www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Bijvoeren van de heckrunderen van start

19 maart 2019 Boswachters in Oostvaardersplassen

Afgelopen maandag hebben de dierenartsen en de kuddebeheerder weer een ronde gemaakt om de conditie van de heckrunderen en de konikpaarden in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen.

Ze hebben vastgesteld dat de Body Condition Score van de hele groep runderen gemiddeld 2,0 is. Bij de laatste ronde was de BCS nog 2,4. De konikpaarden en de edelherten verkeren nog steeds in een uitstekende conditie.

Op basis van afspraken tussen Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland (beleidslijn bijvoeren) is dit het moment waarop de runderen zullen worden bijgevoerd. De runderen krijgen altijd als eerste in de winter een minder goede conditie. Staatsbosbeheer hanteert daarom ook een gemiddelde BCS van 2,0 bij runderen als moment om bijvoeren te starten.

Het voeren bij BCS 2 is hét moment waarop enerzijds ruimte blijft voor het natuurlijk karakter van deze vrij levende dieren en anderzijds het moment waarop de dieren de winter nog goed door kunnen komen. Zie voor meer informatie over conditiescores en bijvoeren onze blog van begin februari.

Vanaf woensdag, 20 maart wordt er hooi in het gebied gebracht dat op verschillende plekken bij de vier kuddes heckrunderen wordt uitgespreid. We kunnen de dieren dan aan het hooi laten wennen en naar gelang de behoefte van de runderen de hoeveelheid hooi opvoeren. De kuddes hebben binnen het natuurgebied hun eigen leefgebied en hierdoor kunnen we het voer heel gericht en lokaal verspreiden.

Woensdag zijn we gestart met het bijvoeren van de heckrunderen. (Foto 20 maart 2019)

Het voorjaar lijkt al volop aanwezig en het gras is weer gaan groeien. Anders dan bij de edelherten en de konikpaarden, die waarschijnlijk nu al de voorkeur geven aan het korte jonge gras, duurt het nog even voordat de  runderen hiervan zullen profiteren. De verwachting is echter dat ze na deze periode van bijvoeren vrij vlot het voedselrijke gras opzoeken en dat liever eten dan het hooi.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stuur dan een e-mail naar de boswachters van de Oostvaardersplassen.

Foto update 21 maart 2019

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog