www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Water in de Oostvaardersplassen

11 juli 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De Kitstocht in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. (10/7/2018)

Het lijkt nu, dinsdag 10 juli,  wel wat vreemd om over de droogte en het water in de Oostvaardersplassen te hebben terwijl het de eerste dag in een lange reeks van zonovergoten dagen is waarop de lucht bewolkt is en de regen neerdruppelt op het grasland. De weersvoorspellingen laten echter voor de komende dagen opnieuw een periode zonder regenval zien en daarom wil ik jullie graag informeren over de ‘watersituatie’ in het Oostvaardersplassengebied.

Ik was vanochtend in het veld om wat foto’s te nemen van de waterpartijen in het Oostvaardersveld en het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Dit naar aanleiding van de vele vragen die we kregen over de waterhuishouding in de Oostvaardersplassen. Hierbij wat beelden van de Kitstocht, het Hoofddiep, de plassen op het Zanddepot, wat ‘sloten’ in het kerngebied en de grote plas in het Oostvaardersveld.

Waterpartij in het Oostvaardersveld. (10/7/2018)

Anders dan op de Veluwe, waar het grondwaterpeil in de hooggelegen zanderige bodem veel lager is dan in de Oostvaardersplassen, staat er in de tochten en de sloten in het gebied nog voldoende schoon water. We maken ons dus ook geen zorgen over de waterbeschikbaarheid.

In het kader van ‘de watersituatie’  wordt vaak de zorg over botulisme in de plassen uitgesproken. Dit probleem, overigens niet exclusief voor de Oostvaardersplassen, kan voorkomen in stilstaand water onder warme zomers omstandigheden en kan een probleem zijn voor watervogels, die hier aan kunnen sterven. Om dit te kunnen controleren maken we onze rondes langs de kade van het moeras en de geïsoleerde plassen en kijken of we dode vogels aan treffen. Tot op heden hebben we deze niet aangetroffen. Mocht dit wel zo zijn, dan nemen we direct contact op met het Waterschap en dan vindt onderzoek plaats en volgen eventueel maatregelen conform het draaiboek Botulismebestrijding van het Waterschap Zuiderzeeland.

De kade bij wandelgebied De Driehoek. (10/7/2018)
Water in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. (10/7/2018)
Oostvaardersveld (10/7/2018)

 

reageren

geef een reactie

 • Stefan
  6 augustus 2018 om 14:33

  Het ziet er ondertussen wel erg droog uit daar, vullen jullie dat ook weer bij? Vraag me af hoe het met de vissen daar gaat.
  Voor de mensen die langs de vaart fietsen ter hoogte van Aalscholver, pas op voor beton blokken die door de warmte een “schans” vormen. Vloog daar letterlijk door de lucht.

  • Boswachter Mikal
   8 augustus 2018 om 15:37

   Beste Stefan,
   Er is nog voldoende goed drinkwater beschikbaar in het gebied en de dieren weten dit ook te vinden. Bijvullen is dus niet nodig. Wat betreft de vissen worden er momenteel hier en daar in het gebied wel dode vissen gevonden. De sterfte van met name de karper in de Oostvaardersplassen kent twee oorzaken. Bij dalend waterpeil zijn karpers niet snel geneigd naar dieper water te trekken. Karpers kunnen heel goed overleven in een klein laagje water waar de rugvin boven het water uitsteekt. Soms pakt de strategie om te blijven zitten verkeerd uit. De weg naar het diepere water is dan al drooggevallen. De karpers blijven in een ondiepe plas achter en als het water eenmaal verdampt is, overleeft de karper dat niet.

   In warm water zit minder zuurstof dan in koud water. Hoe kleiner de waterpartij, hoe meer deze opwarmt en hoe minder zuurstof. Op een gegeven moment zit er te weinig zuurstof in het water voor de karper om te leven.

   Wat betreft je melding over het fietspad, ik had deze inderdaad vrijdag ook gezien en het gemarkeerd met lint en verf. Het pad is gister door een aannemer weer gelijk gemaakt. Dit soort spattingen ontstaan door de warmte. Het beton zet dan uit en heeft even geen ruimte, waardoor het omhoog komt.

 • Niek L
  25 juli 2018 om 10:05

  Erg tegenstrijdige berichtgeving of in ieder geval vragen:
  Er is aangegeven dat de dieren naar het Kotterbos kunnen, tegelijkertijd wordt er aangegeven dat de hekken naar dat gebied gesloten zijn.
  Hoe kunnen ze er dan komen?

  En dan nog een vraag die mij rijst:
  Als de dieren daar nooit mogen komen, lijkt het me onwaarschijnlijk dat ze daar verkoeling gaan zoeken. Dus is het een beetje kort door de bocht dat ze dus “zelf kiezen voor de brandende zon”, volgens mij???

  • Boswachter Mikal
   25 juli 2018 om 12:23

   Het Kotterbos is deels open en toegankelijk voor alle grazers. Er is geen hek aanwezig aan de kant waar alle dieren het hele jaar rond heen kunnen. Hier zijn bomen, struweel en water aanwezig. In de winter zijn de dieren (m.n. de runderen) daar in grote getallen aanwezig, dus ze weten de weg. De rechterkant (vanuit de OVP gezien) is afgesloten met een hek. Daar kunnen de edelherten wel terecht, de paarden en runderen niet omdat dit deel open is voor publiek.

 • Anja
  20 juli 2018 om 17:11

  Het waterpeil in veel sloten is inmiddels alarmerend gezakt. Op de driehoek in de OVP is het water nu gereduceerd tot wat modderwater waarin de laatst overlevende vissen in hun doodstrijd spartelen. Dode vissen, mollen, muizen. Geen vogel te verkennen. Het landschap doet Afrikaans aan. Met gebarsten grond. Echter verraderlijk,> bij deze poel, alsmede bij water waar het peil ook drastisch gezakt is zakken de grazers ver weg in de modder , willen zij het water kunnen bereiken. U weet dat deze droogte extreem is. (record brekend). U weet dat de hittegolf nog zeker 2 weken gaat duren. Neem daarom NU maatregelen om het water aan te vullen en sluizen te openen. Zodat het water weer op peil komt. En er, na de vreselijke hongerwinter, niet weer rottende kadavers liggen. Nu niet omgekomen van de honger, maar door gebrek aan vers water. Alleen van lucht en Jacobskruiskruid kunnen de dieren niet leven!!

  • Karin
   23 juli 2018 om 17:40

   Maak mij ernstige zorgen over het welzijn van de dieren in OVP.
   Nu niet vanwege de kou, maar extreme warmte, weinig of geen eten en drinkwater.
   Er groeit totaal niets en we worden gewaarschuwd om onze huisdieren goed in de gaten te houden tijdens deze langdurige hittegolf die ons te wachten staat.
   Hoop van harte dat dit ook voor de dieren in OVP geldt.

  • Boswachter Mikal
   23 juli 2018 om 18:45

   Ik heb vandaag samen met een collega de dagelijkse ronde langs de dieren in de Oostvaardersplassen gemaakt. De dieren staan bij water in het open veld. De toegang naar een deel van het Kotterbos, waar ze terecht kunnen voor beschutting van bomen/struiken en daarnaast ook water is open, maar de dieren kiezen ervoor om op de vlakte te blijven. Op de vlakte is er voldoende water aanwezig. Ondiepere poelen drogen op maar de diepere poelen en tochten zijn goed toegankelijk. Dieren staan in en om het water heb ik ook vandaag weer kunnen zien. Wat betreft voedsel is er ook voldoende aanwezig, geeft ook Tanja van FREE Nature aan.

 • Poema
  19 juli 2018 om 14:06

  Dag Mikal,….en alle boswachters.

  Even een bedankje voor de laatste berichtgeving aangaande het bloggebruik.

  Ik kan je zeggen, ik sta daar volkomen achter. !!

  Het heeft al lang genoeg geduurd om te moeten lezen hoe sommige (of liever vele) bijdragen aan dit blog gewoon fatsoens-grensoverschrijdend zijn/waren.
  En daarmee mensen ‘weggejaagd’ hebben van verdere deelname aan het blog.

  Ik zou zelf nog willen benadrukken dat de fatsoensnormen niet alleen gelden voor de blogdeelnemers onderling ….. maar zéker ook en voorál ook naar jullie zelf.
  Ik heb, met sommige anderen, al diverse keren op jullie blogs getracht de mensen hier op te wijzen, maar ja…..

  Ik mag hopen dat dat nu doorgedrongen is.

  Heel goed initiatief !!

  Hartelijke groeten en veel succes met de ontwikkelingen in en voor de OVP.

 • Corinne Polpe
  18 juli 2018 om 18:59

  Lieve? Corrie,
  Dank je wel voor je gevoelens die je probeert over te brengen op de 2 benige soortgenoten! Ik hoop dat je ze geraakt heb met je gevoel, zonder één kogel af gevuurd te hebben! Ik schaam me voor al die schietgrage 2 benige soortgenoten , die duizenden onschuldige GROTE GRAZERS met een dodelijk schot (dikwijls met véél meerdere schoten), hebben gedood! Ik hoop en bid, ook al geloof ik niet in een 2 benige OpperGod, dat er mededogen komt voor alle GROTE GRAZERS, die op dit moment nog leven in de Oostvaardersplassen? Met een welgemeende lieve grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Corrie
  18 juli 2018 om 18:14

  Nou dan wil ik als Heckrund ook niet achterblijven

  Sinds 1984 bewoner van de OVP
  Nu is dat op zich al vreemd want oorspronkelijk komen ik en mijn soortgenoten uit Oostenrijk, wij zijn gewend in de bergen te leven.
  Mijn klauwhoeven zijn eigenlijk totaal ongeschikt voor zeebodem achtige kleigrond.
  Maar de tweebenige Ecoloog of zo iets had daar totaal geen boodschap aan, de bedoeling was dat ik en mijn soortgenoten het gebied open zouden grazen.
  Moet zeggen in het begin was dat een prachtig doel, maar omdat we dat met zo’n klein aantal en onze manier van grazen niet zouden redden kregen we gezelschap.
  Ja van u Konikpaard, ook u bent ergens vandaan gehaald en hier neergezet terwijl ook u hoeven niet geschikt zijn voor deze bodem.
  En als laatste werden de edelherten toegevoegd, normaal ook gewend in drogere en hogere gebieden te leven.
  Jullie waren zelf op een bepaalde manier zo beschermd dat men jullie uit een dierentuin heeft geplukt.
  En u moet met mij eens zijn de eerste jaren hadden we het best goed.
  De tweebenige hadden besloten dat wij zelfredzaam moesten zijn en ze absoluut niet in mochten grijpen, wij waren onderdeel van de nieuwe natuur zoals men zij.
  Dus vanaf dat moment werden we min of meer aan ons lot overgelaten in een gebied waar we eigenlijk niet thuis hoorden
  Helaas breiden onze aantallen nogal uit dus vonden we het noodzakelijk verder te trekken omdat het voedsel, wat wij nodig hadden nogal beperkt werd zeker ook door de grote watergebieden in onze omgeving en de daarbij behorende vogels die toch wel veel van ons voedsel wegkaapte.
  Maar daar stuiten we op problemen, we konden niet verder, waar we het ook probeerde steeds stuiten we op een hek.
  Ons vrije leven in de voor ons onnatuurlijke omgeving veranderde langzaam in een steeds terugkerende ellende.
  Prachtig was het om in het voorjaar een kalf te krijgen, maar hartverscheurend dit in de winter te zien verhongeren, net als vele van mijn en u soortgenoten.
  Op een gegeven moment gingen er zoveel van ons dood dat ze door de tweebenige met karren werden afgevoerd.
  We dachten als ze dat mogen kunnen ze ons ook wel eten brengen, dat gebeurde echter niet en elk jaar stierven vele van ons in naam van de nieuwe natuur een verschrikkelijke hongerdood.
  Dit voorjaar veranderde echter iets, er waren vele tweebeners die voor onrust zorgde, wij schrokken wel even, maar het was niks in vergelijk met de kogels die regelmatig rond onze oren vlogen of de tractors die onze soortgenoten afvoerde.
  Nee deze tweebeners zorgde ervoor dat we eindelijk wat te eten kregen die onrustwaren we zo gewent en namen we graag op de koop toe, zij zorgde er namelijk voor dat ik en vele van mijn soortgenoten überhaupt nog leven.
  Maar z,n crepeer winter wil ik hier niet nog eens meemaken.
  Heb begrepen dat jullie Koniks en Edelherten ook afhankelijk zijn van wat die tweebeners verder doen.
  Mij mogen ze terug brengen naar waar ik thuishoor, beter was geweest als ze me hier nooit weggezet hadden.

 • Poema
  18 juli 2018 om 14:29

  Mijn beste Edel Hert,

  Uw verhaal over uw ‘bekende’ heeft mij ontroerd.
  Dat deze persoon mij ‘Koninklijk Paard’ noemt is mij een grote eer.

  Maar wat ik nóg belangrijker vind is dit:
  deze persoon heeft, ondanks de ‘andere’ rol die hij/zij blijkbaar speelt in de wereld der 2-benigen, het leven, ONS leven, echt begrepen, namelijk:
  de waarde van ons leven is DAT we leven!!…en HOE we WILLEN leven !

  Uw bekende beseft dat wij ook vooral moeten kunnen leven volgens de ‘regels’ van de natuur!!!…..
  Uw bekende voelt zo precies aan dat wij niet gevangen willen zijn in een ‘spinnig’ web van meningen en opinies …..
  …..en niet ’ten prooi’ willen vallen aan de opdringerige en mogelijk zelfs fatale beslissingen der 2-benigen.

  Wij hechten inderdaad aan een leven in vrijheid….hoe hard dat ook moge wezen….dát is namelijk óns leven!!
  Want laat dit duidelijk zijn:
  WIJ WENSEN NIET TE WORDEN OVERGELEVERD AAN DE GRILLEN
  DER 2-BENIGEN !……

  Ik maak mij, mede mét u Edel Hert, dan ook ernstige zorgen….ik maak mij zorgen om u, om ons en om onze leefomgeving…..

  Zoals ook u heeft ‘mogen’ ervaren, hebben wij een nare, een rare en roerige tijd meegemaakt deze laatste winter….
  Ineens werd het heel rumoerig om ons heen….er waren ineens veel 2-benigen om ons heen en er was onrust ….héél véél onrust….. TEVEEL onrust.
  Heel curieus allemaal, Edel Hert…..maar zeker ook zorgwekkend…

  Onze rust werd op onplezierige wijze verstoord en ondanks dat ik hun taal niet spreek werd het mij toch wel heel duidelijk.:
  Zij willen bepalen hoe wij moeten leven omdat zij denken dat óók wij 2-benigen zijn!!!!….en derhalve ook moet leven volgens hún regels.
  En dáár gaan zij zo ‘FOUT’.
  Zij kunnen niet verder denken dan hun eigen 2-benige brein…
  Zij kunnen zich niet indenken dat wij het leven van het paard, van het edelhert en van het rund leven..Zij kunnen zich maar niet indenken dat wij dat niet anders willen….simpelweg omdat wij het wilde leven willen leven.

  Maar net als u, Edel Hert, ben ik van mening.:
  “U, 2-benige, behoort geen stem te hebben over ons…. U bepaalt niet hoe wij moeten leven….!
  Een dergelijke autoritaire opstelling over ons, beschouwen wij, nogmaals, als een grove belediging aan ons adres. !!!….. Laat dát duidelijk zijn.
  Alsof u denkt te moeten/kunnen bepalen waar ik ga, wat ik eet en hoe ik leef.
  Wij zijn wilde dieren, wij leven als wilde dieren en wij gaan dood als wilde dieren”
  Laat dat duidelijk zijn…..en derhalve verzoek ik u met klem:
  LAAT ONS!!!…..LAAT ONS MET RUST!!!…..

  Edel Hert,
  U heeft misschien gelijk….ik heb mij teruggetrokken uit dat gewoel van de laatste maanden….het was een vlucht….een vlucht voor de onzekerheid die over ons is gedaald …..
  Ik zocht rust in mijn vertrouwde omgeving, al moest dat zonder het gezelschap van mijn ‘familie’ …..ik was daar kennelijk zó aan toe.

  Maar inderdaad,Edel Hert, ik heb mij daarmee, misschien egoïstisch!?, onttrokken aan de donkere wolken die zich boven ons en onze leefomgeving samenpakken.
  En liet misschien ten onrechte het gekletter, het gewoel en gejoel der 2-benigen aldus aan mij voorbijgaan…. En liet daarmee U en uw families, de Hecks en mijn eigen familie in grote onzekerheid achter.

  Uw oproep, Edel Hert, heeft mij doen beseffen dat het tijd is om “Out of the Woods’ te komen….om gezamenlijk onze spreekwoordelijke vuist te ballen en deze 2-benigen erop te wijzen dat niet ZIJ te beslissen hebben, maar WIJ….
  ….wij allen en wij alleen!

  U, Edel Hert, heeft mij doen beseffen:
  het is tijd voor de realiteit…..het is tijd voor actie.

  Ik begrijp dat de 2-benigen momenteel een soort van ‘beraad’ houden.
  Of is het meer een ‘samenzwering’.???…..het heeft er veel van weg.
  Zij willen wéér en steeds wéér over ons ‘regeren’…..
  Wanneer leren zij dat eens af????

  Het is volkomen terecht wat u zegt, Edel Hert, ….u heeft gelijk…ik, als Konik Paard en delen van mijn familie wacht misschien een toekomst waar ik misschien helemaal niet wil zijn….wij MOETEN op reis.
  Maar u mij wijst mij óók geheel terecht op de nóg veel tragischer plannen en gevaren die voor u gesmeed worden: de KOGEL .!!!!

  Edel Hert,
  Dit zo lezende, het wordt mij wéér te machtig….. Laat mij alstublieft even tot bezinning komen.
  Mijn hart klopt, klopt vanwege de angst voor het ongewisse, angst voor de gevaren die op de loer liggen…..
  En vooral klopt mijn hart van angst voor die ‘onvoorspelbare’ 2-benigen.

  Ik heb weer even behoefte aan de rust die onze leefomgeving mij geven kan….maar ik beloof U, Edel Hert……ik zal u NOOIT vergeten.

  U hoort zeker nog van mij….en gauw.
  Maar nu …. éven rust.

  Ik groet u Edel Hert.

  • Sylv
   26 juli 2018 om 00:30

   Dank beste beste Poema,
   Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie, waar niets aan toe te voegen is volgens… Edel Hert.

 • Niek L
  18 juli 2018 om 08:16

  Het water stroomt naar Oostvaardersveld, het is de vraag of het de Oostvaardersplassen zal bereiken.
  ( Nico Dijkshoorn )

 • Sylv
  18 juli 2018 om 01:04

  Best Solitair Konik Paard

  Hoe gaat het met U?

  Iemand die ik ken, noemt uw soort altijd ‘Koniklijk paard!’

  Desbetreffend persoon kan uw” naam niet’ onthouden, doch álle paarden van de manege waar diegene werkt, kent degene bij soort en naam.

  Niets bijzonders zult u zeggen, doch deze persoon zou een client van Niek L kunnen zijn, maar qua zorg voor alle manegepaarden doet diegene gegarandeerd niet onder voor Niek L

  Eerst begreep desbetreffende persoon het verschil niet tussen wilde paarden en manegepaarden.

  Na alle OVPnieuws middels het journaal werd diegene na het provinciale besluit opeens vreeeeselijk boos.

  Desbetreffende persoon begreep dat je niet zomaar verschil mag maken tussen OVP-“koninklijke paarden, manegepaarden, edelherten en Heckrunderen als het puur gaat om “LEVEN’

  Zoals diegene zei: Dat Kan toch niet : Alle dieren ook al zijn ze ‘anders” moeten gewoon door kunnen leven zonder dat kan toch niet anders?

  Beste Solitair Konik Paard
  Desbetreffende persoon had het uiteindelijk heel goed begrepen….
  Er zijn soorten en soorten en soorten en soorten en…

  Wij als ‘Edele’ hertensoort kunnen tenminste bij het Oostvaardersveld nog snel even de Praamweg op, om een vluchtroute te annexeren….

  Mijn vraag aan U Solitair Konik Paard, , moeten wij als Edele herten” tegen de tijd dat wij opgejaagd, worden om domweg afgeschoten te worden, ook nog op Uw’ soort wachten?

  Immers voordat we alle discussie’s gehad hebben wie er wel geschikt is om mee te gaan , komen wij misschien wel dat soort van discussie’s als van die 2benige soort’ tegen …

  Dat betekent alleen en enkel maar oponthoud.
  Daar kunnen wij niet op wachten.

  Daar waar die 2benige soort elkaar aanvliegen op woorden welke uiteindelijk uit flinke verbanden gerukt worden ,daar hebben wij niets aan en dat wil ik onze soort ook niet aanleren..

  Goede woorden welke we nog wel onze soort ook zouden kunnen aanleren zijn uiteindelijk ook voor iedereen hier van toepassing zijn, zodat iedere soort elkaar beter verstaat.
  Daar wil ik nog over nadenken, om die onze soort aan te leren…. .
  Woorden zoals:
  Passioneel, dynamisch, betrokken, vrijmoedig, heeft voor elk gat een naald, vrijheid van optreden, bijdehand, strijdlustig, pluizer, geitehaargeharrewaarder, slakkenzoutlegger, onbeschroomd, schelms, Gijsje Goochem, Labbekakker, Kakelaar, Spraakwaterval, Geestdriftig, zwiebalaar, lang niet rottgi, humorist, veerkrachtig enz….

  Doch het is een kwestie van tijd,
  welke wij als bedreigde soort amper meer hebben….
  De 2 benige soort zegt steeds vaker: Als het dan moet dan moet het maar en wil/ durft zich niet meer in te zetten voor ons als soort.
  Toch hebben wij ook hen nodig !!!
  Althans een aantal van hen.

  Beste Solitair Konik Paard.
  Uw soort wordt tenminste nog enigszins ontzien.
  Ons werd van alles beloofd van een : Fluisteraar tot Uitbreiding,
  (wat hard nodig is )

  Doch wat is ons lot?

  Beste Solitair Konik Paard in uw eentje door het gebied, Prima , doch enige samenwerking na luttele jaren in het zelfde gebied rond gezworven te hebben vraag ik u , bedel ik bij U : Kunnen Uw soortgenoten ons’ niet beschermen tegen een aantal van die schietgrage 2benige soort?

  Wij zijn van het ‘Edele’ soort en indien nodig doen wij hetzelfde terug als UW soort in het nauw gedreven wordt.

  Nogmaals mijn vraag :
  Kan ik op U en Uw Koninklijke’ soort rekenen Solitair Konik Paard.?

  Graag tot een snel antwoord.

  Vriendelijke groet

  Uw
  Edele Hert’ en trawanten

 • Corinne Polpe
  17 juli 2018 om 22:00

  Dank je wel Corina voor dit bericht!
  Groet, Corinne Polpe

  • Corina
   17 juli 2018 om 22:30

   Graag gedaan Corinne,
   Fijn voor de dieren he, daar gaat het om tenslotte.
   Groetjes

  • Sylv
   18 juli 2018 om 00:11

   Corina,
   idd dank voor je bericht….
   grt

 • Corina
  17 juli 2018 om 21:32

  Op het moment zijn stuws opgengezet en stroomt water in het oosvaardersveld zodat de dieren niet er makkelijker bij kunnen.

  • Corina
   17 juli 2018 om 21:33

   Op het moment zijn stuws opgengezet en stroomt water in het oosvaardersveld zodat de dieren er makkelijker bij kunnen, om te drinken..

 • Corinne Polpe
  17 juli 2018 om 20:25

  @Boswachters Hans-Erik Kuypers

  Eventjes kijken of de blog op geheven is?
  Ha ha, “you never can tell”?

  Met een grote grazers groet,

  Corinne Polpe

 • Poema
  17 juli 2018 om 00:10

  Solitair Konik Paard,

  Ik stel me even aan je voor. …want ondanks dat we zó verschillen, lijkt het erop dat we toch iets ‘in common’ hebben:
  namelijk de behoefte om solitair te leven. …u persoonlijk tenminste wel….

  Want eigenlijk verschillen wij hierin heel erg….uw soort leeft het liefst in kuddes/families, met veel soortgenoten om u heen.
  Maar u bent misschien de grote uitzondering en kiest ook graag voor de stilte en afzondering.

  U bent een ‘paard-achtige’….. Ik ben een poema, ook wel genaamd : bergleeuw of zilverleeuw (Puma concolor).
  Ik ben duidelijk wat men noemt een ‘kat-achtige’.
  Dat zijn wel 2 heel verschillende identiteiten.

  Lang heeft men gedacht dat de poema schadelijk was voor de wildstand en uiteraard voor vee.
  Het laatste is wellicht juist ( ja wij moeten óók leven, sorry), maar ziedaar…het eerste klopt niet. …!!
  Integendeel ….wij, poema’s, zijn niet schadelijk voor de wildstand….
  Wij zorgen juist voor een gezonde opbouw van de populatie van prooidieren.
  Terwijl u onmisbaar bent voor het creëren van gezonde natuurlijke omstandigheden waarbinnen een meer diverse flora en fauna zich kan ontwikkelen.

  En zo hebben wij beide een functie en daarmee ook waarde vóór dit leven en in dit leven. …op deze aarde.
  Wat echter niet altijd begrepen wordt door dat specifieke ‘soort’ dat slechts op 2 benen lijkt te kunnen lopen. …
  …een vreemd soort , dat ik liever vermijd, dat soms raar en wild loopt te schreeuwen zoals laatst bij en om en in uw leefomgeving…

  ….alle rust was ineens verdwenen om u heen….dat moet een bedreigende ervaring zijn geweest, kan ik me zo voorstellen…
  En waarom doen ze dat eigenlijk???
  Heeft u zich dáárom even teruggetrokken uit die woelige winter wereld…om die twee-benige soort te maar niet te hoeven aanhoren?

  Ik zeg U : die twee-benige soort denkt ons te kunnen sturen en wil ons aan banden leggen….bang als ze zijn voor ‘de natuur’.
  Want vreemd genoeg, ze leven met ons maar ‘kennen’ ons niet…zij denken dat de natuur en al haar ‘bewoners’ aan hen toebehoort….en weten wat goed is voor ons….alsof wij dat zelf niet weten….Een grove belediging eigenlijk aan ons adres.

  Zij denken dat zij superieur zijn omdat ze ‘hersens’ hebben!??….
  Wat is dat eigenlijk?? Kun je dat eten, smaakt dat lekker of moet je het gebruiken…en zo ja , HOE moet je het dan gebruiken??….
  En weten ze dat zelf wel??

  Gelukkig weten wij wél véél beter. 🙂

  Maar terwijl jij en je families beschermd worden in de OVP en men jullie juist graag ziet komen en gaan, is mijn poema familie in grote delen van Amerika al uitgeroeid ! 🙁
  ……een tragisch lot dat ik, erg genoeg, moet delen met vele andere kat-achtigen.
  DAAR weet die twee-benige soort dan weer géén oplossing voor te vinden.

  Wij poema’s zijn territorium gebonden…..EN !! wij poema’s leven ook solitair en ziedaar dus onze overeenkomst !!
  Ons soort is niet agressief en gaat indringers het liefst uit de weg.
  Ons soort heeft geen behoefte ‘heisa’ om ons heen….laat ons met rust!

  EN daarom Solitair Konik Paard, begrijp ik u zo goed…..
  …even weg van dat rare dreigende gekrakeel, waar jij nerveus van wordt…
  Heel verstandig om je even terug te trekken om zo even alleen te kunnen zijn.
  Doe als wij: ga uw indringers vooral uit de weg.

  Ik zal met uw toestemming u nog schrijven….er zijn namelijk ‘dubieuze’ plannen op komst voor u, uw familie en de overige gra(a)sgenoten in uw leefomgeving.
  …. En daar moet u héél alert op zijn !!….BE AWARE !!!

  Ik raad u daarom aan: blijf waar u bent…en leef gerust en rustig solitair verder.

  Een pootje van Poema !…die u wél met rust zal laten.

 • Niek L
  16 juli 2018 om 02:50

  Hmmmm niet de bedoeling om zo’n verwarring te scheppen.
  Corinne ik zal vragen of SBB mijn emailadres aan jou geeft..

 • Poema
  16 juli 2018 om 02:38

  Ach Sylv,

  Het gaat mij er niet zozeer om WIE er wat zegt….alhoewel ik sommigen wel gemeden heb , nog steeds mijd en nu vandaag óók weer mijn grenzen heb gesteld.

  Maar dat heeft dan ook alles te maken met de ‘kwaliteit’ !!! van datgene wat men te melden heeft.

  Het gaat mij er meer om WAT iemand zegt…..en de discussie voeren op WAT er gezegd wordt…..

  En of iemand hier toneelspeelt, dat weet ik niet…zou kunnen…..maar ik lees wat er staat en reageer dáár op. En als ik daar een redelijk en acceptabel antwoord op krijg dan is dat prima.

  Ik ken de mens achter die boodschappen toch niet en die zal ik ook nooit leren kennen, tenzij misschien als er hier op dit blog een grote warme ‘liefde’ zou opbloeien….. 🙂

  Nou ja, dat is tenminste mijn mening……

  Blijft wel mijn stelling van kracht: ik stel wel fatsoensgrenzen en als die overschreden worden , dan is het ‘einde verhaal’.
  En daar is er vandaag één bijgekomen.

  Groeten

 • Poema
  16 juli 2018 om 02:18

  Sylv,…..en sommige anderen,

  1e. Ik blijf het toch ‘ingewikkeld’ vinden dat jullie ‘boodschappen’ zo verspreid op het blog terechtkomen.
  Er zit logica in, dat zie ik wel, maar ik zie daardoor sommige bijdragen dan toch over het hoofd…..nou is dat voor sommige boodschappen ook niet erg, maar andere ontgaan me soms toch weer….dan moet ik , soms ver, ’terug in de tijd’.

  Dus ik heb besloten dat ik maar gewoon ‘bovenaan’ aansluit en dan indien nodig verwijs naar de datum en tijd.

  2e. Dat gezegd hebbende richt ik me dan nu even op jou, Sylv…..en wil even reageren op je boodschap van 15 juli, 00,35 u….over de motie Lodders en Ormel.

  Dat hele gedoe over de Hollandse Hout heb Ik indertijd van zeer nabij meegemaakt. Ben toen ook tot de ontdekking gekomen dat Lelystad op geheel foutieve argumenten het Hollandse Hout gesloten wilde houden.
  Hun argument was namelijk: de weg!

  Het Hollandse Hout is eigendom van SBB en Lelystad claimde dat de weg die gepasseerd moest worden van hun was…..en omdat men tegen opening was , was dát voor hen de reden , mogelijkheid en middel om géén toestemming tot ‘het passeren van de weg’ te verlenen.

  Maar wat bleek: de weg is helemaal niet van Lelystad.
  De enige verantwoordelijkheid van Lelystad was het ONDERHOUD van
  de weg/ het wegdek.

  Dát zijn volgens mij twee verschillende dingen.

  Ik heb ze dat toen ook gemeld….. En ik zal echt niet beweren dat het daardoor kwam, maar ik hoorde deze kwestie toen ineens wél benoemd worden in de raadsvergaderingen…..
  En daarna begon men een beetje in te binden en kregen andere ‘geluiden’ ( pro opening Hollandse Hout) binnen de raad steeds meer bijval.
  1 raadslid heeft toen ook zelf persoonlijk contact met mij gezocht….wij hebben daar toen een heel gesprek over gehad.

  Men zag zeker toen pas in dat ze mogelijk fout zaten….of het is een bewuste tactiek geweest, dat kan ik niet hard maken….maar met deze ‘valse’ voorstelling van zaken heeft Lelystad het toch gepresteerd om middels deze’valse’ of in ieder geval verkeerde voorstelling van zaken, dit hele ICMO2 advies minstens 5 jaar ‘op slot’ te houden.

  En nu hoor ik berichten dat sommige (ex?) politici in Lelystad nu toch wel positief reageren op de ontwikkeling van de Hollandse Hout.!!!

  Toch zonde dat er zóveel tijd verspild is voor iets dat zich uiteindelijk zo positief ontwikkelt.

  Met dank dus aan Ormel en Lodders:….blijkbaar tegenstanders van ‘openheid.!? ……..letterlijk en figuurlijk.

  Welterusten Sylv,

  Overigens: is het DE Hollandse Hout of HET Hollandse Hout ?????
  Daar ben ik nou nog steeds niet achter 🙂 🙂

 • Corinne Polpe
  16 juli 2018 om 01:23

  Poema,
  Hou alsjeblieft op met je gezwets! Om alles steeds weer in het ontkennende en banaal grappige uit te drukken! Behoorlijk schizofreen, als ik jouw reacties zo mag uitdrukken!
  Zoek een andere blog alsjeblieft! Ik raad je “mieren neuken” aan!
  Véél plezier, Corinne Polpe

 • Poema
  16 juli 2018 om 01:07

  Sylv,

  Niek L. zegt: ‘ ikkijknogeenssnelnaarbenedenvoorallezekerheid’.

  Vraag me af wat ‘hij’ danwel ‘zij’ daar wél of niet denkt aan te treffen 🙂 🙂

  Ik vind het steeds interessanter worden op dit blog… :-)…de ene verrassing na de andere……

  De één ‘explodeert’ bijna letterlijk… .( waarschijnlijk uitdrogingsverschijnselen. !!??…. 🙂 ).
  En een ander weet ons ineens ‘ te ‘verrassen’ met transgender
  verschijnselen…..met alle verwarring van dien.

  Sorry, maar ik moet hier toch wel om grinniken….of hinniken…..

  Heb wél mijn hortensia’s water gegeven…ben bang dat anders de grote grazers in de OVP er mee gaan voetballen.

  Sorry…ik word een beetje melig van dit soort ‘oorlogvoering’ zoals vandaag op dit blog……wat was dát ‘heftig’.
  Ik ben blij dat ik het er nog levend van af gebracht heb……

  Misschien morgen weer wat serieuzer.!?

  Welterusten

  • Sylv
   16 juli 2018 om 01:25

   Eerlijk gezegd Poema,

   Prima als iemand zich als een apostel manifesteert,
   doch…………..
   de 7 paarden die de nieuwe Niek L uit de klei hebben getrokken,
   staan blijkbaar nog steeds achterom te kijken….. ze hebben gelijk, ….Corinne had gelijk…….het is behoorlijk schoeljeachtig en daar houdt ik niet van…..

   Weltrusten

 • Sylv
  16 juli 2018 om 01:00

  Corinne
  Kheb nog eens terug gelezen en vanaf 15 juli. i 8:40 uur, is de schrijfstijl van Niek zeker anders!
  Kvond het al opvallend doch ben niet meteen wantrouwend te noemen.
  Niek L Is ook zeer wss niet de dame die zich nu voor hem uitgeeft.

  Mijn excuses dat ik je verkeerd benaderde. Sorry

  Grt
  Sylv

 • Corinne Polpe
  16 juli 2018 om 00:30

  Lieve schat Corina,
  Ik heb respect voor anders denkenden.
  Ik zal ze géén haarbreed in de weg leggen! Maar er klopt gewoon het een en ander niet meer aan dit blog! Ik stel grote vraagtekens?……

  Ik weet voor de volle 100 % zeker dat het laatste bericht van Niek L. niet van hem afkomstig zijn! Ik had een nauw contact met hem! Oké, dat is veranderd in een haar. Ook daar heb ik géén enkele moeite mee. Maar de berichten die erna verschijnen van Niek L, e.a. zijn niet van de 1e Niek L.! Dat weet ik zeker! Een ieder mag van mij denken wat zij/ hij wil, whatever?

  Eén ding weet ik zeker, ik ga niet meer mee in die flauwe kul! Levende, lieve afhankelijk zijnde dieren hebben onze bescherming nodig! Dat speerpunt laat ik niet ondersneeuwen door mensen die dit in het verleden niet zijn nagekomen! En manipulatie met dit blog, verwerp ik!

  Hoe dan ook, ik wens alle liefhebbers van de grote grazers een liefde- en
  vredevol leven toe, zonder honger en geweld! Want geloof me, ook afschot is geweld, hoe je het ook wendt of keert!
  Zoals ik al eerder concludeerde “Alles van waarde is weerloos”!…….
  Dit is voor mij een levensovertuiging!….

  Liefs, en sterkte in de Oostvaardersplassen, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   16 juli 2018 om 01:00

   Niek L,
   wil je alsjeblieft contact met mij opnemen op dit blog ? Privé lijkt mij een stuk slimmer? Ik herken je niet meer?!
   Een lieve grote grazers groet,
   Corinne Polpe

 • Sylv
  16 juli 2018 om 00:08

  Bericht van Niek L 22:34 uur

  Op zich Corinne,
  is het niet de schrijfstijl van Niek L welke als zodanig herkenbaar is…..was…

  Was me ook al opgevallen…ook die van 20:55 uur…….doch …100% durf ik niet te zeggen…….

 • Poema
  15 juli 2018 om 23:36

  Mensen,

  Ik hoor constant een ietwat storende ‘ruis’ op de lijn op dit blog.

  Misschien moet ik een nieuwe IPad kopen.

  Groeten

 • Corina
  15 juli 2018 om 23:34

  Hoi Corinne,
  Ik weet dat je een hart voor dieren hebt, net als ik maar denk ook wel alle mensen op dit blog.
  De gr gr op de OVP zien er op dit moment nog goed uit, maar lopen wel risico als dit weer zo aanhoud.
  Sylv heeft wel gelijk dat op veel plaatsen de dieren het nu moeilijk hebben.
  De dieren in de OVP worden dan. ook in de gaten gehouden door mensen van de verschillende actie groepen
  De meeste zorgen baat de hoeveelheid giftige planten die ze nu gelukkig nog niet eten.
  Zoals ik eerder al schreef zijn een paar mensen mee op ronde geweest met de boswachter van SBB zij blijven de vinger aan de pols houden.
  Dat mensen op dit blog over vele zaken verschillend denken wisten we al, maar ik denk ook dat dit hun goed recht is.
  Ook ik blijf op mijn manier opkomen voor de dieren, maar probeer ook te accepteren dat mensen op dit blog mbt de OVP andere prioriteiten en of belangen hebben.
  Misschien voor jou gemoedsrust ook goed om dat te proberen.
  Bedoel dit goed hoor en val je absoluut niet af, maar maak me wel een beetje zorg om je dat je het wel allemaal heel persoonlijk aantrekt.
  Het is goed te strijden maar verlies niet onnodig veel energie aan dingen die je niet kan veranderen.

  Lieve groet Corine

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 23:28

  Beste Corina, Astrid, Aad, Niek L. e.a.,
  Het bericht van Niek L. om 22.34 is niet van Niek L.! Dat weet ik voor de volle 100% zeker! Ik laat me dan ook niet verder in de maling nemen!
  Wat jullie verder willen doen, moeten jullie zelf weten! IK PAS VERDER HIERVOOR!……

  Ik vond het zeer waardevol jullie ontmoet te hebben op deze blog! Ik hoop en wens dat er andere mensen jullie zullen volgen!
  Dank je wel, voor wie je je was voor mij, maar vooral voor de GROTE GRAZERS! ZIJ BLIJVEN ALTIJD IN MIJN HART!
  Liefs, met een dikke kus, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 22:41

  Ach gut, verpleegster Sylv spreekt,
  Ja, ik heb een ♥ HART voor dieren! Wat is daar mis mee? Hélemaal niks!
  En ik ben niet passioneel! Ik heb alleen de schurft in mensen die hun eigen functioneren naar opgesloten dieren die niet te eten hebben, willen verbloemen!
  That ’s it!!!…….
  Dringt dit eens door in die hersenpan van jouw? Ja, en ik heb nog steeds hoop in een beter functioneren bij SBB?
  Wellicht tegen beter weten in?…….
  Met een liefdevolle grote grazers groet,
  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 22:06

  Sylv,
  Rectificatie OOSTVAARDERSPLASSEN!

  • Niek L
   15 juli 2018 om 22:34

   Nou Corinne, deze toekomst visie had ik al eerder opgeschreven, ik zou terug moeten zoeken wanneer en in welke blog het was.

   En nogmaals, ik ben niet voor de huidige vorm van de corridors, en de rede daarvoor, daarin zijn we het met elkaar eens.

   Maar volgens mij is dat voor iedereen klip en klaar.

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 22:02

  Sylv,

  Ach gut, gaan we nu ook al praten voor
  Niek L.? Duvel toch op!

  “Bye the way”, ik weet voor 100% zeker dat NIEK L. op dit moment totaal niet geïnteresseerd was in een ontsluiting van het Oostvaardersveld!!…….
  Ik laat me dan ook niet verder in de maling nemen!

  SUCCES, MET DE DODEAKKER OOSTVAARDERSPLASSEN!!!………..

  Corinne Polpe

  • Sylv
   15 juli 2018 om 22:18

   Beste Corinne,

   Niet iedereen is zo passioneel als jij.
   Dat kun je anderen ook niet kwalijk nemen, doch je wordt m.i. door niemand in de maling genomen.

   Maar we kennen je onderhand een beetje’, dus ‘raas’ lekker even uit.
   Zet je donkere’ bril daarna af en daarna lezen we je weer graag.

   Grt
   Sylv

 • Sylv
  15 juli 2018 om 21:16

  Jemig Corinne,
  Niek L is helemaal niet anders’ geworden, doch kan niet iedereen meteen bedienen als iemand acuut aan het bedientouwtje trekt.

  Heb jij trouwens nog naar mijn bijdrage’s van 1:59 en 00:35 uur gekeken ?

  Sylv

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 21:05

  Sylv,
  het is een kwestie van uit je “DOPPEN” kijken! Ik zie hier in mijn omgeving dat dieren prima te eten hebben, (ook drinken) ! Graaf je maar lekker in met je vastrechte overtuiging dat hét overal zo is! Misschien moet je eens verder kijken dan je neus lang is?…. Ook hier in het SBB-gebied hebben dieren géén enkele MAKKE!!……. Slaap lekker met je wel doorvoet en van dorstlessend voorzien buikje!…….
  Grote grazers groet, Corinne Polpe

  • Sylv
   15 juli 2018 om 21:37

   Niet geheel toevallig Corinne,

   heb ik afgelopen dagen behoorlijk wat kilometers qua ‘Nederlandafstanden’ gereden ,
   dus weet echt wel waar ik het over heb.
   Mss een troost, bij de OVP was het zelfs gezien de weersomstandigheden opvallend ‘groen’ .

   Je hoeft me echt niet te geloven, doch welterusten’ dan maar’.

   Sylv

 • Niek L
  15 juli 2018 om 20:55

  Corinne, rustig aan, ik krijg het niet allemaal bijgelezen en ook nog reacties geven.
  En nee, ik ben gewoon dezelfde gebleven *ikkijkeenssnelnaarbenedenvoordezekerheid*

 • Poema
  15 juli 2018 om 20:48

  Ach gut,…..nu is Niek/Nynxke aan de beurt.

  Denk ik op het blog van SBB te zitten om een serieuze bijdrage te leveren , blijkt het een mallemolen van ‘misverstanden’ te zijn.
  ….en maar lekker draaien !!!!,

  Pas op dat je niet doordraait….daar kun je misselijk van worden.

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 20:47

  Hi Corina,
  Geloof jij deze hele “ONGEIN” nóg?
  Ik niet!……
  Niek L. is iemand anders geworden, Aad is met vakantie denk ik, Astrid ook vermoed ik, dus wij zijn de enige twee die nog over zijn! Sylv en Poema zijn van een andere “ORDE”, you know?????…….
  M.a w. Aju paraplu!!!
  P. S. Laat iets van je horen?
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 20:22

  Niek L,
  Nogmaals, ik heb een naam hoor! Wat is dit? Gaan we nu slijmen met SBB over corridors, terwijl de grote grazers op dit moment vrijwel niets meer te VRETEN hebben? Graag “TO THE POINT”!………..
  Mvg, Corinne Polpe

  • Sylv
   15 juli 2018 om 20:36

   Corinne,

   Vertel me eens WAAR hebben welke wilde dieren ‘wel’ een overdaad van voedsel met deze droge zomer?
   Kzou het graag weten, want dan stuur ik alle w dieren bij voorbaat meteen daarheen.

   Doch WAAR ???

   Sylv

 • Niek (Nyncke)
  15 juli 2018 om 19:57

  Haha, nee hoor, maar dit was een uitstapje 🙂

  Maar je hebt gelijk, weer over tot de orde van de dag!
  Het lijkt een beetje alsof er een bubbel is, en niemand weet hoe nu verder.

  Ik hoorde wel dat er mensen zijn die bedrijven weten, die ervaring hebben in het verplaatsten van edelherten.
  Dus die lijnen liggen weer open.

  • Corinne Polpe
   15 juli 2018 om 20:08

   Niek L,
   19.57
   Aan wie is dit bericht gericht? Ik heb een naam op dit blog hoor! Al maanden!……. Of ben ik een “outsider” opeens?
   Mvg, Corinne Polpe

  • Niek L
   15 juli 2018 om 20:52

   Nee joh, je bent niet zomaar van me af Corinne!

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 19:34

  Niek L,
  Ik maak me ernstige zorgen waar jouw realiteit is gebleven omtrent de huidige situatie in de Oostvaardersplassen?
  Mijn vraag aan jou is : wat is belangrijker de huidige adhoc gang van zaken in de Oostvaardersplassen, of dat futuristisch geneuzel over mogelijke ontsluiting van de Oostvaardersplassen? Ik verzoek je, eventjes bij de les te blijven? Voor dat je het weet, is het wél winter hoor?

  Vraagje : ben je in de ban geraakt van verre toekomst muziek? Nou, ik kan je de uitslag al geven: “ONUITVOERBAAR”!…..

  Ik hoor het graag van je?

  Met diervriendelijke grote grazers groet,
  Corinne Polpe

 • Poema
  15 juli 2018 om 18:55

  Sylv,

  Mijn hortensia’s hebben het ook zo moeilijk !

  Gezien de foto’s van Hans -Erik kan ik ze beter naar de OVP brengen!!

  Groeten

  • Sylv
   15 juli 2018 om 19:54

   Poema

   Dan hebben ze wel een duikdiploma nodig 😉

   grt
   Sylv 😉

 • Poema
  15 juli 2018 om 18:40

  Nyncke,

  Ik noem je nu maar zo, als je het goed vindt.

  – Nog even over jouw ‘sommetje’:

  Je hebt het over 850 wolven op 1000 herten.

  Maar over wat voor tijdsbestek heb je het dan???? … Dat lijkt me toch ook meespelen in zo’n ‘rekensom’ ???

  – En ja, blij dat je “overgang’ zo ‘soepeltjes’ verlopen is : -)

  – Ik heb, gek genoeg ondanks alle negatieve berichtgevingen en ‘sprookjes’ toch altijd een ‘zwak’ gehad voor wolven…..
  Weet niet waarom.
  Ben er ook nooit één tegengekomen, maar alles wat je er over leest en hoort weerspreekt vrijwel alle ‘boze sprookjes’..

  – Vraag me af: een poema en een wolf ?….wie zou gaan winnen?

  • Niek L
   15 juli 2018 om 19:24

   Jaaa, ik las het ook, dat is wel superfijn!!!!

   Poema
   Tijdsbestek: per jaar.

   In Rhenen zag ik wolven, ik had me ze imposanter voorgesteld.
   Maar ja, ik had een newfoundlander.

   Als je het beschouwt als totemdieren, is het niet zo zeer een kwestie van wie er wint, maar meer, welk dier staat op dit moment op de voorgrond.

  • Niek (Nyncke)
   15 juli 2018 om 20:48

   Niek of Nyncke
   Allebei prima!

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 18:38

  Corina,
  Hartelijk dank voor je berichtgeving! Een pak van mijn hart dat er voldoende water is aangetroffen! We blijven een “vinger aan de pols houden”! Daar is niks mis mee!…….Groet, en een fijne avond, Corinne Polpe

  • Sylv
   15 juli 2018 om 20:08

   Corinne,
   Waarom geloofde je Hans-Erik niet?
   De foto’s zijn toch duidelijk?

   Desalniettemin blijft het zeer zeker een grote zorg voor Sbb zelf, dat de kwaliteit van het water gezond blijft.

   Zij zullen heus met mogelijke 1ste tekenen van botulisme of i.d. heus met het waterschap contact maken. Laten we hopen dat dat niet hoeft te gebeuren….doch gezien de weersberichten…..wordt ik niet blij van al die zonnigheid.

   grt
   Sylv

 • Poema
  15 juli 2018 om 18:15

  HELP!!!…

  I rest my case…..

 • Niek (Nyncke)
  15 juli 2018 om 18:06

  En ik weet wel zeker dat ze slim zijn, anders hadden ze nooit zo’n reputatie gehad.

 • Niek (Nyncke)
  15 juli 2018 om 18:05

  Haha, ja en ik heb er geen eens jaren om hoeven zeuren of enge operaties 😉

  Nou, als we de kuddes niet gaan beschermen, of daar iig een goede oplossing voor bedenken, dan gaan ze zeker voor de snackbar met tam vee, die gewend zijn in een omheining te staan.

  Maar daar heb ik een oplossing voor, denk ik 🙂
  Maar, dit is wel een van de redenen waarom de bevolking erin mee genomen moet worden.
  Die moeten besluiten dat ze hun vee snachts binnenzetten, gebieden beter omheinen, wellicht dat er wat kan gebeuren met magnetische ( onzichtbare ) hekken.
  De wolf buiten, het vee binnen.

  • Sylv
   15 juli 2018 om 20:01

   Kijk Niek. L .

   DAT bedoel ik nou….
   Hele’ praktische oplossingen welke jij bedenkt of ooit ergens gezien hebt, doch zeer toepasbaar zijn.

   Zelf zie ik zoiets elders en sla dat niet op 🙂

   Overigens : Aangenaam’ kennis te maken 🙂

   grt
   Sylv

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 18:00

  P. S. Poema,
  Ook dat solitaire Konikpaard kom je wel tegen in die zoektocht!
  Corinne Polpe

 • Poema
  15 juli 2018 om 17:46

  Niek/Nynke

  Het is even wennen…zo’n transgender verandering 🙂

  Ik moet zeggen dat ik niet zo’n rekenaar ben…..dus misschien heb jij/hebben anderen wel gelijk, met die ‘rekensommen’ over de aantallen predatoren tegenover de aantallen prooidieren.

  Ik vraag me wél af of wolven niet eerder gaan voor geiten en schapen…… Veel ‘handelbaarder’ voor wolven om te hanteren dan paarden die zoveel groter dan zijzelf zijn en uitgerust zijn met dodelijke hoeven.
  Of Edelherten die veel ‘springeriger” zijn , met die grote wijdvertakte ‘steekwapens’ op hun kop.
  Of die zware grote kolossen van runderen….niet makkelijk omver te krijgen en ’te hanteren’ voor een wolf, lijkt mij.

  Maar ja….misschien is een wolf wel héél erg slim.

  Ze worden naar mijn idee heel erg ondergewaardeerd in de menselijke geest.
  Het is altijd de ‘boze wolf’……
  Heb een prachtige documentaire gezien over de ‘poolwolven’ in het noorden van Canada (geloof ik)…..
  Je gaat ze dan met héél andere ogen zien…..

  Groeten

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 17:36

  Nog één ding Poema, je handen wassen in onschuld! Dat is ook weer “ONTKENNEN”!…….

  Lees je reacties van alle blogs nog maar eens een keertje terug! Als je oprecht eerlijk bent, zonder enige ontkenning, dan kom je jezelf, vanzelf wél tegen!

 • Poema
  15 juli 2018 om 17:16

  Sorry Corinne.

  Ik weet echt niet wat ik nu weer heb misdaan…..
  Ik heb getracht in alle openheid! en ‘eerlijkheid’ jou te beantwoorden.
  Ik heb geprobeerd je uit te leggen waarom ik op bepaalde discussies niet inga.
  Ik heb je niet beschimpt…en dát was ook zeker niet mijn bedoeling.
  Ik heb een ‘algemene’ uitleg willen geven waarom ik denk zoals ik denk, maar dat valt kennelijk bij jou niet in goede aarde.

  Als ik dingen zeg waar jij het mordicus mee oneens bent, dan lijk jij dat zo persoonlijk op te vatten, dat je je beledigd voelt…..terwijl dat zeker niet mijn bedoeling was.

  Ik heb niets ontkend en zeker niet genegeerd… Maar jij beweert van wel ….
  Tja….wat moet ik dan met zo’n antwoord?….
  Dan is de discussie dus gesloten.

  Ik weet dat jij en ik niet op 1spoor zitten…..maar dat moet toch kunnen???

  …..maar ik ga hier verder ook niet meer mee door.
  Ik weet echt niet meer hoe ik het bij jou goed moet doen.

  Ik zal je niet meer tot ‘last’ zijn…..

  Ik ga maar weer aan Solitair Konik Paard schrijven.
  Toen kreeg ik leuke reacties….en dacht ik even dat de wereld ging veranderen op dit blog.

  Veel succes met je strijd voor de dieren.

  Groeten

 • Corina
  15 juli 2018 om 17:07

  Ps.
  Er is een ronde met de boswachters gemaakt, naast de drooggevallen poelen zijn er voor de dieren voldoende andere water plaatsen aangetroffen
  SBB is hier allert op, dus bij deze dank aan SBB.

  • Sylv
   15 juli 2018 om 20:20

   Mss Corina,

   toch een welgemeend excuus naar SBB ,
   omdat je even de suggestie wekte ,
   alsof de professionals van Sbb
   hun OVP-water-controle’s zelf niet goed doen?

   Sbb zijn p.t.verd.r.. geen kleutertjes welke met een emmertje en schepje rondlopen !!!

   Je excuus lijkt mij op z’n plaats
   ipv als een springpoppetje opeens weer te voorschijn te springen
   met meteen je oordelende beschuldigende “vingertje’ in de lucht.

   Succes
   Sylv

 • Corina
  15 juli 2018 om 17:02

  Sylv.
  Ik zeg ook niet dat de foto,s van Hans Erik niet juist zijn, maar dat er momenteel ook
  foto.s zijn van verscillende plekken waar het er anders uitziet.
  En groepen dieren zonder in de modder weg te zakken niet bij het water kunnen.
  Wat de rest betreft inderdaad, laten met z.n allen zorg dragen dat de dieren overal in de natuur te drinken hebben.
  Heb in iedergeval overal bakjes water staan voor vogels, egels enz.
  Helaas een jonge merel verdronken in de waterbak van de paarden, daar drijven nu stokken in zodat ze er weer uit kunnen.
  Het is momenteel een harde tijd voor al de dieren
  Mijn hart huilt ook voor de dieren in de bio industrie, zeker die nu op transport gaan met deze hitte.

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 16:43

  Poema,
  Ik ben wederom weer “KLAAR” met jou!
  Altijd weer die versluierde, mistige “ONTKENNINGEN/
  BESCHULDIGINGEN”!……..
  de punten:
  1-Jammer dat je weer zo reageert! (afkeuring dus)!
  2-Wederom weer je beschuldiging dat ik volledig voorbij ga met het afschieten van gezonde dieren (edelherten). Lees mijn reacties er maar eens op NA! Dat is een pertinente leugen!
  3-Altijd maar weer die vergelijkingen, die volstrekt niet ter zake doende zijn! Ik heb het over de Oostvaardersplassen! Jij ontkent hetgeen ik aanroer. Je gaat geen werkelijke discussie aan, omdat je het vooral niet wilt hebben wat er werkelijk in de Oostvaardersplassen gaande is!
  4-Deze massale sterfte zou ontstaan zijn omdat SBB niet goed de ICMO2 – regels zou hebben toegepast! Ja Poema, in de ICMO2 – regels staat dat de grote grazers niet blootgesteld mogen worden aan langdurige honger! De sectierapporten geven jouw inzicht dat dit wel degelijk van toepassing is geweest!

  Zo kan ik nog wél even doorgaan, maar dat doe ik niet! Het is een vergeefse moeite, omdat je alles ontkent!

  Ik ga verder niet meer in op je reacties! Alleen zul je van mij horen, als je weer mede bloggers aan het beschimpen bent!

  Corinne Polpe

 • Niek (Nyncke)
  15 juli 2018 om 16:17

  Poema,
  Het was een rekensom, hoeveel wolven je nodig had voor 1000 grote grazers.
  En hoeveel wolven en roedels je dan nodig had, verspreid over Nederland.

  Als je nagaat dat dat nog minder is, dan er nu weg moet uit de OVP, kun je nagaan hoeveel wolven ( aangevuld met lynxen-die zijn echter meer op kleiner wild gericht )

  Ik las ergens dat je alleen met wolven, niet de populatie op peil kunt houden.
  Dat kan ik me wel voorstellen.
  Maar ook dus, mensen moeten er klaar voor zijn, anders wordt het helemaal niks.

 • Sylv
  15 juli 2018 om 15:25

  Beste mensen

  Geheeeeeel de Nederlandse natuur, lijdt onder een ‘extreme’ zomerdroogte.

  De OVP-waterfoto’s van Hans Erik zijn wel degelijk van 10-7 !!!!

  Niet alleen de OVPgr grazers hebben met deze extreme zomerdroogte te maken…..
  doch de ‘geheeeeeeeeeeele’ wilde flora en fauna in ons land.

  Allerlei overlevingstactieken worden door plant en dier ingezet,

  Dus vriendelijk verzoek…
  AUB help’ wilde dieren met water,
  waar je helpen’ kunt in deze tijd
  en zit aub niet te kissebissen,
  over iets wat geheel ‘alle’ natuur in Nederland betreft.

  Bij voorbaat dank
  Sylv

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 15:10

  Beste Corina,
  dank je wél voor je berichten! Het leek even goed te gaan tussen een aantal deelnemers aan dit blog! Sorry, maar ik ben er nu al weer hélemaal klaar mee!…….

  Ik kan vanuit mijn woonadres de Oostvaardersplassen niet werkelijk waarnemen! Je berichtgeving omtrent water voor de Heckrunderen, kan je beter naar het emailadres van Mikal sturen of naar Hans-Erik (boswachters van de Oostvaardersplassen)! Daar hebben ze zelf namelijk om gevraagd, omdat het ondoenlijk is om dit allemaal uit het blog te vissen! Dag Corina, sterkte + groet,
  Corinne Polpe

 • Corina
  15 juli 2018 om 14:37

  Poema,
  Betreffende jou opmerking dat het stilblijft bij ellende in de bioindustrie, ook daar roeren mensen zich en komen in opstand.
  Maar ook dat is voor de media minder interessant en, regeert ook daar het geld en de economie.
  Ter inf. 27 juli is er in Erichem een stille tocht tegen o.a. de ellende van de dieren in de bio industrie en ter herdenking aan de 24.000 varkens die zijn omgekomen bij een stalbrand.

  • Poema
   15 juli 2018 om 16:48

   Corina,

   Dat is dan heel goed….want de situatie voor die dieren in die industrie vind ik dieronwaardig.
   En maar opgehokt worden…kan me die letterlijke ‘kist’ kalveren nog herinneren (bestaan die nog?….of is dat al echt verboden.) ……en maar MOETEN produceren.

   …. Of zoals laatst de berichtgeving over sommige slachthuizen.

   Maar …..daar worden geen commissies voor samengesteld om de situatie te evalueren.

   Groeten

  • Sylv
   15 juli 2018 om 20:26

   Corina,
   dank voor je info en idd voor de media oninteressant, wat balen is .
   Ook nu weer 1000den varkens in een megastal domweg verbrandt !!! Sh.t !

   Sylv

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 14:23

  P. S. Poema,
  Als ze jou opsluiten in de Oostvaardersplassen zonder voedsel en je kan er niet uit, dan ga je ook dood Poema! Doe alsjeblieft niet zo ?‍♂️ achterlijk!!!……….

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 14:17

  Beste Poema,
  Prima hoor, hou je maar voor de domme!
  Er stond géén gras in de winterperiode en we zitten nu bijna eind Juli en er staat nóg géén gras! Hetgeen betekent dat de grote grazers géén reserves kunnen opbouwen voor de aankomende winter! Droom maar lekker verder Poema!…….

  En wat de bio-industrie betreft, qua vlees consumptie maak ik daar géén deel van uit! Vanaf mijn 6e jaar ben ik vegetariër!
  Dus, wat zit je nou te zeuren?……….
  Groet, Corinne Polpe

  • Poema
   15 juli 2018 om 15:15

   Corinne,

   Jammer ……
   …… dat je nou weer zó reageert.
   Ik was in de veronderstelling dat we de laatste dagen elkaar een beetje beter gingen begrijpen en respecteren.
   Dat hoeft echter volgens mij helemaal niet te betekenen dat we het 100% met elkaar eens moeten zijn.

   Het gaat om de discussie….inderdaad ….maar…..
   Jij zegt iets, jij vraagt mij iets…..en dan probeer ik je alleen maar serieus en oprecht uit te leggen wat mijn standpunt is, wat ik er van denk.
   En ik wéét heel goed dat dat zeker niet strookt met jouw opinie……maar dat moet toch kunnen???…..

   Maar deze reactie van jou nu is PRECIES ook één van de redenen waarom ik niet in die discussie wil gaan….omdat dit dan het resultaat is.
   Je respecteert mijn mening niet maar je gaat direct weer in de aanval en ‘veroordeelt’ mij onmiddellijk weer om MIJN eigen mening.
   Dat is toch niet nodig???

   Ik was in de veronderstelling dat óók jij niet blij was met het afschieten van zoveel gezonde dieren’ zoals dat nu in de planning ligt…. Dat benoem ik ook maar daar ga je dan volledig aan voorbij.

   Ik zeg dat ik niet af wil gaan op tig- verschillende meningen…..en dan vertaal jij weer dat weer in termen als ‘ga zelf maar eens in die OVP zitten’….of ‘wat zit je nou te zeuren’…..
   1e. Zet jij mij daarmee in een hoek waar ik misschien helemaal niet hoor.
   2e. Zet het de ‘discussie’ weer op slot.

   Deze/onze ‘discussie’ dreigt jammer genoeg weer niets anders op te keveren dan irritatie ….en ik wil daar niet meer in mee gaan.

   Ik was al zo blij dat we dát station van wederzijdse aantijgingen gepasseerd waren…..omdat het nergens toe leidt….en we zo geen stap tot elkaar en geen stap verder komen.

   En Corinne ….ik sprak jou niet persoonlijk aan over de bio-industrie….
   Ik had het over ‘men’ …in Nederland…..

   Jammer….. Ik dacht even dat we ‘met z’n allen’ op dit blog de goede kant uitgingen …… Maar ik weet het nu niet meer.

   Groeten

 • Corina
  15 juli 2018 om 13:15

  ,, Fijn,, die debatten hier, ik kom nog graag even terug op het blog m.b.t. watervoorraad.
  U schrijft daarin is voldoende aanwezig, echter een aantal dieren kunnen niet meer bij het water komen o.a. de heckrunderen
  Mensen hebben vanmorgen na een 3 uur durende rondgang op de OVP heel andere foto,s geschoten m.b.t. de watervoorrraad voor de dieren.
  De situatie word voor een aantal groepen steeds nijpender wat betreft water maar ook voedsel.
  Het gras is niet alleen zeer kort maar word ook overwoekerd door gitige planten die het bij deze droogte prima doen.
  Vraag me af hoe een grasmat waar geen gras meer groeit ooit kan herstellen.
  Het ziet er voor de dieren in de OVP momenteel niet goed uit helaas.
  En dat heeft dan nog niks te doen met de afschotplannen.
  Ze zijn en blijven het kind van de rekening,
  Diep triest .
  Ik vraag bij deze SBB maatregelen te nemen zodat alle dieren in de OVP een iedergeval voldoende drinkwater hebben.

  • Sylv
   15 juli 2018 om 14:58

   Corina,
   “Mensen hebben’ enz……… Was je erbij?

   Hebben ‘mensen”
   ook in andere natuurgebieden
   foto’s geschoten
   en meteen gekeken ”hoe” de faunastand daar was ???

   In heeeeeeeeel Nederland lijden wilde dieren onder de droogte van deze zomer.

   Dus Corina aub vriendelijk verzoek
   om hier geen stemmingmakerij te kweken,
   want doe dat dan ook voor ALLE andere natuurgebieden
   waar ELK wild dier
   last heeft van deze 2018zomerdroogte !!!

   ZOOOOOO gemakkelijk om je zelf er op deze manier van af te maken…Mensen hebben…. ja mensen hebben ook last van de zomerdroogte… !

   De foto’s welke door Hans-Erik K zijn genomen weerspiegelen wel degelijk de watervoorraad van 10-7 !!!!

   Ga ook eens ‘Mensen hebben-…..” foto’s-late-maken in de stede
   en zie hoe ontzettend vooral veel vogels last hebben van de droogte.

   Oh hebben we het daar niet over?
   Nu deze extreme zomer geldt echt niet alleen maar voor de OVP-gr-grazers, doch voor geheel Nederland !!!
   Zowel voor ALLE wilde dieren en idem vele gedomesticeerde dieren en …’mensen’ zelfs.

   Een beetje realiteit mag wel van ieder mens verwacht worden hier op dit blog en vooral ga de dieren buiten helpen, al is het maar een lage bak water voor de vogels zodat ze kunnen drinken…. !

   Succes.

 • Poema
  15 juli 2018 om 12:44

  Corinne,

  Reactie op jou input van vandaag 07.39 u

  Jij vindt dat ik het aflaat weten als de waarheid boven tafel komt.
  Maar DAT is het nu juist….ik wéét nl. niet of de waarheid boven tafel is gekomen.
  Wat ik heb gezegd is: er zijn ZOVEEL verschillende meningen en ik weet niet welke daarvan ‘de waarheid’ is.
  …. En dáárom ga ik die discussie niet aan omdat die voor mij gestoeld zou kunnen zijn op misschien? wel ‘verkeerde’ en op emoties gestoelde informatie. Dat vind ik nutteloos.
  Daarom weer.: waar blijft ICMO3??

  Veel mensen zijn nu wél boos, maar als er weer een vogel’griep’ oid. uitbreekt in de bio industrie en er duizenden, duizenden dieren sterven of afgemaakt moeten worden dan blijft het stil in Nederland…..die beesten kunnen ook ‘niet weg’ en zijn dus ‘gedwongen’ overgeleverd aan de besmettingsgevaren….
  Zoals de grote grazers overgeleverd zijn aan de natuurelementen…..Wij mensen ook trouwens.
  Ja sorry, ik blijf die vergelijking toch maken….vooral om te laten zien dat dezelfde mensen zo verschillend kunnen reageren op zaken met eenzelfde afloop: de dood.
  De reacties ( of soms juist het gebrek eraan) van de mensen op deze verschillende situaties vind ik telkens weer ‘opvallend’.

  Ik denk dat jij in dit geval de rol van ICMO2 omdraait.
  Door te zeggen, dat ICMO2 de doodsoorzaak maskeert, zeg je eigenlijk dat hun advies dus niet deugt!?….en dat ik dus fout bezig ben om daar achter te staan.

  ICMO2 maskeert volgens mij niets….. ICMO2 zegt:’ ZIEKE en ZWAKKE dieren moeten niet de winter doormodderen om dan alsnog dood te gaan’. Die moeten dan afgeschoten worden.
  En dáár sta ik achter!….dát is wat ik bedoel te zeggen….

  …..en dat is iets anders dan te zeggen dat ik daarmee die grote sterfte maar ‘normaal’ zou vinden.
  Dat is niet zo, het verbijstert en shockeert mij ook, maar:
  1e. Soms zijn weersomstandigheden niet ‘normaal’.
  2e. Soms kan de natuur haar staartje roeren…..en dat deed Maart!
  3e. Ik ga niet af op ‘.tig-duizend’ emotionele reacties van vele mensen die mij NIET kunnen duidelijk maken of die ICMO2 aanbeveling nu wél of niet goed is toegepast.
  4e. Hoe goed bedoeld ook misschien, ik vind dat die acties en al die oproer eerder slecht dan goed hebben gedaan voor de dieren in de OVP.
  Mede ook omdat de politiek er geen deskundigen bij gehaald heeft maar het onderzoek overliet aan ‘leken’ (dit is niet denigrerend bedoeld, maar het is gewoon een feit…..Van Geel geeft ook zelf toe dat hij geen ‘kenner’ is).
  Met name voor de huidige en toekomstige GEZONDE dieren zie ik momenteel de toekomst niet zo fleurig in.
  Ik hoop dan ook dat er nog mensen zijn die het voor DIE dieren op gaan nemen.

  Bovendien: ALS !!! deze massale sterfte ZOU zijn ontstaan omdat SBB ‘de ICMO2-regels niet ZOU hebben toegepast’….. dan wil DAT niet zeggen dat dit ICMO2 advies niet deugt…..en dingen maskeert.
  Dan ZOU er misschien iets niet goed gegaan zijn in de toepassing van het ICMO2 advies.
  Maar ook dát kunnen die tig-duizend emotionele reacties mij niet vertellen…..simpelweg omdat ze er niet bij geweest zijn. Ze zijn gekomen op het moment dat die sterfte plaatsvond….daarvóór bleef het stil !

  Maar goed, we hebben het nu na al die emoties en acties toch héél ‘goed’ voor elkaar:
  we gaan nu fijn 1000 of meer GEZONDE edelherten afschieten…..
  We hebben nu in ieder geval tevreden politici en tevreden Jagersverenigingen want die kunnen zich nu mooi gaan uitleven.
  Precies wat ‘we’ wilden,… Toch???
  Is het tijd voor een: Hoera, Hoera, Hoera ?????

  DAAR word IK nou echt een beetje heel erg boos om…..dat hebben we nu bereikt.. Nederland heeft weer laten blijken dat natuur iets is waar we niet mee om kunnen gaan…..
  We moeten en zullen het net als ons water ‘aan banden leggen’ want anders……

  Solitair Konik Paard kan zich maar beter solitair houden en ‘zijn snor drukken’…..dan ontspringt hij/zij misschien de dans …..

  Sorry Corinne maar DIT resultaat wat nu bij de politiek ligt maakt mij verdrietig.
  Het is wéér politiek ‘lapwerk’ …. ipv. aanpakken, oplossen en doorwerken…..

  En Sorry, het is weer een beetje lang geworden.
  Ik lijk toch ook wel iets van een dominee in mij te hebben :-)…..
  Maar ja, een goede preek op deze zondag is ook niet weg, toch? ….:-)

 • Poema
  15 juli 2018 om 11:37

  Niek,

  Mogelijk hebben jij en Jan gelijk over die aantallen……

  Maar het punt is….. Het doel van die doorgang(en) is: MIGRATIE !

  De dieren trekken weg, komen terug….of andere dieren komen vandaag hierheen en gaan morgen weer de grens over.

  Dat wil zeggen dat de mogelijkheid bestaat dat er vandaag 1 grote grazer ( ik chargeer een beetje !) in Nederland zou kunnen rondlopen en morgen misschien honderden.

  Dus die aantallen/cijfers kunnen per dag verschillen!

  Dan vraag ik me af hoe je daar een exacte rekensom op af kunt laten.

  • Niek L
   15 juli 2018 om 16:43

   De rekensom ging er van uit wat een wolf eet, en hoeveel wolven (850) je nodig hebt voor 1000 edelherten.

   En hoe die verspreiding dan over Nederland zou zijn.
   Maar ook, welke druk dat legt op Nederland, want een wolf introduceren is best wel een dingetje.

   Als ik kijk hoeveel wild er loopt en dat er alleen al in de OVP 1100 weg moeten.

   Wolven zijn redelijk territoriaal, als ze gaan zwerven is dat meestal omdat de roedel te groot is of omdat ze verstoten worden.
   Het gebied zal alleen oprekken door naar voedsel zoeken, maar als de gebieden beperkter worden door meer roedels, zal het gebied waar ze opereren minder rekbaar zijn.

   Maar ik las ergens, de populatie kan niet enkel beheerd worden door wolven ( en lynxen ) dus misschien moet de mens echt weer gaan meedoen….
   Alle bioindustrie en megastallen kunnen dan weg en is er meer ruimte voor natuur 🙂

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 10:56

  Niek L,
  Ja, best wél gek! Waarom zou een vrouw geen Niek kunnen heten? Het plaatje is natuurlijk onze eigen stupide invulling geweest…….groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   15 juli 2018 om 16:46

   Nou, zo gek nou ook al weer niet 😉

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 10:42

  Beste Niek L,
  Nou, ik had een plaatje in mijn hoofd van een man, dat delite ik dan toch even en plaats een plaatje van een vrouw! Zo, het is voor elkaar hoor. Haha, het maakt mij niet uit! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  15 juli 2018 om 09:24

  En dank je wel Sylv en Corinne,
  Ik hoop dat er mensen geinspireerd door raken!
  En ik ga graag op de koffie om het erover te hebben en mijn ideeen voor te leggen, want ik zou het niet uit kunnen voeren.
  Maar wel bedenken wat er nodig zou zijn om goed werkbaar te zijn.

  Trouwens even iets uit de lucht halen, ik ben een vrouw, mijn volledige naam is Nyncke ( Niek, Nina of Pien zijn mijn bijnamen )
  Toen de gesprekken zo heftig waren, vond ik het niet handig om “uit de kast te komen” met zo’n naam. Er zijn nogal wat mensen van de voor en de tegenstanders bedreigd voor hun mening.

 • Niek L
  15 juli 2018 om 08:40

  Poema,
  In de blog met de vos, heb ik op 6 april om 21.27 ( hier de link naar de blog, 13de post van boven- mits de 2 rare post bovenaan niet verwijderd zijn, anders de 11de post van bovenhttps://www.boswachtersblog.nl/oostvaardersplassen/2018/03/30/nieuwe-update-rondom-oostvaardersplassen/ ) een groffe schatting gemaakt van hoeveel wolven je in Nederland kunt hebben, ik denk dat het er meer moeten zijn om de populaties in de hand te houden. Maar dat kan niet in Nederland.
  Volgens Jan, een paar post boven mij, denkt dat er minder wolven nodig zijn.

  Nou ja, zo komen we om en nabij daar op uit.

 • Corinne Polpe
  15 juli 2018 om 07:39

  Poema,
  Je gaat niet meer in discussie over het beheer (zie ICMO2)! Dat vind ik nou zo jammer van je! Als de waarheid boven tafel komt, dan laat Poema het afweten! Waarom? Die duizenden dieren zijn de afgelopen winterperiode afgeschoten door verhongering Poema! Niks méér of minder! Maar nogmaals daar wil jij het niet meer over hebben! Ik wel! Die ICMO2 maskeert de doodsoorzaak waardoor de dieren zijn afgeschoten! Kijk Poema, zolang jij oorzaken én gevolg niet bij naam wenst te benoemen, kom je nóóit bij de waarheid! En die waarheid is juist zo belangrijk Poema , omdat je ervan kunt leren hoe het in de toekomst niet méér zal moeten gaan! De waarheid is dat SBB duizenden dieren willens en wetens heeft laten verhongeren! En dat wordt door de toepassing van ICMO2 gemaskeerd! Want met toepassing van ICMO2 kan het van alles zijn waarom dieren worden afgeschoten! Ja Poema, de waarheid is hard! Maar mensen die daar niet over willen praten, omdat ze weigeren toe te willen geven dat SBB al die duizenden DIEREN de afgelopen herfst/winter/vroeg voorjaar gewoonweg heeft laten verrekken, dat is eveneens MASKEREN! M.a.w. toedekken, weg moffelen, ssssttttt niet méér over praten! Groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   15 juli 2018 om 09:08

   Hi Niek L,
   Sorry, ik zie brainstormen over mogelijke corridors, zowel in eigen land als in Europa, vooralsnog niet zitten! Laten we het in godsnaam op dit moment het bij de Oostvaardersplassen houden! Eerst daar maar eens orde op zaken stellen, vindt je ook niet? Straks is het weer winter, wat doen we dan met de grote grazers die daar noodgedwongen moeten leven? Ik wil me op dit moment alleen richten op dat gebied! B.v. de eis tot bijvoeren tijdens voedselschaarste grote grazers , beschuttingsmogelijkheden, mogelijke afrastering, zodat de grote grazers niet meer in het moerasgebied kunnen verdrinken (de dieren konik. en heck.) zijn daarvoor veel te zwaar)etc.! De eis dat eventuele verhongerde dieren niet meer middels ICMO2 afgeschoten worden, maar middels een melding :” dood door verhongering” !

   Dan de eis naar Provinciale Staten Flevoland, dat de Edelherten niet afgeschoten mogen worden, maar verplaatst dienen te worden naar andere onderkomens (doormiddel ondertekenen
   van een petitie)?

   Sorry Niek L., ik vind bovenstaande zaken op dit moment van véél méér belang, dan verbindingen naar waar dan ook naar toe?…….
   Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  15 juli 2018 om 07:36

  Poema
  Nu op dit moment niet doortrekken naar Veluwe, omdat je dan het probleem verlegd en straks nog een kaalgevreten natuurgebied hebt.

  Dus nu al het voorwerk doen en als je het gaat ontrollen, dan natuurlijk ook de verbinding met de Veluwe.

  Voorwerk is nodig om het goed te doen en niet alsnog kleine postzegels te hebben.

  Ja, er is ook al een wolf in Drenthe.

  Maar het is wat anders dan duizenden wolven en lynxen in Nederland.

  Ik zal eens kijken, ik had een berekening gemaakt, hoeveel wolven ik schatte dat er nodig zouden zijn.

  Én ik weet niet of het voldoende is want we missen natuurlijk de mens als schakel.

 • Poema
  14 juli 2018 om 23:43

  Niek,

  Even over je opmerking van 21.03u

  Je ziet verbindingen met Europa wél zitten.
  Maar je ziet de doorgang naar de Veluwe NIET zitten.

  Dan is mijn vraag?:
  WÁÁR wil je ze dan wél heen hebben????….via Groningen Europa in oid…..of over Amsterdam…..komen ze nog in de Amsterdamse Waterleidingduinen terecht….. Maar daar hebben ze al genoeg damherten.

  Ik ben het met je eens dat je ruim moeten denken….letterlijk over de grenzen….en dat dat tijd en voorbereiding nodig heeft.
  Maar ….. begin !!!! dan ook.

  Bij de grens blijken de wolven in Duitsland al klaar staan, begrijp ik…

  Ik begrijp eigenlijk alles wat je zegt, ….maar 1 ding niet:
  Je standpunt om niets te doen omdat het lange termijn denken is , waar veel onderzoek, voorbereiding, overleg etc. voor nodig is…..
  …..daar zit voor mijn hersens ergens een hiaat.

  Maar misschien denk ik het toch een klein beetje te begrijpen:
  ……Dáárom wil je helemaal geen dieren in de OVP.
  Dan hoeven we ook niet over corridors en de EHS doelstellingen na te denken
  Of is dit een foute ‘ gedachtekronkel’ van Poema.???

  Groeten

 • Poema
  14 juli 2018 om 22:04

  Niek,

  Ik snap je uitleg….en die klinkt ook echt acceptabel…

  En juist dáárom zou ik zeggen: begin bij het begin en ga de politiek daarvan overtuigen….want dáár moeten juist (en jammer genoeg) de beslissingen genomen worden.

  Maar dat zou ik zelf niet willen typeren als ‘nu maar wat doen’…

  Dat is naar mijn mening heel doelgericht toewerken naar de BEWUSTWORDING van de politiek.

  Dat is naar mijn mening het eerste waar we aan zouden moeten beginnen.

  Mijn ‘droom’ is: overleg van deskundigen en wetenschappers (een ICMO voor Nederland en een ICMO op Europees niveau.) om deze uitdaging op poten te zetten…….En een zak met geld om hier de aandacht aan te kunnen besteden die het ‘EHS-project’ verdient….en uit te voeren.

  Dat moet toch lukken lijkt mij….als AL die parlementariërs nou eens een beetje van hun MEER dan riante salarissen en AL die extra toelagen/-slagen zouden inleveren,….. Als ze eens ophielden zichzelf te verrijken met 30% salarisverhogingen, terwijl hier de gepensioneerden ALWEER een korting boven het hoofd hangt…….als die idiote jaarlijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg en vv. eens zou stoppen, …..als sommige landen niet tot ver over de oren beloond zouden worden met Europees geld als ze hun eigen land weer kapot staken….etc. etc…..
  ……DAN zou er vast wel ergens een zakje met geld over blijven om te kunnen besteden aan de natuur, de dieren en de EHS doelstellingen in geheel Europa.

  Maar goed, dat gezegd hebbende denk ik weer aan onze ‘opdracht’ en dat doet me dan weer aan de brandweer denken…..die zegt namelijk in geval van brand/ verbranding:
  ‘ Eerst water, de rest komt later’.

  Dus begin alvast in Nederland en stoom de hoofden van de politici klaar om open te staan voor letterlijk grensoverschrijdende plannen.

  Dat IS WEL héél moeilijk….dat geef ik onmiddellijk toe….

  Groeten

 • Niek L
  14 juli 2018 om 21:56

  Wachten?
  Voorbereiden, hard aan het werk gaan, technieken uitproberen, bevolking voorbereiden op de komst van wolven en lynxen en hoe erop te anticiperen met vee. Geloof me dat laatste is enorm belangrijk en het meest tijdrovende.

  Kijken wat je in de verdere toekomst wil en daar alvast wat op anticiperen ( zodat je bv niet weer hele terreinen open moet gooien voor bv goederenvervoer onder de grond, dan doe je tegelijkertijd de voorbereidingen voor personen )

  Je plaatst bv alvast daar ook palen, als je ook een traject voor verkeer boven de grond wil, ik noem maar wat” een stoeltjes lift of overdekt fietspad van Amsterdam naar Utrecht”.

  Zeker in Nederland zullen we ruimte moeten scheppen.
  En je wilt niet als je eenmaal die ruimte hebt geschapen binnen 50 jaar opnieuw een grootscheepse funderingskwestie opbouw.

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 21:46

  Dag Poema,
  ik wil even terugkomen op jouw reactie van vandaag om 15.53!

  3e Je staat geheel achter ICMO rapporten. ICMO2 = afschot vroeg-reactief beheer van zieke en zwakke dieren!

  Als vroeg – reactief beheer (ICMO2) wordt toegepast op dieren die door verhongeren ziek/zwak geworden zijn, kan ik met géén enkele voorwaarde accoord gaan met toepassing ICMO2.

  Dit valt onder “nalatig beheer van voedsel verstrekking”!
  Natuurlijk wordt je daar ziek/zwak van tot de dood erop volgt! Terwijl je het zou moeten rangschikken onder “nalatig beheer van verstrekking voedsel aan grote grazers”!

  Op de manier zoals het nu gaat met toepassing ICMO 2 blijft de ware doodsoorzaak ( het verhongeren) volledig gemaskeerd!

  Groet, Corinne Polpe

  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

  • Poema
   14 juli 2018 om 23:11

   Corinne,

   Ik begrijp je standpunt, maar zoals ik al zei: ik ga niet meer in discussie of dit ‘beheer’ wel of niet correct is toegepast…..want wij zullen elkaar hier nooit in vinden, denk ik….wat niet erg is.

   Maar ik laat dat liever aan deskundigen over….en daarom had ik ook liever een ICMO3 gezien dan de Commissie van Geel.

   Ik ga niet oordelen over iets waar ik ZOVEEL verschillende meningen over hoor , dat ik me sowieso al af moet vragen: ‘wie heeft hier nu echt gelijk’?

   Ik vind het uitgangspunt om zieke en zwakke dieren niet de winter door te laten modderen een ‘diervriendelijk’ uitgangspunt…..
   En daarom sta ik achter dit ICMO2 advies.

   En nogmaals, of die ziekte en zwakte wél of niet veroorzaakt wordt door een verhongeringsbeleid , dat kan ik niet beoordelen…..daar hebben we onafhankelijke deskundigen voor nodig.

   Als deze vorm van vroeg-reactie- beheer nog aangescherpt zou ‘moeten’ worden dan laat ik dat graag aan deskundigen over om daarover te oordelen…..
   En niet tig-duizend verschillende meningen…..

   Sorry, ik bedoel het allemaal niet zo cru als het hier staat….maar ik moet toch ook een beetje duidelijk zijn.

   Groeten

  • Sylv
   15 juli 2018 om 01:59

   Corinne,
   Lees even de brief van Bleker : Reactie 00:35 uur

   Dát soort van politiek maakt jouw bezwaren nog steeds van belang.

   Doch dát soort van politiek stoort zich verder nergens aan, als er volgens de politiek te grote belangen bij de achterdeur staan te dringen (in dit geval een woonwijk en industriegebied)

   Economische belangen prevaleren altijd , al wordt het burgerdraagvlak nóg zo mooi omschreven.

   grt
   Sylv

 • Niek L
  14 juli 2018 om 21:03

  Poema,

  De huidige idee van corridors, zoals die er ligt, de aansluiting tot Veluwe, zie ik niet zitten.
  In eerste beginsel zal dat ruimte geven maar, zeker gezien de populatie die er al is, waarvan het ze niet lukt de aantallen onder controle te krijgen.
  Dan hebben we straks een kaalgevreten Veluwe en een nog groter probleem.

  De populaties zijn te groot en er zijn geen natuurlijke vijanden.
  En het beheersplan lukt niet om die uit te voeren.

  Daarom, omdat ik wel voor het idee ben van aaneengesloten Europa, ben ik gaan verder denken.
  Maar besefte dat voor de uitvoer, een goede voorbereiding moet plaatsvinden.
  Maar ook een soort systeem waardoor je met moderne technieken er voor kunt zorgen dat de druk op belaade gebieden weer niet te groot wordt.

  En je moet op technisch gebied een aantal dingen zo klaar hebben.
  Op mentaal gebied, je bevolking zover hebben dat ze natuurlijke vijanden accepteert en erop anticipeert.

  Aangezien ik denk dat het allemaal zo voorbereid moet worden dat je het vervolgens snel uit kunt rollen tot werkzaam, heb je veel voorbereidingstijd nodig.

  Nu maar wat doen, is imo niet slim.

  • Sylv
   14 juli 2018 om 22:21

   Niek L
   Nu wat doen is o.a. een deel van de voorbereiding van het grotere geheel.

   De planning voor de doorgang richting het Horsterwold WAS er al…!

   Daar zullen nu eventueel aanpassingen voor nodig zijn idd,
   doch juist,
   dán’
   ook kun je de start maken met
   ‘aangepast beheer’ .

   Nu blijft heel dat plan doodeenvoudig in de :
   tsja-we–hebben-het-wel-dat-plan-doch-we-doen-dur-niks-mee-kast’
   liggen.

   Nou,
   ik weet wel iemand met toe te passen technische ideeen…voor dat plan…..hij heet Niek L,
   Vraag um maar eens op de koffie.

 • Poema
  14 juli 2018 om 21:02

  Niek,

  Ik had jou ‘stukkie’ van 20.13u nog niet gelezen toen ik het mijne van 20.32 u plaatste.

  Maar dat geeft niet….het komt toch op hetzelfde neer:

  Ik zeg: ‘JA’ ga goede plannen maken voor de toekomst.
  Maar ik zeg ook: ‘ en ga daar NU mee beginnen’ ……Want welk nut heeft ‘wachten”??

  De wetenschap die we NU hebben, en gaandeweg opdoen , die kunnen we DAN gebruiken MET alle voortschrijdende inzichten die we ‘onderweg’ opdoen.

  Het is al héél wat als we de politiek sowieso al zóver zouden krijgen, dat ze INZIEN dat corridors noodzakelijk zijn ( met alles wat jij daar omheen bij wilt betrekken.)

  DAT op zich zou ik al als een ‘overwinning’ beschouwen.

  Als we werkeloos toekijken worden ze in Den Haag en in Flevoland helemáál NOOIT wakker.
  En gaan ze almaar door met hun pogingen om economische successen binnen te slepen , ten koste van de ecologie.

  Groeten

 • Poema
  14 juli 2018 om 20:32

  Niek,

  Je zegt: ‘ik probeer uit te leggen waarom het beter is om te wachten met de corridors.
  Daarin vind ik je aldoor zo tegenstrijdig.

  Dit is wat ik van je ‘hoor’:
  1. Je bent eigenlijk best wel vóór corridors.
  2. Maar die oplossing duurt je te lang.
  3. En we zijn daar nog niet aan toe…..
  4. Er moeten eerst goed doordachte futuristische plannen op tafel komen.
  5. Dus om die corridors als uiteindelijke oplossing te zien heeft nu weging nut.

  Op mij komt het over als is jouw gedachte: ‘ leuk idee, maar ik doe er niet aan mee’.
  ‘ Het moet er wél komen maar het duurt me te lang, dus doe ik maar niets aan’.

  Dat vind ik een vorm van op twee gedachtes hinkelen….

  En daarin verschillen Sylv en ik nu juist ook van mening met jou en zeggen: je kunt best gelijk hebben in de bezwaren die je opgooit……maar, zeggen wij dan, DOE er dan wat aan…want een mening hebben is één ding, maar er iets aan doen zou dan misschien wel beter zijn.

  Nou ja…. Zo komt het op mij over.

  Groeten

 • Niek L
  14 juli 2018 om 20:13

  Poema&Sylv,
  Jullie hebben gelijk als je zegt, je moet ergens beginnen.
  Maar ik wil er aan toevoegen, niet zomaar ergens, of niet nu uitbreiden omdat de mogelijkheden er liggen.
  Want dat krijgen we driedubbel op ons brood terug.

  Pas op de plaats, als de edelherten eenmaal uitgezworven zijn en het horrorscenario komt eraan, dan moeten er nog veel meer dieren afgeschoten worden, die krijg je zeker nooit meer herplaatst.

  Het is om die rede ook geen tussenoplossing.

  Nou ja, precies om deze rede, bij alles wat jullie zeggen, heb ik mitsen en maren en voorzie problemen, problemen die ik niet wil helpen creeeren.

  • Sylv
   14 juli 2018 om 22:08

   Niek L

   Idd mitsen en maarren (is het maren? )zullen blijven……..helaas altijd !

 • Niek L
  14 juli 2018 om 20:04

  Dat is een groep die je vooral aan de buitenkant ziet.

  Maar ik ken ook jongeren die erg bewust bezig zijn, duurzaam, graag nieuwe dingen willen ontwikkelen.
  Erg goed nadenken over dingen.

  Maar er zit wel kans in dat die jongeren de wijk nemen naar het buitenland…
  Waar ze meer kansen hebben.

  Ik denk dat de bewuste jongeren niks te zoeken hebben in Nederland….

  En tja, de genotsgeneratie, die zal er wel achter komen dat ze hun handen uit de mouwen moeten steken, als ze al die dingen willen blijven houden 🙂

 • Poema
  14 juli 2018 om 20:01

  Sylv,

  Ik wil even wijzen op mijn onderstaand ‘stukkie’ van vanmiddag 16.09uur.
  Dat teruglezende komt het op mijzelf over alsof ik jou ‘aanval.’.

  Dat was zeker niet de bedoeling….. Ik wilde hier alleen mee bevestigen dat ik het met je uitspraak eens ben van 13.28 en 14.28 uur aan Niek.
  Daarin zeg je: ‘ ,…” er moet érgens een start gemaakt worden”.

  Daarom bedoelde ik te zeggen: inderdaad, want met op je handen blijven zitten schiet je niets op.

  Ik weet niet of je dat ook zo opgevat hebt…..maar bij deze dan toch maar even voor alle duidelijkheid mijn toelichting. :-).

  Groeten

  • Sylv
   14 juli 2018 om 22:05

   En…wie denk jij ….en wat denk jij wel niet Poema….Ha ha ha zie mijn reactie er onder 😉

  • Poema
   15 juli 2018 om 00:12

   Ha, ha….Sylv…

   Gelukkig ….pak van mijn hart 🙂 ……is die lucht ook weer geklaard…….

   Zelfs het leven van een poema is ook niet echt zonder gevaren op,zo’n blog….., blijkt wel!!!!

   Groeten en fijne avond nog….of zondag

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 19:41

  Niek L,
  ik heb bewondering voor jouw vertrouwen in de huidige jongere generatie! Dat vertrouwen heb ik veel minder! Het klinkt triest, maar volgens mij is dat het ook! Kijk maar eens goed! De enige interesse die ze hebben, is de hele dag naar hun mobieltje staren! Sla het maar eens gade, het lijkt een volstrekt futuristisch volkje van een totaal andere en onbereikbare planeet “Verweggistan”!
  Groet, Corinne Polpe

  • Mieke
   15 juli 2018 om 00:18

   Corinne, niet alleen de jongere generatie, ik zie genoeg op mijn werk, de ouderen kinnen er ook wat van bij het geringste piepje pakken ze hun mobiel n bij sommigen thuis is het gewoon een mobiele eenheid

 • Niek L
  14 juli 2018 om 19:18

  Corinne,
  Ik denk dat de jonge generatie groot wordt in Europa, de Brexit bv is vooral gedragen door de oudere generaties.

  Ze zullen op deze gebieden veel vooruitstrevende zijn dan ik.
  Ik weet maar mondjesmaat wat mogelijk is.

  Of ik het mee ga maken, daar heb ik wel mijn twijfels over.

  Maar ik hoop dat ze nog op tijd zijn.

  Voor dit moment moeten eerst de gg gered.

  Maar ik probeer uit te leggen waarom het beter is om te wachten met corridors.

  Dat kleine ontsluitingrn niet werken.
  Omdat je veel meer dan dat moet ontsluiten.

  Hoofden van mensen, kost gewoon tijd.

  Én groot ontrollen is noodzakelijk.

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 18:48

  Niek L,
  ik vind het schitterend allemaal hetgeen je voorstelt , maar ik denk dat zolang deze huidige politiek aan de macht is, dat het bij “DROMEN” zal blijven? Daar wil ik niet mee zeggen dat je niet mag blijven dromen! Wél wil ik je waarschuwen dat dromen heel vaak bedrog zijn! Maar dit wist je reeds lang! Derhalve, zie ik jouw dromen voorlopig echt niet gebeuren in dit overvolle kikkerlandje! Maar zoals ik reeds eerder formuleerde : “You never can tell”?
  Groet, en een fijne avond, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   14 juli 2018 om 18:58

   Niek L,
   Je bent je tijd ver vóór uit! Het klootjesvolk van de “Lage Landen” kan jouw “SPIRIT” echt niet bijbenen! Ze zitten vast in de modderige, zompige kleigrond van de Oostvaardersplassen!….

 • Niek L
  14 juli 2018 om 16:49

  Als het een groot Europees project wordt, zal dit overkoepelend moeten worden en overstijgend aan individuele landsregels.

  Én je zou er andere projecten aan kunnen koppelen.
  Zoals, stimuleren regionale inkopen van groente, fruit, vlees ed.
  Lange afstand transport ondergronds.
  Vrachttransport ondergronds.

  Dit maakt dat je al erg veel ruimte voor natuur schept, zeker in drukbevolkte landen als Nederland.

  • Niek L
   14 juli 2018 om 17:58

   En voor ik het vergeet:
   Belonen van werken binnen 10 km vanaf je woonplaats.
   Gratis openbaar vervoer.
   Voor toeristen een ov dagkaart van 20 euro en gratis ov in steden.
   Witte fietsenplan herinvoeren.
   Electrische fietsen voor mensen die 20 km van werk wonen.
   Veel meer op deelbasis van vervoer, je hebt bv snappcar maar mensen hebben het concept niet echt begrepen waardoor de auto’s vaak duurder zijn dan huurauto van bv Toyota…..
   Hierdoor is het idee, de auto is er en kan gedeeld worden, van tafel geveegd.

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 16:26

  Sylv,
  vooropgesteld, ik kraak jouw Europese plannen absoluut niet af hoor! Maar hier in dit super kleine kikkerlandje ligt de regelgeving van natuur al zo ingewikkeld!
  Laten we dat eerst eens met z’n allen zien op te lossen? Alleen al het vraagstuk introductie van de wolf? Het lijkt mij prachtig om een wolf te zien, maar agrariërs gaan bij die naam alleen al stuiteren! En wat dacht je van de vele veterinaire ziektes die mee migreren met dieren die naar Nederland trekken? Dan heb ik het nog niet eens gehad over de normen m.b.t. dieren die in veel landen in Europa doodgewoon zijn, maar die haaks staan op onze omgangsnormen met dieren! Ik zie wél degelijk enorme moeilijke barrières! Laten we eerst eens in eigen land alle vooroordelen over natuurbeheer uit de wereld helpen? Zoals Niek L. al heeft gezegd: Nederland is er nog niet klaar voor! En ik deel voor 100% zijn mening! Groet en een fijne dag nog verder, Corinne Polpe

 • Poema
  14 juli 2018 om 16:09

  Sylv,

  Ja Sylv, als je op je handen blijft zitten schiet niemand en ‘jijzelf ‘ ook niet er ook maar iets mee op.

  Voor mij is het simpel: we moeten het één doen en het andere NIET laten.

  Groeten

  • Sylv
   14 juli 2018 om 22:02

   Geheel mee eens Poema

   ‘k Heb mun ellebogen 😉 😉 🙂 maar eens geprobeerd….uh… niet hendig ‘ te noemen….. 🙂

 • Poema
  14 juli 2018 om 16:03

  Overigens:
  Om nog even terug te komen op mijn input van 15.53 uur.

  Lelystad heeft vanaf 2010 tot 2015 dwarsgelegen bij de openstelling van het Hollandse Hout. Nota Bene eigendom van SBB.
  Maar Lelystad bleef medewerking weigeren ( bovendien ook nog op onterechte ‘gronden’) en de minister trad hierin ook totaal niet op.

  Dus SBB kon pas in 2015/2016 gaan beginnen met de voorbereidingen van het Hollandse Hout.!!!

  5 á 6 jaar dus verlummeld aan politiek gekissebis omdat men geen uitbreiding wenst van de OVP !!!!

  HoeZO ????? natuurliefhebbers en dierenknuffelaars. !!????

  • Sylv
   15 juli 2018 om 00:35

   ICMO2 in de OVP:
   In zijn brief van 3 februari 2011 aan de 2de Kamer schrijft staatsecretaris Bleker o.a.:

   De motie Loddes/Ormel verzoekt de regering geen grote grazers en edelherten toe te staan in het Holl Hout.
   Zoals ik eerder aangaf, zal het toestaan van grazers uit de OVP in een deel van het naastgelegen Holl Hout hun welzijn ten goede komen.
   Bovendien komen er in dat deel weinig wandelaars.
   Tegelijk hecht ik aan lokaal draagvlak.
   Hoewel 2/derde van de klankbordgroep Holl H. het toelaten van grote grazers in Holl H. onder voorwaarden bespreekbaar vindt, wil de gemeenteraad van Lelystad geen medewerking laten verlenen aan het toelaten van de grote grazers.
   Ik zal u daarom niet vragen of Staatsbosbejeer stappen wil zetten om het advies van de comm Gabor op het onderdeel Hollandse Hout uit te voeren. Daarmee geef ik uitvoering aan de motie !!!!!

   en

   De motie Ormel/Loddrs verzoekt de regering de Oostvaarderswissel niet te realiseren. Ik geef uitvoering door op dit moment geen acties te ondernemen ter realisatie van de Oostvaarderswissel .

  • Sylv
   15 juli 2018 om 00:41

   Tsja,
   Aansluitend moest daar natuurlijk nog een industriegebied naast Holl Hout komen en een woonwijk….
   Kwestie van geld , geld, geld, geld, g….

   Tsja wij Nederlanders willen wel heeeeel dicht bij die natuur wonen en werken maar niet echt héél dichtbij toch ?

 • Poema
  14 juli 2018 om 15:53

  Niek en Corinne,

  Corinne:
  1e. Ik ben het met veel dingen eens in je blog van 12.05u
  En net al Sylv heb ik ook al meerdere keren de rivaliteit tussen ecologie en economie aangekaart…. heel goed wetende dat bij de politiek de economische belangen toch echt altijd voor gaan…erg genoeg!!!
  ( Nogmaals: WAT? speelde er al in Lelystad toen Bleker in 2011 de geldkraan voor het ecologische belang ( de OVW) dichtdraaide ????. Wat lag er TOEN al op de tekentafels voor de aanleg en uitbreiding van de luchthaven???
  En bovendien denk ik dat hij als CDA man vooral ook de boeren wilde dienen.
  Nota Bene met grond die helemaal niet bestemd was voor landbouw!!!!…

  2e.En dáár zouden we ze misschien ook keer op keer op moeten blijven!! aanspreken: dat natuur belangrijk is ook voor de mens maar ook voor de natuur zelf met alles wat daar in leeft…..en dus de aandacht moet krijgen die het verdient.
  Waarbij inderdaad de overbevolking een belangrijk issue is….hier in Nederland maar ook wereldwijd,. In Afrika wordt deze eeuw een bevolkingsexplosie verwacht van, ik dacht, een half miljard mensen…of zelfs meer ????
  Wat ik al eerder zei: wij mensen zijn een kei in het foutief inschatten en aanpakken van ‘problemen’…. We schilderen eerst de deuren en gaan daarna pas het huis opknappen.

  En je hebt helemaal gelijk Corinne…..die EHS wordt inderdaad heel brutaal met voeten getreden door de Nederlandse politiek….maar DAT vind ik dan ook iets waar we de politiek mee om de oren moeten BLIJVEN slaan!!!
  Ipv. elkaar te ontwijken omdat we op sommige delen van mening verschillen.

  3e. Je vraagt mij wat ik met aangepast beheer bedoel.
  Ik sta geheel achter de ICMO rapporten. ICMO2 raadde, zoals je weet vroeg-reactief beheer aan van ZIEKE en ZWAKKE dieren !!!!
  Ik ga hier nu niet in discussie of SBB zich daar nu wel of niet aan houdt.
  Maar ik vraag me wel af of er niet sprake van zou kunnen zijn om dit advies van ICMO2 nog verder te intensiveren…. Een soort van ‘NOG-VROEGER-reactief’ beheer oid….maar let wel: van ZIEKE en ZWAKKE dieren!

  Daarom had het naar mijn mening veel nuttiger geweest om een ICMO3 bij elkaar te roepen ipv. De Commissie van Geel.
  Ik begrijp niet dat de provincie dit zo ‘speelt’ en dat de minister dit spelletje ‘ ‘meespeelt’: een advies van mensen die geen kenners zijn als officieel review betitelen en de echte kenners buiten schot laten….vreemd toch???
  Voor zo’n belangrijk issue. !!??…..heel eigenaardig …maar ja, ook zij komt van het boerenland!…een belangrijke factor natuurlijk ook voor haar.
  Maar dit is gaatjes met gaatjes vullen..

  Als het aan de provincie ligt krijgen we nu:
  – Gewoon actief beheer van GEZONDE !dieren !!….. Dus we kunnen de Vereniging het Edelhert alvast inschakelen….die hebben straks grote lol in de OVP.
  – Zelfs minder ruimte ipv. meer voor de grote grazers;
  – Maar WEL meer ruimte voor toerisme en recreatie;
  – EN waarschijnlijk meer ruimte voor de luchthaven Lelystad.

  En DAAR is Poema niet blij mee!
  ============

  Niek:
  Je vindt dat die verbindingen een Europees project zouden moeten zijn, begrijp ik uit je opmerkingen.
  Daar heb je gelijk in , maar DAT is dan ook de doelstelling van de EHS.
  En ja, als de Nederlandse politiek dan niet wil luisteren op nationaal niveau dan zou DAT misschien wél de moeite waard zijn om voor aan te kloppen bij Brussel.

  Ik vind het persoonlijk nuttiger om DAT issue bij Brussel aan te kaarten omdat het dan een Europese zaak wordt ipv. in Brussel aan te kloppen voor nationale issues….ik denk niet dat ze die oppakken…. Die mevrouw Pierik werd ook al ‘naar huis ‘ gestuurd door Brussel omdat het ‘om een nationale zaak gaat’ ( waar ze in principe wél gelijk in hebben).
  HOE? eea. ‘ingevuld’ zou moeten worden vind ik nu op zich nog niet zo belangrijk…
  ALS!!er maar aan gewerkt wordt…..dan zouden we al een end op weg zijn!
  Maar de politici willen zich hier kennelijk nog steeds niet aan wagen omdat het geen economische belangen dient

  Eerlijk gezegd heb ik nou ook weer niet zo’n hoge pet op van ‘Europa’.
  Maar ja,….de EHS is toch wel een Europees ‘dingetje’.

  Jouw opmerking over Nederland over 30 jaar.!!…Ik neem aan dat je bedoelt dat veel ‘baby boomers’ er niet meer zullen zijn….dat ruimt dus lekker op, zal ik maar zeggen…..
  …. Sorry , een beetje oneerbiedig uitgedrukt, maar je begrijpt het wel, neem ik aan.
  Maar als de bevolking in Afrika zo explosief gaat groeien dan zie ik de bui al hangen…..dan is Nederland straks wel van haar oudjes af! maar daar komt echt wel weer ‘iets’ voor in de plaats ….
  En dat bedoel ik nou.: het heeft geen zin om je deuren te schilderen zolang je huis nog niet opgeknapt is.

  Verder kan ik me helemaal vinden in je laatste opmerking over : goed voorbereiden en ontsluiten van Europese natuurgebieden..
  Maar laten we dan hier alvast beginnen, denk ik dan……

  Groeten

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 14:27

  Sylv,
  een Europees traject, dan zijn de onderhandelingen en start problematiek toch meteen duidelijk? Nee Sylv, het wordt alleen maar véél ingewikkelder! Als we in Nederland er al niet mee overweg kunnen, wat denk je dan van al die omringende landen in Europa? M.a.w. als er al in Nederland massaal gesjoemeld wordt met allerlei natuurregels, dan wordt het alleen maar gigantisch complexer!……. Groet, Corinne Polpe

  • Sylv
   14 juli 2018 om 15:40

   Corinne,
   Je hebt gelijk als het gaat om de complexiteit, doch niet begonnen betekend:
   geen vooruitgang.

   Juist die OVP zijn nu een hot item om daardoor aandacht aan een Europees natuurnetwerk te besteden.

   En dan bedoel ik niet dat we dat hier middels dit blog moeten doen, doch dat kan op velerlei wijze’s.

   Zo ontzettend veel mensen zijn nog te informeren over de mogelijkheden, waarvan men vaak bij lange na nog niet over dit soort van mogelijkheden/projecten heeft nagedacht.

   Er zijn al grensprojecten zoals in de omgeving van Kalmthout bijv…..
   Dat is er maar 1 tje , doch in Groningen aan de Duitse grens (bij Winschoten dacht ik ) Er is nog ZO veel mogelijk, doch die haken en ogen zijn er voor om verder ontwikkeld te worden.
   Dat kan niemand alleen en daar zullen jaaaaaren voor nodig zijn.

   Met de Blekerachterstand is er het begin van DE start 🙂

   (en nee niemand hoeft het met me eens te zijn 😉 )

   grt
   Sylv

  • Sylv
   14 juli 2018 om 15:57

   Corinne,
   Tblijft onveranderd dat de grote Grazers eerst NU hun belangen vertegenwoordigd moeten worden…….

   Geen Flevolands kind wat later moet zeggen….ja bij ons is het normaal dat er 100den edelherten afgeschoten worden…

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 13:31

  Beste Sylv,
  Dank je wel! Jij én Poema natuurlijk ook succes gewenst!

  Tja, en wat die “Ecologische Hoofd Structuur” betreft: die wordt zelfs door de Overheid met voeten getreden!…….
  Géén mens die er rekening mee houdt!
  Ja, ook door Provinciale Staten niet!
  Ik heb het hier al diverse keren meegemaakt (zienswijze-bezwaar en beroep aangetekend)! Ze doen net of ze gek zijn. Volgens mij zijn ze dat ook?
  Het lijkt wel of je tegenwoordig alleen nog maar je recht kan halen via de rechtbank? Krankzinnig, dit land!…….
  Groet en nogmaals succes, Corinne Polpe

 • Niek L
  14 juli 2018 om 13:04

  Poema
  Goed dat je het noemt!

  Het is inderdaad korte termijn in eerste instantie.
  In tweede instantie toch ook, lange termijn, want herstel van gebied is niet iets van paar maanden.
  Én zijn gang laten gaan, is voor “eeuwig” .

  Én ik ben niet tegen corridors, maar ik ben ertegen in de huidige vorm van bedenken.
  Ik denk dat er meer naar een totaal uitvoering gekeken moet worden, toekomst gericht.
  En er meer in meenemen, de lessen die we uit de Oostvaardersplassen, kunnen trekken.

  Én vooral dat laatste, op kleine schaal kunnen we zien waar het mis is gegaan.

  -geen natuurlijke vijanden
  -dieren in een ongeschikt gebied voor hen uitzetten
  -geen anticonceptie (zonodig)

  Ik denk dat het een Europees project moet worden.
  Goed voorbereid, zodat door de voorbereidingen, in héél korte tijd Europa of grote delen van Europa ontsloten kunnen worden.

  En, erg belangrijk, de bevolking, de wetgeving, de agrarische sector moeten mee genomen worden.
  Zodat we voorbereid gaan leven met de natuurlijke vijanden.

  Ik denk nu dat het klopt dat NL te dicht bevolkt is.
  Maar over 30 jaar ziet het er heel anders uit.

  • Sylv
   14 juli 2018 om 13:28

   Niek L
   Een Europees project… Helemaal mee eens ALS dat zou kunnen.

   Doch dan zijn nu alle voorwaarden voor onderhandelingen/startproblematieken toch meteen duidelijk?

   Maar ergens moet er een start zijn,
   Dat kun je voor de grote grazers niet uitstellen.

   Bleker en trawanten hadden’hun’ kans.
   Er is een potje van gemaakt.

   Nu zijn de inzichten veranderd, dus juist van het ‘geleerde’ daar kun je veel mee doen.

   Lange termijn-vraag-oplossing dat moet het eindresultaat zijn.

   Nu is de actuele vraag van 100Den grote grazers…. Van Groot Belang

  • Niek L
   14 juli 2018 om 13:54

   Ik denk nu ermee beginnen, dat dat niet werkt.
   De voorbereidingen zijn, met de kennis van de OVP erbij, niet voldoende zijn uitgevoerd.

   En als je het kleinschalig doet, met te weinig natuurlijke vijanden ( en dit is denk ik het grootste struikelblok, hiervoor moet de bevolking mee, de landbouw mee, bescherming kuddes en landbouwgronden moeten GOED zijn )
   Ik noem maar wat mijn paard staat 24/7 buiten, die zie ik niet graag als hapje voor de wolven eindigen.
   Maar het gebied waar hij staat is niet beschermd tegen wolven en ik kan het die niet kwalijk nemen, als ze deze snackbar met 35 paarden, aan hun neus voorbij laten gaan.

   Maar mensen willen wel het weidse uitzichthouden, dus dan moet je al met geavanceerde technieken- waar ik niet van weet hoe ver ze zijn- de kuddes, het uitzicht, de natuur en de wolven ( ja ook hen, want reken maar dat bij paard 3, de stemmin opgaan om de wolf te weren en bij paard 5, gaan ze een jager huren om de wol/f/ven te doden.

   Kortom, het moet beter voorbereid, plannen gemaakt, technische plannen maken/testen/ bevolking meedenkend maken, ik denk ook dat er behoorlijk wat wetten gemaakt moeten worden, want er wordt iets nieuws gedaan 😉

   Als alle neuzen dezelfde kant op staan, is het een enorme klus om voor te bereiden.

   Te kleine gebieden, zelfs met HH en de Veluwe erbij, gaat niet werken.
   Zelfs de Veluwe die wel haar best doet de populatie binnen de perken te houden, heeft er moeite mee.

   Van 0 af beginnen, europees, waar al voorbereidingen getroffen zijn, zal het sneller klaar zijn.

   Maar Sylv, ik denk dat jij gewoon, jou ding moet doen.
   Ik zie er heel veel haken en ogen aan, en jij ziet die kennelijk niet.

  • Sylv
   14 juli 2018 om 14:32

   Niek L

   De 1000den haken en ogen. . ….
   Natuurlijk zie ook ik die 😉

   Doch ‘ergens’ moet er een start gemaakt worden.,
   Er zullen compromissen gesloten moeten worden…

   Niets komt vanzelf…

   Al is het maar dat een ieder middels dit blog wakker wordt gehouden.

   Al is het maar dat we in onze eigen omgeving mensen ‘blijven’ informeren…

   (Oeps de batterij is bijna leeg)
   Toedeloe

   Sylv

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 12:05

  Beste Poema,
  maar wat versta jij onder aangepast beheer? Op de eerste plaats vind ik dat er véél te véél dieren in de Oostvaardersplassen lopen! Zelfs de voorgestelde 1100 vind ik nog teveel! Ik ben het met Frank Berendsen eens dat 500 stuks een reëler aantal is! Uitbreiding naar het Hollandsehout en het Oostvaarderswold zal heus enige verruiming geven, maar zonder een vorm van anticonceptie, zit je weer binnen no time voor hetzelfde probleem zoals de afgelopen periode! Dat duizenden dieren een jammerlijke hongerdood sterven! Ik wil dit echt nóóit meer meemaken. Bovendien vind ik Nederland een véél te klein land met veel te veel inwoners!
  Totaal niet geschikt. Kijk naar airport Lelystad, nou die uitbreiding gaat gewoon door hoor! Als de kassa maar rinkelt! En dat we de klimaatdoelen niet halen dat dondert niet! Ook ik zou heel graag een aaneengesloten natuurgebied zien door heel Europa heen. Maar ik ben realistisch genoeg om te zien dat het in Nederland niks gaat worden in die zin! Ja, dat de dieren dan weer de dupe zullen worden, gelijk aan de huidige situatie in de Oostvaardersplassen nu! En je moet vooral niet vergeten dat de Oostvaardersplassen een Vogelrichtlijngebied is! Nou, ik hou mijn hart al vast, hoe dat gaat uitpakken met de toekomstige uitbreiding(en) van het vliegverkeer! Geloof me, dat wordt een waar bloedbad vóór de vogels! Ik begrijp die ambtenaren van de Provincie Flevoland totaal niet! Ze zien niet in, dat bepaalde dingen niet samen kunnen gaan? Alles moet kunnen! Maar ALLES KAN NIET!! Ik hoop dat jij en Sylv mij een beetje zullen begrijpen? Want kijk naar wat er is gebeurd in de Oostvaardersplassen? Onschuldige dieren zijn de dupe geworden van de grootheidswaanzin van de mens!…….
  Ik word hier zo ontzettend bedroefd van…….
  Groet, ook aan Sylv, Corinne Polpe

  • Sylv
   14 juli 2018 om 12:30

   Corinne
   Zie mijn berichtje van 12:27 uur. 🙂
   Grt
   Sylv

 • Poema
  14 juli 2018 om 11:04

  Sylv,

  Tja….die PvdD …..wat moet je er mee !?

  Het is ook mijn ervaring: je krijgt vrijwel geen contact noch antwoord.
  Zelfs als je laat blijken dat je achter hun standpunt staat krijg je ‘zero’ reactie.
  Afgezien van ‘vreemd’ is het nog een ongepaste manier van optreden ook.

  Het was indertijd zo ( weet niet of dat nog zo is) dat de mail niet eens bij de raadsleden terecht kwam maar naar het partijbureau ging.
  Die doen./deden kennelijk aan een soort van ‘screening’ ….. En het partijbureau beslist(e) wat wel of niet ‘opgepakt’ MAG worden.
  Het is een partij van alleenheerschappij …..zoiets als de SP….maar ja, daar heeft de oprichter van de PvdD ook zijn politieke ervaring opgedaan.
  Ondoorzichtigheid en totale partijgehoorzaamheid is vereist…..anders kom je daar niet verder.
  En jij als ‘publiek’ dus ook niet.

  In dit geval hebben ze een visie waar wij ons in kunnen vinden, maar daar lijken ze niet echt enthousiast van te worden….. Gezien ook jouw ervaring weer.

  Groeten

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 08:59

  Beste Sylv en Poema,
  Zie mijn bericht aan Niek L.! Met excuses dat ik ervan af zie! Ik wens jullie wél een warm succes toe met het plan Hollandse Hout en Oostvaarderswold!
  Groet, Corinne Polpe

  • Poema
   14 juli 2018 om 10:48

   Corinne,

   Het is jouw beslissing….. En dat is ook geheel aan jou.

   Ik begrijp uit wat je zegt dat je het idee van Sylv en mij niet kan steunen omdat je vindt dat het het probleem alleen maar zou verleggen naar het Hollandse Hout en de OVW…….en dat je daarom dan toch voor transport kiest….. Als korte termijn oplossing
   Zo begrijp ik dat tenminste.!!..

   Ik wil je er alleen nog even op wijzen dat Sylv diverse keren in haar ‘blog bijdragen’ het óók heeft over ‘goed aangepast beheer’……
   dus : EN gebiedsuitbreiding EN goed aangepast beheer.
   Waar ik het zelf ook geheel mee eens ben….en dat ook heb laten blijken.

   Ik weet dat het een ideaalplaatje is, maar ‘in mijn dromen’ zie ik aaneengesloten natuurgebieden in Nederland en Europa….. Met alles wat daar bij hoort.
   Dieren die vandaag in de OVP lopen en volgende week misschien ergens in het Schwarzwald oid.:-). ( nou ja, dan moeten ze wél stevig doorlopen 🙂 ).
   Ik weet dat het onwerkelijk klinkt….maar het is wél de doelstelling van de EHS…… En dát zou ik graag verwezenlijkt zien….

   En we hadden daarmee al een stukje op weg kunnen zijn als Bleker de geldkraan niet had dichtgedraaid.

   Dat Niek zich niet aansluit is begrijpelijk …zijn standpunt is rigoreuzer: alle grote grazers weg en hekken weg.
   Ook dát is zijn goed recht….maar of het een standpunt is waar überhaupt aan beantwoord zal worden is voor mij sterk de vraag.

   Het blijkt toch wel weer dat ‘ door één deur gaan’ in geval van ‘meningsverschillen’ toch veel lastiger is dan je denkt.

   Maar ik wens je veel succes met je keuze…. En de resultaten.
   We zullen het wel volgen via dit blog !?

   Groeten

  • Sylv
   14 juli 2018 om 12:27

   Corinne, geen probleem.
   Uiteindelijk ging/gaat het om de intentie de grote grazers niet zonder meer in de steek te laten door ze radicaal met 100Den met afschot domweg het veld te laten ruimen voor voor de provincie de allergoedkoopste en gemakkelijkste weg.

   Ook voor mij geldt nog steeds:
   Ja uitbreiding!
   Met aangepast beheer!

   Succes met jouw manier van zorgen 🙂
   Grt Sylv

 • Corinne Polpe
  14 juli 2018 om 08:52

  Niek L,
  het flower power meisje heeft vannacht heel erg goed nagedacht, en ik ben tot de conclusie gekomen dat het plan van Sylv en Poema de problematiek in de Oostvaardersplassen aan het verleggen gaan naar het Hollandse Hout en het Oostvaarderswold! Bij géén anticonceptie verstrekking zit alles binnen no time weer stikvol met dieren!
  Het zal even een verruiming van gebied betekenen, maar het blijven naar mijn idee toch een teveel aan grote grazers!
  Ik vind 1100 al veel teveel…….

  Hoezeer ik het ook een verschrikkelijk idee vind dat er honderden gezonde edelherten straks de kogel krijgen!
  Ik hoop van ganser harte ? op overplaatsing van deze dieren en daar wilde de Provincie Flevoland ook haar best voor doen heb ik begrepen? Nou weet ik niet hoeveel ze hun best gaan doen daar in dat Provinciehuis? Maar misschien kunnen we daar wel druk op uitoefenen met o.a. de PvdD en de Dierenbescherming? Oké, overplaatsing zal wél een verschrikkelijke stress opleveren bij de dieren, maar ik zie géén andere mogelijkheid! Ik had hoop op die Edelherten vereniging, maar dat is een jagers vereniging! Dat schiet dus ook niet op!

  Oké Niek L, ik ga met jou en Aad verder (Corina, Astrid en was het niet Jos?)!…….
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  14 juli 2018 om 02:36

  Sylv,

  Geheel met je eens.
  Ik besef ook dat het een mooi streven is om samen ‘ de mouwen op te stropen’…..maar inderdaad….hoe reëel is dat en hoe doe je dat?

  Maar ja ‘niet schieten is altijd mis’…..sorry voor deze ongelukkige beeldspraak maar het zegt wel precies wat ik bedoel.
  Je kunt stil blijven staan langs de kant van de weg, maar daar schiet je alles voorbij en jij blijft achter ….. En daar schiet ook het Solitair Konik Paard niets mee op…..noch de edelherten.

  De digitale weg lijkt mij misschien alleen nuttig om mensen te benaderen en bij elkaar te krijgen.

  Verder zou ‘je’ , naar mijn idee , kunnen denken aan een ondersteuning door misschien een soort ‘brandbrief’ te sturen naar de politiek in Flevoland.
  Ik ben zelf niet zo van het actievoeren….. Ik ga meestal zelf mijn gang, ….maar dit zou voor mij acceptabel zijn.
  Ik zit ook maar een beetje te ‘brainstormen”.

  Een soort standaard brief misschien?? door vele mensen liefst zelf per ‘gewone’ post gestuurd ….of digitaal ..???…aan alle dames en heren politici van de provincie.
  Een brief waarvan de inhoud laat zien dat wij instanties zoals de Dierenbescherming en het Collectief steunen in hun visie omtrent de OVW….en dat die er dus gewoon moet komen.

  Je hebt gelijk met het noemen van de Hollandse Hout….dát zou al een korte(re) termijn oplossing kunnen zijn.
  Er zullen inderdaad haken en ogen aan zitten…..maar dat geldt voor alle opties….dus dát hoeft geen excuus te zijn.
  En daar wordt ook al wel aan gewerkt.

  Ook ben ik het met je eens dat de provincie veel te snelle overhaaste beslissingen wil nemen….die de situatie meer kwaad dan goed doen….
  Ik heb daar zelf géén goed gevoel bij….het is veel te gehaast en daarmee ook ondoordacht.

  Ik kan het nog steeds niet bevatten dat Den Haag indertijd dit hele initiatief van de OVW gewoon maar op slot gegooid heeft….. Onbegrijpelijk !!!…gewoon de meest diervriendelijke oplossing maar van tafel vegen, terwijl mensen met verstand van zaken ( ICMO) met dit advies komen….en dat Den Haag indertijd nog toe stond te juichen ook…….
  En dan nu maar het ene gat met het andere zien te vullen…..maar geen echte oplossing bieden.

  Ik ben bang dat je gelijk hebt en dat de winst en ‘groei’ van economische belangen voor de meeste politici bovenaan de lijst staan…….dat dit voor hen een bevestiging is om jezelf een geslaagd politicus/ca te kunnen noemen….. Goed voor hun CV.

  Stel je voor dat je als politicus kunt zeggen: door mij heeft het toerisme in de OVP en de luchthaven Lelystad een grote ‘vlucht ‘ kunnen maken…..En zie daar: KASSA …de kassa rinkelt !!!!!….goed voor Flevoland.

  Dat is heel wat anders dan te moeten zeggen: door mij hebben wij een mooi natuurgebied gekregen met prachtige dieren, vogels en planten….waar de dieren , maar ook mensen van kunnen genieten.
  DAT WIL je toch niet op je CV hebben als je nog een fantastische carrière moet opbouwen !?

  Dus…. Wat willen wij ???
  Laten we deze dames en heren hun CV vullen met economische kassuccessen??…. Of gaan we deze mensen duidelijk maken dat er ook nog iets anders is, namelijk: natuur en dieren waar wij EN zeker zij respect voor moeten tonen.

  Groeten

  Poema

 • Sylv
  14 juli 2018 om 01:08

  Sorry, beetje laat, er was vandaag een belangrijke familiedag 🙂 .

  Beste Niek L, Corinne, Poema, Aad e.a.

  Dank voor alle lieve aandacht en waardering voor elkaar.

  Ondanks eventuele tegenstrijdigheden qua meningsvorming ,blijft er het aller eerste en voorlopig voor mij het enige belang en dat zijn de belangen van 100den gezonde edelherten, welke het risico lopen domweg’ doodgeschoten te worden, omdat het kapitaal het zwaarste weegt.

  Uitbreiding m.i. prachtig,
  als dat zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden (Hollandse Hout)
  en meteen een aangepast beheer toepassen vanaf daar.

  Vanaf daar (Holl Hout) weer verder ri. het Horsterwold. Daar is nog plek en voedsel zat!

  Dat daar de nodige haken en ogen aan zitten, dat zal de tijd zeker meegeven.

  Doch standing still’ is voor mij geen optie.

  Met vereende krachten alle medestanders qua groeperingen samenbundelen , dat zou ideaal zijn, doch in hoeverre reeel? 1 Gezamenlijk front daarvan ben ik absoluut voorstander, doch m.i. amper haalbaar in de korte periode welke nu nodig is om 100den edelherten van de kogel te redden.

  Samen door 1 deur GRAAG (zeker géén bezopen gedachte van jou Corinne 😉 ) en toch verschillen qua mening en toch elkaar waarderen is op termijn zeker mogelijk m.i…

  Punt is en blijft :
  de bijzonder korte tijd
  waarvan ik denk dat een ieder datgene moet doen,
  waarvan hij/zij denkt dat het nodig is,
  om al die 100den edelherten niet zo enggeestig, hun levenseinde te bezorgen.

  Provinciale Flevoland heeft behoorlijk viesgeurend, heel eenkennig zijn ‘hoop’ op een veel te klein schoteltje gedeponeerd.

  Er is aan geen kind ‘uit te leggen waarom het verstandig is dat volwassenen 100den gezonde edelherten af zullen gaan schieten.
  Ook voor hen is het dan later normaal’ te noemen, dat dieren bepaald geen waardevolle factor in hun/het leven zal zijn.
  En alleen al dát wil ik niet op mijn geweten hebben.

  Dus Niek L , ja ik kan je geheel volgen en als hier de vereende krachten op de 1 of andere manier dan toch van dit blog afspetteren :), dan hebben we al heel wat gewonnen om andere mensen te inspireren om te gaan voor gezondere mores dan van de Provincie Fl.

  Groet
  Sylv

  Er ‘moet ‘ op korte termijn iets gebeuren en digitaal gaat dat zeker niet lukken.

  Het belangrijkste is uiteindelijk toch dat een ieder middels zijn/ haar eigen mening kan aansluiten bij een groepering die de belangen van de grote grazers kunnen/willen behartigen.

  In zoverre als dit blog ook mogelijkheden biedt wil ik daar graag aan meewerken, doch dat terzijde …..

 • Poema
  14 juli 2018 om 00:42

  Niek,

  Je zegt dat je niet aan samenwerking begint…..dat kan……dat is je keuze.
  Maar waarom ?….is dan mijn vraag.
  Geloof je er niet in… Of heb je er geen zin in oid.?

  Maar , ik vraag je dit eigenlijk alleen maar omdat je aan de andere kant meerdere keren op deze blogs hebt laten blijken hoe enthousiast je bent over die petitie die maar schijnt te groeien…..

  Ik weet niet welke invloed deze petitie zal hebben, maar je zou hier toch wél kunnen spreken van een soort van ‘samenwerking’….. Dáárom groeit die petitie.
  En daar ben je wél enthousiast over….

  Die ’tegenstrijdigheid’ verbaast mij enigszins.

  Nou ja….. We zullen zien….
  Ik vraag me ook af of het te doen is….. Want als er geen ‘enthousiasme’ voor is dan heeft het ook geen nut natuurlijk.

 • Poema
  14 juli 2018 om 00:05

  Mensen,

  Sorry , dit is een beetje een lang epistel geworden, maar ik hoop dat jullie de strekking ervan begrijpen.

  Als ik de verschillende standpunten zo lees op dit blog dan kom ik tot de conclusie dat deze nogal uiteen liggen.

  Maar er is 1 punt dat ons ‘bindt, denk ik: we willen allemaal eigenlijk toch een mooi natuurgebied waar planten , vogels en dieren/grote grazers er voor elkaar van betekenis kunnen zijn. Waar een konik paard zich terug kan trekken als hij die behoefte voelt en zich weer bij zijn familie kan voegen als hij daar aan toe is…..
  ….of zij !?
  Waar vogels kunnen nestelen, broeden, foerageren etc.

  Er zijn zóveel opties over dit blog gegaan om de kuddes ‘in toom te houden’…..maar ik denk dat we heel realistisch moeten vaststellen dat vele opties het niet gaan halen…..om reden dat o.a. de ICMO rapporten en het Van Geel rapport dit juist niet adviseren. En ik denk dat deze rapporten leidend zijn en blijven.
  Alle opties als bijvoeren, anti conceptie en transport lijken niet zo voor de hand te liggen. Dus om de provincie dáár op te blijven wijzen lijkt mij niet de meest overtuigende optie en dus niet erg zinvol om dáár de energie in te steken.

  Misschien is het verstandig om eens goed te beraden welke diervriendelijke oplossing wij gezamenlijk!! wél acceptabel vinden en dit ‘uitwerken’ om mee aan te kloppen bij de politiek.
  En alhoewel ik wéét dat dit een oplossing is op de lange termijn lijkt het mij een idee om de oplossing waar instanties als de Dierenbescherming en het Collectief en de PvdD al voor pleiten, openlijk te steunen: de Oostvaarderswold (hierna: OVW)
  Het zou misschien zinvoller zijn om dát te steunen, ipv. wéér álle verschillende opties aan te dragen die de politiek toch niet over zal nemen.

  Je kunt zeggen dat óók de OVW niet voor de hand ligt ( de politiek blijft daar maar omheen dralen) ….maar het is wél één van de belangrijkste aanbeveling van de ICMO rapporten….En is dus ook geheel overeenkomstig de EHS doelstellingen…..óók gesteund door ICMO en ICMO2.

  Sommigen van ons willen korte termijn oplossingen…maar dan kom je wederom uit bij die oplossingen die de provincie hoogstwaarschijnlijk niet zal overnemen….hetgeen dan vergeefse moeite is waar we niets mee bereiken.
  De enige korte termijn oplossing lijkt voor de politiek te zijn: afschot in één keer van 1000 edelherten ( of nog meer) en het transporteren van 180 Koniks ( arm Solitair Konik Paard.)
  En dáár worden wij allemaal niet zo vrolijk van….. alhoewel ik lees dat sommigen op dit blog, het dan maar ‘ in hemelsnaam’ wél accepteren om de dieren populaties op korte termijn ‘lucht te geven’.

  Als instanties als de Dierenbescherming en het Collectief en de PvdD gaan aankloppen bij de provincie en ook misschien bij de rechter , en gaan pleiten voor de OVW dan zouden we dit als burgers kunnen steunen dmv. een soort van ‘burger initiatief’ ….. ???
  Het is wel een lange termijn oplossing maar het is een oplossing waar de meesten van ons zich toch in kunnen vinden…..EN minder drastisch.
  Kunnen we ons daar dan ook gezamenlijk op richten ….??
  Juist omdat dit een oplossing is waar op een evenwichtige manier naartoe gewerkt zou kunnen worden…..en niet zo’n Ad hoc beslissing die men nu min of meer ‘in paniek’ ‘dreigt’ te gaan nemen.
  De OVW is naar mijn mening een diervriendelijker oplossing dan het afschieten van 1000 of meer gezonde dieren….De OVW is een optie dat ondersteund wordt door gerenommeerde natuur/diereninstanties en hoe meer mensen zich daarvoor
  openlijk !!! uitspreken hoe beter !!??….lijkt mij.

  Ergo: een burgerinitiatief zou ik wel een idee vinden….maar dan moeten we wel met een opbouwend initiatief komen ….wel kritisch, maar géén ‘geraas’ meer over alles waar we tegen zijn en wat ‘wij’ vinden dat zou moeten gebeuren, ….. zaken die de provincie hoogstwaarschijnlijk toch niet zal overnemen.
  Dát is verspilde moeite….ben ik van mening.

  Ondanks al onze eigen persoonlijke meningen zou het misschien beter zijn dat wij onze eigen grote ego’s over boord gooien…..om gezamenlijk iets te kunnen bereiken.
  Misschien moeten wij over onze eigen schaduw heen stappen …om zo stappen voorwaarts te maken, ipv. rond te blijven dobberen in onze eigen draaikolk van voorkeuren en opties….die het waarschijnlijk toch niet halen.

  Persoonlijk zou ik dus de visie mbt. de OVW van de Dierenbescherming en het Collectief etc. wel willen ondersteunen richting de politiek.
  Hoe we dat moeten uitvoeren, is nog een grote vraag.
  Maar het heeft ook pas zin om dáár naar te zoeken, als wij ons gezamenlijk willen committeren aan een dergelijk ‘ burger initiatief’.

  Dit was even een ( lange) gedachtespinsel van Poema op de vrijdag avond….
  de 13de !!!

  Groeten

  • Sylv
   14 juli 2018 om 02:07

   Beste Poema,

   Idd even nog doorbijten, doch mijn ogen kijken heel zwaar naar de toetsen nu , dus kga daar eerst eens een nachtje over slapen….

   truste
   gr
   Sylv

 • Niek L
  13 juli 2018 om 23:11

  Maar als het voor mij niet werkt, wil dat toch ook niet zeggen dat het voor jou/jullie niet werkt.
  Als jullie denken dat dit voor jullie werkt, gaan met die banaan!

  • Niek L
   13 juli 2018 om 23:13

   Flowerpower go for it!

  • Sylv
   14 juli 2018 om 01:35

   Niek L,
   gelukkig is de wereld niet verdeeld in alleen maar zwart en wit , dus in die zin is jouw stelling goed te waarderen. ‘k Kan me zelf daar ook goed in vinden.

   Doch Niek L aan de zijlijn Corinne op vriendschappelijke wijze 🙂 coachen ,(niet dat dat nodig is 😉 ) op dit blog, dat is ook heel veel waard.

   We blijven je gegarandeerd graag hier tegen komen en lezen 🙂

   grt
   Sylv

  • Niek L
   14 juli 2018 om 08:48

   Coachen?
   Dat was niet mijn bedoeling 🙂
   Meer aangeven dat iedereen moet doen wat hij moet doen, uiteindelijk moet je met jezelf verder.

   Ik ben niet tegen samenwerken Poema maar ik denk dat de oplossingen voor het probleem ( het doden van zoveel edelherten ) al sturend zijn voor een bepaalde richting.
   En de richting van jou en Sylv, zijn de corridors.
   Die van mij is, alle grote grazers moeten daar weg, hekken weg en de natuur zijn gang laten gaan, zich herstellen, en “zichzelf zijn”.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 22:28

  Oké Niek L,
  Je standpunt is me duidelijk. Toch blijf ik misschien een “bezopen” gedachte houden , dat je wél degelijk een gezamenlijk front zou kunnen vormen met anderen, terwijl je toch van enige standpunten totaal kunt verschillen! Ach ja, het voormalige “flower power” meisje van weleer? En verdomme Niek, ik blijf er toch tot in de eeuwigheid in geloven! Dat weet ik zeker…….

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 21:34

  Lieve schat Niek L,
  je valt er niet over, maar je denkt dat het niet werkt? Is dat niet een “contradictio in terminis” ? Het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten? Hoi, denk er eens over na? Niet te lang, wat betreft afschot grote grazers! Geloof me, ik sta nog steeds op dezelfde level dan jij!
  Grote grazers groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   13 juli 2018 om 21:58

   Als ik erover val, zou ik het ze kwalijk nemen.
   Dat doe ik zeker niet!
   Ik waardeer de vasthoudendheid, ik bedoel maar, dat zijn wij ook, dat is een kwaliteit die ik waardeer.

   Én ik vond het super omdat ik door de vragen van zeker Sylv en Tea kon brainstormen.
   Dat is leuk en leerzaam en waardevol.

   Maar het is voor mij duidelijk dat daar de kanten liggen, waar we wat met elkaar kunnen.

   Poema, echt gaaf waarop je inhoudelijk bent geworden.

   Maar samenwerking daar begin ik niet aan.

  • Niek L
   13 juli 2018 om 22:03

   Ik denk dat de digitale snelweg daar niet geschikt voor is.

   Maar Corinne, als jij hier voor wil gaan en denkt je doel te bereiken, Go for it!!!!

 • Niek L
  13 juli 2018 om 21:02

  Ik val er niet over, alleen ik denk dat het niet werkt.
  Dan kun je beter ieder je eigen route bewandelen.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 20:36

  Ha die Niek L. en alle anderen,
  Val je nu over die corridors die Sylv en Poema appreciëren? Nee, op dit moment hoeft dit ook niet voor mij! Voor mij geldt dat er eerst orde op zaken moet worden gesteld in het huidige gebied! Maar er staat binnenkort wel het een en ander op stapel! Afschot van honderden edelherten. Dat niet alleen, het totale aantal moet verminderd worden naar 1100! Wat gaan wij hier met z’n allen aandoen? Ouwehoeren tot in de pruimentijd, daar schieten we niets mee op! Wat is ons standpunt in deze stelling, terwijl Frank Berendse 500 grote grazers adviseerde??? Ja, ook ik deel zijn visie!!!
  Graag hoor ik het van alle deelnemers van dit blog?…… Groet, Corinne Polpe

  • Corinne Polpe
   13 juli 2018 om 20:46

   P. S. Of is een ieder accoord bij een “stand still” totdat andere instellingen hun verantwoordelijkheid nemen?
   “You never can tell”? Ik moet het eerst maar eens ? zien?
   Een prettige avond allemaal,
   Corinne Polpe

  • Sylv
   14 juli 2018 om 01:46

   Ja Corinne, ouwehoeren tot in de pruimentijd heeft geen enkele zin.

   En alleen maar wachten tot andere instellingen hun verantwoordelijkheid nemen…m.i. wordt je daar ook niet vrolijk van.

   Zelf je eigen route volgen
   en dat kan idd uiteraard ook ‘samen ‘…..als je het samen eens bent
   Doch toch vanwege de korte tijd vanwege het belang van de grote grazers ben ik voorstander van ieder zijns weegs gaan en toch samen’ zonder daar meteen een naamkaartje aan te hangen.
   Dat kan later alsnog.

 • Niek L
  13 juli 2018 om 20:04

  Ik zoek me wezenloos naar dat bericht van dat Limburgse bedrijf of gegevens erover, die aangaf dit te kunnen verzorgen en ook plek wist waar ze (deels) heen konden.

  Maar goed, die zal zich ook wel weer melden, want het is natuurlijk ook gewoon werk.

  Iets anders zou ik niet weten.

  Er zijn diverse organisaties die afschot willen voorkomen….maar volgens mij willen zij de populatie houden, zoals die is.
  En dat is dan weer anders dan jij (Corinne) en ik , maar weer hetzelfde wat Sylv en Poema denken dat het beste is.

  Ik denk dat dat het heel lastig maakt om hier een vuist te maken en samen te werken.

  Ik denk dat er 2 bewegingen zijn, grosso modo, die beter ieder hun eigen route kan lopen.

  • Sylv
   14 juli 2018 om 01:49

   Punt is Niek L. altijd bij dit soort van zaken de juiste toon te vinden….

   Doch feit is dat iedereen afschot” wil voorkomen.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 19:40

  Poema, Sylv en alle anderen van dit blog,

  Wat kunnen wij met vereende krachten doen aan het afschot van gezonde, vitale Edelherten e.a. ?

  Die aantallen in hoeveelheid moeten daar weg volgens de Provincie Flevoland ! Ik ben pertinent tegen afschot van gezonde, vitale dieren! Gaan we met z’n allen hier mee akkoord?

  Er zal door de zelf veroorzakende instanties, mijnerzijds, een diervriendelijke oplossing gezocht moeten worden! Niks afschieten dus!
  Hoe maken wij die VUIST??……..

  Met een diervriendelijke grote grazers groet,

  Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 18:27

  P. S. Sylv,
  Ik vond het gebaar van die gemetselde waterput voor dat solitaire Konikpaard, zo ontzettend, ingrijpend lief! Wie het ook was: het was een mens met aandacht!
  En alles draait om aandacht in deze wereld! Zonder aandacht is natuurgebied Oostvaardersplassen verloren : verder doorgetrokken, de wereld!
  Groet, Corinne Polpe

  • Sylv
   14 juli 2018 om 02:03

   Geheel mee eens 🙂

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 18:12

  Sylv,
  helemaal vergeten te vermelden dat ik jouw reactie van het “Solitaire Konikpaard” aan Poema, fantastisch vond. Het deed me denken en voelen aan lang vervlogen tijden! Tijden, waar je heimwee naar krijgt! Iets waarnaar je verlangt, dat het in deze huidige samenleving, opnieuw, pats boem, werkelijkheid zou worden! Zoiets als Tolkien! Ja, de elfjes met de sterretjes ontbreken nog helaas in de Oostvaardersplassen!……. Voor straks, welterusten, Corinne Polpe

  • Sylv
   14 juli 2018 om 01:52

   Dank je Corinne, voor je compliment.
   Nu ook welterusten , Sylv

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 17:36

  Beste Sylv,
  Hartelijk dank voor je berichtgeving! Ik kijk hier van op, omdat ik in april j.l. na heftige discussies met de PvdD over hun stellingname met betrekking tot de Oostvaardersplassen, ronduit, extreem beschamend vond! Ik heb me toen als lid van de PvdD al uit laten schrijven! Ik was helemaal klaar met hen! Ik had zoiets als je alleen maar voor de bio-industrie opkomt, dan ben ik bij jullie niet aan het goede adres! Verbijsterend, die omslag opeens? Gelukkig, dat men wakker geschud is geworden! Groet en een prettige avond, Corinne Polpe

  • Poema
   13 juli 2018 om 18:36

   Corinne,

   Ik begrijp je verontwaardiging over de PvdD. Ik vind het eerlijk gezegd een partij met weinig tot nul openheid en transparantie.

   Zij profileren zich nu als een milieupartij ( vandaar de bio-industrie, want die is milieu vervuilend).
   …. Daar is op zich niks mis mee maar zij hebben indertijd hun leden wél voornamelijk aangetrokken door hun naamstelling: partij voor de DIEREN !!!
   Terwijl als zij eerlijk waren geweest dan hadden zij zich gewoon open en eerlijk de partij voor de DUURZAAMHEID moeten noemen…..
   Dan hadden we allemaal geweten waar ze écht voor stonden.

   En kijk,…ze hebben nu zeker ook de tijd mee…..het is alles ‘milieu en klimaat’ dat de klok slaat.

   Ik ben van mening dat deze milieu partij zich vanwege hun naamstelling nog even extra in de kijker wil werken door toch nog af en toe aan die huidige naamstelling te kunnen voldoen….. door het bijv. op te nemen voor de bio-industrie en zoals nu voor de dieren in de OVP.

   Maar goed, dit is mijn sceptische visie over de PvdD…..en gek genoeg willen ze nu iets doen wat wij ook graag zien gebeuren: naar de rechter stappen.

   Ja het leven zit soms gecompliceerd in elkaar.

   Sylv,

   Dank voor je actie (telefoontje) richting de PvdD.
   Sorry als ik een beetje negatief ben over ze, maar goed….
   vanaf nu ga ik heel aardig over ze doen, want we hebben ze misschien wel nodig
   🙂 🙂

   Groeten

  • Sylv
   14 juli 2018 om 02:01

   Ja Corinne en Poema,
   Het kostte even wat gedoe hier en ginder doch wss doordat ik het verkeerde nr. belde;) kreeg ik per ongeluk toch het juiste Haagse PvdD-contact te spreken. Ben door alle geharrewar zijn naam kwijt geraakt.

   Al menigmaal middels de mail had ik de Lelystadse PvdD al benadert doch nul komma nul fatsoenlijke Lelystadse PvdD-reactie.

   Ben benieuwd wat ze waar kunnen maken , doch er wordt in ieder geval niet stil gezeten betreffende de OVp/gr gr. en dat was idd na alle andere niet betrokken staaltjes’ toch een verrassing 🙂

   grt
   Sylv

 • Sylv
  13 juli 2018 om 17:03

  Telefonisch heb ik een bevestiging van de Partij van de Dieren dat ook zij bereid zijn om te procederen. En zij gaan voor uitbreiding.

  Als alles nu samenbundelt en de juiste financiële ondersteuners nog gevonden worden…

  • Poema
   13 juli 2018 om 17:43

   Corinne en Sylv,

   Ik vraag me af of Den Haag hier toch nog een rol in zou kunnen spelen….als een soort ‘overkoepelend’ orgaan dus……
   Alhoewel ik er niet veel vertrouwen in heb.

   Maar het was laatst de minister zelf die verklaarde dat het ADVIES! Rapport van van Geel toch als een officieel Review kon worden beschouwd en ‘gebruikt’…terwijl zelfs Van Geel dat zelf niet zo zag…. ” het had review elementen in zich, maar het was toch een advies rapport” …..zei hij.

   Maar met die uitspraak van Den Haag zou je misschien kunnen denken dat Den Haag op de achtergrond toch uiteindelijk nog wel een vinger in de pap heeft.
   De minister heeft nl. ook als voorwaarde gesteld dat er na een paar jaar weer een evaluatie zal moeten plaatsvinden….. Dus weer een soort ICMO3.
   Op zich wel goed, maar ik had dat liever NU gezien…..ipv. De Commissie Van Geel.

   Of we verder veel hebben aan Den Haag, vraag ik me wel af…..ik heb zelf namelijk zo’n vermoeden dat ze daar denken: ‘ Jullie ( de provincie) hebben er zó om ‘gezeurd’…..en jullie wilden het zo graag overnemen, zoek het dan ook maar lekker zelf uit….’ Hoeven wij ons er niet meer druk over te maken…. Het blijft vandaar uit ook behoorlijk stil.
   Maar dit is zuiver een beetje een cynische gedachte die bij mij op komt….

   Maar inderdaad, wat Sylv zegt,….als diverse partijen (politiek dan wel dieren organisaties) met zijn allen eens gezamenlijk aan de slag gaan…..
   Wie weet helpt dat.

   Ik heb ook vanmiddag het WNF Nederland benaderd en gevraagd waarom zij zich niet uitspreken. …. En zich niet inspannen.
   Ik werd o.a. naar hun site verwezen, met het argument dat zij er voor bedreigde diersoorten zijn. !!!
   Maar WAT staat er OOK!?….. Zij zijn er voor bescherming van (bedreigde) natuurgebieden…..

   Nou ja….wat let ze dan zou je denken!!… Hier is een natuurgebied in Nederland dat ‘hulp nodig heeft’ ……..ik heb ze hier dus vanmiddag op aangesproken…… Heb nog niets gehoord, maar ja, zo’n snelle reactie verwachtte ik ook niet.
   Afwachten dus.

   Groeten

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 16:45

  Beste Poema,
  dank je wel voor je reactie! Dit wist ik nog niet van de Dierenbescherming! Wel weet ik dat voor afschot Edelherten, de Provincie Flevoland (=het bevoegd gezag over de Oostvaardersplassen) zelf de ontheffing kan verlenen tot afschot van de Edelherten! Er moet n.m. een “ontheffing” worden verleend, omdat Edelherten beschermde dieren zijn! Dat is dus geen probleem. Het is net zoiets, als een slager die zijn eigen vlees keurt!
  Ik ben van mening dat dit in ons rechtsbestel verkeerd is geregeld! Boven het “bevoegd gezag” die de Provincie Flevoland heeft over de Oostvaardersplassen, zou een orgaan/instantie moeten bestaan die het voornemen van afschot Edelherten door de Provincie Flevoland keurt of dit wél of niet toelaatbaar is?
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  13 juli 2018 om 16:23

  Corinne.

  Ik kreeg vanmiddag het volgende bericht van de Dierenbescherming als antwoord op mijn vraag of ze naar de rechter zullen stappen..

  Dit was het antwoord:
  ” Afschot van gezonde dieren omdat ze niet in het gedroomde plaatje van de provincie passen is voor ons onacceptabel. Wij gaan ons nu dan ook beraden over volgende stappen waarbij de gang naar de rechter zéker niet wordt uitgesloten”.

  Misschien weet je ook dat de Dierenbescherming een ‘Collectief’ is aangegaan met nog andere verwante ‘dieren instanties’.
  En daarmee gezamenlijk de politiek in Flevoland hebben benaderd waarbij zij allemaal expliciet pleiten voor de aanleg van de Oostvaarderswold.

  Dit is het laatste nieuws dat ik kreeg en ik hoop van harte dat ze door zullen ‘bijten’.

  Het punt is: de provincie zou wel een beslissing tot afschot kunnen nemen MAAR daar moeten dan wel STERKE argumenten voor aangetoond worden.

  Waaruit ik dan begrijp dat ze het misschien wel willen maar of ze ook zomaar de toestemming er voor zullen krijgen!!??….is misschien nog de vraag !?

  Wat Faunabescherming doet weet ik niet…..die hadden wél een petitie rond gestuurd.

  Groeten

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 15:41

  Beste Poema,
  Ik ben zowel van de Dierenbescherming lid, alswel van St. de Faunabescherming!
  Ik heb met beiden intensief contact gehad over de Oostvaardersplassen. Ik weet vrijwel zeker dat ze niet naar de rechter zullen stappen, omdat de grote grazers in de Oostvaardersplassen de jurische status hebben van “wilde dieren”!
  Wilde dieren hebben géén officiële eigenaar: tegen wie moet je je dan met een gerechtelijke procedure richten?
  Zie verder mijn andere reacties!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 14:37

  Niek L,
  Voor mevrouw Annie Schreijer-Pierik daar heb ik géén woorden voor. Dat mens kan alleen maar praten over het boerenleven en de jacht! Ze is een geroutineerd jager, als je dit trouwens een pluspunt zou willen noemen! Verder ouwehoert ze maar wat!
  Als ze dan toch zo graag wil jagen kan ze zich misschien een beetje nuttig maken met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen! Schieten is namelijk het enige dat ze kan!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 13:29

  Hoi Niek L,
  Allemaal waar wat je zegt! Dat weten we ook allemaal! Maar onze logica is géén juridische logica! De anderen weet ik niet, dus jij en ik die niet in de Provincie Flevoland wonen, worden als niet belanghebbenden gekwalificeerd! Wij kunnen géén procedure starten over deze hele kwestie. Of we zouden een stichting moeten oprichten die de belangen van b.v. het Edelhert vertegenwoordigd! Mensen die in de provincie Flevoland wonen en niet direct zicht hebben op de Oostvaardersplassen worden eveneens als niet belanghebbenden gezien! De enige die je volgens mij aansprakelijk kunt stellen is het “bevoegd gezag” van de Provincie Flevoland! En dat zal dan een “kei” van een procedure moeten worden, omdat de wilde dieren in de Oostvaardersplassen géén officiële eigenaar hebben! Je zult moeten aantonen dat die dieren echt de hongerdood zijn gestorven en dat de provincie Flevoland niet naar behoren haar “bevoegd gezag” heeft uitgevoerd!
  En dan kan die rechter nog zeggen: “het zijn wilde dieren en wilde dieren gaan in de natuur nu eenmaal dood doorhonger”! Dat hek doet niet ter zake! De grote grazers werden door de rechtbank in een eerdere procedure met de Dierenbescherming gekwalificeerd als “wilde dieren” zijnde!

  Kijk, en dat is nu juist het berekende foefje dat destijds uitgehaald werd!…….
  Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   13 juli 2018 om 16:06

   Ja, klopt!
   Nou ja, ik wacht in spanning af waar st c&a mee komt.
   Ze zijn al een tijdje aan het voorbereiden en hebben ruimte gegeven voor goede afhandeling.

   Maar die zetten er vaart achter….
   Voor zover bureaucratie daar ook met vaart op kan antwoorden.

 • Niek L
  13 juli 2018 om 12:56

  Ik weet dat de St Cynthia en Annemieke ermee bezig zijn maar over hoe, wat waar en wie, daar wordt nog niet veel over gezegd.
  Dat merken we als de tijd daar is.

  Nou heeft staatsbosbeheer zich niet gehouden aan datgene wat ze hebben gezegd te zullen doen, ik hoop het filmpje waarin het allemaal werd opgenoemd, weer tegen te komen, waar ze allemaal nalatig in waren.
  In ieder geval zijn er geen doelstellingen behaald en zijn ze erg eigengereid…
  Dus, je kunt wel zeggen dat ze bewust de fout in zijn gegaan.

  Die gehoorzaamheidsclausule hebben ze moeten tekenen in de tijd van Bleeker.
  Misschien dat dat iemand weet “He, ik heb het filmpje gezien” en kan het plaatsen.
  En de uiteenzetting was in een van de PS bijeenkomsten.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 12:37

  Hoi NiekL,
  dat weet ik wel, want ik heb destijds geprocedeerd tegen de Provincie Noord-Holland, SBB, WLTO over het Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost volgens de Vogel-en Habitatrichtlijn! Maar de wilde dieren die daar leven daar is niemand EIGENAAR van! De Provincie is het “bevoegd gezag” over een Natura 2000 – gebied! Maar volgens mij niet de eigenaar? Dat zal de Nederlandse Staat wel zijn?

  In hét geval van het Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen, zal je dan het bevoegd gezag, de Provincie Flevoland voor de verhongeren grote grazers aansprakelijk moeten stellen en niet SBB!
  Ja, en dan kom ik weer bij het punt uit dat “wilde dieren” officieel géén eigenaar hebben! Je kunt het juridisch gezien alleen maar gooien op “nalatig toezicht” gehouden hebbende door de toezichthouder (het bevoegd gezag) de Provincie Flevoland!!!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  13 juli 2018 om 12:12

  Als ik google op Rechtzaak tegen de staat, kom ik allerlei zaken tegen, dus het moet gewoon kunnen.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 12:07

  Aad,
  Dan is er nog een belangrijk punt: wilde dieren hebben géén eigenaar!
  Die ICMO2, is wel opgesteld, maar door wie? Ik heb het altijd heel vreemd gevonden die ICMO2! Want wilde dieren hebben normaliter, ook juridisch gezien géén eigenaar! Dat is het foefje! Heel strange???
  SBB is de uitvoerende partij!
  De Provincie Flevoland is de opdracht gever en toch ook de eigenaar van de Oostvaardersplassen toch?
  Maar wie is er nu de schuldige geweest in dit hele gebeuren? Heel, heel moeilijk lijkt mij om dit boven water te krijgen!
  Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 11:30

  Aad,
  Wat betreft ICMO2 heb je een punt!
  Maar of je score 1-2 kunt bewijzen dat dit door een langdurig voedseltekort is gekomen, is vers twee?
  Dat zouden we aan een deskundige jurist moeten vragen? En of je SBB, die een overheidsinstelling is, daar aansprakelijk voor kunt stellen vraag ik me ook af?
  Weet jij of de overheid een rechtspersoon is? Het lijkt mij wel! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 11:17

  Niek L,
  Ja Edelherten zijn zeer moeilijk te vangen en raken door dat hele gedoe helemaal in de stress! Zo erg, dat ze daar aan dood kunnen gaan! Maar ik zeg niet dat het totaal onmogelijk is. Er zullen dieren sterven door de handelingen van vangen/vervoeren/het plaatsen in een totaal nieuwe omgeving! Maar dat doen ze ook door het jagen op ze met een kogel! Ik vind dat er eerst gekeken moet worden of ze her en der geplaatst zouden kunnen worden? Als dit mogelijk is, dan heeft dit mijn voorkeur! Is die mogelijkheid er niet, dan is afschot de enige methode, hoe erg ik dat ook vind!
  Je schiet wél honderden gezonde, mooie prachtige dieren dood! Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  13 juli 2018 om 11:13

  Maar wat zijn de oplossingen?

  Ik zie alleen nog maar, allemaal anticonceptie en daar laten met zonodig bijvoeren.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 10:57

  Beste Aad,
  Alle dieren op de afschotlijsten met een conditiescore van 1-2 waren dieren die de status hadden van “wilde dieren”! Dat moet je vergelijken met dieren die door allerlei weersinvloeden, te weinig of geen voedsel, in de natuur ’s winters omkomen,
  c. q. sterven, (zoals vos, haas, merel, muis etc.)! Omdat de rechter oordeelde dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen de kwalificatie “wilde dieren” kregen, kan de Dierenbescherming daartegen niets ondernemen! M.a.w. de procedure zou niet eens aangenomen worden door de rechtbank, om de doodeenvoudige dat er ’s winters (ook in andere jaargetijden) veel dieren de winter niet doorkomen!
  Daar is géén schuldige voor aan te merken! Alleen bij de status gehouden dieren kan je de eigenaar van het dier als “ontoelaatbaar schuldig” laten verklaren bij een rechtbank! Hij/zij heeft immers het dier onthouden van voedsel/drinken/medische zorg etc.!
  Dat is het moeilijke eraan! Als wij nu naar de rechter zouden stappen omdat SBB de grote grazers de dieren van honger heeft laten doodgaan, dan haalt de rechter zijn schouders op en zegt, er gaan zoveel dieren in de natuur dood! De natuur wordt eigenlijk als “schuldige” gezien! Groet, Corinne Polpe

  • Aad
   13 juli 2018 om 11:09

   Sorry dat ik wat kort ben, maar niet te veel tijd. In het vorige beheer was ICMO 2 leidend. Advies ICMO 2: de dieren mogen niet langdurig aan honger worden blootgesteld en dieren mogen niet onnodig lijden. ICMO2 had betrekking op de “wilde” dieren in de OVP. Ik denk dat de conditiescore 1/2 duidelijk is dat de dieren honger hebben geleden en onnodig hebben geleden en dit mocht niet. Ook moest SBB een populatiecrash voorkomen en wij weten wat er is gebeurd. Lees de quick scan van DB als je tijd/zin hebt.

 • Niek L
  13 juli 2018 om 09:53

  Hier de link naar de vereniging het edelhert 🙂
  https://www.hetedelhert.nl/

  Corinne, ik denk dat ik ff niet meer weet wat je wilt/bedoelt:

  Want volgens mij was jij van mening dat de edelherten teveel stress hebben om te verplaatsen?
  Ik persoonlijk ben daar niet 100% zeker van…maar goed, als ze niet verplaatst kunnen worden, wat kan er dan verder nog gebeuren?
  Allemaal anticonceptie geven en langzaam uit laten sterven, maar wel met hooi geven, als er voedseltekort is.
  Maar dan zou er gezegd moeten worden, voor 2020 1100 dieren, ik noem maar een dwarsstraat.

  Dat vind ik een hele nette oplossing…
  Maar een andere zie ik niet.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 09:47

  Aad,
  De Dierenbescherming waren absoluut geen voorstanders van het afgelopen beheer! Ze konden na diverse rechzaken om de status wilde dieren naar gehouden dieren te wijzigen, niet winnen! De rechters hielden voet bij stuk: het zijn wilde dieren! Dan heb je als Dierenbescherming niets in te brengen!
  Wel toen het mis ging: zie de quick scan in het Oostvaardersveld! Deze dieren zijn zoals je weet gehouden dieren! Daar heeft de Dierenbescherming zich dus mee bemoeid! Groet, Corinne Polpe

  • Aad
   13 juli 2018 om 10:06

   In het verleden hebben zij inderdaad een rechtszaak verloren,maar naderhand waren zij 100% eens met het vorige beheer. Ik heb diverse keren gebeld en kreeg telkens hetzelfde verhaal te horen en ik was op zijn zachtst uitgedrukt niet blij met deze ommezwaai. Volgens mij staat het zelfs nog op hun website. Ik heb zelfs de Dierenbescherming gebeld n.a.v. de quick scan en gevraagd waarom zij geen actie ondernamen omdat aan een gehouden paard de nodige zorg was ontzegd. Hoop geneuzel maar bijv. een boete ho maar. Dan nog wat anders. Ze zijn geweest en zaken geconstateerd. Je zou verwachten dat zij dan de vinger aan de pols zouden houden. Kan jij mij dan uitleggen dat na het bezoek van de Dierenbescherming op de afschotlijsten voor 99% alleen maar dieren te vinden zijn met condtiescore 1/2?

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 09:33

  Niek L,
  Ik bedoel beroep aantekenen bij de rechtbank betreffende afschot Edelherten! Dan eis je al min of meer
  overplaatsing naar andere natuurgebieden! Ik bedoel absoluut niet dat ze in de Oostvaardersplassen moeten blijven! Want ook ik ben het met Frans Berendsen eens dat 1100 grote grazers nóg een teveel is. Als er géén anticonceptie zal worden toegepast zit je binnen no time weer met hetzelfde dilemma (teveel dieren qua draagkracht gebied)!
  Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  13 juli 2018 om 09:06

  Ja, die is er op facebook, ik kan hem nu trouwens niet meer vinden….

  Maar, als verplaatsen geen optie is, dan is afschieten vrees ik de enige oplossing….
  En dit is dan het gevolg van het wanbeleid van iedereen die er mee te maken heeft, van bedenkers tot uitvoerders.

  Volgens Frans Berendsen, zijn het zelf met die 1100 nog veel te veel dieren…..
  Dus het kan zomaar zijn, dat het hier nog niet mee is afgelopen…..

  En helaas, voor corridors is het nog veel te vroeg, het voorwerk is nog niet gedaan.

  • Niek L
   13 juli 2018 om 09:22

   En dan bedoel ik niet om de corridors naar de omliggende gebieden….
   Want dan loopt het probleem alleen maar verder uit de hand.

   Maar het groot, uitgewerkte plan, die inclusief natuurlijke vijanden is en ontsluiting van Europa, met moderne technieken.
   En een bevolking die is ingesteld op het leven met natuurlijke vijanden.

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 09:02

  Beste Aad,
  Jij ook een hele fijne vakantie! En bij deze wil ik je heel hartelijk bedanken voor al het werk dat jij bijgedragen hebt aan dit blog! Fantastisch, trouw, oprecht en adequate!
  Met een vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 08:46

  P. S. Een Edelhert is tenslotte een beschermd dier!

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 08:40

  Beste allemaal,
  Er bestond toch een doelgroep/vereniging van het Edelhert?
  Weten jullie dat nog? Kunnen die niet iets betekenen voor de Edelherten in de Oostvaardersplassen? Misschien kunnen ze beroep/bezwaar aantekenen tegen het afschieten? Dan buigt er tenminste een rechter zich over dit afschuwelijke dilemma!……. Want eerlijk gezegd vraag ik me af of je zomaar honderden Edelherten mag afschieten? Of een overheidsinstelling daar wél het recht toe heeft? Of kan de Dierenbescherming geen beroep aantekenen? Sorry, ik ben een beetje aan het brainstormen, vandaar?…….. Groet, Corinne Polpe

  • Aad
   13 juli 2018 om 09:06

   Dat klopt, maar zij hebben juist geadviseerd om af te schieten. Het zou teveel stress opleveren. Edelhert is een beschermd dier, maar de Provincie kan een ontheffing tot afschot verlenen, wel onder strikte regels.

   Dierenbescherming? Ze maken nu ophef over het afschot, maar waar waren zij toen afgelopen voorjaar de dieren massaal verhongerden? Zij zijn voorstander van het vorige beheer!!!

  • Poema
   13 juli 2018 om 09:32

   Vereniging het Edelhert is een jagersclub.
   Dus die zijn sowieso altijd voorstander van afschot.

   De Dierenbescherming is groot voorstander van de Oostvaarderswold……dus gebiedsverruiming en verbinding met andere gebieden.
   Zij hebben ook al ver vóór 12 juli een brief gestuurd naar de provincie….om die corridor wéér te ‘promoten’.
   Mogelijk stappen zij naar de rechter ..???

   Ook Faunabescherming is tégen afschot en vóór de Oostvaarderswold.

   Al deze ‘clubs’ hebben zich ook hevig ‘geroerd’ bij de Amsterdamse Waterleidingduinen….. Dus misschien trappen ook zij nog op de rem.??

 • Aad
  13 juli 2018 om 08:30

  Beste allemaal, Alles laten bezinken en uiteraard ben ik blij dat er een einde komt aan 20 jaar crepeerbeleid en dat eindelijk de op los zand gebaseerde ideologie van Frans Vera in de prullenbak van de OVP verdwijnt.

  Ik vertrouw erop – mede door de maatschappelijke druk en de aangenomen moties – dat de Provincie alles in het werk zal stellen om het afschot te minimaliseren. Ik ben echter realistisch genoeg om mij te beseffen dat ondanks alle voorgenomen moeite afschot zal plaatsvinden om de populatie op het niveau van draagkracht te krijgen. Liever afschot vooraf dan dieren maandenlang laten verhongeren en bij conditie 1 of 2 (m.a.w. op sterven na dood) alsnog de kogel te geven. Ik zwijg nog maar over het respectloos dumpen van de uitgemergelde dieren in de kadaverbak en de afvoer naar de vuilverbranding. Dit alles onder het mom van natuurlijke processen, my a…..

  Het uitplaatsen van de Heckrunderen en meer paarden betekent dat er minder edelherten hoeven te worden “verwijderd”. Wel ben ik van mening dat de overgebleven populatie door middel van anticonceptie moet worden beheerd. Liever anticonceptie dan jaarlijks afschot en gelukkig is dit door een motie nog niet van de baan. Teveel partijen zijn tegen afschot van gezonde dieren en dit is een prima alternatief. Of anticonceptie een natuurlijk proces is, nee natuurlijk niet maar het opsluiten van dieren binnen hekken zonder natuurlijke vijanden en het afvoeren van kadavers evenmin.

  De Provincie moet de puin van jaren wanbeheer ruimen en dat is nooit prettig, maar ze hebben wel het lef getoond om dit te doen en ondanks hun onbegrijpelijk blinde vertrouwen in Staatsbosbeheer geef ik de Provincie het voordeel van de twijfel om de flora en fauna in de OVP te herstellen en het dierenwelzijn op orde te krijgen.

  Van groot belang is het herstellen van de vegetatie, want het voedselaanbod is o.a. door Jacobskruiskruid ver beneden peil en brengt zelf de gezondheid van de grote grazers in gevaar.

  Wij zijn er nog lang niet en 1 ding is zeker Staatsbosbeheer zal nauwlettend in de gaten worden gehouden en ik hoop dat organisaties Staatsbosbeheer bij de Rechter ter verantwoording zullen roepen, want laten wij eerlijk zijn er zijn tal van grove fouten gemaakt en dit mag toch niet zonder gevolgen zijn.

  Allemaal een fijne vakantie toegewenst

 • Corinne Polpe
  13 juli 2018 om 07:42

  Sylv
  Inderdaad, de grote verliezers zijn de grote grazers, in het bijzonder de Edelherten! Ja, hoe leg je dat uit aan kinderen, aan de hele wereld, de maan, de zon en de sterren? Het is niet uit te leggen! Mijn hoop is in rook op gegaan! Ik ben er kapot van, kon vannacht er niet van slapen! Ik hoopte zo dat er bij Provinciale Staten Flevoland welwillende, diervriendelijke mensen zouden werken, maar ik heb me vergist! En wederom, zijn de grote grazers de dupe! Dat zullen ze blijven, tot dat die domme mens beseft dat hij niet het recht heeft om voor God te spelen!……..
  Groet, Corinne Polpe

 • Poema
  13 juli 2018 om 01:02

  Ach nee….die brief kreeg ik van ‘Solitair Konik Paard ‘!!!!
  Dank je wel edel dier!

  Je hoort nog van mij.

  Groeten
  Van Poema

 • Poema
  12 juli 2018 om 23:50

  Beste mensen,

  Dank voor jullie leuke reacties op mijn brief aan Solitair Konik Paard.

  Ik moet zeggen dat ik nu laveer tussen 3 emoties:
  – Ik ben een beetje ‘sentimenteel’….omdat we nu nog steeds niet goed weten wat de toekomst voor ‘Solitair Konik Paard’ zal brengen….dat is nog maar steeds de vraag.
  – Ik ben ‘speechless’ …….over de emotionele ‘switch’ die ik hier op het blog aantref.
  – Ik ben in verwarring… Omdat de toonzetting op dit blog veranderd lijkt te zijn.
  …ten goede!!!…laat ik dát vooral wél benadrukken.

  En laten we dit vooral zo houden…..

  Is het misschien zo, dat we ineens beseffen dat we veel te druk bezig geweest zijn met onszelf?….En misschien heeft het Solitair Konik Paard ons dit laten inzien.??
  We vonden en vinden onszelf en onze meningen zo belangrijk….en verloren daarbij misschien uit het oog dat het niet om ons en onze meningen ging, maar om de grote grazers en hun leven in vrijheid.

  En ja Sylv, ik ken zeker een heel goede ‘edelhertenfluisteraar’……
  Want ook voor mijn gevoel verdient ‘Solitair Konik Paard’ het niet om aan ‘leken’ te worden overgelaten (ik wil hier niet de Commissie van Geel afkraken, want die werden ‘ook maar’ hiervoor gevraagd door de provincie…. Met een bepaald mandaat ) .
  Maar hier hadden ‘professionals’ op gezet moeten worden……..
  ……waarom niet een ICMO3 bijvoorbeeld.???

  Waarom moeten paarden weg en edelherten massaal afgeschoten worden omdat men slechts in meters en hectares rekent….??
  Terwijl we die meters en hectares kunnen vermeerderen , maar daar kennelijk geen geld voor over hebben.

  Wie weet gaat Poema nog wel ‘actie nemen’ uit naam van ‘Solitair Konik Paard’ richting de dames en heren op het Provinciehuis.

  Ik zal even met hem in overleg gaan….en kijken wat hij er van denkt.
  ….of ‘zij ‘!?…..

  Nogmaals dank voor de leuke positieve reacties.

  Groeten
  Poema

  En Sylv,
  Leuke brief aan Poema!!! 🙂 🙂
  Leuk om zo post te ontvangen. 🙂

 • Sylv
  12 juli 2018 om 21:50

  Post
  van een solitair Konik paard
  voor Poema.

  Dag lieve beste Poema

  Dank voor uw hooglijke waardering en vervolgens uw waarschuwende zeer belangrijke informatie.
  Onmiddellijk ben ik diverse kudde’s langs gelopen om ook hen te waarschuwen., welke in dank werd aanvaard.
  Wij zijn op onze quivive doch niet iedereen is in staat om bij dreigend gevaar in snelle vaart er van door te gaan. Mogelijk hebben we nog even de tijd om ons daar op voor te bereiden.

  Onze veldrijden echter, de edelherten verstaan onze taal wat minder. Ze horen prima doch edelhertentaal is echt van een andere orde.
  Mogelijk beste Poema kent u een edelhertenfluisteraar welke juist hen” kan informeren???

  Immers zij zijn de gebeten (hond) herten ahw. Dat is niet mis.
  Wij leven als soorten dag en nacht naast en bij elkaar, al jaaaaaaaaaaaaaaaren lang. Zonder dat we elkaar voor de voeten lopen.

  Welke edelhertenfluisteraar waarschuwt deze edele graasgenoten voor uw schietgrage soort?

  De strijd voor ons begint nu pas voor ons om een eigen Opplakken te behouden.

  Beste Poema.ondanks uw bijzondere soort en aanwezigheid hier, graag tot wederdienst/wederdienst.

  Vr grt
  Een Solitair Konikpaard

  • Sylv
   12 juli 2018 om 21:53

   Opplakken: stekkie

  • Sylv
   12 juli 2018 om 21:54

   Veldrijden: onze veldgenoten

 • Niek L
  12 juli 2018 om 21:37

  Ik denk dat we geen van allen willen dat de edelherten worden afgeschoten, het zinloze ervan….
  En dat dat maakt dat we weemoedig worden en zachter, een andere kant van onszelf laten zien.

  • Sylv
   12 juli 2018 om 23:31

   Idd Niek L

   Het ZINLOZE
   om zo vele gezonde levende wezens domweg, echt domweg…. dood te schieten,
   vanwege de angst voor :
   Levende Natuur.

   En dat zinloze…
   Dat krijg je aan geen enkel kind met fatsoen
   uitgelegd !

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 21:05

  Ja Niek L,
  de strijd is gestreden. Er zijn géén twee kampen meer, want we zijn allebei verliezers! Dat geeft opeens een weemoedig gevoel van saamhorigheid! Het klinkt vreemd, maar ik geloof wél dat het zo is? Groet en een prettige avond, Corinne Polpe

  • Sylv
   13 juli 2018 om 01:15

   Idd Corinne,
   Er zijn alleen maar verliezers, doch het gros van de verliezers zijn meer dan erg genoeg : De grote grazers
   En dat is het allerergst.

   Immers we gingen’ allemaal voor de grote grazers , allemaal op onze eigen manier.

   DE grote grazers zijn uiteindelijk alsnog DE slachtoffers en waarom???

   Voor een weldenkend land als Nederland…………..’hoe’ leg ik dit later zonder gespleten tong uit aan mijn kleinkinderen?

 • Niek L
  12 juli 2018 om 20:14

  Leuk dat je het benoemd Corinne, dat viel mij ook op dat voor en tegenstanders opeens dichter bij elkaar staan.

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 18:58

  P. S. Poema,
  Het is niet zo dat ik het op alle fronten met je eens ben! Maar daar kan ik mee leven!Je kunt tenslotte niet alles hebben?
  Een fijne avond, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 18:50

  Dag Poema,
  Er is een wereldwijd wonder geschied, ik ben hét nu opeens heel roerend met je eens! Ik val nog net niet van mijn stoel, maar het scheelt niet veel! Ja, dat is toch wel even een heel overrompelde “brainwash” van jewelste! Zo zie je maar weer dat in een hele trieste besluitvorming over de Oostvaardersplassen, een kiempje kan opbloeien tot een beter wederzijds begrip! Laten we dat proberen vast te houden! Oké? Met een diervriendelijke grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Poema
  12 juli 2018 om 18:38

  Solitair Konik Paard,

  Je bent voor mij het bewijs wat ik al eerder heb gezegd: je bent een dier…..en dus ga je je eigen gang……
  Je laat je niets voorschrijven…..
  …….wil je alleen zijn, dan ben je ook alleen.
  Wil je het gezelschap van je ‘familie’ of anderen dan zoek je die gewoon weer op.

  En DAT is nu precies de waarde van de OVP….DAT KAN daar nog allemaal!

  Veel plezier met je familie.
  En vergeet niet….wil je even de stilte om je heen…… Nu kan het nog.

  Straks vliegen er misschien wel 1000 kogels om je oren….. Omdat je mede graasgenoten zo nodig afgeschoten moeten worden.

  Pas ook op voor die lui die jou zo graag weg willen halen uit de OVP….bij je familie vandaan…. Dan moet je misschien ergens anders je geluk zoeken…..
  Maar…..wil je dat wel???……

  Geniet dus voorlopig van je vrijheid!!!!!
  Ik hoop voor je dat dat nog lang mag duren.

  En ik hoop je toch een keer in de OVP tegen te komen…..en dat er ooit eens een corridor mag komen zodat je verder kunt trekken, als je die behoefte hebt.

  Met de hartelijke groeten van een poema…..die jou wél met rust zal laten.

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 17:56

  Dag Peter,
  Dank je wel voor je opmerkzaamheid bij de grote grazers in de Oostvaardersplassen Peter en vooral met het plaatsen van je bericht! Ik weet dat er veel mensen zijn die zich ernstig zorgen maken over de dieren daar! Ook ontzettend lief om een solitaire Konikpaard van water te hebben voorzien! Wie het ook is geweest: hartelijk dank daarvoor! Nogmaals hartstikke bedankt en een welgemeende grote grazers groet, Corinne Polpe

 • Peter
  12 juli 2018 om 16:45

  Met de beschikbare hoeveelheid (drink)water in de OVP lijkt het me wel in orde. Dank voor de info daarover, heer Kuypers. Des te opmerkelijker is het dat iemand de moeite heeft genomen om aan de OVP-kant van het hek aan het fietspad Jac. P. Thijsseweg, Almere, een metselkuip met water te plaatsen, ogenschijnlijk als drinkbak voor daar aanwezige dieren. Ja, daar heeft lange tijd een solitaire Konik gebivakkeerd maar die lijkt inmiddels het gezelschap van andere soortgenoten te hebben gezocht.

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 16:01

  Sylv,
  En zo gaat Jantje naar de bliksem toe!
  “No, you need say more”!
  Ik word er wél heel ? verdrietig van.
  Groet, Corinne Polpe

 • Sylv
  12 juli 2018 om 15:50

  Corinne en Poema

  Vandaag ook in het nieuws :
  * Opwarming van de aarde 2x zo hard
  * Ozonlaag na enig herstel wederom extra beschadigd door Chinese illegale productie van CFK-11
  * Jan Terlouw in WK betreffende Lelystad Airport: Kapitaal wint het altijd!

  Need I say more?

  • Poema
   12 juli 2018 om 18:19

   Sylv,

   Die hele productiemaatschappij moet aangepakt worden.

   ALLES wat geproduceerd wordt heeft een houdbaarheidsdatum van ongeveer
   4 jaar. Kun je nagaan wat we met 6 miljard mensen jaar op jaar weggooien en daarmee de aarde vervuilen.

   Mijn mobieltje( sorry, ben nog niet aan de smartphone, maar dat maakt in dit geval ook niets uit) moest ik weggooien want de batterij was volkomen op. Maar die was dus niet vervangbaar.
   Het toestelletje was zelf nog goed, maar vanwege de batterij moet ik het weggooien en weer alles nieuw kopen …….en dat oude maar weer ‘ in de kliko’…..bij wijze van spreken.

   Dus hoe wil je milieuvervuiling voorkomen als je een dergelijke productie strategie ‘ontwerpt’ voor 6 miljard mensen op deze aarde.
   En maar door blijft gaan met een dergelijke ‘politiek’ van produceren, weggooien, produceren, weggooien.

   Daarom vind ik die hele klimaatdiscussie en die doelstellingen zo dubieus, zó onlogisch.
   We beginnen aan het verkeerde eind: alsof je eerst de deuren in je huis gaat schilderen en dan pas je huis gaat ‘slopen’ om dan weer op te knappen.

   Ik besef heel goed dat er zéker wat moet gebeuren, maar ben er nog niet zo van overtuigd dat ‘wij’, de mensen, op de goede weg zijn met de maatregelen die ons nu voorgeschoteld worden en de (onhaalbare ??) limieten die gesteld worden.

   Voor mij zou een stop op de menselijke ‘aanwas’ zeker ook een idee zijn voor een gezonde aarde.
   Maar dat is wél weer een héél ‘gevoelig’ punt….

   Maar ja, mij wordt niets gevraagd!!!….. 🙂 🙁
   De ‘hoge heren en dames’ in de politiek denken het voor ons beter te weten.
   …..denken alles beter te weten…… Óók voor de OVP…….

   Ben benieuwd of er nog mensen/’partijen’ naar de rechter zullen stappen !!

   We zullen zien.

   Groeten

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 14:18

  Sylv,
  Ach hr. P. v. V. zit ? zelf wel lekker daar op het Kroondomein “Het Loo”? En was hij ook niet iets bij “verkeersveiligheid”? Of loop ik nu jaren achter? Nou, misschien kan hij zich nuttig maken in de lucht bij Airport Lelystad? De ? vogels daar verjagen! O nee, dat doe je tegenwoordig met roofvogels geloof ik? Tenminste, dat werd bij luchthaven Schiphol gedaan! Wat een wereld?!
  What ’s next? Groet, Corinne Polpe

 • Niek L
  12 juli 2018 om 13:47

  Ik ben inderdaad benieuwd wat Annie Schreier Pierik gaat doen.
  Want het vogelbelang???

  Eigenlijk geen enkel dieren of fauna belang wordt gediend.

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 13:17

  Niek L, Aad, Corina en Astrid e.a.,
  Ik begrijp totaal niet hoe de Provincie Flevoland de Vogelrichtlijn van de Oostvaardersplassen in stand denkt te houden als je ook Airport Lelystad wil uitbreiden en het toerisme? Het is mij een compleet raadsel? Wat de vogels betreft, wordt met uitbreiding van het vliegveld
  én vliegverkeer, toch een complete massa slachting aangericht bij de vogels? Trouwens, de vogels zullen de Oostvaardersplassen, steeds méér en méér gaan mijden! Alleen al door de herrie die de vliegtuigen veroorzaken!
  Nou, dan komt er van de instandhoudingsdoelstelling Vogelrichtlijn toch ook niets terecht?
  Is dit dan het uiteindelijke streven dat ze voor ogen hebben? Hoe ziet de Provincie Flevoland dit vóór zich? Groet, Corinne Polpe

  • Sylv
   12 juli 2018 om 13:25

   Corinne,
   Dat is het natuurlijk niet alleen.
   Wat denk je van het Klimaatakkoord, waardoor er blijkbaar nóg meer molens in de polder komen te staan? Althans dat begreep ik van Ed Nijpels .

   Dan moeten er eerst nog veel meer natuurdoc’s gemaakt worden met hr P. van Vollenhove betreffende de natuur die er nu nog wel is in Flevoland.

   grt
   Sylv

  • Niek L
   12 juli 2018 om 13:37

   Ik dacht dat windmolens niet meer zo in waren maar dat steeds meer zonnepanelen komen.
   Maar dat ook dat al omstreden was omdat zoveel boeren nu hun land volgooien met zonnepanelen is er te weinig ruimte voor weidevogels.

  • Poema
   12 juli 2018 om 14:05

   Sylv,

   Zucht…..ja, óók dát nog…… HET Klimaatakkoord…..
   Het lijkt wel of heel Nederland van alle kanten bezig is met het uitroeien van die kleine stukjes natuur die we nog hebben…..
   Het lijkt het ‘nieuwe denken’ te zijn van mensen die met oogkleppen voor bepaalde ambities willen behalen: ” Laten we vooral géén natuur toelaten in Nederland….. Laten we het volplempen met lelijke dingen als windmolens en zonnepanelen zodat we er in de toekomst misschien net als aan het gas, geld aan kunnen verdienen.
   Ik ben vóór de handelsgeest maar dit lijkt wel erg overtrokken vormen aan te nemen:
   …..” ALLES voor een dubbeltje meer’…..
   Bovendien: wij maar CO2 uitstoot verminderen:….maar, moet de vuile lucht uit het buitenland zijn paspoort laten zien aan de grens????
   En komt die er dan niet in bij ons????
   Het is water naar de zee dragen…..en WIJ betalen ervoor.

   Inderdaad, die windmolens zijn mij ook een doorn in het oog…..het zijn allemaal dure korte termijn oplossingen, waar wij burgers voor moeten betalen.
   Samsom:” de gasrekening gaat omhoog, maar de elektra rekening gaat omlaag”….ja, ja, en gij geleuft het !!???

   Hoeveel moet je er niet in investeren voordat je het überhaupt warm hebt in je huis en je kliekie kunt koken????….voordat je profijt hebt van die zgn, goedkope elektriciteitsrekening….die natuurlijk ook steeds weer omhoog gaat.

   Ik hoorde laatst ook een optie om die dingen in bossen neer te zetten.

   En nog eens 700 erbij op zee.

   Vraag ik me af: hebben al deze milieufanaten ( die zgn. óók zo’n enorme liefde hebben voor natuur en dieren zijn!!) wel eens onderzocht welke invloed dat zal hebben op de in water levende dieren????…..wordt daar wel aan gedacht?

   Verder: van dhr Van Vollenhoven (en die andere meneer bij Jinek).
   Eigenlijk heel vreemd dat hij als lid van het koninklijk huis deze uitspraken deed!!!
   Vraag me af of hij daar niet een beetje buiten zijn boekje ging.

   Ik zit nog even bij te komen van de laatste berichten uit Flevoland.

   Groeten

  • Sylv
   12 juli 2018 om 15:54

   Ja Beste Poema,

   eerst nog bijkomen van….doch eigenlijk is er geen tijd voor….mensen zijn soms rare ‘dingen’….

   Groet
   Sylv

 • Niek L
  12 juli 2018 om 13:09

  Nieuw gezegde
  Plaatjes vullen geen gaatjes.

  • Sylv
   12 juli 2018 om 16:31

   Zoals Loesje memoreerde:
   De kloof tussen de politiek en de rest van de politiek wordt steeds groter.

 • Niek L
  12 juli 2018 om 13:07

  Én dan lezen we in de Twitter deel van het sectorrapport (?)
  Onder de noemer “daarnaast”
  Bloedworm en larven van de horzel…

  Ja Poema, ik ben ook blij dat ze ze eerst nog willen laten verhongeren.
  Zo humaan, zeker als ze na de winter de kogel krijgen, bij voorkeur in conditie 1-2 maar dat zal niet moeilijk zijn.

  • Sylv
   13 juli 2018 om 00:39

   Ach Niek L
   De leden van Provinciale staten en de comm. van Geel zijn natuurlijk allemaal maanden lang op OVP-onderzoek uit geweest, dus bovenstaand wisten zij al lang *
   dus niet).

   Tsja met z’n allen een hele dag lang, in een luxe bus het gebied in
   is ook wel echt wetenschappelijk onderzoek hoor .
   Daar wordt je echt ‘moe van ….

 • Poema
  12 juli 2018 om 12:23

  Sylv en de Boswachters,

  Ik zag gisteren mooie opnames van de OVP….. Van gisteren!
  Wat ik zag was groen gras en mooie dieren,….. En de foto’s van Hans-Erik laten zien dat er geen watertekort is.

  De politiek heeft ‘gesproken’…..maar ik krijg toch wel het vermoeden dat er nog wat ‘haken en ogen’ kleven aan hun ‘visie’.
  Volgens mij WIL men wel wat ….maar WAT en HOE precies…?
  Ze hebben nu een beetje A gezegd…… Maar hoe men nu B moet zeggen is mij nog niet geheel duidelijk…. Voor henzelf misschien ook niet.,!!??

  Aan de ene kant ben ik blij dat men niet kiest voor bijvoeren, anticonceptie etc…..Wat ze met transporteren van de dieren willen is me nog niet geheel duidelijk.
  Ook de plannen voor een massale afschot van de edelherten is niet echt iets om blij van te worden.

  En aan de andere kant maak ik me, net als Sylv , ook nog steeds zorgen over de uitbreiding van het toerisme en recreatie en de luchthaven Lelystad.
  Toerisme en het vliegveld: in hoeverre gaan deze 2 factoren de ontwikkeling van de OVP beïnvloeden.???
  Een echt goed gevoel krijg ik persoonlijk niet bij die gedachte….het is mij te onduidelijk allemaal…..
  Welke belangen spelen hier écht!!??….die mogelijk ten koste zullen gaan van de OVP.!?

  Ik persoonlijk vind de wens tot uitbreiding van toerisme en recreatie met name voor een dergelijk specifiek natuurgebied een ‘vreemd’ uitgangspunt.
  Hoed ons svp. voor het zoveelste ‘recreatiepark’ ….
  …..laat de mensheid niet massaal los in de OVP 🙂 🙁 .

  Het massaal afschieten van dieren….. Daar word ik verdrietig van.

  Misschien een idee om de politici uitnodigen om mee te gaan het gebied in….om dan zelf te zien wat het is om deze dieren massaal de kogel te MOETEN geven.
  Zij verschuilen zich maar TE gemakkelijk en comfortabel achter hun bureau…..

  Ikzelf zal blijven pleiten voor de Oostvaarderswold en/of andere corridors die natuurgebieden zullen verbinden …..mét, zoals Sylv ook aanhaalt: goed overwogen beheer.
  Dat is en blijft voor mij de meest natuurlijke en diervriendelijke oplossing.

  Laten we hopen dat niet wéér de emoties tot verdere beslissingen zullen leiden maar dat gezond verstand zal prevaleren om de OVP de OVP te laten blijven!!

  Groeten en veel sterkte voor de komende tijden en werkzaamheden.

 • Niek L
  12 juli 2018 om 11:35

  Ik ben benieuwd waar dat bedrijf uit Limburg is.
  Die hebben ervaring ermee en hadden opties.

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 11:28

  Aad,
  Dank je wel voor je bericht en link over de drachtige merrie! Arm dier, die had helemaal niet hoeven te sterven! Door nalatigheid, is het dier in een “shock” geraakt! Bij tijdige medische hulp, (door het recht leggen van het veulen) was ze niet in “shock” geraakt! Maar SBB komt er weer mee weg! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 11:06

  Hoi Niek L,
  Sorry, ik geloof er niks van dat de Edelherten verplaatst zullen worden. Die schoolmeester Harold Hofstra zegt dat maar eventjes voor z’n neus weg, om de gemoederen rustig te kunnen houden! En geloof me er is geen instelling te vinden die honderden Edelherten willen opnemen? Echt niet! Bovendien raken die dieren volledig in de stress (ook heel moeilijk om ze te vangen/ze gaan springen hé), dus geloof me, dat wordt afschieten hoor! Weet ik vrijwel voor 100% zeker! En waar moeten de gg die er nu nog lopen tot de winter dan van leven?
  Doodrollen door het Jacobskruiskruid, Ridderzuring en Mosterdzaad? Groet, Corinne Polpe

 • Aad
  12 juli 2018 om 11:00
 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 10:39

  P. S. Is die Annie Schreijer-Pierik niks?

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 10:32

  Niek L,
  alsjeblieft niet door SBB laten schieten! Dat zijn géén ervaren schutters. Er moeten vrijwel altijd meerdere kogels volgen bij SBB medewerkers, voordat het dier pas dodelijk geraakt is! Laten ze dat alsjeblieft aan geroutineerde jagers van een wildbeheerseenheid overlaten? Groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   12 juli 2018 om 11:33

   Ik weet het, stom idee van mij….
   Maar wat moeten ze dan doen, behalve de rendac bellen?
   Én stukkies schrijven, waar mensen wel om vragen, maar tegelijkertijd als zoethoudertje is?

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 10:17

  Het enige dat je nu nog zou kunnen doen is : bezwaar aantekenen en naar de rechter stappen! Maar dat kunnen alleen “belanghebbenden” doen! Wij hebben dat destijds bij de Eilandspolder-Oost gedaan! Ja, dus ook tegen de Provincie Noord-Holland! Die hadden het “Polderplan” geïntroduceerd! Een krankjorem plan van grote stallen bouwen in het Natura 2000-gebied Eilandspolder-Oost( een Vogel-en Habitatrichtlijngebied) zelf! Terwijl het natuurgebied totaal onbebouwd was! Hoe verzin je zoiets? En bij stallen komen ook boerderijen op den duur, daar kun je donder op zeggen? En die procedures hebben we destijds gewonnen tot de
  Raad van State aan toe! Het is nu nog steeds een prachtig onbebouwd bewaard natuurgebied gebleven! Daar ben ik nog steeds apetrots op dat we toen naar de rechter zijn gestapt! Het is het overwegen dus waard? Je moet wél een ingezetene zijn van de Provincie Flevoland! Wie, o wie????……

 • Niek L
  12 juli 2018 om 09:45

  Ja, maar je hoop natuurlijk naar al die sprekers dat er wat licht doordringt in de hersenpannen….

  Maar het nieuws sijpelt langzaam naar buiten.

  De dieren zijn hoogstwaarschijnlijk niet weg voor de winter (wat een verrassing )
  Er wordt gekeken of de edelherten verplaatst kunnen worden ( hoop dat ze daar al mee gestart zijn ) en anders hoe ze het beste afgeschoten kunnen worden.

  Eigenlijk wordt plan van Geel opgevolgd, met dat verschil dat ze niet meteen afschieten.
  Ik weet inmiddels niet meer wat ik diervriendelijker vind, als ik het wanbeleid zie, dan denk ik inmiddels dat afschieten de meest diervriendelijke methode is.
  Zeker in aanmerking genomen dat de JKK vergiftiging natuurlijk onverminderd doorgaat.

  En eigenlijk hoop ik maar dat SBB het zelf mag doen, zelf schieten en hun eigen rotzooi opruimen, zodat ze NOOIT meer een project zo gillend uit de hand laten lopen.
  Ik wens ze veel slapeloze nachten en hoop dat ze daar met gezond verstand uitkomen.

  • Sylv
   12 juli 2018 om 10:12

   Hoezo Sbb Niek L?
   De Provincie Flevoland heeft dit besluit genomen?!!!
   Dus waarom zouden die dan het v…. werk niet mogen opknappen?
   Kijken welk belang ze na hun klus zouden willen dienen?
   Geld is het enige belang
   Niet vreemd in een land met een partij voor dierenrechten toch?
   Grt Sylv

 • Corinne Polpe
  12 juli 2018 om 09:25

  Beste allemaal,
  Nou, dat was het dan gisteren in het provinciehuis van Flevoland! Eerlijk gezegd, ik had niks anders verwacht! Het zijn toch immers dezelfde mensen, die het ook allemaal lieten gebeuren in de Oostvaardersplassen? Wat kan je daar eigenlijk nog van verwachten?
  Toen was er al géén gezond verstand aanwezig en tja, nu nóg niet!……..
  Arme grote grazers!……..
  Met een diep bedroefde groet, Corinne Polpe

  • Sylv
   12 juli 2018 om 09:54

   Idd Corinne:
   Arme Grote Grazers!

   Overgeleverd aan het kapitaal voor de Marker Wadden het toerisme en Airport Lelystad

   Hoezo een land met een partij voor de dierenrechten?

   Juist de Provincie Flevoland had een wereldse daad kunnen stellen door uitbreiding (met aangepast beheer een kans te geven.

   Sterkte voo iedere betrokkene.

   Grt
   Sylv

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 21:22

  Ben K,
  Dank je wel voor je reactie. Sorry, ik heb wél een aanmerking op je reactie. Ik vind een sterilisatie een toch wel een uiterst stressvolle ingreep op een (wild levend dier), daarom vind ik het afschieten van anti conceptie middel op afstand, veel minder stress gevoelig ! Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 20:55

  Beste allemaal,
  ik heb die hele ceremonie van de Provincie Flevoland letterlijk gevolgd op Stentor! Na een uurtje werd ik kotsmisselijk van al die partijen! Er was een partij die ik stellingname vond nemen en dat was de 50-plus partij! Nou, dat was dan het enige pluspuntje! Daarna, had ik er géén zin meer in! “Lood om oud ijzer”!……. Groet, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 20:28

  Ben K,
  is het niet een beetje kort door de bocht om vermenigvuldiging van een eventueel nageslacht, tijd bij vrouwelijke dieren neer te leggen? Er hoeft helemaal bij vrouwelijke dieren géén sterilisatie plaats te vinden. Er kan volstaan worden met een op afstand gericht schot, met een doeltreffend anticonceptie middel! Groet, Corinne Polpe

  • Ben K
   11 juli 2018 om 20:45

   Nou Corinne, als het op die manier kan, dan vind ik het ook prima! Het resultaat is hetzelfde tenslotte…

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 20:10

  Niek L,
  waarom denk je dat het “bevoegd gezag” over Natura 2000-gebieden bij desbetreffende provincies liggen? Sorry, ik mag dit woord misschien niet zeggen, maar je wordt “VERNEUKT” waar je bij staat! Daarom! Ze hebben plannen waarin “diervriendelijkheid” niet in hun sydteem voorkomt! Uiteindelijk draait alles om de “KNIKKERS”! GG-GROET, Corinne Polpe

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 19:37

  Beste Niek L,
  oliedom zijn, is wreed Niek L! Sorry, ik had op voorhand dan, echt niks anders verwacht van Provinciale Staten Flevoland! Zie waar ik op duid!!!!…….. Tja, en dan geven we de natuur de schuld!……. een lieve grote grazers groet, Corinne Polpe

  • Niek L
   11 juli 2018 om 19:56

   Het leek erop dat ….
   Maar ze hebben klaarblijkelijk iedereen aan het lijntje gehouden, op de eerste plaats meneer Hofstra, die wel heel amicaal DOET

   Ik ben benieuwd naar de totaaluitslag, want het is natuurlijk erg weinig.

 • Ben K
  11 juli 2018 om 19:36

  Het hele vraagstuk over de dieren in de oostvaardersplassen kan op een verantwoorde wijze worden aangepakt, waarbij eerbied voor het leven (ook voor de dieren) ge-eerbiedigd kan worden:

  Zoals zo vaak zijn de beste oplossingen de beste; stereliseer de vrouwjes dieren van de ‘grote grazers’ en je beperkt op drastische wijze het groter worden van de -blijkbaar- te grote hoeveelheid dieren in het betreffende gebied. De kuddes worden dan op natuurlijke wijze kleiner, zij het dat het enige tijd duurt. Maar dat moeten we er voor over hebben,; dieren hebben ook rechten! Wij hebben het rentmeesterschap over de aarde en dienen daaromtrent naar te handelen.

  • Niek L
   11 juli 2018 om 19:54

   En dan met (bij)voeren, in de winters en zomers dat er niks of te weinig te eten is.

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 19:28

  ? Lieve mensen van dit blog,
  Nog even ten overvloede :
  “DE NATUUR IS NIET WREED”! Alles
  hangt af van ons menselijk handelen!
  Als elk mens, bewust nadenkend zou handelen dan geef je de “NATUUR een KANS”!…….
  En geloof me, de natuur is niet haatdragend, ze volgt die kans van de mens natuurgetrouw op!……..
  Liefs, Corinne Polpe

 • Niek L
  11 juli 2018 om 19:22

  De eerste conclusies:
  Er komt geen onderzoek naar verleden en de dieren hoven niet te worden bijgevoerd.

  Verder heb ik nog geen details, iemand meer?

  • Niek L
   11 juli 2018 om 19:23

   De mens is niet alleen wreed maar ook nog eens oliedom, Corinne!

 • Corina
  11 juli 2018 om 18:50

  Mooie foto,s Hans Erik,
  Gelukkig inderdaad daar nog voldoende water, maar als je inzoemt ook daar geen gras te zien .
  Jij omschreef zo mooi de regen die neervalt op het grasland.
  Misschien nog een mooie foto van dat grasland

 • Ciska
  11 juli 2018 om 18:39

  Mooie foto’s Hans-Erik

 • Corinne Polpe
  11 juli 2018 om 17:42

  Beste Poema,
  1. Kijk even naar mijn berichtgeving op het vorige blog.
  2. Over je item “de natuur is wreed”! Wat dacht je van Airport Lelystad? Het natuurgebied Oostvaardersplassen ligt hinderlijk in de weg! Nou, je kunt er donder opzeggen dat die uitbreiding doorgaat. Met alle gevolgen vandien vóór dit natuurgebied! Wie is hier nu onnadenkend wreed?……..
  Niet de natuur, maar de mens!……..
  Met vriendelijke groet, Corinne Polpe

 • Poema
  11 juli 2018 om 16:42

  Hans-Erik,

  Prachtige foto’s.

  Voor mij zijn dit echte ‘Hollandse Meesters’ !!! 🙂

  Ik ben blij dat de OVP nog niet met watertekort te maken heeft. Laten we hopen dat dit zo blijft.

  Veel succes met je/jullie werkzaamheden.

  Groeten

 • Poema
  11 juli 2018 om 16:36

  Sylv,

  Ik heb nog even een reactie aan jou op het vorige blog gezet….. De Laatste reactie bovenaan het blog …..over Natura2000 doelstellingen.

  Misschien wil je het nog even lezen.

  Groeten

 • Sylv
  11 juli 2018 om 15:35

  Dank Hans-Erik voor je actuele info.

  Sterkte vandaag.

  grt
  Sylv

  • Zucht
   12 juli 2018 om 12:20

   Dertig reacties die grotendeels door zo’n 5 mensen zijn geschreven. Met commentaren die niet over dit blog gaan. Volgens mij zijn er op het internet genoeg mogelijkheden om de wel of niet deskundige mening te etaleren. En politieke commentaren horen bij de politiek thuis en niet hier.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog