www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Bunzings in het Oostvaardersveld

6 september 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Dagelijks zijn er veel wandelaars en natuurliefhebbers in en rondom de Oostvaardersplassen te vinden. Een van hen is Marjan Adema. Ze kwam in juli een bunzing tegen in het Oostvaardersveld en schreef hier een blog over.

Als natuurliefhebber spotte en fotografeerde ik op 16 juli in het Oostvaardersveld Lelystad deze jonge bunzing, terwijl hij of zij langs het pad tussen het vers gemaaide gras op zoek was naar prooi. Het beestje werd al 2 dagen gezien, deze keer had ik het geluk hem tegen te komen. Wat een leuke waarneming! Ik had nog nooit een bunzing gezien, kende hem alleen van foto’s en internet. Het was duidelijk een bunzing, een hele jonge. Hooguit een paar maanden oud en niet groter dan een flinke rat. Een volwassen mannetje kan meer dan 2 keer zo groot worden.

Kenmerkende witte snuit

Hij had de kenmerkende witte snuit in een donkerbruine kop. Lichtgekleurde haren aan de zijkant van de kop en bovenop de kop. Het zwarte “masker” tussen de ogen was nog niet gevormd. Hij had hij korte, lichte omrande oortjes en een egaal donkerbruine borst. Deze egaal bruine keel en buik onderscheiden de bunzing van andere marterachtigen, zoals de boommarter en de wezel, die op die plekken licht gekleurd zijn.

Verder had hij een bruine rug, waar een lichter gekleurde ondervacht wat rossig doorheen schijnt. Zwarte poten met flinke klauwen, waar scherpe nagels aanzitten. De nagels zijn niet intrekbaar. En een zwarte, vrij korte staart.

Rondscharrelen

De bunzing scharrelde op deze warme zomerochtend al snuffelend door het gras. Hij ging gewoon zijn gang en stoorde zich niet aan mij, keek af en toe mijn kant op. Soms holde hij een stukje verder, om daar dan weer een poosje naar voedsel te zoeken. Ik heb hem niks zien vangen of eten, maar hij is door anderen gezien terwijl hij op een kikkerpoot aan het kauwen was. Hoe schattig hij er ook uitziet, het is een fel roofdier, dat grotere prooien dan hemzelf aankan. Als het moet, achtervolgt hij zijn prooien tot in hun hol.

Marterachtige

De bunzing is een marterachtige en leeft van muizen, ratten, konijnen, kikkers, kleine slangen, vogels, insecten, wormen, aas en soms vruchten. Het dier is berucht vanwege de stank uit zijn anaalklieren, die hij in de vorm van vocht op zijn vijand kan richten en spuiten als hij zich bedreigd voelt. Een interessant weetje is dat de wilde bunzing al rond 500 tot 400 jaar voor Christus tot huisdier gemaakt werd, waarmee hij de voorvader van onze huidige fret werd. De fret wordt nu gezien als ondersoort van de wilde bunzing. Oorspronkelijk profiteerden de mensen van het jachtinstinct van de dieren. Ze werden ingezet om bij de jacht op konijnen te helpen. En om muizen en ratten rond de boerderijen te vangen.

 

reageren

geef een reactie

 • monica engel
  2 oktober 2018 om 10:51

  Ik heb een vraag aan de boswachter over die bunzing. Mag die nu ook afgeschoten worden op grond van het besluit d.d. 19 september van de gedeputeerde, omdat daarin ook alle onbeschermde diersoorten, exoten en verwilderde dieren zijn meegenomen?

 • Tea
  6 september 2018 om 19:52

  Dank je wel Hans-Erik voor je uitleg over de bunzing en stinkdier.
  Het is dus een ander diersoort.

  Het stinkdier mag hier niet meer als huisdier gehouden worden…..het dier wordt hier aangemerkt als een ‘exoot’…..en dat zal dan alles te maken hebben met het feit dat ze hier niet voorkomen, maar in Amerika en Azië zoals je aangeeft.

  Ik weet wel dat ze inderdaad in Amerika als huisdier gehouden worden…..of gewoon op het ‘erf’ bij de mensen rondlopen.

 • Wim
  6 september 2018 om 19:05

  Ik heb ook de eer mogen hebben om dat snoezige beestje op de foto te mogen zetten hij was in zijn geheel niet bang en liep gezellig met ons mee en bleef wel een uur bij ons, ik vindt het een leuk stukje Hans-Erik en kan het niet begrijpen dat een paar vaste lezers altijd maar kritiek uiten op wat jullie ook maar schrijven

 • Corrie
  6 september 2018 om 15:19

  Leuk verhaal en wat een mooi beestje?

 • John
  6 september 2018 om 14:45

  Een leuk stukje, geschreven vanuit de ogen van een natuurliefhebber.
  Hoop dat meer mensen hun natuur ervaringrn willen delen, om ook iets positiefs over dit gebied, door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen.

  • Tea
   6 september 2018 om 15:49

   John,

   Ik heb geen verstand van vogels, maar ik heb een paar jaar geleden een ‘zwarte ooievaar’ gezien in de OVP……werd mij uitgelegd door SBB, want zelf had ik het niet geweten….
   Het dier was waarschijnlijk wél een ‘passant’ maar stond daar dan blijkbaar toch even lekker te ‘relaxen’…..heet dat niet ‘chillen’ ??? tegenwoordig.

  • Aad
   6 september 2018 om 15:54

   Laten wij aan onze kinderen en kleinkinderen vooral de waarheid doorgeven.

 • Tea
  6 september 2018 om 13:52

  Even ter aanvulling op mijn reactie van 13.26uur.

  De skunk wordt overigens wél ook als huisdier gehouden.

  Wat in Nederland inmiddels wel verboden is…heb ik begrepen.

 • Tea
  6 september 2018 om 13:26

  Ik vraag me af: is de bunzing ‘familie van’ de skunk ofwel ‘stinkdier’…..of is het hetzelfde?

  De ‘bijnaam’ van de skunk zegt het al: stinkt ook door ‘lekkere’ luchtjes af te geven als daar reden toe is.

  • Hans-Erik Kuypers
   6 september 2018 om 17:13

   De bunzing is niet hetzelfde als een stinkdier. Bij mijn weten komen stinkdieren alleen in Amerkika en Azië voor. Ze worden niet tot de marterachtigen gerekend, waar de bunzing wel familie van is. De bunzing kan echter ook ‘stinken’ door het afgeven van secretie uit de anaalklier in voor hem/haar bedreigende situaties.
   Vandaar: Stinken als een bunzing.

 • Aad
  6 september 2018 om 11:36

  Ah, nu begrijp ik waarom men de uitdrukking gebruikt dat iets als een bunzing stinkt.

  Heel bijzonder dat een bunzing in de vorm van vocht op zijn vijand kan richten en spuiten als hij zich bedreigd voelt.

  Ik heb trouwens ook gelezen dat de bunzing dan gaat krijsen zodat de tegenstander gewaarschuwd is.

 • Dina
  6 september 2018 om 09:51

  Wat leuk!,altijd bijzonder om te spotten,
  Mooi op de gevoelige plaat gezet ook.
  Nuttige diertjes die bunzings.
  Enig idee of er meer zijn in dr OVP?

 • Niek
  6 september 2018 om 09:40

  Krijg leuk dat je het hebt gezien.
  Ik heb er nog nooit een gezien, dus best beetje jaloers.

  Wel vind ik het niet zo sjiek dat SBB je in deze verhitte tijden, waarin het fairder zou zijn als ze met het hele verhaal komen.
  Iemand zijn persoonlijke waarneming laten schrijven.

  Niet sjiek!

  • Dina
   6 september 2018 om 09:57

   Eerste alinea :Ok.
   Tweede alinea :, jammer je kan het maar niet laten je negatief te uiten helaas.

  • Wim
   6 september 2018 om 10:27

   Volgens mij ben jij standaard overal negatief over

  • jan
   23 september 2018 om 22:41

   Als je al niet meer van dit soort verhalen kan genieten, hebben we dan wel te maken met een natuurliefhebber?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog