www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Deel konikpaarden is verhuisd naar Lauwermeergebied

18 januari 2019 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Vandaag is er een groep van 41 paarden vertrokken vanuit het Oostvaardersveld naar het Lauwersmeergebied. Daar komen ze in een natuurgebied dat goed vergelijkbaar is met het Oostvaardersveld en waar ze als vrijlevende paarden binnen hun eigen familieverband verder kunnen leven.

Donderdag hebben we de paarden die naar het Lauwersmeergebied gaan in de vangkraal gebracht. Dit ging gelukkig behoorlijk soepel en zonder al te veel stress voor de dieren. De dierenarts heeft vervolgens de dieren gekeurd en van een chip voorzien. Klaar voor vertrek per trailer naar het noorden.

Vanochtend vroeg was het dan zover. Een spannende dag voor zowel de paarden als ons als boswachters. Nadat de eerste trailer aan de vangkraal was verbonden en de laadklep omlaag was gebracht werd de eerste paardenfamilie in alle rust richting de uitgang gedreven. Het is natuurlijk spannend voor de dieren, die dit niet gewend zijn, om vanuit een vangkraal een kleine laadruimte in te moeten lopen. Er ontstaat dan wat onrust in de groep. Als het eerste paard de laadklep oploopt, richting het hooi dat in de veewagen ligt, dan volgt de rest vrij snel. Eenmaal in de trailer vinden de paarden al snel het hooi en staan ze rustig te wachten op wat komen gaat.

Rond 12:00 uur was het zover en konden we de deuren van de tweede trailer sluiten en vertrok het transport richting het Lauwersmeergebied. Inmiddels hebben we net bericht gekregen van onze collega’s dat ze veilig en wel aangekomen zijn op hun bestemming. De dierenarts deed nog een check van alle dieren om zeker te weten dat de dieren onderweg geen verwondingen opgelopen hebben en daarna konden ze hun gebied in.

De paarden stonden in familiegroepen apart in de vangkraal.
Het chipnummer, medische check en uiterlijke kenmerken werden gedocumenteerd door de dierenarts.
De dierenarts checkt na het aanbrengen of de chip werkt.
Vanmorgen vroeg was het zover: de eerste groep konikpaarden vertrekt uit het Oostvaardersveld.

Dit harem staat klaar om de trailer in te gaan.
De eerste trailer met konikpaarden verlaat het Oostvaardersveld.
Aankomst in Lauwersmeer: eerst in een kleine kraal voor een check van de dierenarts.

Heb je vragen of opmerkingen over dit blog, stuur dan een e-mail naar de boswachters. 

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog