www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het moeras vanuit de lucht

21 juni 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Afgelopen week zijn er luchtfoto’s gemaakt van het moerasgebied in de Oostvaardersplassen. We waren onder de indruk van de enorme velden met moerasandijvie. Deze plant, die overigens op de rode lijst van bedreigde soorten staat, is een echte polderpionier.

De eerste effecten van de moerasreset zijn nu zichtbaar. Door de droge zomer van 2018 zakte het waterpeil in de moerasgebied met enkele tientallen centimeters en kwamen slikkige oevers vrij. De ideale kiemomstandigheden voor deze plant.  Dit voorjaar kwam de moerasandijvie tot bloei en geven ze een prachtige gele kleur aan de overgangen tussen riet en water. Tussen de moerasandijvie, die overigens al sinds de inpoldering in 1968 in het gebied voorkomt,  zien we ook de eerste spruiten van nieuw riet boven het slik uitkomen. Ook deze plant breidt zich volgens verwachting uit.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog