www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Einde plantseizoen: wat is er geplant?

23 april 2020 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

De afgelopen maanden stonden we als beheereenheid voor een grote uitdaging. We wilden meer dan 100.000 bomen en struiken planten in de gebieden rondom de Oostvaardersplassen. Deze uitdaging werd onverwacht nog groter door de uitbraak van het corona-virus en de maatregelen die daarbij hoorden.

Het goede nieuws in deze gekke tijd is dat we meer dan geslaagd zijn in deze uitdaging! Er zijn ruim 120.000 bomen en struiken geplant. Nadat het door de maatregelen niet meer mogelijk was om vrijwilligers in te zetten voor deze megaklus, en er minder mensen vanuit de aannemers beschikbaar waren moesten we op zoek naar een oplossing om het bosplantsoen dat klaar stond toch te kunnen planten. Collega’s die normaal gesproken op kantoor werken hebben, samen met de boswachters, de handen flink uit de mouwen gestoken met een indrukwekkend resultaat. We zijn dan ook ontzettend dankbaar met de hulp die we gekregen hebben.

We hebben diverse loofboomsoorten en struiken geplant om zo een gevarieerd en klimaatbestendig bos te krijgen.

Waar hebben we geplant?

Er is met name aangeplant in de randgebieden rondom de Oostvaardersplassen en Hollandse Hout. Het gaat dan om bosvakken waar, vanwege essentaksterfte, veel bomen weggehaald moesten worden. Door hier een menging van verschillende soorten bomen aan te planten ontstaat er een meer divers bos beter bestand is tegen ziekte en plagen. Daarnaast is circa 6 hectare tussen het Hollandse Hout en de A6 ingeplant. Dit wordt een nieuw bos. Ook op diverse kleinere locaties, bijvoorbeeld langs het fietspad aan de Kotterbosweg zijn bomen en struiken geplant. In totaal hebben we op ongeveer 32 hectare ingeplant.

Er is veel met de plantmachine geplant. Op hoogtijd dagen met drie machines tegelijkertijd, zoals je in het filmpje hierboven kunt zien.

Wat hebben we geplant?

In de bossen hebben we diverse loofboomsoorten geplant, zoals els, beuk, lindes, esdoorn, kers, berk en eik. Langs de randen en deels in de vakken zijn tegelijk struiken geplant die passen bij de boomsoorten die geplant worden. Hier zullen allerlei vogels en insecten hun voordeel mee doen. Denk hierbij aan kardinaalsmuts, meidoorn, sleedoorn, roos en Gelderse roos.

Het resultaat is dat er een gevarieerd bos ontstaat, waarin meerdere soorten bomen en struiken groeien. Door deze variatie ontstaat bos met een grotere biodiversiteit en daarmee wordt het robuuster bos en minder kwetsbaar voor ziekten, plagen en klimaatverandering. Een bos dat ook in de toekomst ruimte geeft voor de productie van hout, en aantrekkelijk is voor mens, plant en dier.

Naast het planten met plantmachines is ook veel met de hand geplant. Een tijdrovende wijze om het plantsoen de grond in te krijgen, maar het geeft al direct een gevarieerder en ‘natuurlijker’ bos, zonder rechte lijnen.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog