www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Winters weer

21 januari 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Afgelopen dagen was het flink koud en de eerste schaatsers zijn al weer gesignaleerd op een aantal plassen en ondergelopen graslandjes. Met het invallen van de kou krijgen we ook veel vragen over de grote grazers. Hoe gaat het met ze? Is er wel voldoende voedsel in het gebied? En is er drinkwater beschikbaar, nu er ijs ligt?

Om met de eerste vraag te beginnen. De dieren zijn in een goede conditie en hebben nog voldoende gras beschikbaar om te eten. Anders dan afgelopen winter is het veel droger in het gebied en is de graszode nog volledig aanwezig. Daarnaast zijn er ten opzichte van afgelopen jaar veel minder dieren in het gebied en is er dan ook verhoudingsgewijs meer eten beschikbaar.

We maken ons dan ook geen zorgen over de conditie van de grote grazers. We houden het beschikbare voedsel en de conditie van de dieren goed in de gaten en gaan zo nodig over tot bijvoeren.

Voor wat betreft de beschikbaarheid van water is het zo dat de grote grazers in staat zijn om zelf wakken te maken in het ijs om bij het drinkwater te komen. In het gebied is nog op verschillende plekken open water aanwezig.

De grote grazers zijn zwaar genoeg om met hun hoeven het ijs te kunnen breken. Mocht het ijs dikker worden dan gaan we wakken maken op plekken waar de dieren doorgaans komen om te drinken. Ook hiervoor geldt: we houden de situatie goed in de gaten en grijpen in wanneer dit nodig is.

Heb je vragen of opmerkingen over dit blog, stuur dan een e-mail naar de boswachters. 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog