www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Update over de vangweide

3 juni 2019 Boswachters in Oostvaardersplassen
hooi in compartiment

Deze week staat in het teken van de verdere voorbereidingen voor het overbrengen van 150 paarden naar een groot natuurgebied, Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland. Hiervoor worden bijna 200 paarden in de vangweide gehouden voor een ‘isolatieperiode’ van 30 dagen.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vangkraal, het deel van de vangweide waar de paarden uiteindelijk in worden geplaatst voordat ze op transport gaan. Afgelopen week zijn al rasters aan de binnenzijde van de vangweide aangebracht, zodat er geen fysiek contact mogelijk is tussen de dieren buiten de vangweide en de dieren die in de vangweide staan.

Compartimenten

De vangweide is opgedeeld in een aantal compartimenten. Elk van de delen biedt ruimte aan een groep van ongeveer 30 dieren, bestaande uit verschillende familiegroepen. Het opdelen van de grote kudde in kleinere groepen maakt het vangen van de dieren in de vangkraal en de controles voor het transport makkelijker. We kunnen dan nu al de familiegroepen beter selecteren en hoeven niet tegelijkertijd 150 dieren bijeen te brengen. De kudde in de vangweide is groter dan de 150 dieren die uiteindelijk naar Wit-Rusland vertrekken. Dit houdt in dat we meer mogelijkheden voor een goede selectie hebben bij de beoordeling welke dieren zullen vertrekken naar Wit-Rusland.

Hooi en drinkplekken

We brengen drie á vier keer per week hooi in de vangweide. Vorige week dinsdag, vrijdag en vandaag is er hooi in de vangweide gebracht.

hooi
In elk compartiment wordt meerdere keren per week hooi gebracht.

In elk compartiment is een drinkplek aangelegd, zodat er steeds water voor de paarden beschikbaar is.

drinkplek
Een drinkplek die is aangelegd in een van de compartimenten.

De planning is om vanaf volgende week de zogenaamde pre-isolatieperiode in te laten gaan. Dat wil zeggen dat de dieren dan voor een periode van 30 dagen gescheiden worden van de andere grote grazers in de Oostvaardersplassen. Na deze periode mogen de dieren naar hun nieuwe leefgebied in Wit-Rusland.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog