www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Eerste groep koniks gearriveerd in Wit-Rusland

11 augustus 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen
Konikpaarden in Wit-Rusland

De 50 koniks die vrijdag vertrokken uit de Oostvaardersplassen, arriveerden zaterdagavond in natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky. Op dat moment was het vanwege de duisternis beter om de paarden nog niet los te laten in hun nieuwe leefomgeving. Ze zijn gisteravond daarom wederom verzorgd. Alle paarden waren in een goede conditie na de lange reis. De paarden zijn vanochtend losgelaten in het gebied.

De dieren werden, net als bij eerdere transporten, per familiegroep vervoerd om zoveel mogelijk rust te houden in de groepen. Het vervoer van Nederland naar Wit-Rusland, een reis van bijna 1.650 km, ging goed. De paarden waren rustig en de weersomstandigheden prima. Onderweg werd regelmatig gestopt om de paarden te controleren en schoon drinkwater te geven. De paarden hadden ook hooi in de vrachtwagens.

Controles

Door controleprocedures aan de grenzen van Polen en Wit-Rusland kostte het vervoer veel meer tijd dan verwacht. Dit is een bijzonder transport, dat bleek al eerder bij het aanleveren van de benodigde papieren. Dat duurde langer dan verwacht, waardoor de paarden niet medio juli maar pas afgelopen vrijdag voor de verhuizing vertrokken. Niet eerder zijn er op deze schaal paarden vanuit de Nederlandse natuur naar Wit-Russische natuurgebieden gebracht. Daardoor kostte het aan de grenzen meer tijd dan vooraf ingeschat door de verschillende organisaties en instanties.

Quarantaine

De paarden zijn inmiddels allemaal losgelaten in een omheind gebied. Zo kunnen ze wennen aan hun nieuwe leefgebied en gemonitord worden. De paarden staan een maand in quarantaine. Na de quarantaineperiode worden ze losgelaten in het uitgestrekte natuurgebied.

konikpaarden in wit rusland

konikpaarden in wit-rusland

konikpaarden in wit-rusland

Foto’s en filmpje: Chantal Rijners

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog