www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Opdringerige groep konikpaarden uit Oostvaardersveld wordt verplaatst

20 februari 2020 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

De komende weken zullen we de 16 konikpaarden uit het noordelijke deel van het Oostvaardersveld verplaatsen naar een nieuw gebied aan de Trekweg . Helaas zijn de dieren te opdringerig naar bezoekers, wat gevaarlijke situaties oplevert.

De groep paarden in het Oostvaardersveld is het afgelopen jaar veelvuldig door mensen benaderd, geaaid en gevoerd. Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen, wat bedreigend overkomt en  gevaarlijk kan zijn. De groep paarden wordt verplaatst naar een gebied dat niet toegankelijk is voor wandelaars, waardoor er geen kans is op ongelukken met recreanten.

Niet voeren, niet aaien

Omdat begrazing voor het beheer van het Oostvaardersveld gewenst blijft, komt hier een nieuwe groep paarden afkomstig uit de vangweide in de Oostvaardersplassen. Dit zijn paarden die niet aan mensen gewend zijn en hierdoor afstand houden en mensen niet actief benaderen. We doen opnieuw een dringende oproep aan bezoekers: houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt om, net als nu, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen. Als we geen plek hebben in andere gebieden, zullen we ze naar de slacht moeten brengen.

Handhaving

Het voeren en aaien van de dieren kan vervelend of zelfs agressief gedrag van het paard richting bezoekers tot gevolg hebben. Door middel van borden worden bezoekers geattendeerd op het feit dat ze afstand tot de koniks moeten bewaren. Ook zal hier  op gehandhaafd worden door onze toezichthouders.

We hopen dat bezoekers van het Oostvaardersveld er aan mee zullen werken dat de nieuwe paarden op een natuurlijke manier in sociale kuddes in het gebied kunnen leven door op ruime afstand van de dieren te blijven.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog