www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Op de boot naar Texel

24 januari 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Na de 41 konikpaarden die vorige week verhuisd zijn naar het Lauwersmeer, was het deze week de beurt aan 20 hengsten die naar Texel zouden gaan. Daarnaast was het plan om ook nog een aantal dieren te verplaatsen naar het noordelijke deel van het Oostvaardersveld, tussen het spoor en de Praamweg, aan de andere kant van de weg. Opnieuw een spannende week dus.

We wilden de dieren, die al in de vangweide liepen, op maandag in de vangkraal krijgen om ze te laten nakijken door de dierenarts en te laten chippen. Maar maandag bleek al snel dat deze groep het allemaal wat spannender vond dan de groep van vorige week. We besloten ze in alle rust de kraal in te brengen, waarbij het initiatief bij de paarden lag, zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien. Dit betekende voor ons vooral veel wachten. Uiteindelijk stonden aan het einde van de middag alle dieren in de kraal.

Dinsdag konden alle dieren gecontroleerd en gechipt worden door de dierenarts. De paarden die in het Oostvaardersveld bleven mochten na het chippen meteen weer naar buiten. De dieren die op transport zouden gaan, bleven nog een nachtje in kraal. Vanwege het weer hebben we ze uiteraard extra hooi en water gegeven en de waterbakken ijsvrij gehouden.

Op dinsdag werden de dieren gechipt en gecontroleerd door de dierenarts.
Na het aanbrengen van de chip controleert de dierenarts of hij werkt.

Woensdag was het dan zo ver. Het was nog even onzeker of het transport door kon gaan vanwege de gladheid op de Praamweg. Een telefoontje met de Gemeente Lelystad loste dit probleem op; een sneeuwschuiver met strooier zorgde ervoor dat de weg volledig ijsvrij was bij vertrek.

Woensdagochtend: de dag van de verhuizing.

De eerste groep, een harem van 11 paarden, mocht na een kort ritje alweer uit de wagen. Hun nieuwe gebied ligt aan de overkant van de Praamweg, in het noordelijke deel van het Oostvaardersveld.

De eerste paarden mogen er na een kort ritje weer uit. Maar dat maakt het niet minder spannend.

 

https://www.youtube.com/watch?v=u7DbdmlO5Os&list=UUGHScekR4rMr34OwpN258HQ&index=1

11 paarden lopen nu in het noordelijke deel van het Oostvaardersveld.

De 20 hengsten mochten daarna door naar Texel waar ze gistermiddag veilig aangekomen zijn. Inmiddels hebben zij hun eerste nacht daar erop zitten en zijn ze druk bezig met het verkennen van hun nieuwe leefgebied.

Na het verlaten van de vrachtwagen zijn de dieren kort opgevangen in een kraal voor de laatste controle, alle dieren hebben de reis goed doorstaan. Foto: Hanneke Roeper.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog