Niek L,
  Wat een rot site! Ik kwam wél alle items tegen-ook dossiers – tik Oostvaardersplassen in-niets-tik dossiers Faunabeheer in-niets!!!……..
  NOU JA, NET ZO ROMMELIG ALS HUN BEHEER???? Ik word er “PISSIG” van!…….
  Groet, Corinne Polpe P.S. is er een “nerd” onder de blog gelederen?

  • Niek L
   1 juli 2018 om 00:16

   Ik heb weer gespit, maar ook als ik magazine intoets dan kom ik alleen maar tegen:
   Waar je abonement op kunt nemen, of wat je krijgt als vrijwilliger.
   D

   Dus ik vermoed ( KLOPT DAT VERMOEDEN SBB ???? )
   Dat het magazine niet openbaar wordt gemaakt.
   Maar er is dus ook nog niet echte info over, het rommelt trouwens wel her en der, deze informatie, maar geen duidelijkheid.
   Kunnen jullie die misschien geven SBB?

 • Niek L
  28 juni 2018 om 16:49

  Dan staat het kennelijk nog niet ( op een logische plek )

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 16:46

  Niek L,
  dat staat er allemaal niet! Het is maar een heel klein stukje. Bij het ter perse gaan van het magazine was het net bekend!
  Ik denk dat je http://www.staatsbosbeheer.nl moet intikken met de vermelding dossier Oostvaardersplassen! Ik heb hetzelf nog niet geprobeerd. Dus Niek, juich niet te vroeg! Het kan natuurlijk zijn dat de provincie Flevoland 1100 gg nog teveel vindt en een lager aantal in gedachten heeft, en de rest wil verkopen, c.q. plaatsen in andere Europese
  natuurgebieden? Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  28 juni 2018 om 16:29

  Corinne
  Weet je ook waar op de website het te volgen is?

  En betekent dit dat ik voorzichtig kan juichen ( nl alle grote grazers weg? )

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 16:14

  Beste mensen,
  ik lees net in het magazine (nr. 2) van SBB dat de provincie Flevoland het advies van de commissie – van Geel om het aantal grote grazers terug te brengen tot 1100, een ruime halvering van de huidige populatie, niet wil overnemen.
  De provincie pleit voor verhuizing van de grazers naar andere gebieden in Europa. De actuele stand van zaken is te volgen op : staatsbosbeheer.nl
  Groetjes, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 16:00

  Poema,
  ik vermoed dat die “wijze moeder” van je heel veel heeft kunnen lachen om jou??
  Prima toch? Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  28 juni 2018 om 15:36

  Nou dan ga ik er maar weer eens mee stoppen met te antwoorden ?

 • Poema
  28 juni 2018 om 15:14

  Hoe meer reacties hoe ‘leuker’ het wordt….vooral het niveau van die reacties.

  En iedere keer zeggen ze weer: ‘Niet op reageren, Lena’…….en toch kunnen ze het niet laten.”…..
  ……misschien stiekempjes toch een beetje ‘de smoor in’ op Poema ????
  …..of misschien weten jullie heel diep van binnen dat Poema eigrnlijk toch wel gelijk heeft !!!!…..
  Maar ja, om dat toe te geven moet je wel van een veel ruimdenkender kaliber zijn.

  Wat een uitdaging zou dat zijn.

  Maar Poema blijft lachen….

  Want ik zei het toch: de wijze woorden van mijn moeder:
  “Wie lacht er niet die de mens beziet”.

 • Niek L
  28 juni 2018 om 15:09

  LOL
  Gelukkig hebben we slimmeriken zoals zhij in ons midden om ons zo nu en dan “op scherp” te zetten.

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 14:56

  Niek L,
  nu krijg jij ervan langs : Poema vind je simpel! Het is maar dat je weet? Haha, je kan er vast nóg wél van slapen denk ik zo?
  Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   28 juni 2018 om 15:52

   Ze denkt van niet LOL
   Misschien maar een tijdje in de waan laten 😉

 • Niek L
  28 juni 2018 om 14:42

  Je hebt gelijk Corinne, soms is het best leuk om ff te dollen met Poema.

 • Niek L
  28 juni 2018 om 14:20

  Lol, zo lust ik er nog wel een paar.
  Ze houden hun mond, dus zijn het alle ruim 16 miljoen (incl babies) met mij eens.

 • Poema
  28 juni 2018 om 14:15

  Corina,

  Het is je toch bekend?….de wijze meerderheid zwijgt meestal.
  Omdat ze beseffen dat het geen enkele zin heeft om tegen onredelijkheid in te gaan.

  Op dit blog blijkt ook maar weer dat onredelijkheid een simpele zgn. ‘oplossing’ is voor mensen die ergens tégen zijn en daarvoor koste wat kost hun zin willen doordrijven….of ze nu wel of niet gelijk hebben.

  Jullie hebben jezelf in een onmogelijke hoek gemanoeuvreerd door je zo vijandig op te stellen.
  Niemand met een redelijke en weldenkende geest wil hier mee te maken hebben….ja, de kleine minderheid van 73.000 mensen misschien wel…..maar dan houdt het ook wel op.

  Je gelooft toch zelf niet dat ook maar iemand met een heldere geest dit soort ongein serieus neemt?
  Als je dat denkt dan vraag ik me af wie hier ‘simpel’ is.

  Ik las andere reacties van jouw ‘hand’ en kreeg daaruit het idee dat er met jou een beetje te praten was …..maar nee, zodra komt die stroom van negatieve stellingname tov. SBB en andersdenkenden weer op gang en jij loopt daarin gewoon lekker mee…..

  En over simpelheid gesproken….jullie eigen Niek L. is het duidelijkste voorbeeld.
  Die denkt dat als 73.000 mensen ergens tegen zijn dat ze dan ook gelijk hebben.

  Jullie zijn echt de schaamte voorbij.
  En nogmaals, met name gezien jullie beroepsgroep vind ik persoonlijk die negatieve opstelling van jullie niet te pruimen.

  En daarin ben ik toch echt niet de enige….er zijn er al die deze hele farce op dit blog gewoon hebben opgegeven…..wijze mensen die zich inderdaad realiseren dat onredelijkheid een valkuil is voor mensen die in onredelijkheid geloven…..maar die daarin zelf niet meegetrokken willen worden.

  Bij die laatste groep wijze mensen moest Poema zich ook maar eens aansluiten.

  …..en denken aan de uitspraak van mijn wijze moeder:
  ” Wie lacht er niet wie de mens beziet”.

  • Niek L
   28 juni 2018 om 14:24

   De mens beziet…
   Heb je het over de ruim 16 miljoen (incl babies)
   Of heb je het over de 73.000 die jij niet als menselijk beschouwd? Maar volgens Aad liggen de tellingen anders ?

 • Aad
  28 juni 2018 om 12:51

  Beste Corina, De stand is per vandaag 196.584 en de petitie voor behoud van de OVP blijft op 794 steken. Wellicht zijn alle voorstanders van het huidige krepeerbeheer op vakantie of hebben geen tijd om te tekenen ……

 • Niek L
  28 juni 2018 om 12:43

  Ja, Aad, helemaal met je eens.
  Ik zal later de hele rit gaan bekijken, dank je voor de link.

 • Aad
  28 juni 2018 om 12:31

  Bijna iedereen is tegen afschot van gezonde dieren (maar maanden laten verhongeren en dan afschieten is “natuurlijk”). Het terugbrengen van de populatie door verplaatsing en een natuurlijk verloop van de populatie door castratie lijkt mij het meest diervriendelijk.

  https://flevoland.stateninformatie.nl/dashboard
  klik comm. duurzaamheid 27.06.18 aan en je kan alles nog een keer terugkijken.

  Luister vooral bij punt 6.04.58. Nu maar hopen dat de motie wordt aangenomen.

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 11:51

  Beste allemaal,
  de Oostvaardersplassen is en blijft natuurlijk een Vogelrichtlijngebied!
  Als ze die status willen behouden, zullen ze toch uit een ander vaatje moeten tappen?

  Tsja, en dat er bij de kadavers leverbot is aangetroffen, dat zal in augustus weer volop aan de orde zijn! Voor de ? vogels moet het drassig zijn en voor de grote grazers moet juist het grondpeil naar beneden! Dat staat haaks op elkaar!…….

 • Corina
  28 juni 2018 om 11:40

  Poema,
  Je stelt het net zo simpel voor als je ws bent.
  Petitie tegen beleid OVP 123.000 stemmen
  Petitie voor OVP in huidige vorm 794 stemmen.
  Concludeer hieruit niet dat de rest van de mensen verstandig zijn.
  Eerder onwetend of onverschillig.
  Maar discussiër jij maar lekker verder met de minkukels kunje nog iets leren.

 • Poema
  28 juni 2018 om 11:06

  17.000.000 verstandige mensen – 73.000 minkukels = 16.270.000 verstandige mensen.

  • Niek L
   28 juni 2018 om 12:12

   Waar hebben deze ruim 16 miljoen mensen ( incl babies ) zich verzamelt?
   Hebben ze een gemeenschappelijk aanspreekpunt?

   Ik ben reuze benieuwd eens een kijkje op de website of FB account te nemen.

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 10:20

  1.Nee hoor Niek L, ik ben het niet vergeten!Kon het eventjes niet laten!
  2.De beheerder en uitvoerder zullen nooit toegeven dat het terrein Oostvaardersplassen niet geschikt is voor de grote grazers! Dat is echt een brug te ver! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   28 juni 2018 om 10:56

   1) lol
   2) maar ook niemand van Provinciale Staten

 • Niek L
  28 juni 2018 om 09:15

  Er was gisteren een bijeenkomst in provinciehuis in Lelystad.
  Een krantenartikel wat ik tegenkwam zei er is geen oplossing die alle partijen tevreden stelt.

  Ik denk dat dat een waarheid is als een koe.

  Stukjes heb ik gisteren op livestream gevolgd.

  Ik vermoed dat ze van Geel gaan volgen omdat dit poldermodel ten top is.
  PvdD zal wel motie indienen dat er nog een review moet komen, misschien met Groen Links.
  PvdA vond dat er meer naar de bezorgde burger ( mensen als Astrid, Corina, Corinne, Aad &co ) geluisterd moest worden.
  50+ en PVV vonden dat er minder dieren dan voorgesteld door van Geel moesten komen maar dan zonder afschot ( wat ze vervolgens gingen doen om niet over zoveel jaar hetzelfde probleem te hebben, is me niet duidelijk )

  Ik heb niemand gehoord die alle grote grazers weg wil omdat de habitat niet geschikt is. ( wil niet zeggen dat die er niet was maar dat ik het niet gehoord heb, ook niet achteraf heb gelezen )
  Dat is een stuk wat ik bij alle politieke partijen heb gemist.

 • Niek L
  28 juni 2018 om 08:48

  De fbgroep van Cynthia en Annemieke hikt al een tijdje tegen de 73.000 minkukels aan.
  Voordeel van een zo grote groep, is dat je ook wat te zeggen hebt.
  Naast aandacht vragen oa via commercial en zo nu en dan grote advertentie, zijn ze bezig met het aanspannen van rechtzaken.

  Deel de link, zodat we deze grens ook weer aantikken en dat velen mogen aansluiten voor een steeds grotere vuist:
  https://www.facebook.com/groups/609452909390002/

  • Niek L
   28 juni 2018 om 08:52

   En het GROTE doel is, grote grazers weg uit Oostvaardersplassen.

 • Poema
  28 juni 2018 om 02:16

  Over ICMO2.
  Inderdaad pleit ICMO2 voor openheid.

  Maar het wil toch wel wat zeggen dat ik hier nu nóg en wéér moet uitleggen dat ICMO2 daarmee bedoelt dat mensen hun mening kunnen uiten en dat er een discussie mogelijk moet zijn….. En dat SBB open staat voor reacties vanuit
  ‘de burgerij’.
  Maar het betekent zeker niet dat SBB haar tijd moet verdoen aan het beantwoorden van dit soort denigrerende aantijgingen van een stel gefrustreerde ‘negatievelingen’ die hun zin niet krijgen.

  Inderdaad, dit blog dient voor ‘ de discussie’…..Maar je kunt toch niet met droge ogen beweren dat DIT soort wanstaltige verbale actievoering op dit blog de bedoeling is geweest van ICMO2????

  Als je dat denkt ben je wel heel erg ver afgedwaald.

  Bovendien…..je denkt toch niet dat SBB überhaupt de tijd heeft om op al die honderden blogreacties , onzin en aantijgingen in te gaan…….

  Ze hebben wel wat anders te doen.

  Zij moeten namelijk werken !!! en hebben daar dus geen tijd voor…

  Dit in tegenstelling tot sommige zorgwerkers die blijkbaar wél de tijd hebben om dit blog dagelijks en onophoudelijk te vervuilen.

 • Poema
  28 juni 2018 om 01:53

  MAATSCHAPPELIJK WERKSTER ???????????……….

  MAATSCHAPPELIJK WERKSTER ????????……..

  Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha……..

  En dan zeg je zoiets tegen je medemens ???…..WELKE maatschappelijk werkster doet zoiets??????

  Laat me toch niet lachen……
  Denk je nu werkelijk dat ik dit soort zorgwerkers serieus neem.????

  Het opleidingsniveau in die sector zal wel sterk gedaald zijn…..net als het gedrag van deze mensen op dit blog.

  Maatschappelijk werkster……het is om je te bescheuren……
  Jullie zijn een blamage voor je eigen beroepsgroep.

  Arme collega’s die het wél echt goed bedoelen….en hun medemensen met respect behandelen.

  Als ik ooit dat soort hulp nodig heb dan weet ik tenminste wél bij wie ik NIET moet zijn…..

  En maar ‘janken’ over dierenwelzijn.

  Het enige wat je wilt is anderen veroordelen door ze de grond in te trappen, zodat jij zelf op je hoge almachtige troon kunt zitten en op de borst slaan en triomfantelijk om je heen kijken om te laten zien hoe geweldig jij wel niet bent met je dierenwelzijn …….. en maar blijven blèren wat een groot hart voor dieren jij wel hebt en anderen niet.
  Het enige wat je wilt is je gelijk halen….over de rug van de dieren en je zgn. dierenliefde.

  Nou ja, dit geldt ook voor de anderen.

  • Corina
   28 juni 2018 om 08:59

   Kijk eens in de spiegel zou ik zeggen.
   Je schrikt je vast de pleuris

 • Corinne Polpe
  28 juni 2018 om 00:36

  Hoi Corina,
  Haha, wél weer ? lachen met het niet aanwezige pootje van Poema! Helaas, Jacobskruiskruid schoffelen (uittrekken isnog véél beter) wil hij niet! Oké, ook goed! Nog beter, een reis boeken? Is Mars wat of de maan?……. Welterusten, Corinne Polpe

 • Corina
  28 juni 2018 om 00:02

  Kijk die Poema, ook weer terug.
  En wat vuld hij zijn tijd weer nuttig in door gelijk weer in discussie te gaan met een groepje in zijn ogen misselijk makende minkukels.
  Hij hoort er waarschijnlijk graag bij, maar ja dan zal hij toch ook wat meer input moeten geven m.b.t. waar het hier om gaat.
  Lees nu alleen maar dom geraaskalk.
  Verdiep je eens in de rapporten die SBB openbaar gemaakt heeft en ga eens kijken hoe de OVP er bij ligt zou ik zeggen.
  Dan kom je er ws achter dat al wat hier tot nu toe aangedragen is ook in de vorige blogs niet zo maar uit de lucht gegrepen is.
  Maar jij mag als je daar een goed gevoel van krijgt gewoon in je sprookje blijven geloven, en als gefrustreed beestje hier mensen af blijven zeiken hoor.
  ?

 • Corinne Polpe
  27 juni 2018 om 23:44

  Pootje Poema,
  Heb je weleens naar je eigen asociaal gedrag gekeken? Ik ben als maatschappelijk werkster ervan overtuigd dat het niet helemaal “jofel” zit tussen je oren! Maakt niet uit hoor!
  Ik wens je een liefdevolle stellingname toe naar alle levende wezens! Helemaal naar al die duizenden van honger gestorven dieren in de Oostvaardersplassen…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  27 juni 2018 om 22:58

  Ja hoor Corinne,

  Ga maar gewoon lekker door met dat onaangepast en asociaal gedrag van je.

  Trek je vooral niets van anderen aan….. Je zou er misschien eens iets van kunnen leren….dat zou toch vreselijk zijn.

  Maar ja…. Iets leren, dat is natuurlijk alleen voor mensen met hersens weggelegd.

  En dan nóg steeds niet beseffen dat de enige indruk die jullie gedrag achterlaat niets te maken heeft met dierenwelzijn, …..maar gewoon met domweg op grove wijze je gelijk willen halen….of je nu wel of geen gelijk hebt, …totaal niet voor rede vatbaar.

  En ja hoor….onkruid schoffelen doe ik wel in mijn eigen tuintje….daar voel ik me niets te min voor….ik weet namelijk van ‘het kleine’ in dit leven te genieten ipv. er op neer te kijken en vals te blazen ‘vanaf die hoge toren’ …., waar jij zo goed in bent.

  Ik zou je aanraden….ga zélf ook eens onkruid schoffelen…..kan héél therapeutisch werken….misschien is dat beter voor je dan deelnemen aan deze wanstaltige blog’discussie’.

  Wat een triest hoopje mensen is dit….
  Wat een armoe.

 • Corinne Polpe
  27 juni 2018 om 22:30

  Ha die Poema,
  Nog even terugkomend op nuttig, liefdevol en diervriendelijk werk in de Oostvaardersplassen, lijkt mij “ONKRUID” schoffelen een uitgelezen karweitje voor je! Alle Jacobskruiskruid verwijderen! Lijkt mij een fantastisch levenswerk idee? Nou, succes hé makker! Ik kom volgende week wel even kijken, hoever je gevorderd bent? Ja, niet zeuren hoor, je helpt SBB hier gigantisch mee! Dat is toch jouw doelstelling? Nou dan? Heel véél plezier, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  27 juni 2018 om 22:06

  Het stond ook al in ICMO2, commissie van Geel wijst er in het advies nog eens op.
  (pagina 45 van advies.)

  “• Permanent en proactief in communicatie en via natuur- en milieueducatie de samenleving informeren en met de samenleving discussiëren over het leven van grote grazers in de natuur en achtergronden, voor- en nadelen van beheer.”

 • Niek L
  27 juni 2018 om 21:27

  Gisterenmorgen om 10.33 heb ik al de vraag gesteld wanneer jullie actie gaan ondernemen voor de ketskreupele en gewonde hengst.
  Er is niet geantwoord, ook niet na herhaalde vragen door anderen.

  Moet ik nu de conclusie trekken dat jullie hem gewoon neergeknald hebben?
  Of hebben jullie die dierenarts à 175 euro per uur eens een keer zijn handen laten wapperen en hem zorg geboden?
  Of is er niks gedaan?

  En dan de link naar de commercial, om de mensen wakker te houden en ervoor te zorgen niet meer in slaap gesust te worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=kpS-ydkBsjs&feature=youtu.be

 • Niek L
  27 juni 2018 om 21:05

  Nog een hele goede rede om de grote grazers te laten gaan en geiten in te zetten voor begrazing, bv door iedere maand een herder met schapen de boel te laten bijhouden. Al is het maar voor stukken en sommige andere stukken niet zodat het wat gevarieerder wordt en struikage kan groeien.

  Maar of die zulke hoeveelheden JKK kunnen handelen, dat weet ik niet.
  https://www.levendehave.nl/artikelen/beheers-jacobskruiskruid-met-schapen-en-geiten

 • Niek L
  27 juni 2018 om 20:17

  Corinne, ja ik begin ook wel eens het idee te krijgen dat deze blogs gewoon “”met-kluitje-in-het riet-sturen” is.
  Maar ik denk dat het belangrijk is om hier de werkelijkheid aan te blijven stippen, niet zozeer voor SBB maar wel voor mensen die komen kijken en misschien nog niet zoveel weten.

  En juist jullie zeer inhoudelijke input, is daarvoor mega belangrijk ( denk ik ) !

 • Poema
  27 juni 2018 om 20:05

  Mensen,

  Ik constateer dat er inmiddels niets veranderd is…..
  Ik constateer dat een groepje ‘sneue mensen’ al maandenlang misbruik maakt van het blog dat SBB voor ‘het publiek’ opengesteld heeft….met de bedoeling om je fatsoenlijke! ‘Pro- of- Anti-mening’ aan te kunnen geven danwel een fatsoenlijke! discussie aan te gaan.

  Let wel , het sleutelwoord hier is: FATSOEN. !!!!

  Wat bij deze mensen kennelijk niet is doorgedrongen is het feit dat SBB ons/het publiek dit blog AANBIEDT…!!
  Dit HOEVEN ze dus niet te doen !!!….

  Maar wat doen deze mensen?….zij misbruiken dit blog om er een soort verbaal-activistisch platform van te maken waarbij men niet schroomt om SBB, de medewerkers en andere burgers publiekelijk aan de schandpaal te nagelen.
  En dit alles in naam van Dierenwelzijn.!! Ja, ja…. Je moet maar durven.

  Het is duidelijk: bij dit soort activisten is het geen kwestie van normen en waarden ….zij kennen slechts 1 moraal : het doel heiligt de middelen !!…..en dus is intimiderend wangedrag t.o.v. hun medemensen alleszins geoorloofd.

  Zo ook het gedrag van dit groepje mensen dat blijkbaar over geen enkel ander ’talent’ beschikt dan het krenken, afkraken en koeieneren van SBB en andersdenkenden.
  Maar een fatsoenlijk en zinnig woord valt bij deze mensen niet te ontdekken.

  Het is net als wanneer je bij iemand thuis uitgenodigd wordt en je begint bij het binnenkomen al met het afkraken en beledigen van de gastheer of gastvrouw.
  In dit geval biedt SBB je iets aan en je misbruikt dit aanbod om de aanbieder maar schaamteloos te beledigen en voor gek te zetten.

  DAT doen jullie precies met dit blog….het wordt je aangeboden en het enige wat jullie doen is je g.t ermee afvegen.

  Voor een dergelijk soort mensen kan ik maar één woord bedenken: Bloedzuigers!
  Dit zijn egoïstische , niets en niemand ontziende bloedzuigers!
  In naam van Dierenwelzijn!?….je moet maar durven.

  Dit a-sociale gedrag is zelfs van dien aard dat ik me afvraag of het niet strafbaar is vanwege het ‘ beledigen van ambtenaar in functie’ !??

  Sorry dat ik wat minder tactvol uit de hoek kom, maar ik vind jullie een zielig stelletje misselijkmakende minkukels.

  ZONDER ENIGE NORM EN BESEF VAN FATSOEN!!

  Een schande voor de mensheid.

  • Corinne Polpe
   27 juni 2018 om 22:03

   Ach die Poema,
   Weer terug van weg geweest? Ik ben helemaal de kluts kwijt, want waar blijft nou dat pootje van Poema?……. Kwijt geraakt in den vreemde? Perhaps, misschien kun je met het andere pootje wat noodzakelijk, en diervriendelijk werk verrichten in de Oostvaardersplassen? Het is maar een simpel, nuttig voorstel hoor? Of zijn dieren voor jou nutteloze wegwerpartikelen? Dat zou zo maar kunnen? Groet, (zonder een pootje) van Corinne Polpe

  • Niek L
   27 juni 2018 om 22:35

   Zeker een rotvakantie gehad?

  • Els
   29 juni 2018 om 13:21

   Het gezannik en gedram blijft maar doorgaan. Het is een vorm van terrorisme. ( iets waar politici ook last van hebben en begeleiding voor krijgen)
   Het lijkt wel of die anti OVP lui niets anders te doen hebben. De commentaren e.d. zijn buitenproportioneel.
   Ik snap niet waarom SBB nog gelegenheid tot reacties geeft en nee ik geef hen groot gelijk dat er geen reacties verder gegeven worden.
   Op de Facebook pagina van een van de ” dames” kan dit in elk geval niet. Dan is het fijn rondwentelen in je eigen gelijk en ( selectieve verontwaardiging.
   Ik verwijt de overheid gebrek aan handhaving, zodat men maar meent door te mogen gaan.
   Ben er zo klaar mee.

 • Corinne Polpe
  27 juni 2018 om 19:24

  Beste Bloggers,
  Nóg zo wat : ik heb vandaag de redactie van het tijdschrift “Roots” benaderd, of ze na hun geweldig lovende reportage van de Oostvaardersplassen (enkele jaren geleden), nu eens een reportage kunnen wijden, aan het feit hoe het er werkelijk toegaat in de Oostvaardersplassen met het beheer van de grote grazers? B.v. foto’s van een totaal desolaat landschap met zieltogende, verhongerde en verdronken dieren! Ik ben benieuwd? Destijds had ik een gigantische aanvaring met de redactie van Roots over het beheer in de Oostvaardersplassen! Ik ben namelijk al vanaf het begin tegen deze idiote “Poppenkast” geweest Groet,
  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  27 juni 2018 om 18:54

  Beste Astrid, Corina,
  Jullie hebben volkomen gelijk! Start je als SBB een blog, dan dien je gewoon eventuele vragen, normaliter, correct te beantwoorden! PUNT UIT!…….

  Ja, ik bemerk bij mezelf dat ik zo langzamerhand KLAAR ben met de SBB-medewerkers in de OOSTVAARDERSPLASSEN! De grens is bij mij bereikt, qua input! Ik voel bij mezelf dat er geen “RUIMTE” méér is voor een voortzettende , zinnige dialoog! Ik wil jullie bloggers echt niet in de steek laten, maar er is bij mij een totale grens bereikt…….

  Ik heb verregaande gedachten om te stoppen met deze EENZIJDIGE blog!Het is een eenrichtingsverkeer! Ik word hier zo intens verdrietig van! Volgens mijn stellige overtuiging, is dit niet de bedoeling van een mensenleven! Dag hoor, hopelijk toch een redelijk goede avond toegewenst , Corinne Polpe

  • Els
   29 juni 2018 om 13:23

   Graag stoppen!!!

 • Corina
  27 juni 2018 om 17:04

  Mijn idee Astrid,
  Als je een blog kunt schrijven kun je ook wel een aantal vragen beantwoorden.
  Tenzij je natuurlijk druk doende bent met het welzijn van de dieren daar. ???

 • Astrid Damstra
  27 juni 2018 om 15:41

  Hier (deel) reactie van 20 juni op vorige blog:

  Boswachters Oostvaardersplassen

  20 juni 2018 om 14:16

  Beste Astrid,
  We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen en stoppen daar ook veel tijd in (jij hebt immers onlangs ook een lang gesprek gehad met een collega), maar je moet ook beseffen dat wij een hoop te doen hebben.

  Sorry maar dat ik ben ingegaan op de uitnodiging van jullie om gesprek met ecoloog aan te gaan is geen reden om essentiële vragen niet te beantwoorden.
  Ik besef (oh nee, ‘ik moet beseffen’) dat jullie het druk hebben, maar wanneer je een blog start kan je vragen verwachten, van vele mensen zoals blijkt.

 • Astrid Damstra
  27 juni 2018 om 15:21

  Aan Mikal, aan SBB: Zie ook de vragen van Janine en Corina over een hengst op het Oostvaardersveld, (Dus een GEHOUDEN dier, met bijbehorende ZORGPLICHT!) OP WELKE WIJZE WORDEN DEZE GEHOUDEN DIEREN BEHEERD EN VERZORGD?
  Nogmaals de vraag: Zijn de dieren gechipt??? Worden ze geënt???
  Hebben jullie hier ook een protocol voor?

  • Astrid Damstra
   27 juni 2018 om 15:44

   Thanks Aad voor de link!

 • Corina
  27 juni 2018 om 00:14

  Hallo SBB,
  Vraag me af waar jullie goed betaalde dierenarts nu is.
  Er loopt daar een flink gewond en kreupel paard rond.
  Dat kan jullie toch niet ontgaan zijn, ook al loopt hij daar in een veld vol giftig onkruid rond.
  Neem je verantwoordelijkheid en doe iets.

 • Janine
  26 juni 2018 om 21:34

  Ik heb bij Cynthia & Annemieke beelden gezien van de hengst, die volledig uit elkaar is geschopt. Ik ben er niet lekker van….

  Wanneer ziet u SBB eindelijk (!) in dat een kudde die voornamelijk uit hengsten bestaat voor enorme, intense gevechten zorgt, en dus voor intens leed. Leed dat zo makkelijk voorkomen kan worden, gewoon om te doen wat elk weldenkend mens doet, namelijk beheren !!

  Gewoon tijdig castreren, eventueel een deel van de hengsten eruit halen, liefst verkopen, eventueel slacht. Maar dit niet !

  • janine,
   3 juli 2018 om 12:57

   Janine ,dat vind ik ook.

   Op het moment ,ben ik elke dag uit mijn gewone doen.
   De hele tijd denk ik nu aan de grazers echt ,het doet mij zoveel en we zijn machteloos.
   Het kan er bij mij niet in ,dat je dit als mens ken aanzien.
   De grootste schurk moet dit nog erg vinden toch?
   Ik ben er geweest ,ze lopen in de bloedhete zon ,zoeken naar gezond voedsel ,en schoon water en beschutting.
   Ik zag een merrie op de grond gaan liggen,maakte een geluid naar de ponny ,zo van kom maar hier liggen .
   Het was om te huilen .

   Het onkruid staat erg hoog en daar kroop de merrie onder ,denkend dat hij daar beschutting voor z’n kleintje kon vinden.
   Ik ben bij het water geweest ,het is warm water waar vies glibberige rommel in ligt ,en het ruikt daar zo vies.
   Kan je nagaan, die dieren slobberen daar de hele dag van .

   Dus volgens mij lopen die allemaal rond met hevige buikpijn .
   De hekrunderen zijn zo mager ,ik heb daar echt staan te huilen,ze kregen het niet voor elkaar om eten uit de grond te krijgen ze waren maar aan het schrapen over die harde bodem.

   En de wonden van de paarden vind ik nog het allerergste ,echt Janine er komt gele pus en bloed uit en het lijkt wel of er kleine maden in zitten.brrrr,ze erg ?

   Ze zijn niet allemaal gewond ,tenminste geen open wonden maar ze zijn wel allemaal beschadigd , sneden,krassen bulten ,rare vlekken ,heel veel oormijt.
   Heel veel beschadigde hoefjes.

   De pony’s liggen bijna allemaal op de grond ,gewoon in die felle zon en maar steeds draaien ,omdat de huid zo warm word natuurlijk .

   Maar die paarden met die kapotte hoefjes is ook heel erg ,ik zag afgebrokkelde en flinke scheuren en ze liepen er zo kreupel meedatmoet toch ook pijn doen ,het is ook ook heel gevaarlijk ,want voor bloedsomloop etc ,ze kunnen hiervan dood aan gaan.

   Nou ja ik ben helemaal overstuur weer richting Brabant gegaan en bij mijn dierarts vrienden het verhaal verteld .

   Ze spreken er echt schande van om dieren met die hitte te laten lopen met open wonden ,het wordt hun dood ,als ze er niet vlug iets aan doen ,want de ontsteking slaat naar binnen en dan is het gedaan met het dier .

   Het ergste vind ik dat zo’n beestje zolang met die pijn en koorts, moet blijven voort sukkelen tot z’n dood .

   Als het SBB er geen DIERENARTS bij wil ,waarom schieten ze het dier dat niet dood .
   Ik snap het hele beleid niet van het SBB .

   Zijn ze daar nu echt zo hard ,dat ze deze pijn en ellende v/ d dieren niet zien?

   Sorry Janine ,dat ik je hier mee lastig val ,ik moest het gewoon even kwijt, in de hoop dat ze het lezen bij SBB maar dat zal wel niet.

   Bij ons hier op de hei staan heel veel grazers ,die zien er zo fantastisch uit ,als je daar wandeld ,staan ze lekker te grazen en overal zie je hele grote bakken met vers water staan ,die met grote wagens steeds worden bijgevuld.
   Waarom is de OVP ,zo’n horrorpark voor dieren ,waarom kan er nu niet een persoon daar opstaan en zeggen “”nu is het genoeg !”

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 21:20

  Beste Niek L,
  Ik denk juist “anders om”! Oké, even goede vrienden hoor! Ik heb deze redenatie destijds ook met de redactie van “Roots” gehad! Zij waren destijds in hun tijdschrift helemaal, totaal verrukt van die geromanticeerde, afschuwelijke “Wildernis” film! Ik begreep die film totaal niet? Ik vond die film werkelijk waar “bullshit”! Ik gaf mijn versie op het hele, werkelijke gebeuren in de Oostvaardersplassen! Ik werd door de redactrice Fanny Glazenburg met de grond gelijk gemaakt! Volgens haar was de film een uitnemende, realistische versie van hetgeen dat er in de Oostvaardersplassen afspeelde! Ze werd woedend toen ik zei “dat de Oostvaardersplassen een diep triest drama zou worden”! Geloof me Niek L, ik heb vanaf de realisatie van de Oostvaardersplassen nóóit geloofd dat dit een juiste formule was! “Ik ben door niemand gehersenspoeld geweest! Het was mijn eigen intuïtie dat dit niet goed zou aflopen! Dus ik denk wel zeker dat massahysterie de stellingname van een persoon kan beïnvloeden!
  Groet en een fijne avond, Corinne Polpe

  • Niek L
   27 juni 2018 om 05:10

   Nou moet ik zeggen, ik heb de film niet gezien…. als iedereen zegt je moet het zien, ga ik juist niet…..

   Maar geluid en muziek kan natuurlijk al veel doen en beelden lading mee geven.

   Ik weet niet of andersom het geval is.
   Ik denk het idee, in dit geval, maar dat komt doordat ik het juist wel een goed idee vond.
   Het paste prima bij mijn eigen ideeën/stellingname.

   Maar deze situatie heeft mijn mening veranderd.

 • Niek L
  26 juni 2018 om 20:27

  Ja, dat denk ik wel, eerst is er de stellingname, daarna pas de hersenspoeling.
  Andersom dan denk ik dat je eerst op een persoon valt….en kritiekloos overal in mee gaat.

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 20:10

  P. S. Kun je van een stellingname spreken als je als een volslagen gehypnotiseerd persoon ideeën uitvoert van een totaal bezopen”hogepriester”, die Frans Vera heet? Dat vraag ik me af? Het is een vorm van hersenspoeling! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  26 juni 2018 om 19:12

  Ja, kinderlijk of naïef?
  In een grotere of andere setting, zal wel kunnen kloppen wat ze vinden.

  Maar onprofessioneel vind ik het wel, om zo vast te houden aan iets wat in een bepaalde situatie ( hoewel, de paarden in Engeland, waar het idee aan was ontleend, hebben het ook zwaar iedere winter )totaal averechts blijkt te werken, voor GG, landschap en vogelbestand.

  En ja, bijvoeren kan ook, natuurlijke hoefbekapping kan ook.

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 13:08

  Nee hoor Niek L, we zitten niet langs elkaar heen te kletsen! Maar je bent het toch wel met me eens dat SBB een behoorlijk kinderlijke naïeve stellingname heeft? Zelfs een kind snapt als het gras voor een dier op is, dat je bij moet voeren!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  26 juni 2018 om 12:24

  Dat zijn imo 2 verschillende dingen.
  Je kunt over zoveel dingen stelling nemen, en daar kunnen mensen het dan wel of niet mee eens zijn.

  https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=stelling

  Jij/wij hebben die stelling genomen.
  Maar zij hebben een andere stelling genomen dan wij, aan ons de eer om ervoor te zorgen dat we door praten, bij die van jou/ons uitkomen.

  ( of zitten we langs elkaar heen te kletsen? )

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 11:29

  Nee, beste Niek L,
  Stelling nemen is : als je dieren uitzet in een gebied met een groot hek eromheen, dat je ze dan ook verzorgd!
  M.a.w. je verantwoordelijkheid kennen!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  26 juni 2018 om 10:55

  Nou ja, op zich nemen ze stelling, ze staan achter het beleid wat ze uitvoeren, rewilding, hongerdood is niet pijnlijk….etc….

  Alleen is er een groeiende groep mensen dat dat niet langer accepteert en stelling neemt dwars tegen SBB&co in.

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 01:50

  Lieve bloggers,
  STELLING durven nemen : daar gaat het om! Wie durft dat tegenwoordig nog?
  Ik word er intens verdrietig van!!!
  Moet altijd denken aan Janis Joplin : “Freedom is just an other word for nothing left to lose”! Er is dus een discrepantie tussen vrijheid en niets te verliezen willen hebben! En dat geldt nog steeds voor alle partijen! Het is al laat, welterusten, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  26 juni 2018 om 01:16

  Hi Astrid and the other one,
  Stelling name van politieke partijen is buiten(gewoon) absurd! Iedereen blijft in zijn eigen hokje zitten! Vergelijk het maar met de grote grazers : afgesloten gebied met een dicht, afgesloten hek erom heen! Ja, op zo’n manier kan je toch niemand bereiken ??? Sorry, gvd, weg met die rot hekken! Welterusten, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  25 juni 2018 om 21:44

  En staat Kees B. los van Staatsbosbeheer?

  Zullen we 3x raden??
  ……..
  Komt ie!

  “De leerstoel Natuurbeschermings- en waterrecht is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, de Noord-Brabantse Waterschapsbond, het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.”

  Uit:
  https://uvtapp.uvt.nl/tsb11/nb.nb_lib.frmToonPersbericht?v_id=22556

 • Astrid Damstra
  25 juni 2018 om 21:40

  Hadden jullie dit ook al meegekregen?

  Op verzoek van PvdD, Groen links en PvdA is Kees Bastmeijer van stal gehaald.
  Alles om als dikke stroop te dienen en definitief besluit te vertragen.

  Zijn redenatie:
  “Volgens onderzoeker Bastmeijer is het verkleinen van het leefgebied niet mogelijk omdat dan de instandhoudingsdoelen niet worden gehaald. ”

  Instandhoudingsdoelen…… gooi er ook eens een kreet tegenaan Kees!!
  Die 500 ha vernatting stond al heel lang in de plannings steigers, datzelfde stuk staat iedere winter al onder water.

  Het is bijna komisch als het niet zo droevig zou zijn.
  https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/161574/onderzoeker-rapport-van-geel-is-geen-review

 • Corinne Polpe
  25 juni 2018 om 21:06

  @ Boswachters Oostvaardersplassen,
  Nog een mededeling : jullie zien wél alle berichten van deelnemers aan dit blog! Zij geven digitaal hun zienswijze open en bloot ter kennisname! Laat eens zien op deze blog wat jullie beweegredenen zijn?
  Gewoon een dialoog aangaan met elkaar ? Dat MOET TOCH kunnen? “TRANSPARANTIE”Misschien, kunnen we in die overtuiging nader tot elkaar komen? “You never can tell”???
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  25 juni 2018 om 20:20

  @ Boswachters,
  Zeg nu eens eerlijk, zijn jullie blij en gelukkig geweest de afgelopen, laatste 8 maanden, met JULLIE beheer in de Oostvaardersplassen? Dat vraag ik mij al MAANDEN lang af? Vertel op deze blog eens over jullie emoties? Nee, nee, géén praatjes over een pasgeboren reekalfje! Dat is zo simpel? Die verdwijnt eerdaags ook naar Rendac! Kunnen jullie hiervan wel slapen? Ga je niet kotsend aan de gang, met iedere dagaanvang? Misschien ben ik een wereldvreemde uitzondering hoor, maar ik zou géén enkele nacht meer een oog dicht kunnen doen! Hoorndol, zou ik geworden zijn van het maandenlange “GEKNAL” van AFSCHOT weerloze dieren! Weten jullie waarom jullie werkwijze niet BEGRIJP? Omdat ik overtuigd ben dat alles van waarde” WEERLOOS” is, en dat elk levend wezen beschermd moet worden door ieder mens! “JUIST DOOR EEN NATUUR INSTANTIE, DIE SBB HEET” !
  Mag ik een reactie van jullie tegemoet zien? Ik hoop het zo?
  Met een liefdevolle grote grazers groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   25 juni 2018 om 21:56

   Ja, dat vraag ik me ook al maanden af!
   Nog los van het al maanden tegen je aan laten trappen, door mensen die willen dat je eens wakker wordt….

   Maar ik snap niet dat je met droge ogen deze tragedie in bent gegaan….
   Is er geen moment van twijfel?
   Vraag je je nooit af of de dieren misschien niet dood hoeven?
   Komt er nooit het vraagteken of dit rewildertje spelen fair is tegenover de dieren?
   Nooit gedacht, misschien is deze plek niet geschikt voor datgene waar het voor bedacht is?
   Nooit het hek open willen zetten voor de dieren?

   En zo’n Mikal, waarom ga je werken in een gebied wat al jaren bekend staat om zijn omstreden beleid?
   Het was toch september…..ik snap niet waarom je dan nog met zoveel overgave in zo’n project stapt en dat verdedigd.

 • Corinne Polpe
  25 juni 2018 om 18:12

  Ha die Corina,
  Nee, de meelopers krijgen géén €175,- per uur! Dat krijgt alleen een “real hanger-on”! Haha ?, je weet vast zijn naam wel! En er zijn heus meerdere : bij Gedeputeerde Staten Flevoland! Hoi, groetjes aan je paardjes? én aan jou!

 • Corinne Polpe
  25 juni 2018 om 17:34

  Beste Niek L,
  Ja sorry hoor, geloofde St. Cynthia en Annemieke nu echt dat ze met 3 weken meelopen, datgene te zien zouden krijgen, waar ze al maandenlang in deernis getuige van hebben kunnen zijn? Ik vind dit behoorlijk naïef hoor? Ik geloof namelijk helemaal niet dat met wekelijkse meelooprondes er een reëel dagelijkse werkelijkheid gekenschetst wordt door SBB ! M.a.w. het wordt gewoon lekker populistisch, PR uitgebeeld! Zeg maar, gewoon een stukje toneelspelen ten toon spreiden!, “Kijk eens hoe goed wij het met de grote grazers voorhebben” ? Sorry hoor Niek L, ik weet genoeg!………
  Daar hoef ik niet voor mee te lopen!
  AMEN en UIT………. Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   25 juni 2018 om 20:20

   Wat ze precies geloven dat weet ik niet.
   Wel dat ze een deskundig team aan het vormen waren.
   Kennelijk gevaarlijk genoeg voor SBB en Harold Hofstra anders hadden ze die natuurlijk gewoon laten komen.

 • Niek L
  25 juni 2018 om 16:31

  Nou Corinne,
  Het komt door het volgende, door de commotie met die merrie ( en natuurlijk alle reuring ervoor ) was er afgesproken dat St.Cynthia en Annemieke professionele mensen zou meesturen die meeliepen, meekeken.
  Niet op een middagtripje maar 10 personen die 3 weken, in ploegendienst van smorgens, tot zonsondergang erbij zouden zijn.

  Er waren dierenartsen en verzorgers uit dierentuinen oa die zich er voor aan hadden gemeld.

  SBB en gedeputeerde Hofstra, vonden dit een beter de-escalatie plan….
  Christus, hoeveel olie willen die stommelingen er nog bij gooien op het vuur?

  Er was een sprankje herstel van vertrouwen, of in ieder geval van goodwill.
  Wat deuren zijn voorzichtig op een kiertje gezet.

  Nou ja, ze gaan maar lekker door hun eigen graf te graven….

  Ja joh, de meelopers, ach ja, iedereen heeft meelopers ( zelfs wij 😉 )

  • Niek L
   25 juni 2018 om 16:34

   Dit ( van de SBB en gedeputeerde Hofstra ) is dit meeloopplan.
   4 middagjes en daar zullen de werkelijke meelopers wel voorrang in gekregen hebben, of misschien wel eerlijk op nummer, maar wat je zegt, die worden met een kluitje in het riet gestuurd.

   Veel mooie praatjes om zieltjes te winnen….

 • Corinne Polpe
  25 juni 2018 om 15:45

  Beste Niek L, Aad, Corina en Astrid,
  Maak je niet druk, SBB heeft altijd bepaalde “meelopers”! Dat hebben we aan den lijve ondervonden met Sylv en Tea. Dat was ook hemeltergend!! Heus, de mensen die gaan meelopen, krijgen echt niet te zien wat daar maandenlang heeft afgespeeld! Het is kadavervrij en alle ellende is vakkundig weggewerkt! Tsja, die zwarte, modderige, kale en dorre vlakte, is heus kunstig weer aangeharkt! Kijk, dat meelopen had SBB moeten doen, toen het een grote poel van verderf was! Ik hoef/wil niet eens meelopen! Alles staat op mijn netvlies, voor een X aantal tijd, misschien wél voor eeuwig, te zien!!!
  Met een lieve? grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Aad
  25 juni 2018 om 14:56

  Beste Niek, 4 sessies met 7 personen = 28 plaatsen. De meelooprondes is gewoon een zielige pr stunt met letterlijk en figuurlijk meelopers van het huidige beheer. Wat er echt afspeelt komt toch wel naar buiten, daar zorgen de kanjer wel voor.

  • Niek L
   25 juni 2018 om 15:20

   Ja Aad, ik hou ervan om dingen te benoemen.
   Al die ongezegde dingen die later voor wazigheid zorgen, daar gaan ze al te veel op af.
   Door hun zalvende praten, hun passieve agresiviteit, hun zogenaamde eerlijkheid, vraagt om helder te benoemen, wat er werkelijk gebeurd.

   Kunnen ze zelf kiezen of ze vertrouwen willen herstellen of niet.

 • Niek L
  25 juni 2018 om 14:48

  Alles vol….waarom geloof ik dit nou allemaal niet….
  Die waren echt bang voor de dierenartsen en mensen die in dierentuinen werken, die zich reeds op hadden gegeven voor de-escalatie en om mee te monitoren.

  Nu is het gewoon een gratis jungletocht voor geintereseerden.

  Wel wat anders dan een groep die dagelijks mee zou gaan om reilen en zeilen mee te monitoren…

  Nee Staatsbosbeheer, gemiste kans, vertrouwensbreuk is alleen maar breder!

  • Corina
   25 juni 2018 om 13:20

   Krijgen ze ook 175 euro per uur voor het meelopen ?? ?

 • Niek L
  25 juni 2018 om 08:49

  Nieuwe comercial tegenbeleid van de OVP is klaar, plak hem onder je emails of zo!
  Verspreid via de social media!
  En als je nog geen lid bent, meld je aan bij Cynthia en Annemieke, daar is de grootste groep mensen te vinden die willen dat de grote grazers weggaan en de mensen die dit hebben bewerkstelligt worden aangepakt.
  De groep is nu ruim 72.500 mensen en hikt al een tijdje tegen de 73.000 aan.
  In deze commercial is engelse iondertiteling zodat je ook in het buitenland aandacht hiervoor kunt vragen!

  https://www.youtube.com/watch?v=jUUOUyYj98Q&feature=youtu.be

 • Astrid Damstra
  24 juni 2018 om 20:29

  Hi Aad,
  Snapte ik hoor, dat je het over Oostvaardersveld had.
  Bovenaan laatste WOB besluit staat dit:

  “Navraag bij destijds betrokken medewerkers leert overigens ook dat er destijds waarschijnlijk geen paarden zijn verkocht. Er zijn wel paarden gevangen en verplaatst. Daar stond geen vergoeding tegenover.”

  Dus dan moet ik er wel vanuit gaan dat dieren chip hebben.
  Zonder paspoort geen vervoer en/of slacht.

  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/paarden/paardenpaspoort

  Aad, er is een tijd geweest dat ik gewoon aannam dat SBB in ieder geval een aantal zaken op orde had en eerlijke en open informatie gaf.
  (Heb nog altijd regel 1 van mijn moeder in systeem verankerd, hoe naïef misschien ook, “De kindertjes van Damstra liegen niet!” )
  Hoop toch echt dat op zoiets als een paspoortje een kort en duidelijk antwoord geven.

  • Aad
   24 juni 2018 om 20:48

   Open en eerlijk? Misschien kan iemand met een chipreader even langs de paarden in het OVV lopen en dan weten wij het of ze gechipt zijn. Houd alle vragen bij elkaar Astrid voor een eventuele wob als SBB geen antwoord geeft.

 • Corinne Polpe
  24 juni 2018 om 20:26

  Niek L,
  Met betrekking tot jouw eerste stelling, denk ik van niet! Een hengst richt zich
  met name op alle bereidwillige merries in zijn omgeving! Tja, en er zijn natuurlijk nog véél meer kapers op de kust. Dat is ook de onrust in de populatie van de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen! Ik vind dat SBB daar iets aan moet doen, om nog méér verwondingen uit te sluiten! Maar ja, dat is tegen dovemansoren gezegd, vrees ik?
  Haha, zullen we maar zeggen dat onze grote vriend Olff, het gedrag van die oproerkraaiende hengsten heeft gedownload in zijn systeem? Dat verklaart waarschijnlijk zijn overtuiging van “een vrije partnerkeuze”? Qua inzicht, is dit wel behoorlijk eenzijdig! Maar daar ben je een hengst voor………..

  Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   24 juni 2018 om 21:02

   Nou hebben ze wel aangegeven bij Astrid dat ze er rekening mee houden, als er straks paarden uitgeplaatst gaan worden….
   Maar het is allemaal TE LAAT….
   Dit lange wachten, terwijl er crisis is, nog zo’n dikke vette MIN punt op het CV van staatsbosbeheer.

   Je mag van de uitvoerder tenslotte verwachten dat ze aan crisisinterventie doen.
   Niks, nada, niente……grote NULLEN op het gebied van volwassenheid en zelfstandigheid.
   Zag ook filmpje 2013 van boswachter in praatprogramma, het is gewoon een grijsgedraaide grammafoonplaat, NUL hersenactiviteit.

   Ja, dat zelfgekozen partnerschap, eenzijdig, maar het klinkt zo leuk, maar het is zo inhoudsloos.
   Maar er zit echt wel een grappige interne motivatie achter, hoop het ooit te horen te krijgen (zeker te vaak Disney gekeken) welke had er een mooie hengst?

   Komen we toch weer terug op HENGSTENBAL 😎

   Nog steeds een vinkje haha

 • Niek L
  24 juni 2018 om 19:43

  Han Olff is in ieder geval erg met zichzelf ingenomen, als ik de filmpjes zo bekijk Corinne, ik weet niet of hij zich voor kan stellen dat zijn partner zou willen ruilen 😉

  Maar ik denk wel dat hij een hengst is die de merries wel allemaal wil dekken….
  (in hoeverre er dan nog sprake is van vrije partnerkeuze….)

  Over hengsten gesproken, er is nog steeds veel onrust.
  Scroll naar beneden tot post met openingszin: De hengsten blijven maar vechten onderling….
  Beeldmateriaal van de verwondingen die ze elkaar toebrengen

  https://www.facebook.com/groups/170411843786379/

  Zelfstudie, hummmm, nou op zich hebben ze zich in beginsel gefocust op dat engslse paarden gebied, daar hebben ze ideeen van overgenomen.
  ( Maar daar hebben de paarden het ook in de winters erg zwaar en is er veel controverse, ik hoop dat ze daar wat opsteken van de protesten hier )
  Empathie is kennelijk erg lastig….

 • Corinne Polpe
  24 juni 2018 om 16:00

  Niek L,
  Die Han Olff is een “mannetjesputter”!
  Inzicht in “noodlijdende dieren” heeft hij zichzelf geleerd, niet op de universiteit!
  Maar hij vergeet te vertellen, dat je bij zelfstudie gigantische fouten kan maken! Ennehhhh, er is niemand die jou daarop wijst! Nou snap ik dus zijn hele manier van werken! Er is niemand in het veld die op zijn vingers tikt én “NEE” met het hoofd schudt! Ik had het al eerder in voorgaande blogs, dat zelfreflectie niet in Han Olff zijn woordenboek voorkomt!

  Tja, en die “vrije partnerkeuze”, misschien bedoeld hij gewoon “partnerruil”?????………
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  24 juni 2018 om 15:06

  Hoi Astrid,
  Heel hartelijk dank! Ik had het anders niet meer gezien. Nou, dan zal dat veulentje ook wel afgeschoten zijn? Wat een ? verschrikkelijke wereld daar in die Oostvaardersplassen!!! Ik kan er wel om janken! Helemaal als ik die lange lijsten zie van de sectierapporten met al die afschuwelijke ziektes/aandoeningen van de gestorven dieren! Walgelijk ?………..
  Groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  24 juni 2018 om 14:53

  Hoi Corinne,
  Zag deze reactie nog op vorige blog staan, had ‘m zelf eerder gemist, voor zekerheid ff een kopie hierheen voor je!
  Groetjes As.

  Corinne Polpe

  13 juni 2018 om 19:12

  @Boswachters,
  1e verzoek:
  8 april j.l. om 14.48 heb ik op de boswachtersblog om schouw/sectierapporten gevraagd van overleden/afgeschoten grote grazers!!!…….
  2e verzoek:
  10 april j.l. om 21.01 heb ik eveneens aan boswachter Mikal gevraagd om informatie naar het veulen, waarvan de
  moeder afgeschoten werd!!!…….
  OP BEIDE VRAGEN HEB IK GÉÉN ENKELE REACTIE MOGEN ONTVANGEN?? DIT DOE IK VOOR DE TWEEDE KEER, ALSNOG!!!…….
  Deze twee vragen wil ik nu wel eens beantwoord zien???…….
  Met diervriendelijke groet, Corinne Polpe

  reageren

  Boswachters Oostvaardersplassen

  20 juni 2018 om 09:35

  1e verzoek: Helaas kunnen we hier nog geen reactie op geven. Ik heb de vraag neer gelegd bij collega’s en vandaag nagevraagd wat de status van deze aanvraag is (ook Astrid heeft deze vraag gesteld).
  2e verzoek: Excuus, deze vraag hebben we over het hoofd gezien. Weet je om welk gebied het gaat? Er is in die tijd namelijk geen merrie afgeschoten die een veulen bij zich had. Dit gebeurt nooit, tenzij dit echt niet anders kan. In dat zeldzame geval zal ook het veulen afgeschoten worden.

 • Astrid Damstra
  24 juni 2018 om 14:21

  Niek!
  Bedankt voor je twitterlink!

  @ Boswachter, @ Staatsbosbeheer: Begrijp ik nou goed dat uit de Rendac facturen uit WOB blijkt dat er veel meer veulens (ongeveer 50??) opgehaald worden dan er in eerste instantie aangemeld zijn?
  Volgens mij wel.
  Klopt het dan ook dat, zonder voorjaarstelling, deze dieren als het ware op papier in de jaarrapportages SBB ‘nooit bestaan’ hebben?
  HOE kan dit?!
  Of mis ik iets in deze redenering??
  HEEL Graag opheldering!!

  (Mikal: Ik geloof je wanneer je schrijft dat er maar 1 dier geschoten is afgelopen tijd, maar hoeveel -heel jonge- dieren worden er naar de rendac afgevoerd zonder geschoten te zijn??)

  Verder heb ik de facturen nog eens doorgenomen en geen specificatie heb gevonden van entingen of ontwormingsmiddelen voor de dieren op het Oostvaardersveld.
  Ik weet dat enten en ontwormen niet verplicht is, maar ik heb óók niets gevonden over chippen en paspoortaanvraag. Dit is wél verplicht bij deze groep gehouden dieren.
  Zijn deze gegevens niet vrijgegeven? Of zijn de dieren niet gechipt?
  Kan hier duidelijkheid over gegeven worden?
  (Anders binnenkort maar even tijd vrijmaken om met een scanapparaat bij de dieren langs te gaan!)

  • Aad
   24 juni 2018 om 14:43

   Hey Astrid, wat zullen ze blij met jouw vragen …….

   Misschien ook wel interessant om te vragen wat er met de dieren gebeurt, die teveel zijn. Naar de slager (zo ja, welke) of worden deze herplaatst naar andere gebieden, zo ja, naar welke gebieden. Staat daar een vergoeding tegenover, zo ja uit welke stukken blijkt dat?

  • Aad
   24 juni 2018 om 14:47

   Sorry, niet duidelijk genoeg. Mijn opmerking had betrekking op het Oostvaardersveld.

 • Niek L
  24 juni 2018 om 11:53
 • Corinne Polpe
  24 juni 2018 om 10:30

  P. S. Niek L,
  Wat die oneliner van Olff betreft :
  misschien vindt hij dat hij als mens daar ook recht op heeft!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  24 juni 2018 om 10:17

  Haha die Niek L,
  ik moet etalages en fietsers aantikken! Wat een achterlijk gedoe steeds!

  • Niek L
   24 juni 2018 om 10:20

   Haha, er staat me nog wat te wachten 🙂
   Maar het wisselt wel, soms weer niks en dan weer wel, vreemde jongens die boswachters 🙂

 • Niek L
  24 juni 2018 om 09:01

  Ik vraag me af waarom Han Olff steeds met zijn oneliner “vrije partnerkeuze” komt.

  Behalve dat iedereen weet dat het kletskoek is, begin ik erg nieuwsgierig te worden naar zijn motivatie om steeds dat naar voren te halen.
  Ook ben ik benieuwd waarom nog geen een journalist er op door heeft gevraagd maar het steeds als oneliner heeft laten staan.

  Aad, laatste zin….redelijk verknipt, zoals al die boswachters daar….

  Die Luten, kijk, het is natuurlijk prachtig als je ziet dat een dier overlevingsdrang heeft….als het nodig is, hebben we dat allemaal nodig….
  Tot dat je ziet dat het een wrede in scene gezette massa gebeuren is, vergelijkbaar met de documentaire over hoe ver mensen zouden gaan, als er opdrachten worden gegeven.
  En dat speelt hier kennelijk ook, er worden opdrachten gegeven en niemand denkt meer na.
  ( sorry ik heb het even zwart/wit gesteld )

  Goh….ik moet opeen verkeersborden selecteren om te laten zien dat ik geen robot ben…..

  • Aad
   24 juni 2018 om 09:20

   Hey Niek, verknipt of niet, het is toch te gek voor woorden dat dit aan een journalist wordt gevraagd zeker gezien het afschotprotocol.

  • Niek L
   24 juni 2018 om 09:36

   Ja, Aad, dat bedoel ik.
   Idioot machogedrag, verknipt, kennelijk zijn ze daar zo op een eilandje gaan leven dat ze niet meer beseffen wat ze zeggen…

   Wat enkel aangeeft dat ze hun werk niet meer kunnen doen, niet meer kunnen inschatten wat relevant is.

   Als je nagaat dat 100% zeker dit artikel gelezen is voordat het is gepubliceerd, geeft aan dat ze wausch zijn.

 • Corina
  24 juni 2018 om 08:47

  Nee Aad ik begrijp het absoluut niet

  Concludeer dat ieder mens instaat is zijn eigen hersenkronkels zo belangrijk en geloofwaardig te vinden dat het onrecht en de wreedheid die hij/zij daarmee dieren aan doet hem/haar blind maakt.
  Ongeacht het feit dat het eigenlijk hun taak is te zorgen voor het welzijn van die dieren.
  Helaas zie je dit niet alleen in de OVP.

 • Aad
  23 juni 2018 om 23:15

  Begrijpen jullie het nog? Dierenarts Luten, die het een prachtig schouwspel vindt als paarden tot 40 cm diep in de modder naar eten zoeken, wordt door Partij voor de Dieren (ja, je leest het goed) om zijn mening gevraagd. Dit staat uitvoerig beschreven op de website van PvdD, en wat lees ik “Communicatie, diergezondheidszorg, dierenwelzijn en management zijn dus mijn taken”.

  https://flevoland.partijvoordedieren.nl/presentatie-henk-luten

  • Corinne Polpe
   24 juni 2018 om 07:42

   Beste Aad,
   Hartelijk dank voor de links! Ach gut, die Henk Luten! Gehersenspoeld door Vera en Olff? En laat ik vooral de “KNIKKERS” niet vergeten……….

   Ik vraag me STEEDS méér af, waar komt dat krankzinnige idee toch vandaan: “WILDERNISJE SPELEN”????
   Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   24 juni 2018 om 09:08

   Op zich snap ik wel waar het vandaan komt, als je dit interview met Frans Berendsen lees.
   https://www.youtube.com/watch?v=c3jhgxQd6QI&t=125s

   Alleen is er 1 ding wat ik niet snap, de paarden in Engeland hebben het kennelijk ook iedere winter erg zwaar.
   Dus, tegelijkertijd, snap ik deze herhaling van dieren houden niet.
   Maar hopelijk gaan de engelsen ook daar bijvoeren!

  • Niek L
   24 juni 2018 om 09:23

   Maar het is gewoon ziekelijk wat daar gebeurd, van opzettelijk dieren laten lijden.
   Ergens is het gevoel verdwenen en het een experiment geworden.

 • Corinne Polpe
  23 juni 2018 om 21:41

  Corina,
  ik word weer een beetje blij van jouw bericht! Maar het aller-aller belangrijkste is : “Dat dieren die er zijn, het recht hebben om er te mogen zijn”! Ondanks het krankzinnige beheer van zogenaamde faunabeheerders en een dierenarts die stekend blind is! Véél plezier met jouw paardjes, ze zijn bij jou in veilige handen! En dat zijn de grote grazers helaas niet in de Oostvaardersplassen!!!……. Met een lieve diervriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  23 juni 2018 om 21:20

  Ja, die moeten zeker aangepakt worden!

  Wat ik het meest bizarre vind, die Wakker Dier types, die vechten voor iedere nerts, kip en varken ( helemaal top trouwens )
  Maar de felheid waarmee die voor OVP zijn, is ….soort van vervreemdend…

  Er moet echt wel een hersenspoelinkje uitgroeien, als het over dit rewildingproject gaat.

 • Corina
  23 juni 2018 om 21:03

  Hoi Astrid

  Het is inderdaad diep treurig, zeker als je beseft dat zo, n dierenarts die voor het welzijn van de dieren is, min of meer een vrijbrief gaf voor het crepeer beleid in de OVP.
  En dat voor de somma van 175 euro per uur, dit opstrijken om te concluderen dat de dieren broodmager zijn en ws. het loodje leggen omdat er niks te eten is vind ik misdadig en dierarts onwaardig.
  Van dat geld wat hij en Redac hebben opgestreken had veel zorg aan de dieren besteed kunnen worden.
  Corinne, snap dat je boos bent, ben ik ook, daarbij voel ik me ook machteloos bij zoveel onrecht door lui die eigelijk de opdracht hebben te waken over het welzijn van de dieren.
  Maar geloof me er word aan gewerkt dit boven tafel te krijgen en die lui ter verantwoording te roepen.
  Astrid, lekker vinden ze dat he die wilgen takken, krijgen mijn paardjes ook.
  Ze hebben net trouwens allemaal een poetsbeurt gehad.
  Morgen gaan de shetjes weer voor de kar.
  Iedereen een fijn weekend gewenst.

 • Corinne Polpe
  23 juni 2018 om 20:20

  Beste allemaal,
  moeten we die Wildlife Luten niet heel erg, behoorlijk hard gaan aanpakken?
  Ik ga ervoor! Declareren en declareren, met een volstrekt, totaal onzinnige, veterinaire advies geving + rapportering!
  Volstrekt “BEZOPEN”!……. Ik hoor het graag van jullie. Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  23 juni 2018 om 19:24

  Dag Astrid,
  ik ben helemaal vergeten jou en alle andere deelnemers van dit blog, een prettig, liefdevol en diervriendelijk weekend toe te wensen, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  23 juni 2018 om 18:44

  Dag Astrid,
  Met dank voor je mededelingen! Er is één puntje waarover ik val. “Dat de faunabeheerders nauwgezet, eerlijk en accuraat de dieren zo snel mogelijk uit het “vermeende” onnodige lijden verlossen”! Kijk, en daar gaat het nu om! Daar gaat wel het één en ander aan vooraf! M.a.w. hebben diezelfde faunabeheerders géén enkele kennis gehad van de uithongerings positie van de grote grazers? Kom op zeg, als je jezelf een nauwgezette, eerlijke en
  accurate faunabeheerder vindt, dan constateer je de desperate toestand van die dieren toch in één oogwenk? Lulkoek dus! Het protocol was dus, helaas géén voedsel/verhongeren/afschieten! Sorry hoor, ik ga hier van “steigeren”! Een omheind terrein met een X aantal dieren uitzetten: laten jongeren tot sintjuttemis, géén voedsel en dan afknallen! Dat heet dus nauwgezet, eerlijk en accuraat? Nou, ik ben een totaal andere mening toegedaan! DIERENMISHANDELING,
  EN DIT IS NU NOG AAN DE ORDE!!!
  Wanneer worden die accurate, eerlijke en nauwgezette faunabeheerders eens een keertje wakker?

  By the way: er zijn volgens de sectierapporten ook dieren afgeschoten, die in een goede staat verkeerden!
  Sorry, ik kan dit niet “PRUIMEN”!…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  23 juni 2018 om 18:04

  Corina, dat citaat dat jij aanhaalde was voor mij ook echt het dieptepunt.
  Zag in gedachten die magere dieren in de kou bijna een halve meter in de bagger met hun hoofden om te proberen wat rietwortels te pakken te krijgen.
  Hoe interpreteert zo’n veearts dat als hij het een prachtig schouwspel noemt??
  Hoe ver ga je dan??
  Zou hij de kwalificatie ‘interessant’ gebruiken wanneer de dieren in hun uithongeringsproces aan de kadavers van soortgenoten beginnen te knagen??

  Knuffel voor je quartertje en shetten Corina, ga wat wilgentakken voor m’n oude geit van de bomen halen, dat lust ze zo graag en is goed voor haar.
  Bedankt voor het lezen van die narigheid, ik stop er even een dagje mee, het maakt me zo machteloos kwaad af en toe!

 • Astrid Damstra
  23 juni 2018 om 17:45

  Hoi Aad,

  Misschien heb je iets aan deze informatie?

  Tussen 2011 en 2016 is van de diergroepen het minimale aantal van 5 secties niet uitgevoerd (of vrijgegeven.)
  In 2014 zijn er helemaal geen rapporten openbaar.
  In 2011, 2012 en dus 2014 niets bekend gemaakt over de sectie, bloedonderzoek van de edelherten.

  Tussen 2013 en 2016 bezocht veearts Luten de ovp in totaal 12 maal voor een controle grote grazers met verslaglegging. (3x per jaar gem.)
  In 2016 4x bezoek ovp aan de dieren.

  In 2018 kwam meneer Luten voor controle op de dieren langs op 5-1, 23-1, 21-2, 9-3 en 16-3.
  Dat is 5x in 13 weken. Net iets anders dan de wekelijkse bezoeken die hij zou brengen in die tijd, zo werd ons geruststellend medegedeeld toen…

  Nog iets over de verslaglegging van Luten, lees even mee in februari 2016:
  Hier zijn bevindingen van de Heckrunderen:

  De gemiddelde conditiescore is I , 1
  Oudere stieren ( >3 j.) hebben een conditie met een gemiddelde van I ,0
  Jonge stieren ( 1-3 j.) hebben een gemiddelde conditie van I ,0
  Oudere koeien ( > 3 j.) hebben gemiddelde conditie van I ,2
  Jonge koeien ( 1-3 j.) hebben een gemiddelde conditie van 1,0

  Hij plaatst een nb onder het verslag:

  NB.
  Ik ben ervan overtuigd dat de faunabeheerders accuraat, nauwgezet en eerlijk de
  dieren opsporen en de verzwakte dieren zo snel mogelijk uit het ‘vermeende’
  onnodige lijden verlossen.
  De komende 4-6 weken zullen nog vele dieren afvallen omdat de reserves
  grotendeels zijn opgebruikt en er voorlopig nog weinig voedsel groeit.

  En daar word ik gewoon misselijk van!
  Conditiescore 1!!
  Komende 4-6 weken veel dieren die zullen afvallen.
  En het woord ‘vermeende’ zó suggestief tussen aanhalingstekens!!
  Veearts…. walgelijk !!

  Mooie zaterdag voor iedereen verder!

  • Aad
   23 juni 2018 om 20:32

   Astrid, bewaar svp al je opmerkingen. Wat je NB opmerking betreft. Had ik ook gelezen en toen moest ik nog denken aan ICMO 2, waarin uitdrukkelijk werd gezegd dat de dieren niet langdurig aan honger mochten worden blootgesteld. Eens kijken weinig reserve en dan ook nog 4-6 van de lucht leven. Tja, het dierenwelzijn gaat SBB aan het hart.

 • Corinne Polpe
  23 juni 2018 om 12:26

  Beste Aad,
  Inderdaad Aad, mij is dit ook opgevallen! Zoals ik al eerder suggereerde, dat wij heus géén informatie krijgen over zaken die wij absoluut niet mogen weten! Die sectierapporten zijn ook zorgvuldig uitgeplozen! TRANSPARANTIE, aan m’n hoela! Groet, Corinne Polpe

  • Aad
   23 juni 2018 om 12:50

   Zoals ik al zei maak een lijstje met dingen, die je opvallen. Ben ik ook al mee bezig, maar voordat ik alles heb doorgeworsteld ben ik wel een paar weken bezig. Wat de sectierapporten betreft moet je alleen de eindverslagen lezen, waarom ze de deelverslagen erbij doen is mijn een raadsel, want op de eindverslagen staat eindelijk alles. Wellicht om de lezer te ontmoedigen, haha.

 • Aad
  23 juni 2018 om 10:34

  Beste Niek, ik twijfel er geen moment aan de wob besluiten door tal van personen nauwkeurig worden uitgeplozen en tal van nieuwe wob verzoeken zullen volgen om opheldering c.q. aanvullende informatie. Is niemand nog opgevallen dat de verslagen van Luten over de maanden april telkens ontbreken? Juist deze maand is cruciaal.

 • Niek L
  23 juni 2018 om 09:12

  Mijn belangrijkste vraag is:

  Waarom zet niemand druk op de ketel?
  En vooral SBB, waarom zetten jullie geen druk op de ketel, als je de natuur zo geweldig vind, zou dit hele gebeuren je toch moeten verscheuren.

  Jullie weten wat er gebeurd, als Astrid, Corinne en Corina zoveel uit kunnen zoeken, verwacht ik dat minimaal van professionals.
  Dus ga iets DOEN!!!!

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 23:37

  Oké Aad, ik schrijf mijn eventuele vragen op. Schandelijk, dat die merrie niet die medische verzorging heeft gehad, waar zij recht op had! Een afschuwelijk drama mijns inziens!

  Niek L,
  Wim ken ik niet persoonlijk ! Kees is leuk, heel gewoon en aardig! Niks geen kapsones! Puur natuur zal ik maar zeggen! Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   23 juni 2018 om 09:14

   Ja, dat had ik ook wel verwacht maar je weet het nooit 🙂
   Leuk!

 • Aad
  22 juni 2018 om 22:54

  Vergat ik nog. Laat iedereen zijn vragen en opmerkingen opschrijven en goed bewaren. Wellicht kunnen wij binnenkort gezamenlijk een lijst met vragen opstellen en deze aan SBB voorleggen en wordt hier weer niet op geantwoord moet het maar via een WOB verzoek.

 • Aad
  22 juni 2018 om 22:51

  Beste allemaal, het woord excuus is inderdaad SBB vreemd, echter de merrie was in het Oostvaardersveld en daar hebben de dieren de status van gehouden en hebben recht op medische zorg. Deze merrie heeft dat niet voldoende gehad, dus een vet probleem mijn inziens. Het was niet voor niets dat plotseling SBB openstond voor overleg, wat m.i. een prima afleidingsmanoeuvre was.

  • Niek L
   23 juni 2018 om 02:42

   Maar tegelijkertijd vlak daarna samenwerking ook weer eenzijdig verbrak….
   Dus de vertrouwensbreuk is nog groter dan ervoor.

   En ik hoop dat er aangifte gedaan is, juist omdat het gehouden dieren zijn.
   Want ze mogen niet meer wegkomen met hun gedraai!

   ( Glad als paling in een emmer snot )

 • Corina
  22 juni 2018 om 22:29

  Nou Erica,
  Dan moet je die rapporten die ik net doorgespit heb ook eens lezen.
  In de winter en sterven inderdaad vele dieren van de honger.
  Maar het sterven van de veulens en jaarlingen zet al veel eerder in vlg. de rapporten van SBB .

 • Niek L
  22 juni 2018 om 22:13

  Dat!!!
  Maar ook dat geslijmjurk op social media, echt zo glad als een paling in een emmer snot…..
  Het GEEN verantwoordelijkheid nemen, dat vind ik echt tenenkrommend…..
  Hier die zum kotzen verhaaltjes schrijven…..

  En dan de partijen waarvan je dacht dat ze goed voor de natuur waren, het is om te huilen….

  En de ruimte die die kwal van een Olff krijgt

  Alles bij elkaar, ik had SBB altijd heel hoog zitten en natuurmonumenten trouwens ook….maar die hoor je ook niet….

  Ik ben HEEL ERG teleurgesteld.
  Of SBB dit ooit nog goed kan maken bij het publiek, vraag ik me af.
  Maar ook politieke partijen met een sociaal signatuur, die opkomen voor bv mijn clienten, ouderen en ik dacht dus ook dieren….

  Dit muisje heeft een hele lange staart, vrees ik….

  Voor de dieren maar ook voor de politiek, ben ik bang.

  Tijd voor HENGSTENBAL!
  ( zijn ze in het echt ook zo leuk? )

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 21:26

  Niek L,
  weet je waarom ik nou zo kwaad ben? Dat een stelletje mensen die zich “DESKUNDIGEN” noemen, zo omspringen met weerloze dieren die zich in geen enkel opzicht kunnen verweren! En dat een onderzoek naar inteelt (ataxie) te duur wordt bevonden! Rot op, SBB geeft liever dat geld uit aan Rendac & SON en aan een dienstdoende dierenarts die kennelijk “ganzenstront” in zijn ogen heeft gehad! Nou, weet je Niek L, ik geloof al die verhalen voor géén meter! Ze weten echt wel wat er allemaal aan de hand is met de grote grazers aangaande de sectierapporten! Maar die krijgen wij echt niet te zien hoor! Stel je voor, dat zijn legale bewijzen van hun onverantwoord wanbeheer! Kijk, en daar word ik nou zo ontiegelijk boos van! Laten we maar naar de “geilneef” gaan kijken uit “Hengstenbal” van Koot en de Bie! Trouwens, Kees van Kooten heeft heel lang bij mij in de buurt (in de Beemster) gewoond! Ik heb nog swingend met hem gedanst tijdens de kermis! Groet, Corinne Polpe

 • Corina
  22 juni 2018 om 21:07

  Die verslagen eens wat aan het doorspitten geweest.
  Vallen me een aantal zaken op.
  Veel jonge dieren, veulens en kalfjes gaan met medeweten van de dierenarts dood.
  Regelmatig in waarneming verslag van de goed betaalde dierenarts ; slechte conditie, ws door worminfecties, , ataxie, slecht in de vacht gaat het niet halen.
  Je zal maar jong dier zijn in de OVP.
  Staat dat pasgeboren herte kalfje ws ook te wachten
  Zeer veel jonge herten van 1 jaar of zelfs nog maar 7 mnd. aangeboden voor atopsie
  Zo mooi vrij lang leven vlgs Vera bied de OVP dus niet

  Een citaat was wel heel bizar.
  Paarden die met hun hoofd tot 40 cm diep in de modder wroeten opzoek naar rietwortels blijft een speciaal en mooi schauwspel ????
  Hoe afwijkend is dit.
  Word er niet goed van.
  Ze weten al jaren dat de dieren ziek en besmet zijn mineraal afwijkingen hebbenzijn groot risico lopen vooral bij slde voor hun steeds slechter wordende vegetatie maar laten het gewoon gebeuren met mede weten van een dierenarts.
  Schande

  • Erica Hennekes
   22 juni 2018 om 21:35

   Hoofdoorzaak van sterfte en ellende in OVP is voedselgebrek oftewel verhongering, niet inteelt of worminfecties. Het zijn perfect gezonde dieren, alleen zonder voedsel redden ze het niet. De jonge dieren, jaarlingen en tweejarigen kunnen niet voldoende vetreserves aanleggen, omdat ze alle energie omzetten in groei, daardoor verhongeren deze dieren vaak het eerst. De ataxie die veel bij herten voorkomt zou ontstaan door kopergebrek in het voer.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 19:35

  Astrid,
  er is nog één ding die ik heel graag kwijt wil! Er is géén enkele deskundigheid zowel bij SBB als bij de bestuurders van de Provincie Flevoland! Sorry, ik mag het misschien niet zeggen, maar ik doe het toch! “LAMZAKKEN”dat zijn het!!!………

  • Niek L
   22 juni 2018 om 20:06

   Bij SBB mag je deskundigheid verwachten, hoewel….BOS beheer….
   Maar zijn gehersenspoeld….

   Maar hoeveel politicussen zijn er nu veearts of bioloog of geoloog of iets in die strekking?

   En ja, je hebt gelijk het zijn LAMSTRALEN

 • Niek L
  22 juni 2018 om 19:23

  En, ik weet niet meer wie het vroeg, maar JA, staatsbosbeheer kan natuurlijk niet langer beheerder zijn.
  Ze hebben een zootje gemaakt van Oostvaardersplassen en ze nemen geen enkele verantwoording…..kortom, knudde met een rietje!

 • Niek L
  22 juni 2018 om 19:10

  Het is goed dat de dingen weer een beetje verzameld worden, want het is inderdaad een complex geheel met verschillende oorzaken.

  !) in februari maart was de conditiescore 1/2, dieren werden een paar uur voor ze de hongerdood stierven uit hun lijden verlost, vaak trouwens ook “te laat”.
  2)Terrein wat niet geschikt is voor grote grazers ( daarom ben ik voor alle GG weg uit de OVP )
  3)Inteelt
  4)JKK

  Daarna bleken de diverse aandoeningen, met dank aan jullie uitzoekwerk!

  Dan heb iEn het hier neer schrijven.

  En het gesprek van Astrid, waaruit maar weer bleek dat het meeste teveel geld kostte om uit te zoeken….maar ik heb het idee dat er toch meer is uitgezocht dan toen werd toegegeven (?)
  Ik het nog niet gehad over de erbarmelijke staat waarin de hoeven van de paarden verkeren, een GROF schandaal!!!!

  Nogmaals, ik vind dat alle GG weg moeten, en hoe meer bekend wordt, des te meer ik gesterkt wordt in mijn mening.

  Dan nog een aanhangsel….
  Voor/Als er corridors komen, moet er echt gekeken worden hoe de kuddes niet te groot worden, we willen niet hele kaalgevreten gebieden hebben straks.
  Deze ontplofte bedoening, met zieke dieren, met inteeltdieren, willen we niet de rest van alle populaties in Nederland verpesten.

  Ik vind het alles bij elkaar een behoorlijk probleem wat er is gecreëerd…
  Dat natuurtje spelen heeft behoorlijk wat slachtoffers onder de dieren gevraagd.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 18:20

  Beste Aad,
  In hét Abc van SBB komt het woord “Excuus” niet voor! SBB vindt het NATUUR als die merrie met een dwarsligging van een veulen, gewoon het loodje legt……. Eigen schuld, dikke bult!!!
  Mvg, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 18:10

  Beste Astrid,
  een dier met een verregaande leverbot besmetting zal nóóit een conditiescore hebben van 4! Dat bestaat niet, dus dat kan je dus wél vergeten! Zo’n dier is uiteindelijk ten dode opgeschreven! De vraag is : moet je het wél zo ver laten komen? Ik vind van niet! Onder géén enkele voorwaarden…….

 • Corina
  22 juni 2018 om 16:19

  Astrid,
  Dat baart mij ook grote zorgen, heb al eerder opmerkingen gemaakt betreffende leverbot besmetting.
  Alles hangt met elkaar samen, door slechte voedings toestand minder weerstand dus eerder kans op ziekte. Idem door inteeld.
  Door veel te veel dieren op een bepaald oppervlakte teveel mest en grotere kans op wormbesmetting.
  Door te kort afgrazen meer kans op onkruid, slechte’ grassoorten en zandkoliek.
  Door te weinig voedsel grotere kans op eten van giftige planten.
  Door te weinig goede kruiden minerale gebrek enz.
  Dus alles hangt nauw met elkaar samen.
  Mijn idee de dieren moeten daar weg en het gebied moet kans krijgen zich te herstellen. Is nu een besmettingsbron met weinig goed voedsel aanbof.
  Daarna seizoenbegrazing

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 16:14

  Astrid,
  P. S. Een belangrijk punt vergeet ik nog: het aantal dieren moet instandgehouden worden, naar draagkracht van het gebied!
  De draagkracht is momenteel nul, komma nul! En er zal anticonceptie moeten plaatsvinden, of instandhouding middels afschot! Maar nogmaals, ik vind de
  Oostvaardersplassen in beginsel géén geschikt gebied voor de grote grazers!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 15:38

  Beste Astrid,
  ik kan op jouw vragen kort zijn.
  Het Oostvaardersplassengebied is niet geschikt voor de dieren die daar momenteel gehuisvest zijn! Te drassig, zwaar ijzerhoudende kleigrond (dus ook het water), véél te hoog grondwaterpeil, bij het moeras hadden de grote grazers ook nóóit moeten kunnen komen (zie boven!), geen voedzame grassamenstelling, besmetting door ganzen! Wil men deze dieren daartegen niet willen behandelen (enten e.d.) dan moeten ze daar terstond weg! Helaas, ik kan er anders niets van maken! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 14:49

  Lieve mensen,
  Laat ik het nou maar heel even plat zeggen: “Er is daar géén REET gebeurd”!
  Géén behandelingen tegen leverbot etc. etc.! Ja, alleen maar neerknallen!!!!
  Ik heb het al eerder gezegd: een leverbot besmetting heeft met de grondwaterstand te maken! Die is daar veel te hoog! Dat moet drastisch naar beneden! Je kunt erop staan wachten dat er binnenkort weer een herbesmetting gaat plaatsvinden! Kan dat peil niet naar beneden wegens de Vogelrichtlijn, dan is dat gebied niet geschikt voor de dieren die daar gehuisvest zijn! PUNT, OVER EN UIT………. Sorry, ik word hier zo moe van! Mvg, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 14:26

  Maar beste Astrid, deze ellende is al zo lang aan de gang? Waarom grijpen ze dan niet in? Vergaderen, vergaderen, terwijl er al duizenden de hongerdood gestorven en/of afgeschoten zijn! Er had toch een noodmaatregel moeten plaatsvinden? Je gaat met dit gigantische dierleed toch niet zitten afwachten tot medio Juli???
  Hooguit zitten ze in hun pluche stoel vast te stellen “dat ruimt daar nu dus lekker op”!Kom op zeg: er is daar al maandenlang in de Oostvaardersplassen een dieptrieste situatie aan de gang met levende wezens, dan ga je toch niet een beetje achterover zitten te leunen!
  Dan zoek je toch per direct naar een tijdelijke, tussenoplossing?
  Groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  22 juni 2018 om 14:22

  Aan Niek, Jos, Corina, Aad, Corinne, Janine, Mariska en alle anderen die kritisch zijn:
  Commissie van Geel en de provincie geven aan dat dierenwelzijn een prioriteit is. Opvalt is dat er vooral naar de voeding is gekeken.
  Wat mij zorg geeft is dat het gebied, óók wanneer er voldoende voeding zou zijn na volgend jaar, een ‘ongezonde’ basis heeft. (Kwaliteit voeding, besmetting gebied.) Die welzijn in de weg staat.
  Behalve kopergebrek zie je in de sectieverslagen dat de dieren vrijwel zonder uitzondering afwijkingen en ontstekingen in de galgang hebben. (Leverbot!) En dat bloedvatafwijkingen door worminfecties zeer regelmatig terugkomen.
  Hoe kijken jullie tegen het toekomstige ‘welbevinden’ van de dieren aan?
  Wanneer is dat voldoende?
  Zie in gedachten straks dieren lopen die zich chronisch beroerd voelen door leverbot bijvoorbeeld en dan wel conditiescore 4 hebben.
  Hoe zou dit monitoren moeten gebeuren?

  Mikal: Op welke manier worden de dieren in het Oostvaardersveld – gehouden dieren- hiertegen beschermd?
  Wordt er ontwormd? Behandeld? Geënt? Of alleen bijgevoerd?

  • Aad
   22 juni 2018 om 16:36

   Astrid, antwoorden krijg je niet zonder WOB

 • Corina
  22 juni 2018 om 14:12

  Als ik dan ook nog lees hoeveel geld er naar Luten en rendac is gegaan dan zijn er toch een paar die goed verdienen aan de ellende van deze dieren
  ?????

 • Loed
  22 juni 2018 om 14:09

  Vreselijk deze dieren gaan of een hongersdood tegemoet of worden afgeschoten opbdie horrorplek

 • Corina
  22 juni 2018 om 14:04

  Astrid,
  Bedankt voor je informatie, het frustrerende hieraan vind ik ook dat ik SBB en de twee andere dames Thea en Sylv regelmatig bekritiseerd heb m.b.t. hun informatie dat de dieren overleden zouden zijn aan het bijvoeren.
  Ik en ook anderen hebben informatie gegeven over de spijsvertering van de gr.gr. en vragen gesteld.
  Nooit een antwoord gekregen.
  We zijn in hun ogen niet zaken deskundig,
  vraag me af wie ze voor de gek proberen te houden
  Houden ze mensen nu echt voor zo dom, hoe dan ook de waarheid komt steeds meer boven tafel.
  Gaat mij niet om het gelijk, maar hieruit maak ik wel op dat de argumenten en het steeds verwijzingen naar hun site met standdaard antwoorden van SBB steeds minder stand houden.
  Ben echter bang dat veel van de gr.gr. die niet verhongerd zijn, en/of al ziek zijn nu alsnog grote kans lopen ziek te worden gezien de situatie daar.
  Het is niet alleen een schande maar ook een vorm van moedwillige dierenkwellerrij.

 • Astrid Damstra
  22 juni 2018 om 13:56

  Corinne, sorry, maar Flevoland is juist begonnen met veranderingen toen zij de verantwoordelijkheid kregen over het gebied.
  Met resultaat godzijdank.
  (hoop zo dat juridische stappen uitblijven!)
  In de jaren dat de verantwoordelijkheid in den Haag lag werd er uitgegaan van de ‘deskundigheid’ van de beheerders, die zich aan alle kanten indekten om rewilding beheer te kunnen handhaven.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 13:23

  Astrid, ik deel die mening met je! Als ik die enorme aantallen van afgeschoten dieren zie, met een conditiescore van 1/ 2, dan word ik daar kotsmisselijk van! Maar laten we vooral niet vergeten dat de bestuurders van de Provincie Flevoland medeschuldigen zijn! Zij zijn tenslotte de opdrachtgevers geweest van dit verschrikkelijke horror wanbeleid!
  Met een lieve gg-groet, Corinne Polpe

  • Aad
   22 juni 2018 om 14:26

   Het is juist de meerderheid van de Provincie Flevoland, die een ander beheer wil. M.u.v. Groenlinks, PvdD en PvdA, die willen het krepeerbeheer handhaven en proberen dit tegen te houden. Ze hebben destijds een “onafhankelijke” hoorzitting gehouden met o.a. Han Olff en Keulartz, die voorzitter is van de door Frans Vera opgerichte stichting, Natuurlijke processen geloof ik. Op de balans staat zelfs een donatie van Staatsbosbeheer ad. 25.000,00. Tja een goede riem houdt de broek op z’n plaats.

 • Astrid Damstra
  22 juni 2018 om 13:11

  Hier een filmpje van een ataxtisch hert op de OVP.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZmfJxUrhVno

  Corinne, er zijn veel herten met verschijnselen van ataxie geschoten.
  Zoals Corina al zei is ataxie een symptoom, een verschijnsel met verschillende oorzaken.
  (Kopergebrek, vergiftiging, erfelijke aandoening enz.)
  Of inteelt en erfelijkheid een component hiervan is, is niet onderzocht. (Kostenplaatje te hoog, vertelde ecoloog.)
  Als je kijkt naar de leeftijd van de geschoten herten met ataxie kan je wel lezen dat deze dieren bijna allemaal volwassen zijn.
  (Het valt gewoon op, bij een leeftijd van boven de 1 is er vaak geschoten vanwege ataxie.)
  Wat ik ook zo ontzettend schrijnend vind zijn de dieren die ‘buiten raster ovp’ geschoten zijn. Geschoten omdat ze op de ‘verkeerde’ plek liepen, maar wél met een conditiescore 3! Konden dus buiten de hekken voldoende voeding vinden.
  Triest.

 • Astrid Damstra
  22 juni 2018 om 12:52

  Hier een aantal sectierapporten waar ik de eerdere info vandaan heb gehaald, werd op dit WOB besluit door SBB geattendeerd, check 2018-04-20.

  https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/oostvaardersplassen-beheer/wob

  Wat me ook opviel is dat er bij flink aantal dieren een tekort aan Molybdeen werd geconstateerd. (Mineraal)
  Verder is te zien in bovenste besluit dat er vooral oudere dieren voor sectie worden aangeboden.
  Met nog iets over de geconstateerde ‘hooibuiken’ van dieren die dood op een voerplek werden aangetroffen: kijk maar na, op een dier na, die conditiescore 2 had, hadden álle dieren een score van 1! Normalerwijs is er niks mis met een hooibuik, zelfs normaal wanneer dieren hooi eten!
  Bij conditiescore 1 ga ik ervan uit dat de darmwerking al dusdanig slecht is dat hooi niet meer verwerkt kan worden. Oorzaak van de dood is NIET het hooi, het is een conditiescore van 1!! Dieren zijn dan al van binnen en buiten he-le-maal op!

  Echt hoor, ik vind het zó erg dit.

  • Niek L
   22 juni 2018 om 13:05

   Wat ik erg vind is dat de SBB de schuld legt bij de actievoerders, bv op twitter.
   In plaats van dat ze eindelijk eens zeggen, we hebben die dieren laten verrekken en verhongeren.

   Maar nee, de IDIOTEN kunnen er zelf echt niks aan doen.

  • Niek L
   22 juni 2018 om 13:08

   We hebben ze al jaren en jaren laten verrekken maar nu komt het uitgerekend dit jaar wel erg goed uit dat er op bijvoeren is aangedrongen.
   We wassen onze schuldige handen in onschuld….

   Je hoeft niet in een boom te groeien om een eikel te zijn…..

  • Aad
   22 juni 2018 om 13:09

   Astrid, de dieren hadden geen honger hoor. Stonden gewoon op de winterstand nr. 1 . Met andere woorden op omvallen na dood. Vond nog een artikel waarin Joke Bijl, je weet wel de woordvoerster van Staatsbosbeheer het volgende vertelde.

   We blijven bijvoeren totdat er voldoende natuurlijk voedsel is voor de wilde dieren. Joke Bijl, Staatsbosbeheer

   Bovendien spreken ze bij Staatsbosbeheer niet van ‘honger’ onder dieren. Dieren eten in de zomer en het najaar extra veel, zodat ze een vetreserve opbouwen voor in de winter. ,,In de winter leven ze van die reserves en van het eten wat ze vinden en hebben ze niet echt honger. In overleg met de dierenartsen is besloten om nog te blijven bijvoeren en niet te stoppen zodra de kou uit de lucht is. De dieren zijn door het bijvoeren uit hun winterstand gehaald en zitten nu in de voorjaarsstand qua spijsvertering. Die is sneller geworden door het bijvoeren. Dus we blijven bijvoeren totdat er voldoende natuurlijk voedsel is om die spijsvertering aan te kunnen”, aldus Bijl.

  • Janine L
   22 juni 2018 om 13:10

   Hoi Astrid, ik vind het ook heel erg, de uitslag van de sectierapporten laat heel duidelijk zien dat de dieren enorme mineralentekorten hebben, en dat ze helemaal niet vroegtijdig uit hun lijden zijn verlost.

 • Corina
  22 juni 2018 om 11:23

  Dina,
  Een gespleten persoonlijkheid is een ernstige psychische ziekte, je durft nogal om mensen die je niey kent daarvan te beschuldigen.
  Daarnaast zou ik me maar eens goed informeren over waarom de mensen het gebied niet mee in gaan en aan wie dat ligt. i.p.v. ongefundeerd iets te schrijven.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 11:11

  @Boswachter Mikal,
  Vraag van Astrid Damstra:, “Hoe kan je dan nog beweren dat met het huidige beheer, lijden van de dieren zoveel mogelijk voorkomen wordt”?
  Vraag van Corinne Polpe :”Waarom moeten de dieren in de Oostvaardersplassen eigenlijk lijden? Welk nut heeft dat lijden voor deze dieren?
  Naar mijn gevoel, géén enkele”?
  Mvg, Corinne Polpe

 • Niek L
  22 juni 2018 om 10:25

  Beste Dina,
  De afspraak was dat St. Cynthia en Annemieke vrijwilligers zouden leveren.
  Daar waren mensen met kennis die daarvoor waren geselecteerd.

  Doel: de-escalatie zeker na de merrie die tijdens bevalling is overleden, de zeer gekleurde berichtgeving van SBB en media.
  En tot er duidelijkheid is over wat er met het gebied gaat gebeuren.
  Zoals je kunt verwachten, wordt SBB niet op zijn mooie blauwe ogen vertrouwt.
  En dat is niet voor niks zo….

  Deze manier, kunnen ze heel gemakkelijk hun eigen mensen weer naar voren schuiven, dus geen bewezen onafhankelijk, en met vaste ploeg gekwalificeerde mensen die gedurende 3 weken regelmatig komt en dus meer ziet.

  Een gemiste kans en vertrouwensbreuk wordt alleen maar groter.

  Maar SBB en gedeputeerde ziet liever dagjesmensen, die ze “de beste gebieden” kunnen laten zien.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 10:15

  Beste Dina , ik hoef niet met de boswachters mee op safari in de Oostvaardersplassen! Ik kan het zo wel zien wat een “flut beheer” het is!!! Ook is de erbarmelijke staat van de gehouden dieren in de Oostvaardersplassen van tientallen meters duidelijk zichtbaar!
  “Om je rot te schamen”!!!…….

 • Dina
  22 juni 2018 om 10:04

  Dank je Mikal voor dit blog, helaas wordt het weer volledig gekaapt door een klein aantal mensen met een gespleten persoonlijkheid ( dezelfde personen reageren met verschillende namen) weet dit , wat je ook blogt en wat SBB ook onderneemt het zal nooit verschil maken, deze mensen zullen nooit veranderen .
  Nu wordt men in de gelegenheid gesteld om het gesloten gebied in te gaan, is het weer niet goed. Ik zelf vindt het belachelijk hoor , dat er nu een handreiking gedaan wordt naar de actievoerders, nu moeten de boswachters dit soort mensen gaan rondleiden die hen op alle mogelijke manieren verrot gescholden,bedreigd en zwart gemaakt hebben. Ik wens je sterkte hiermee.

  • Monica
   22 juni 2018 om 11:05

   Best dina; jij beschuldigt ons van “een gespleten persoonlijkheid”! Is dat ook niet schelden?

  • Aad
   22 juni 2018 om 11:10

   Het getuigt in ieder geval van weinig respect jegens de andere bloggers.

  • Niek L
   22 juni 2018 om 11:11

   Als je met droge ogen plm 80-90% van de kuddes verliest aan hongerdood en vervolgens aan nog meer onzorgvuldigheid heb je het slecht gedaan.

 • Corina
  22 juni 2018 om 10:02

  Astrid,

  Wat moet dat voor de dieren een verschrikkelijk leven zijn, met al die besmettingen, en daar komt de honger nog boven op.
  Onvoorstelbaar dat men dit weet en gewoon accepteert, het gebied word daarmee ook steeds meer een bron van besmetting.
  Inderdaad vraag je je dan af of een kogel niet beter is.
  Wat zijn jullie bevindingen over deze rapporten dan boswachters??
  Of mogen jullie hier niet op dit soort vragen reageren, krijg die indruk namelijk.

  Hoi Corinne, mischien toch iets lezen over ataxie bij paarden, vererven is maar een beperkte oorzaak.

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 08:30

  Beste Astrid,
  Ataxie kwam vroeger veel voor bij adellijke families (adel trouwde immers met adel)! Bij erfelijke ataxie is er dus sprake van inteelt! Is dit ook het geval bij m.n. de Heckrunderen? Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  22 juni 2018 om 07:39

  Beste Astrid,
  Mijn dierenarts vertelde me dat ataxie een erfelijkheidsziekte is!
  Groet, Corinne Polpe

 • Astrid Damstra
  22 juni 2018 om 01:15

  Vanavond een avondje de sectierapporten doorgespit en gescrold die in de WOB besluiten te vinden zijn.
  (Van Kooten en de Bie geeft meer plezier, goed idee om daar straks dag mee af te sluiten!)

  Las dat in 1996 de gemiddelde koe 20 jaar werd, een stier 12.
  Zo is er veel veranderd. Las:

  ” Bij een sterfte van meer dan 3% van de populatie in een tijdvak van 30 dagen
  worden alle kadavers voor onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren
  afgevoerd.
  Aantal kadavers naar GD
  30% van de kadavers,
  echter, tot het moment waarop de hierboven bedoelde veterinaire uitgangssituatie
  is vastgelegd, wordt 100% van de kadavers die redelijkerwijs kunnen
  worden gevonden door de beheerder voor onderzoek afgevoerd naar de
  Gezondheidsdienst voor Dieren.”

  In 1996 was de OVP een gebied dat goed te beheren was blijkt.
  Wat is er veel veranderd, sectie- en bloeduitslagen lezen als een horrorverhaal.
  WAT EEN LEED!

  Werkelijk onvoorstelbaar dat bij vrijwel alle dieren kopergebrek in de lever is aangetroffen. óók bij jonge dieren!
  Met daarnaast bij flink aantal dieren een verhoogd ijzergehalte in de lever. (Waardoor kopertekort kan ontstaan.) Vraag: Wat is het ijzergehalte van het water in de OVP???
  Dieren in dusdanig slechte conditie dat vetvoorraad rond organen geheel of vrijwel geheel verdwenen is.
  Struikelde over de leverbotbesmettingen, kwam levercirrose tegen in alle gradaties, werd overspoeld door worminfecties bij alle soorten en horsellarvenbesmetting in de magen van paarden.

  Las het stukje van Mikal nog even door.
  Echt Mikal ik hoop bijna dat het kalfje in oktober wordt geschoten. Gelukkig leeft het beestje met zijn moeder in het ‘nu’ en kan je door een goed schot lijden daadwerkelijk voorkomen.
  Waar het diertje anders in de maanden die daarop volgen onherroepelijk tegenaan zal lopen.
  Vraag me af Mikal of jij en je collega’s die sectierapporten wel eens goed hebben doorgenomen? Neem aan van wel, lijkt me een onderdeel van je vak.
  HOE kan je dan nog beweren dat met het huidige beheer lijden van de dieren zo veel mogelijk voorkomen wordt?
  Ga je je ook hard maken voor mineralenblokken?
  Om tenminste iets aan de basisbehoefte van de dieren te kunnen voldoen en creperen kan voorkomen door kopergebrek, zinktekort en noem maar op?
  Ik schat je in als iemand die oprecht geniet van de zomerse observaties die je doet, gun de dieren dan toch ook een minder zware tijd tussen oktober en april.

  • Corinne Polpe
   22 juni 2018 om 07:21

   Beste Astrid,
   Wat verschrikkelijk wat je daar allemaal opsomt! Erger, kan het niet! Dit kan zo niet, dit moet onmiddellijk stoppen!!!!
   Is de Provincie Flevoland hiervan op de hoogte? Zo ja, dan zou dit bestuur aangeklaagd moeten worden voor “dierenmishandeling”! Weet de Dierenbescherming dit? Sorry, ik heb er géén woorden voor! Heb je uit de sectierapporten ook kunnen achterhalen of inteelt meespeelt? En waardoor ataxie bij heel veel dieren voorkomt? Dat is toch een neurologische evenwichtstoornis in de kleine hersenen? Ik hoor het graag van je? In zoverre, heel hartelijk bedankt voor al je moeite! Groet, Corinne Polpe

 • L.
  21 juni 2018 om 23:32

  ach wat schattig, geboren om een kogel te vangen.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 22:39

  Haha die Niek L, nóg veel langer geleden, wat dacht je van het “Hengstenbal” van Koot en de Bie??

  • Niek L
   21 juni 2018 om 22:56

   Haha, HEERLIJK, die humor 🙂
   En de oplossing:
   Geilneef van van Koot&deBie

 • Ria
  21 juni 2018 om 21:35

  Altijd gedacht dat het sprookjesbos in de Efteling was,maar het ligt in Flevoland.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 21:13

  Haha, die Niek L, je laat me weer schaterlachen! Géén enkele! Oké, op een paar na dan! Althans in de Oostvaardersplassen! Groet en een fijne avond, Corinne Polpe

  • Niek L
   21 juni 2018 om 21:28

   Dan deze omdat het natuurlijk vn mannenwerk is, daar met die ecologen en GZ en SBB ( ze laten Mikal natuurlijk gewoon de verhaaltjes schrijven…maar wie bedenkt het )

   Maar voor de lach:
   https://www.youtube.com/watch?v=fo3ajP_twzk

 • Niek L
  21 juni 2018 om 21:03

  Ik denk dat het een optelsom is geweest, waarin inteelt en de problematiek rondom JKK, de slechte kwaliteit van het water etc….. mogelijk het gene is geweest die het laatste zetje hebben gegeven.

  Maar ik denk wel dat het weinige tot geen voedsel de hoofdoorzaak is geweest.

  Overigens werd er eens een interessante vraag geopperd waar ik eigenlijk wel erg benieuwd naar ben:
  Maar het is logisch dat er meer hengsten overblijven na een strenge winter, aangezien ze fysiek sterker zijn dus langer bij het voedsel kunnen blijven.
  Maar wat is het voordeel voor de natuur dat er meer hengsten over blijven?

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 20:41

  Hi Corina,
  Nogmaals, ik denk dat inteelt de grootste oorzaak is geweest van de achteruitgang en sterfte van de populatie grote grazers! Met ernstige bijkomstigheden van: door vergiftiging Jacobskruiskruid, blauwalg, leverbot besmetting etc., met een zeer ernstig tekort aan voedsel, en géén enkele mogelijkheid tot beschutting bij zeer koude en natte weersinvloeden! Mvg, Corinne Polpe

 • Astrid
  21 juni 2018 om 19:59

  Als het kalfje straks iets ouder is, laat de hinde hem af en toe achter op een goed beschutte plek in het gebied. Wel een zeldzaamheid na afgelopen winter. En zodra het opnieuw winter wordt zoeken ze het maar uit. SBB heeft de visie dat creperen van de honger niet erg is voor deze hinde en haar kalfje het levert namelijk 86 miljoen euro subsidie op. En daar wordt de organisatie vrolijk van. Nu kunnen we mooie foto’s maken en nodigen we bezoekers uit om ook mooie foto’s te maken. Zodra de hinde en haar kalfje er niet meer uitzien en hun ribben te tellen zijn kunnen jullie maar beter weg blijven. Het is dan ook niet meer te harde van de stank en de kadavers. Dat is niet fijn voor het bezoek en dat zijn ook geen leuke foto’s.

  • Janine
   21 juni 2018 om 20:42

   Zo is het Astrid.
   Beschutting ,ik heb nog geen normale beschutting gezien.
   Zeker niet in de winter .
   Hoe kunnen ze nu zo lief praten over dat kalfje en van de winter laten ze dat beestje dood vriezen

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 19:54

  P. S. : In grote lijnen klopt dit ook wel. Er is in het begin een X aantal dieren uitgezet en dat heeft zich vermenigvuldigd tot een aantal van duizenden! Dit betekent: één grote inteelt familie! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 19:34

  INTEELT:
  Wanneer de vader en de moeder allebei een recessief gen voor een bepaalde aandoening hebben is de kans groter dat hun kind dat gen van twee kanten krijgt en dus daadwerkelijk de aandoening ontwikkelt!

  Als de vader en moeder familie van elkaar zijn, is de kans véél groter dat ze beiden zo’n gen hebben!

  Dat is aan de orde met de grote grazers in de Oostvaardersplassen! Trouwens ecoloog E in Amersfoort heeft dit zelf al toegegeven aan Astrid Damsma dat er sprake van inteelt is bij de dieren in de Oostvaardersplassen!!!…….

 • Corina
  21 juni 2018 om 19:26

  Hoi Corinne,

  Je hebt ook een erfelijke cerebelaire ataxie, dit zie je vaker bij Arabische volbloeden.
  Het veulen heeft dan al die afwijking en stoornissen.
  Jacobskruiskruid begint inderdaad met leverfalen maar doordat de lever niet meer werkt en het dier zich vergiftigd kan ook zenuwbeschadeging en ataxie ontstaan, net als bij een val.
  Er zijn dus wel degelijk verschillende oorzaken.
  Gr C

  • Corina
   21 juni 2018 om 19:32

   Corinne,
   Je ziet het bv ook bij alcoholiste met leverbeschadiginge ( door ernstig vit. B tekort ) De lever is nu maar de ontgiftiger van het lichaam zowel bij mens als dier.
   Als deze niet meer werkt kun je vele stoornissen krijgen.
   Je kunt dit ook nalezen als ataxie bij leverfalen intikt mocht het je interesse hebben
   Gr.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 19:01

  Corina, dank je wel! Ik heb het ook aan mijn dierenarts gevraagd. Hij zegt dat het totaal twee verschillende ziektes zijn. Jacobskruiskruid heeft een ernstig leverfalen tot gevolg, waaraan het dier tenslotte sterft en ataxie is een erfelijkheidsziekte in de kleine hersenen!
  Daar is laatst véél over te doen geweest m.b.t. een aantal spermadonoren die de overdracht van deze ziekte hebben doorgegeven in de eicel van vrouwen met een kinderwens!

  • Niek L
   21 juni 2018 om 19:55

   Gelukkig maar tegelijkertijd slaak ik een erg diepe zucht.
   Je hoopt toch niet dat dit gaat gebeuren!

 • Corina
  21 juni 2018 om 18:26

  Aad, Corinne,

  Ataxi is een aandoening van het zenustelsel en geeft neurologische verschijnselen zoals coördinatie stoornissen.
  Dit kan ontstaan door een val, tekorte in de voeding en vergifteging.
  Deze verschijnselen kunnen dus op den duur ook onstaan bij Jacobskruiskruid vergifteging.
  Eerst leverproblemen, slechte eetlust veel drinken en doordat de lever niet meer goed werkt wordt de rest van het lichaam vergiftigd.
  Dan ontstaan hart long en neurologische problemen zoals atxie.
  Weet niet of je van SBB hier antword op krijgt.
  Ik heb het van een bevriende dierenarts.

  • Aad
   21 juni 2018 om 18:38

   Corina en Corinne bedankt voor de info. Voedseltekorten en een vergiftiging door Jacobskruiskruid. Zou zo maar kunnen in de OVP…………………..

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 18:26

  @Aad en Niek L,
  Nee, Jacobskruiskruid heeft heel ernstig leverfalen tot gevolg! Het dier gaat hier uiteindelijk aan dood. Dit heeft helemaal niets met de kleine hersenen te maken! Ataxie is een erfelijkheidsziekte in de
  kleine hersenen! Groet, Corinne Polpe
  Hetgeen wél degelijk gepaard gaat in overdracht met een bloedlijn!

 • Chanty
  21 juni 2018 om 18:20

  Ik lees dit…en toch is er een paard afgeschoten die verrot is getrapt door andere hengsten… een merrie idem dito…verzopen daarna. Niet uit lijden verlost. Ik lees hier een incompleet verhaal.

  • Niek L
   21 juni 2018 om 19:58

   Een mooi Mikal sprookje weer…..

 • Aad
  21 juni 2018 om 17:48

  Google maar eens “Klachten door koper tekort bij paarden herkennen”. In dit artikel staat ook hoeveel een paard per dag nodig heeft. Wat zijn de paarden in de Oostvaardersplassen toch bijzonder. Deze hebben geen koper in de winter nodig, zetten de knop gewoon op de winterstand.

 • Niek L
  21 juni 2018 om 17:30

  Het kan natuurlijk dat er 2 redenen voor ataxie overvloedig voor handen zijn…..

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 17:26

  P. S. @ Aad,
  Ik vermoed dat ataxie met inteelt te maken heeft!!…….

 • Anneke Stegeman
  21 juni 2018 om 16:58

  Veel te makkelijk om je te verschuilen achter het uitgezete beleid van de provincie…. het zou SBB sieren om weg te blijven van dergelijke sprookjesverhalen. Blijft een feit dat dieren achter een hek verzorgd moeten worden. …. en dat ovp niets meer en niets minder is dan een grote dierentuin waar helaas geen voedsel wordt verstrekt en the ‘newborns’ een uiterst sombere toekomst tegemoet gaan. Nog gênanter…. commercieel uitbuiten van een gebied waar geen fatsoenlijk mens aan mee zou moeten doen.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 16:57

  Beste Aad,
  ataxi is een erfelijke aandoening in de kleine hersenen! Het kan dus door de ouders worden doorgegeven!

 • mirella
  21 juni 2018 om 16:15

  Geweldig! Maar vertel nu ook eens het ware verhaal over de OVP. Dus niet die hallelujahverhalen maar de keiharde waarheid. Heb het gebied zelf gezien en geroken!! Meelooprondes?? Laat me niet lachen, nu kan het wel. Tsja alle kadavers in dat meeloopgebied zijn opgeruimd. De echte ellende krijg je niet te zien. Maar die staat voorgoed op mijn netvlies gebrand. Jammer dat ik hier geen beeldmateriaal kan plaatsen. Die beelden spreken de waarheid en die is keihard. Heel anders dan jullie mooie praatjes…

  • Niek L
   21 juni 2018 om 16:31

   Je kunt 1 link per post plaatsen, dus als je beeldmateriaal ergens als mijn album hebt opgeslagen, kun je het toch nog plaatsen.

 • Margaret
  21 juni 2018 om 16:06

  Erg jammer dat dat dier daar geboren is.
  Gedoemd om te leven in deze hel en gedoemd om te verhongeren of te sterven door een kogel of moeras. Ik heb medelijden met alle diëten die daar in die hel geboren worden.

 • Inge
  21 juni 2018 om 16:05

  Zo mooi allemaal, maar hoe jullie er mee omgaan is om te huilen en je maar verschuilen achter de regels. Ik hoop dat alle dieren in de OVP rechtvaardig behandeld zullen worden. Dat is momenteel niet het geval, hoe mooi jullie het ook doen voorkomen er rust een smet op jullie beleid en het is diep en diep treurig. Helaas willen jullie het niet inzien maar velen zien het wel. Heb medeleven voor alle dieren die daar geboren worden.

 • Aad
  21 juni 2018 om 16:01

  Zo, het eerste hertenkalf. Al munitie besteld bij Doorhout Mees? Lekker weer wat te knallen straks!

 • Yvonne
  21 juni 2018 om 15:25

  U voert inderdaad het opgedragen beleid uit, maar u kunt toch ook zélf wel nadenken, we zijn de tijd voorbij dat we klakkeloos doen wat ons opgedragen wordt. Er zijn inmiddels zoveel tegen-rapporten opgesteld door Internationale deskundigen op dit gebied, dat het nu toch wel duidelijk is dat dit project geheel mislukt is en dat hier écht een heel ander beleid gevoerd moet gaan worden. Géén grote grazers meer, wat er nu nog is (chemisch) castreren, verzorgen wanneer nodig en dan met een natuurlijk verloop uit laten sterven. Het gebied wordt dan misschien weer geschikt waarvoor het bedoeld was, namelijk een VOGELGEBIED! Zomers kan er dan een herder met een kudde schapen de begrazing voor hun rekening nemen.

 • Annette
  21 juni 2018 om 15:15

  Zo mooi allemaal- een klein hertje geboren ach gossie. Volgende winter verhongerd het al weer of wordt door jullie afgeschoten – oh nee- dat gebeurt eerder al waarschijnlijk ?
  Ach gossie- zo mooi allemaal…
  ( Dat jullie je niet schamen om dit soort teksten te schrijven)

 • Dinie
  21 juni 2018 om 15:12

  Beste boswachter
  1 hert geschoten afgelopen maand een hert dat niet meer in de benen kon komen, en de herten die wel in de benen konden komen en het moeras gebied ingejaagd zijn die vergeet je voor het gemak maar even?
  Ecologen en boswachters die liegen
  En belasting betalend nederland bedriegen . . . .

 • liliane philips
  21 juni 2018 om 15:09

  en nu maar hopen dat het hert met jong alsnog niet door het beleid worden afgeschoten ik hoop dat ze zich eens bij de regering als mens met een hart zullen gedragen hart voor dieren die ook elders kunnen worden overgeplaatst

 • Mariska
  21 juni 2018 om 14:48

  Geachte mensen , bestuurders, bedenkers van de mee loop ronde…. ik vind het initiatief hoopvol… wat ik niet hoopvol vind is dat dit niet leid tot een verbetering van de situatie die zich deze winter heeft voorgedaan. Er komt een nieuwe geboorte golf om de kuddes aan te vullen… het is inmiddels alweer zomer. De herfst komt er straks aan. Gaan jullie straks deze jonge dieren het zelfde lot bezorgen als de overlevenden dieren van deze winter ? Gaan jullie daar uberhaupt iets aan doen ? of gaat men ervan uit dat de zomer deze vreselijke beelden uitwist, en stagnatie beleid gaat leiden tot weer een herhaling van deze massa sterfte ? Ik zou zeggen een goed initiatief mits de beweegredenen ook kloppen met het toekomst perspectief voor een beter leven voor de grote grazers die jullie onder jullie beheer hebben ? en een herstel van het biotoop wat het was met bijzondere vogels en andere dieren die zich in een water en moeras rijk gebied thuis voelen. Een goede rondleiding begint met een transparante (en eerlijke) bericht geving. De sprookjes bijbel moet dicht… mijn mamma leest me al jaren geen bed verhaaltjes meer voor… tijd voor serieuse transparantie en actie vanuit SBB, managers, provincie en andere betrokken….

 • Rita
  21 juni 2018 om 14:27

  Mooie woorden zijn niet altijd waar,
  En ware woorden zijn niet altijd mooi……

  Je verhaal begint haast als een sprookje , en lijkt verdacht veel op een scène uit de sprookjesfilm ‘de wildernis ‘ die de werkelijkheid goed wist te omzeilen .
  Er is in deze reactie’s al veel gezegd en geschreven . Er is geen draagvlak in Nederland voor deze verschrikkelijke dieronvriendelijke manier ,waarop jullie met levende dieren omgaan . Dit jonge dier heeft gelukkig geen weet van de hel waarin het is geboren , maar zal niet lang duren voordat de eerste tekenen van zwakte en slechte gezondheid zich aandienen ….want om uit te groeien tot een volwassen en gezond hert ben je voedsel nodig en beschutting . Dat weten wij , dat weten jullie. En ook al is de polulatie dieren behoorlijk naar beneden geschoten ( en een gedeelte is dood gecrepeerd ) er zal geen fatsoenlijk grastapijt meer ontstaan . De reden waardoor SBB en de provincie Flevoland zo graag door willen gaan met dit beestachtig , onmenselijk en zeker onwenselijk ‘beheer ‘ is mij en denk vele met mij een raadsel . Er hangen ongeveer 80.000 mensen aan het deksel van de beerput , die dit onnodige leed een halt toe willen roepen . De overheid , SBB , provincie Flevoland , Olff , Vera …. en nog een stel , een samenhangende corrupte bende, hangen aan de andere kant van het deksel om hem er stevig op te houden ….. misschien houden jullie dat nog even vol. Maar neem van mij aan , de deksel gaat eraf !!! Want we geven niet op tot dit voor altijd is gestopt !!! Dus ja ..
  Mooie woorden zijn niet altijd waar,
  En ware woorden zijn niet altijd mooi …

 • Thea
  21 juni 2018 om 14:24

  Jammer dat je zegt dat alles dat op sociaal media word geschreven onzin zou zijn, je weet zelf wel beter toch!
  De dieren hebben het slecht de grote grazers niet alleen, alle dieren op de Oostvaarders plassen hebben geen leven, geen eten geen beschutting voor kou, regen,wind, zon, enz enz
  en dit mooie kalfje ik hoop dat hij/zij gezond volwassen mag worden, onder het beheer van SBB.het is gewoon zielig dat er steeds weer nieuw leven word geboren op de Oostvaadersplassen, Moeders die slechte conditie hebben en dan ook nog een kalfje/ de paarden een veulentje moet baren met een uitgemergeld lijf.

 • Joske
  21 juni 2018 om 14:01

  Al jarenlang volg ik het dierenleed op de Oostvaardersplassen onder jullie beheer SBB. Wat een veerkracht hebben jullie om iedere keer weer jullie werk te promoten terwijl je weet dat de grote grazers s’ zomers en s’winters uitgehongerd worden, afgeschoten worden of het moeras ingejaagd worden om daar te sterven omdat ze vast zitten of ze verdrinken. Vreselijk wat daar gebeurd onder jullie beheer en het aparte vind ik dat het lijkt of jullie verrukt zijn dat er steeds weer jonge dieren geboren worden en op deze manier de ‘natuurliefhebber’ naar het gebied te trekken, terwijl daar naast geboorte dagelijks nog veel dierenleed is die jullie als de natuur en wildernis benoemen.
  Hoe hou je de onwetende burgers voor de gek die een dagje natuur&wildernis komen snuiven,om vervolgens achter de televisie weer in slaap te vallen.
  Ik kan me voorstellen dat jullie deze poppenkast volhouden om de subsidies die jullie nodig hebben om deze gekte dagelijks weer uit te dragen, zodat jullie gezinnen kunnen eten, groeien, leven ….. maar naar mijn idee heb je je ziel al lang verkocht aan de d…..
  Mvg, Joske

 • C.
  21 juni 2018 om 14:01

  Hoe oud zal hij worden… Zal hij het eerste half jaar overleven?
  Deze datum blijkt cruciaal volgens de Wob gegevens….

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 13:49

  Niek L,
  geld was niet het motief zeg je. Sorry, ik denk daar toch enigszins anders over! Buiten het feit om dat SBB het leed voor de grote grazers had kunnen verzachten door bij te voeren, wordt het geld nu op de bankrekening van Rendac & Son bijgeschreven! Bovendien vind ik het méér dan een schandalige vorm van “KAPITAALVERNIETIGING”! De grote grazers hebben ook geld gekost bij vestiging in de Oostvaardersplassen en dat gooi je op deze manier letterlijk weg! Hallo zeg, het zijn wél jouw en mijn belastingcenten hoor!

  • Niek L
   21 juni 2018 om 14:10

   Ja, alleen denk ik niet dat geld het motief was.
   Dan zouden ze nl heel andere keuzes hebben gemaakt, denk ik…
   Voor zover ze keuzes hebben gemaakt.

   Ik denk dat ze een heel pretentieus plannetje hadden, met klinkende termen als de natuur kan zijn gang gaan, zeldzame vogels, rewilding…. etc ….

   En ik denk dat, als ze beter hadden “gemonitord” en hun plannen bij hadden gesteld, het wellicht ook was gelukt….
   En dan had het zijn geld weer opgebracht.

   Ik vind een mislukt project ook geen probleem.
   Ik vind het probleem het leed en het totaal naar de filistijnen gegaan gebied.

   En als ik dan naar geld kijke, dan kijk ik vooral naar mensen die salarissen opstrijken voor dit wanbeleid.
   1) hoog bovenaan de bedenkers en de beleidsmanagers samen met de politiek ( nu dus Carola Schouten )
   2) een directeur SBB en bv een Joke Bijl, samen met partijen als PvvD, GroenLinks ed
   3) Maar 3 is ook inwisselbaar voor 1+2, de uitvoerders!!!!

   En allemaal met stip op 1:
   Ze hebben de dieren gewoon laten VERREKKEN en VERROTTEN!!!!
   En nu laten ze de hengsten elkaar, de merries gewoon verrot trappen!!!

   En juist uitvoerders, ALLE boswachters die hun mond houden, die geen actie ondernemen, die geen druk uitoefenen.

   Ze verdienen geen geld te krijgen VOOR dit crepeerbeleid!!!
   Geen salaris maar gewoon een bijstandsuitkering!

 • Aad
  21 juni 2018 om 13:43

  Schijnbaar is het indienen van een wob verzoek de enige mogelijkheid om duidelijkheid/informatie te krijgen.

  Misschien kan de advocaat van A&S een wob verzoek indienen hoe m.b.t. het meelopen nu werkelijk de vork in de steel zit. Tenzij deze correspondentie natuurlijk per ongeluk zoekraakt bij zowel SBB als de heer Hofstra.

 • Maria
  21 juni 2018 om 13:40

  “Zo mooi om te zien hoe zorgzaam de kersverse moeder is.”

  Weten jullie überhaupt daar wel wat “zorgzaam” inhoudt?

 • Alice
  21 juni 2018 om 13:36

  ?welk jaar is die foto gemaakt? Wanneer was het daar nog zo groen?

  • Corina
   21 juni 2018 om 16:06

   Alice,

   Groen is nog geen gras als je goed kijkt kun je dat zien.

 • Cora
  21 juni 2018 om 13:32

  We schieten alleen verzwakte en zieken dieren af schrijf je.Dat afgesproken beleid van jullie zorgt er juist voor dat de dieren verzwakt en ziek raken.Beetje moeilijk te rijmen allemaal.Dus alle medewerkers van de Oostvaardesplassen…maken jullie nu eens een vuist naar de organisatie die dit waardeloze beleid in stand houd.

 • Silke
  21 juni 2018 om 13:22

  Na, lijkt dat je erg blij bent over de nieuwe generatie … nieuwe dieren om naaste winter en elende te krepieren, bravo ….

 • Janine
  21 juni 2018 om 13:11

  Wat een flut verhaal ,je weet wel beter wat de waarheid is.
  Dat zelfde lieve kalfje ,wordt keihard weer afgeschoten.hoe durven Jullie die dieren nog onder de ogen te komen.
  Als ze konden praten zoeken ze zeggen
  ” Dierenbeulen,”waarom ga je zo met ons om ,we hebben jullie niets misdaan.”
  Waarom ,schrijf je ” verschillende sociale media kanalen wordt gesuggereerd dat we ‘massaal dieren afknallen’ of dat er ‘zomaar veulens verdwijnen’. We voeren het afgesproken beleid uit.”
  Je zegt het goed”we voeren het afgesproken beleid uit”
  Ja,het beleid van jullie zelf.
  Maar niet het beleid van dieren die in de echte natur leven .
  Zo zou het bij jullie ok moeten gaan ,jullie vinden toch dat het achter hekken echte natuur is,?
  Voer dan ook het beleid uit wat daar bij hoort.
  Zorgen dat de dieren genoeg voedsel kunnen zoeken.
  En dat je schrijft” wij schieten alleen zwakke en zieke dieren.”

  Wie denk je dat die dieren ziek en zwak hebben gemaakt ,jullie zelf toch .?

  En als er toevallig een paar sterke grazers over blijven ,ja ,dan is het jullie experiment bijna gelukt .
  goeie grasmaaiers.!!

  Schrijf alstublieft geen romantische nep verhalen meer over de dieren die jullie verwaarlozen,tot ze de hongerdood moeten sterven.

 • Harma
  21 juni 2018 om 13:10

  Hopelijk verandert het beleid, zodat de dieren de nodige zorg krijgen die nodig is. Dieren zijn gevoelige wezens en hebben hier recht op.

 • Marjan Buninga
  21 juni 2018 om 13:09

  Zo mooi om te zien……. de tranen zijn van ontroering zeker of is er toch nog ergens iets van een geweten actief. Stop hier toch mee.

 • A3
  21 juni 2018 om 13:02

  Stel leugenachtige criminelen in de politiek en bij SBB!

  Haal die grazers daar weg, allemaal! De bodem daar is NIET geschikt voor hoefdieren.

  Ohh nee, het zijn jullie goedkope grasmaaiers! Pak lekker zelf n maaimachine of ’n zeis en ga aan de slag.

  En het natuur te durven noemen terwijl je een hek om dit mislukte safari-experiment waagt te plaatsen terwijl je er dieren hebt uitgezet, en er ook nog een vliegveld bij bouwt!? Natuur ziet er HEEL anders uit!

  Ohh, de “en voeren we de opdracht die we gekregen hebben zo goed mogelijk uit” > dat hebben we eerder gehoord in de geschiedenis: “Nur am Auftrag”! Jullie moeten je schamen dat je je nog ‘boswachter’ DURFT te noemen!

  Waarschijnlijk is het nog het beste om Kim Jong-un te vragen er ’n neutronenraketje op te gooien, dan is alle leed in 1 x voorbij ..

  En inderdaad, @Corinne, Rendac & Son maakt van deze slachtoffers volop “groene stroom uit organische restmaterialen”. Die dieren zijn geen restmaterialen & die stroom is al helemaal niet groen! Maar het heet ‘verantwoord ondernemen’ en zelfs ‘maatschappelijk verantwoord’ https://www.rendac.nl/over-ons/verantwoord-ondernemen/ Ja hoor … ik heb als kind geleerd dat de duivel alles omdraait, en daar lijkt het, verdomd, inderdaad op!

  Schande ..

 • Pop
  21 juni 2018 om 13:01

  Bah…Bah…en datzelfde gezicht, waar nu die huichelachtige vertederende woorden uitkomen, leg je zometeen weer schaamteoos op de kolf van je geweer om dit mooie jonge leven van de wereld af te knallen….

 • Helma
  21 juni 2018 om 12:56

  Mooi verhaal ,firma leugen en bedrog
  Er worden geen GG afgeschoten voeren alleen het beleid uit
  Welk beleid ,wanbeleid
  En wederom zijn deze beesten daar weer de dupe ,waarschijnlijk zal dit pas geboren dier 1 van de volgende slachtoffers zijn

 • Alie van der Meer
  21 juni 2018 om 12:53

  weer een nieuw slachtoffer voor de a s winter.

  • Niek L
   21 juni 2018 om 12:48

   En lees ook de zin….
   De tijdbom tikt, de datum dat dieren nog kunnen verkassen voor de winter, komt gevaarlijk dichtbij.
   Waar zijn jullie mee bezig sukkels?

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 12:20

  Lieve mensen, het was zo “SIMPEL” geweest! Degene die van dit drama hemeltje rijk is geworden is RENDAC & SON! Voor die onnoemelijke rekeningen had SBB ik weet niet hoeveel HOOI kunnen kopen! Dan waren de grote grazers (met hun jongen) prima de winter doorgekomen! Eenvoudig, en waar!!!…….

  • Niek L
   21 juni 2018 om 12:33

   Geld was ook niet het motief, maar een egostrelend rewilding project wat jammerlijk is mislukt, maar wat het ego niet wil toegeven.

 • Niek L
  21 juni 2018 om 11:25

  En Mikal mag weer gaan schrijven, ze denken dat de ergste crisis weer bezworen is.
  Meid, alleen al dat je je er voor leent…..

  Maak je borst maar nat, want de hele kritieke toestand houd pas op als jullie je verantwoordelijkheid nemen, samen met Olff en consorten.

  Het is niet zo dat een nieuw beleid, jullie vrijpleit van de schandalige dierenmishandeling, die jullie op deze schaal hebben laten plaatsvinden.

  En je toekomst gewauwel….de beesten hebben een horrorwinter achter de rug, degene die nog leven.
  En zelfs nu, nu alle dieren rond en gezond zouden moeten zijn….de werkelijkheid is anders.
  Bespaar me je zogenaamde medeleven voor de toekomst.

  en mocht de bedoeling zijn dat St. C&A vrijwilligers zich jullie kletskoek op de mouw moeten laten spelden, is dat ook kansloos.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 11:01

  Frank,
  de meeste van de duizenden dieren die daar door zeer zware ondervoeding gecrepeerd zijn of afgeschoten zijn, waren nog geen 1 jaar oud! Het lijkt mij, voordat je iets zegt over deze afschuwelijk toestanden in de “Doodvaardersplassen”, dat je je eerst eens op de hoogte stelt voordat je zoiets stompzinnigs zegt van: “Ja, ook wilde dieren gaan nu eenmaal dood”! Dat weet iedere malloot! Maar dit had niet hoeven te gebeuren door anticonceptie en/of bijvoeren!

 • Corina
  21 juni 2018 om 09:59

  Frank,

  Inderdaad alles gaat een keer dood, ook de verwilderde dieren in de OVP.
  Vraag je alleen eens af of de grote aantallen en de manier waarop zo acceptabel zijn.
  Dit alles onder het toeziend ook van de mens die bepaald hoe het een en ander daar moet/ mag verlopen.
  Ze grijpen op allerlei manieren in, maar het sterven van de gr.gr. heet eeneens natuur en moet daarom normaal gevonden worden.
  Veel plezier met je wandeling, geniet vooral van de jonge aanwas, want wie weet zijn het, als er niets veranderd komende winter de nieuwe wandelende sceletten die moge creperen.
  Je zal niet te veel struikelen over de kadavers van de afgelopen winter want die zijn met met grijpers en karren afgevoerd door Rendac, zo,n prachtig natuurlijk proces.
  Mooi werk dat je daar als boswachter, aan deel mag nemen.
  Zoek vooral ook naar de grazige weiden waar de dieren hun buik voor komende winter vol moeten eten, vlg. de ecologen en boswachters kunnen ze daar in winterstand wel 4 maanden op teren oké behalven die 3000 dan.
  Geniet van het rijkelijk aanwezige Jacobskruiskruid, de brandnetels, zuring en andere voor gr.gr. niet eetbare planten.
  Struikel niet over het vele kreupelhoud en glij niet uit over de ganzenstront als je van het pad af mag natuurlijk.
  Veel plezier.

 • Corinne Polpe
  21 juni 2018 om 07:20

  Ja, prachtig mooi werk hoor Frank, duizenden verhongerde dieren neerknallen! In ieder geval, zou ik ervoor bedanken!
  “Zoek maar een andere gek” zou ik zo zeggen!!!…….

 • Corina
  20 juni 2018 om 23:25

  Prachtig een herten kalfje, hoop dat zijn
  /haar leventje zonder al te veel ellende mag verlopen.
  Heb er een zwaar hoofd in zie nog het kalfje nog de andere herten in een grasveld staan, maar helaas in een veld onkruid.
  Dat wordt weer een ellendige winter als er niet gauw iets veranderd

 • Niek L
  20 juni 2018 om 23:22

  Protocol, aan me hoela, als er crisis is, ga je iets doen om de crisis te bezweren.
  Maar helaas, alle kletskoek en emotie ten spijt, er is geen F gedaan.
  Zelf wat jullie moesten doen hebben, vroeg ingrijpen om lijden te voorkomen, hebben jullie niet gedaan….

  Dan komen jullie nu met toekomst, ik vind het tandeknarsend!

 • Frank
  20 juni 2018 om 21:35

  Mooi verhaal. Zou graag een keer willen meelopen. Lijkt mij fantastisch. Ik zie de data te gemoed. Mooi werk hebben jullie toch. En ja, het zijn nu eenmaal wilde dieren en die gaan een keer dood. In de Veluwe worden ze dood gereden. Snap niet dat er geen doorgang komt naar horsterwold (waar ik meestal mijn foto’s maak) en dan verder naar de Veluwe. Dit moet toch te realiseren zijn.

  • Aad
   21 juni 2018 om 07:36

   Beste Frank, je had met de voerploegen mee moeten meelopen om te zien hoe “fantastisch” alles was. Heb je in de afgelopen maanden de foto’s niet gezien van het geweldige dierenwelzijn in dit knekelpark en hoe ruim 3200 kadavers worden afgevoerd naar de verbrandingsoven als ultieme hoogtepunt van het natuurlijke proces?

   Alles wat leeft gaat dood. Maar onder het mom van natuurlijke processen dieren laten uithongeren tot conditiescore 1 – 2, terwijl het langdurig blootstellen aan honger niet is toegestaan is schandalig.

   Een doorgang naar het Horsterwold zonder populatiebeheer is uitbreiding van de ellende.

 • Corinne Polpe
  20 juni 2018 om 19:16

  Beste Bloggers,
  Door de enorme lijsten van afgeschoten dieren, maakt het enorme drama in de Oostvaardersplassen, het nóg pijnlijker inzichtelijk! Sorry, ik ben er kapot van! Niet te bevatten! Maar het is niet alleen een tergend langzame hongerdood geweest waaraan de grote grazers gestorven zijn! Er was daar véél meer aan de hand? Bij heel veel dieren is “cerebellaire ataxi” vastgesteld! Dit is neurologische coördinatiestoornissen veroorzaakt door ziektes van de kleine hersenen (het cerebellem)! Ik vraag me af of dit niet met een ver gevorderde staat van “INTEELT” te maken heeft? Er zijn n.m. van een aantal oudere dieren “hoofden” voor nader onderzoek aangeboden! Dit geeft bij mij vraagtekens??? En dan die lange waslijsten met medicamenten??? Het was daar een grote poel van ziektes en verderf! In één woord SCHANDE om zo met dieren om te gaan!!!!…….

  • Mieke
   21 juni 2018 om 12:56

   ja en daarom mogen er geen deskundige vrijwillige dierenartsen meelopen anders komt er nog veel meer boven water

 • Aad
  20 juni 2018 om 17:59

  Beste Staatsbosbeheer, er wordt in dit blog gezegd dat SBB het beleid uitvoert zoals afgesproken. Graag een uitleg.

  1. Volgens ICMO 2 mochten de grote grazers niet langdurig aan honger worden bloot gesteld, dat is wel gebeurd, met massale sterfte als gevolg.

  2. Staatsbosbeheer moet een populatiecrash voorkomen, dit is toch gebeurd met massale sterfte als gevolg.

  3. Onnodig dierenleed moet worden voorkomen, dat is niet gebeurd. Als ik kijk naar het laatste wob verzoek en ik zie dat de afgeschoten dieren een conditiescore hebben van 1 of 2 (maw slecht tot matig) is deze conditie niet ontstaan na een paar dagen geen eten, maar pas na een lange tijd. Dit staat haaks op het advies van ICMO 2.

  Graag een toelichting.

 • Aad
  20 juni 2018 om 17:18

  waar is het vorige blog gebleven?

  • Sharon
   21 juni 2018 om 16:29

   Dat zeg je verkeerd het is niet de eerste kalf die geboren is alleen de zijn der al heel veel gestorven van de honger

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog