www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Verhuizing konikpaarden naar Wit-Rusland vertraagd

16 juli 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

De verhuizing van een groep van ongeveer 150 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland is vertraagd. Dit komt doordat het importcertificaat, dat door de Wit-Russische autoriteiten moet worden afgegeven, er nog niet is.

Het is voor Wit-Rusland uniek dat een grote groep konikpaarden vanuit de Europese Unie wordt geïmporteerd. Hierdoor zijn verschillende ministeries bij het project betrokken en dat traject kost iets meer tijd dan oorspronkelijk geraamd. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de benodigde papieren geleverd worden, en wanneer het transport plaats zal vinden.

Het transport van ongeveer 150 konikpaarden naar Wit–Rusland stond gepland voor medio juli. De paarden die naar Wit-Rusland gaan, moesten voor vervoer een maand in quarantaine. De quarantaineperiode ging half juni in. De paarden zijn in een speciaal aangelegd pre-export isolatiegebied door een dierenarts getest, gechipt en gevaccineerd. Ze blijven daar tot de start van het transport en worden voorzien van drinkwater en hooi. De dieren worden gemonitord door boswachters, dierenarts en kuddebeheerder. In Wit-Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine, alvorens ze worden losgelaten in hun nieuwe leefgebied.

Op 15 maart 2019 verhuisde een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.


Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact op met de boswachters van de Oostvaardersplassen. Meer achtergrondinformatie over de lopende werkzaamheden in de Oostvaardersplassen vind je op onze website.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog