www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nationaal Park Nieuw Land is een feit

5 oktober 2018 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het zal jullie niet ontgaan zijn. Sinds afgelopen maandag is Nederland een nieuw nationaal park rijker. Nationaal Park Nieuw Land! Het Park bestaat uit de Oostvaardersplassen, De Lepelaarplassen, De Marker Wadden en het Markermeer. Een gebied van een kleine 30.000 ha gekenmerkt door moerasgebieden en veel open water

Ik mocht maandagmiddag bij de officiële plechtigheid zijn, waarbij minister Carola Schouten de status aan het gebied gaf. Als boswachter ben ik hier enorm blij mee. Het betekent namelijk dat we met de gezamenlijke Natura2000 gebieden (toch al snel 25.000 ha) een enorm natuurgebied samen hebben gesteld waar me met de andere terreinbeherende organisaties aan de slag kunnen voor de grote hoeveelheid vogels die afhankelijk zijn van dit wetland. Een belangrijke tussenstop op de vogeltrekroute tussen noord Europa en Afrika. Het bijzondere van Nieuw Land is ook dat er binnen de grenzen veel mogelijkheden zijn om natuur en recreatie nog verder te ontwikkelen. Bij de bestaande nationale parken zijn die mogelijkheden beperkter. Door de gezamenlijke inspanningen kunnen we veel doelgerichter werken dan wanneer we dit alleen voor de eigen terreinen zouden doen. Dit vergt veel en intensief samenwerken tussen Natuurmonumenten, Flevolandschap, Rijkswaterstaat, het Waterschap, Provincie Flevoland en de gemeente Almere en de gemeente Lelystad. Dit deden we natuurlijk al, zeker in het proces naar de statusverlening, maar het krijgt vastere vormen bijvoorbeeld maatregelen nemen om het gebied voor het vogelleven te nog aantrekkelijker te maken. De grenzen tussen de verschillende gebieden vervagen en we kunnen nu juist meer energie steken in het verbeteren van deze overgangen op de plekken waar dat het meeste effect heeft.

Naast de gemeenschappelijke doelen voor inspanningen op ecologisch vlak betekent het Nationaal Park ook dat we samen meer energie steken in de recreatieve ontwikkelingen van het gebied. Om een toenemend aantal bezoekers met een aantrekkelijke aanbod in het Park te kunnen ontvangen werken we aan zogenaamde poortgebieden als entrees naar het Nationaal Park. Voor de Oostvaardersplassen wil dit zeggen dat we samen de gemeente Lelystad en Almere en de Provincie Flevoland plannen maken om in de randgebieden (Hollandse Hout, Kotterbos en Oostvaardersbos) de beleefbaarbheid van de Oostvaardersplassen te vergroten. In deze gebieden hebben bezoekers dadelijk een ruime keus uit natuurgerelateerde activiteiten en excursies en zal daarvoor de infrastructuur worden verbeterd.

Uiteindelijk wordt het Nationaal Park Nieuw Land een prachtig gebied waarin de natuur een boost krijgt en waar de mens ook volop van kan genieten. Ik kijk met grote verwachtingen uit naar de volgende stappen en werk er graag aan mee om deze te realiseren.

 

reageren

geef een reactie

  • Aad
    14 oktober 2018 om 13:16

    6 oktober 2018 om 11:04

    Boswachter, zeker omdat u beheerder blijft over de OVP heb ik een vraag.

    Onderstaand bericht kwam ik tegen op social media. Er mocht toch alleen schraal hooi worden gevoerd wat afkomstig was uit uw eigen gebieden? Wat is hiervan juist en is de Provincie hiervan op de hoogte?

    https://twitter.com/hashtag/oostvaardersplassen

    ps: ik wacht ook nog op antwoord op mijn vragen of de paarden nu wel of geen gehouden dieren zijn en hoe het kan leverschade nu ontstaan door Jacobskruiskruid, want dat wordt toch niet gegeten door de grote grazers, althans dat heeft SBB ons diverse keren verteld.

  • Johannes
    11 oktober 2018 om 15:59

    De OVP. – niets natuurlijks? De grote grazers mogen leven in kudde-verband, de kalfjes mogen bij hun moeder blijven, er is ‘vrije partner-keuze’, de dieren worden oud, mogen alle seizoenen buiten blijven, aan het eind van de zomer zijn ze dik van de opgeslagen vet-voorraad, die – heel natuurlijk – in het winter halfjaar weer wordt opgebruikt, etc. etc. En natuurlijk (!) gaan ze een keer dood; en dat soms ook in natuurlijk (!) hoge aantallen. Vergelijk het schattige ijsvogeltje; bij een strenge winter sterft daarvan 40-60% van de populatie, om in betere jaren weer toe te nemen in aantal – alles heel natuurlijk! Het probleem is dat wij westerse mensen compleet vervreemd zijn van de (wilde) natuur: wat geldt voor het ijsvogeltje (en andere [kleine] diersoorten) geldt ook voor de grote grazers….
    Maar er staat een hek om! Ook grote natuurgebieden in Afrika kennen hun grenzen, waar de gnoes, waterbuffels, zebra’s, impala’s op stuiten: een hoge bergrug, een onneembaar woest stromende rivier, de rand van een stad (of landbouw-gebied, de zee etc. etc. Een grens, een hek is een gegeven, daar en hier.
    Inderdaad, de draagkracht van een gebied bepaalt de aantallen. Aangezien er veel grazers zijn gestorven afgelopen winter, was er meer voedsel voor de overblijvende exemplaren – die komen dus beter de aanstaande winter door! Zo werkt de natuur!….
    En wat de wolf betreft, ik hoop dat hij snel dit gebied weet te bereiken. Maar het is een foute veronderstelling dat wolven, predatoren het aantal prooidieren bepaalt; nee, het is juist omgekeerd: het aantal prooidieren bepaalt het aantal predatoren!
    En de aantallen grazers – de natuur bepaalt die door warmte en kou, door droogte en (heftige) regenval. Dat zijn de mechanismen die de natuur hanteert.
    Door zulke mechanismen wordt de ‘gezonde’ populatie bepaald! Dat is even wennen voor de westerse mens, die zo vervreemd is van de (wilde) natuur. En dat is dus eigenlijk het probleem van de Oostvaardersplassen: wij moeten onze emoties beheersen en leren inzien dat veel, zo niet alle grote grazers een prachtig leven hebben gehad – en ja, ze gaan een keer dood, soms net zo massaal als het schattige ijsvogeltje…. Een voorstelling van zaken geven met woorden als ‘creperen van de honger’, is dus helemaal niet van toepassing. Richt liever uw emoties op de schandalige praktijken in de bio-industrie en in de plezier-jacht!…
    En ‘een eerlijk stukje vlees’ – als er al dieren geschoten moeten worden, laat dan de kadavers liggen; dat leidt tot een enorme toename van de bio-diversiteit; allerlei kevers, torren, fungi, en aasgieren etc. etc. zullen Nederland gaan herkoloniseren… (en het kleine muisje zal, voor zijn kalkbehoefte, knabbelen aan het achtergebleven geraamte)…. En weet, het Poolse konik-paard kan temperaturen van – 20(!) doorstaan….
    Maar de dieren (de grazers) zijn ingebracht door de mens en dus is het niet natuurlijk…. Vogels kunnen vliegen over allerlei, door de mens opgeworpen barrieres heen, zoals auto-snelwegen, de kale, levenloze produktie-vlaktes van de industriele landbouw enz. Lopende, en zeker de grote lopende dieren kunnen dat niet: de wisent, de eland enz. Als er paarden, runderen, edelherten door de mens zijn ingebracht, dan is dat alleen maar om de door de mens gecreeerde barrieres weer op te heffen…..
    De natuurlijkheid van de Oostvaardersplassen (en van de hele Nederlandse natuur) kan wel worden verhoogd; heel snel door de Hollandse Hout erbij te betrekken; en verder de corridor naar het Horsterwold, en verder het Veluwemeer – wilde dieren zwemmen er gemakkelijk over heen – de Veluwe enz. Eigenlijk zou de hele Nederlandse natuur- (en milieu-)beweging moeten gaan staan achter deze eis: Van Marker Wadden tot Reichswald Kleef!

  • Vlinder
    11 oktober 2018 om 11:09

    Er is niets natuurlijks aan de OVP. De edelherten zijn ingevoerd evenals de runderen en de paarden. De ree, die er wel uit zichzelf was gekomen, is daardoor inmiddels verdwenen. Het hek om het terrein is wel het meest verwerpelijke, maar zonder corridor naar o.a. het vaste land wel noodzakelijk, zeker met zulke grote aantallen.
    Een gebied heeft nu eenmaal een bepaalde draagkracht en normaal gesproken in de open natuur reguleert zich dit vanzelf, met predatoren en plaats voor trekgedrag. Dat heeft de OVP niet. Alleen met pro-actief beheer krijg je een gezonde populatie, zeker als deze achter hekken moet blijven zitten. Het is niet anders. Bovendien is er geen eerlijker stukje vlees dan van een dier wat een ‘vrij’ leven heeft gehad. Daar is niets zieligs aan. Beter dan creperen van de honger.
    Ik vind de status van Nationaal Park daarom nogal dubieus in de huidige vorm. Yellowstone is ook een NP, maar daar zitten geen hekken om heen. Dat is pas écht natuur!

  • Johannes
    7 oktober 2018 om 14:57

    Nog wat door-mijmerend over het nieuwe Nationale Park Nieuw Land, kwamen de volgende gedachten en vragen bij mij op.
    – Wordt de Oostvaardersdijk ten behoeve van de dieren afgesloten voor alle verkeer? En wordt het bijvoorbeeld een wandelboulevard. Hebben de dieren er voorrang? Zou prachtig zijn om een groep edelherten de dijk te zien kruisen op weg tussen de Marker Wadden en de Oostvaardersplassen v.v.….
    – Gaat het in dit nieuwe NP. alleen maar om vogels?… Het nieuwe NP. lijkt een uitstekende biotoop voor de Eland (die wij mensen hier al sinds de 12e eeuw hebben uitgeroeid!…); ik hoop dat hij weer mag trekken van Marker Wadden tot Hollandse Hout (en verder); of gaan we dit NP. weer opdelen in compartimenten, met hekken, waarbij de ene diersoort aan de ene kant moet blijven en de andere diersoort aan de andere kant….
    – En hoe staat het met het Wilde Zwijn, mag hij ook een plekje krijgen? Of gaan we inderdaad weer de vogels knuffelen en beschermen tegen het zwijn? Onzin natuurlijk, de vele vogelsoorten en het wilde zwijn zijn aan elkaar gewaagd, want anders had het proces van evolutie allang het bestaan van een soort vernietigd. Het zwijn is de ‘tuinman’ in de natuur, hij wroet in de grond, en creeert zo een nieuw zaaibed voor allerlei planten. Bovendien is hij een geweldige ‘kadaver-opruimer’, en hoeft Rendac dus helemaal niet meer te komen! (ik denk niet dat de club rond Frans Vera Rendac ziet als ‘kers op de natuurlijke processen’, zoals in een reactie op deze blog wordt gesuggereerd).
    – Ik vind niet dat ‘Staatsbosbeheer er een puinhoop van maakt’, zoals ook wel in deze kolommen wordt beweerd. Maar het kan natuurlijk wel veel beter. Bij voorbeeld, het is geen goed beheer om een paar geliefkoosde (vogel)soorten uit te kiezen om daarvan dan de aantallen te bevorderen. De natuur is een zelfstandig systeem, met onderlinge interactie van de verschillende soorten. Natuurbeheer moet er voor zorgen dat dit ‘systeem’ kan draaien, en voldoende ruimte krijgt om te kunnen draaien. Dus nog eens, de Hollandse Hout erbij, alsook een corridor naar het Horsterwold; en verder, alleen menselijk ingrijpen ‘op afstand’ en ‘incidenteel’. En probeer eens open te staan voor de verrassingen die dat oplevert, i.p.v. alles te willen sturen en beheersen….
    – Ook fout is het aantal grazers vastpinnen op een vaststaand getal. De natuur is een levend geheel, nu eens zijn er veel exemplaren van de ene soort, dan weer van de andere soort. De natuur geeft een voortdurend wisselend evenwicht. En weer, dood hoort bij het leven…

  • Marinus
    6 oktober 2018 om 23:53

    Van harte gefeliciteerd met dit mooie besluit. Het wordt een fantastisch gebied met super plekken voor vogels en andere dieren. Zelf ben ik vanaf begin betrokken bij realisering van de Markerwadden en weet dus wat daar echt gebeurt en te beleven is. Dus niet zo als die andere reageerders die alleen maar negativiteit kunnen spuien. Maar goed dat zo’n super kleine minderheid het niet voor het zeggen heeft. Anders zou er weinig natuur overblijven. Heel veel succes allemaal. De positievelingen bedoel ik dus

  • Corrie
    6 oktober 2018 om 22:43

    Park Nieuwland,
    Natuur gecreëerd en gestuurd door mensen waar heerlijk geld aan verdiend kan gaan worden
    Status officieel door minister Schouten gegeven.
    De minister die zegt dat ze vanuit haar geloof er van overtuigd is dat je respect voor dieren moet hebben en de plicht er goed voor te zorgen.
    De minister die ws de andere kant op keek toen duizende dieren in de OVP onder erbarmelijke omstandigheden stierven.
    En nog steeds in een voor hun giftig gebied rondlopen.
    De minister die trots is een miljoenen handelsverdrag afgesloten te hebben met China voor de levering van Nederlands kalfsvlees.
    Wat zullen die kalfjes een respect en goede zorg ervaren als ze kort na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald om na een aantal weken geslacht te worden.
    Steeds meer zaken betreffende de OVP komen boven tafel en dat heeft niks van doen met respect en goede zorg.
    Ben van mening dat Park Nieuw Land, voor goede sier en geld in het laatje moet gaan zorgen.
    Hoop alleen dat daar weer niet duizende dieren de dupe van worden.
    Want het is helaas bij de mens zo, komen er te veel en kunnen we er niet aan verdienen dan ervaren we ze als overlast.
    Ze worden dan vergast, afgeschoten of uitgehongerd.
    Ook onderde de visie van respect en goede zorg voor dieren van onze minister Schouten

  • Janine
    6 oktober 2018 om 11:39

    Zijn de verantwoordelijken ,zelf al dicht bij de paarden geweest .
    Niet van een afstand door een verrekijker natuurlijk.
    Heel dicht bij ,dan kan je zien hoe leuk ze die klissen vinden.
    Ze hangen in de ogen ,die ontstoken zijn, Er zijn paarden die lopen met de ogen bijna dicht .
    Ze barsten de hele dag van de jeuk en geprikkel.
    De staarten staan stijf van die klissen en kruipen steeds hoger tot aan de anus.

    Bij jullie ligt alles ergens anders aan ,altijd aan iets wat jullie goed uitkomt .

    Zou zeggen probeer het zelf eens uit ,hoe dat voelt.
    De staart kan dan niet meer gebruikt worden ,om de insecten mee weg te wapperen.
    Ook met de hoofdharen kunnen ze niet schudden ,dat doet pijn want dat trekt aan alle kanten.

    Maar goed ze verspreiden lekker het zaad en daar gaat het bij Jullie om toch?,het dier wat lijd ,ach wat maakt het toch uit ?

    Volgend jaar nog veel meer klissenstruiken ,want er is veel zaad verspreid,

    Wat hebben die dieren toch een mooi bestaan bij Jullie .
    Verzorgen Jullie thuis de kinderen en huisdieren ook zo goed.?

    Dus volgend jaar krijgen ze er prikstruiken bij ,nog meer geprik als ze beschutting zoeken

    Plus komen er eikenbomen,die in augustus en september ,elke dag die grote eikels op die dieren laten vallen ,als ze er onder staan om te schuilen.

    Ik heb een andere auto gekocht en een carport moeten laten bouwen ,ivm de grote deuken in het dak.
    Meerdere bewoners hier hebben dat gedaan .
    Want geloof maar dat ze flink knallen.

    Plus mogen paarden geen eikels eten toch?
    Mijn hond wordt er doodziek van .
    Wel varkens ,raar maar waar .

    Als je zo’n ding op je hoofd krijgt ,dat doet echt zeer .
    Dus die paarden gaan niet onder die boom staan natuurlijk.

    Het zijn dan net de maanden van veel regen en wind etc.
    Dit jaar hebben mooie maanden .
    Daarna vallen de bladeren en worden het kale takken .
    Lekkere beschuttingen voor die dieren .

    Dus het wordt weer een horror winter voor die dieren die jullie laten uithongeren .

    Eet zelf maar eens een week niets ,dan voel je wat dat doet met je lichaam .
    Waarom doen jullie de dieren dingen aan wat je jezelf ,je kinderen of huisdieren nooit aan zou doen .

    Verplaats je toch eens in de dieren .

    De hele winter laten crimperen.
    Zelf lekker elke nacht in een warm bed, met de hond in een luxe mand naast je.

    De grazers gewoon weg daar ,is toch niet zo moeilijk?

    Is het nu echt zo ,dat jullie gewoon een jachtgebied willen houden .

    Ik ben bij SBB en aanhang totaal geen vertrouwen meer in wat ze zeggen en willen gaan doen .

    Het wordt altijd anders ,er wordt overal omheen gedraaid .

    Maak er een prachtig vogel en vissen park van .
    En die gevangenishekken weghalen.

    -HET ZIJN GEEN WILDE DIEREN .
    -JULLIE HEBBEN ZE ACHTER EEN HEK OPGESLOTEN .
    -DUS DE DIEREN ZIJN ZO TAM ALS EEN LAMMETJE GEWORDEN.
    -DIEREN ACHTER EEN HEK ,DAN HEB JE ER VOOR TE ZORGEN .

  • Aad
    6 oktober 2018 om 11:04

    Boswachter, zeker omdat u beheerder blijft over de OVP heb ik een vraag.

    Onderstaand bericht kwam ik tegen op social media. Er mocht toch alleen schraal hooi worden gevoerd wat afkomstig was uit uw eigen gebieden? Wat is hiervan juist en is de Provincie hiervan op de hoogte?

    https://twitter.com/hashtag/oostvaardersplassen

    ps: ik wacht ook nog op antwoord op mijn vragen of de paarden nu wel of geen gehouden dieren zijn en hoe het kan leverschade nu ontstaan door Jacobskruiskruid, want dat wordt toch niet gegeten door de grote grazers, althans dat heeft SBB ons diverse keren verteld.

  • Astrid Damstra
    5 oktober 2018 om 20:42

    Hans-Erik je besluit je blog met:
    ‘Uiteindelijk wordt het Nationaal Park Nieuw Land een prachtig gebied waarin de natuur een boost krijgt en waar de mens ook volop van kan genieten.’

    Na bestudering van het laatste WOB besluit moet ik toch constateren dat er voor de grote grazers dan nog een lange weg te gaan is.

    De basis van het gebied is volkomen toxisch voor de dieren blijkt uit de labuitslagen.
    Ijzerstapeling, ijzervergifiging, kopergebrek, leverschade (waarbij 2x specifiek de oorzaak bij het Jkruiskruid wordt benoemd.)
    Werkelijk weer vrijwel zonder uitzondering, naast de vele uitgemergelde dieren en de infecties die terug te vinden zijn.

    Water van voldoende kwaliteit en voeding van voldoende kwaliteit is er niet in het gebied, ook niet in de zomer! Zwart op wit bewijzen de -altijd moeizaam verkregen- Wob besluiten dit.

    Hoe gaat SBB de conditiescore van 4 gedurende het jaar waarborgen?
    En de gezondheid van de dieren???

    O, en weten we nog dat er herten voor onderzoek zijn weggebracht nadat ze dood op de bijvoerplaats waren gevonden?
    ‘Kijken invloed bijvoeren’ staat er inderdaad bij 2 herten. Hoewel de dieren een matige conditie hebben, ijzervergiftiging wordt geconstateerd en zo nog wat droeve zaken, blijkt ook dat zowel de darmen als de pens geen afwijkingen vertonen. Niet dood door bijvoeren dus. Gewoon dood door een gebruikelijke wijze op de OVP.
    Zag ook, net als bij eerdere vrijgegeven lab uitslagen dat er ook nu weer een gezond en in goede conditie zijnde dier, een stiertje van 2, geschoten is.
    Graag de reden hiervan!!

    Op het vorige blog heb ik ook wat vragen gesteld. Die vragen leven bij vele mensen.

    Moet ik blijven hopen op een open en eerlijke communicatie van jullie kant?
    Of wordt een sterke verbetering hierin onderdeel van het Nieuwe Land??

    Hier nog even het volledige WOB besluit:

    staatsbosbeheer.nl/-/media/08-dossiers/oostvaardersplassen/wob/20180925-wob-besluit-oostvaardersplassen.pdf?la=nl-nl&hash=260C0F119A2B16F4247ADC9DEAF923E500D237DF …

  • Tea
    5 oktober 2018 om 13:58

    Johannes,

    ZÓ met u eens.!!!!…in vrijwel alles!

    Behalve uw ‘blijdschap’ met het nieuwe park deel ik niet helemaal.
    Want de naam zegt het al: Park !!

    Wij hebben dus nu gedwongen afscheid moeten nemen van een uniek NATUURGEBIED…… En krijgen er een zoveelste parkgebied voor in de plaats.
    Een gebied dat meer plezier aan de mens ( alwéér de mens !!! ) moet bieden dan een leefomgeving te kunnen zijn voor natuur en dieren.
    Dát stemt mij alles niet zo vrolijk….

    Maar voor de rest ben ik het volkomen met u eens.

    En dan te weten dat de grond die beschikbaar was voor de Oostvaarderswold helemaal niet bestemd was voor agrarische ‘bedrijven’.
    Maar ja, de politiek deelt graag uit (de boeren) uiteindelijk ten faveure van zichzelf en laat inderdaad de oren hangen naar de oproerkraaiers …..en ik denk ook dat de politiek daar juist erg blij mee was/is…..omdat ze daarmee voor zichzelf!!!een ‘excuus’ konden creëren om een totaal en definitief einde te maken aan de OVP als NATUURGEBIED!

    Met als ‘prettige’ bijkomstigheid dat de politiek nu geld kan gaan verdienen aan de natuur!… Want dáár draait het allemaal om.

    Wat een anti-climax.

  • Johannes
    5 oktober 2018 om 11:10

    dank voor dit bericht. Op zich ben ik blij met de oprichting van dit nieuwe Nationale Park. Maar ik heb wel wat kanttekeningen.
    – het is een Nationaal Park; maar de nationale overheid heeft niks te zeggen over het te voeren natuurbeleid; dat doet de provincie (met een paar gemeentes). En in dat beleid van de Provincie, i.c. de Gedeputeerde Staten van Flevoland, heb ik weinig vertrouwen – dat lift mee met (en lokt zelf uit) de volkswoede over dode herten, runderen en paarden, terwijl dood-gaan bij het leven hoort, en de natuur zelf allerlei ‘kadaver-opruimers’ in dienst heeft.
    – Dit nieuwe Nationale Park heet ‘Nieuw Land’. Dat is wel een lachwekkende naam, als je bedenkt dat het voor 80 procent of meer uit water(!) bestaat…. En waarom is dat zo? Het lijkt er veel op dat de oorzaak te zoeken is bij de agrarische sector; die wil namelijk geen land (grond) afstaan voor de natuur. En ‘Den Haag’ schikt zich naar de boerenlobby…. Dat is ook de reden waarom en geen natuurcorridor wordt ingericht naar het Horsterwold etc.etc
    -De tekst van de boswachter maakt weer duidelijk dat natuur-beleid enkel gericht is op vogels. Dat is de ‘natuur-doelgroep’! Wij gaan dus weer de natuur manipuleren ten behoeve van vogels; wij zien de natuur niet als een compleet systeem, waarvan de onderdelen zelf ‘inter-acteren’ (en wij hen alleen maar daar de ruimte voor moeten geven!). En als het dan toch moet gaan om vogels, laat dan bv.(!) de kadavers van de grote dieren liggen, en je zult zien dat de aasgieren binnen te kortste keren Nederland weer hebben geherkoloniseerd (aasgieren, die wij hier mensen sinds de Romeinse tijd hebben uitgeroeid!).
    – edelherten kunnen goed zwemmen – mogen die binnenkort naar de Markerwadden zwemmen?….
    – Waarom valt de Hollandse Hout niet binnen de grenzen van het nieuwe Nationale Park? (om nog maar te zwijgen over de natuurcorridor + Horsterwold).
    Kortom, ben blij met het nieuwe Nationale Park, maar vertrouw het niet toe aan de Gedeputeerde Staten van Flevoland…..

    • Aad
      5 oktober 2018 om 21:15

      Gelukkig is er in maart weer verkiezingen en hopelijk wordt Hofstra gewipt. Laten wij niet vergeten dat de politiek in Den Haag geen haar beter is en onder hun ogen/verantwoording heeft Staatsbosbeheer er een puinhoop van gemaakt. Het grazige gedeelte is getransformeerd in een verwaarloosde paardenwei vol met het giftige Jacobskruiskruid, wat de dieren wel degelijk eten wat Staatsbosbeheer ook beweert en nog en paar weken en dan vallen de eerste slachtoffers weer en komt Rendac, de kers op de natuurlijke processen, de kadavers weer ophalen voor de verbrandingsoven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog