www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kuddebeheer: bijvoeren, conditiescores en uitgevallen dieren

6 mei 2020 Boswachters in Oostvaardersplassen

De boswachters die het kuddebeheer onder hun hoede hebben doen meerdere malen per week rondes langs de dieren om te kijken hoe het met ze gaat. In dit blog vertellen we je graag meer over het kuddebeheer. Deze keer geven we tevens een update van de aantallen dieren die de afgelopen winter zijn uitgevallen.

Na een lange periode van droogte zijn vorige week weer de eerste buien gevallen. Iets waar de natuur hard aan toe was. In onze gebieden merken we dat het droog geweest is. Door de droogte, in combinatie met de grote aantallen ganzen in de Oostvaardersplassen bleef de groei van de vegetatie de afgelopen weken achter. Daarom blijven we de Heckrunderen bijvoeren. De conditie van de runderen is gestabiliseerd en stijgt licht naar een Body Condition Score (BCS) van gemiddeld 2,2, constateerde de dierenarts eind vorige week. De paarden zijn in prima conditie met een gemiddelde BCS van 3. Dit geldt zowel voor de dieren in de vangweide als de paarden in het gebied.

Ook de paarden eten af en toe mee van het hooi.

Conditiescores opnemen

Bij het opnemen van de conditiescores zijn er altijd dieren die niet goed gescoord kunnen worden op hun BCS. De dieren lopen in grote kuddes staan soms achter elkaar, waardoor niet elk dier goed zichtbaar is. Daarnaast staan ze bijvoorbeeld soms te ver weg of in het riet waardoor ze niet goed gescoord kunnen worden. Van deze dieren kan de dierenarts geen goed beeld van de conditie krijgen, daarom worden deze niet meegenomen in de BCS scores. Tijdens de inspectieronde met de dierenarts worden dus meer dieren gezien dan de aantallen waar de BCS van opgenomen wordt. Tijdens de controlerondes die de kuddebeheerders een aantal keer per week maken worden de dieren ook geobserveerd. Als er dan dieren zijn die bijvoorbeeld langer op 1 plek blijven staan, zich afzonderen van de kudde of ander afwijkend gedrag vertonen, dan worden deze extra in de gaten gehouden en wordt er indien nodig overlegd met de dierenarts over eventuele vervolgacties.

Heckrunderen bij een van de voerplekken.

Edelherten

Het grootste deel van de herten is in goede conditie. Zij zijn ook niet gesignaleerd bij de voerplekken, wat aangeeft dat zij voldoende voedsel in het gebied beschikbaar hebben. De geweien van de mannelijke herten beginnen inmiddels al aardig wat vorm te krijgen. Tijdens de groei zit er nog huid om het gewei. De zachte fluweelachtige basthuid rondom het gewei zorgt ervoor dat de geweistangen voedingsstoffen krijgen om te groeien. Als het gewei volgroeid is, gaat deze basthuid loszitten en jeuken. De herten vegen de huid er dan af tegen omgevallen boomstammen in het gebied en tegen bomen en struiken in het Kotterbos en Oostvaardersbos waar de mannelijke herten zich vaak ophouden.

Het bastgewei begint al flink vorm de krijgen bij sommige herten.

Vroeg reactief beheer deze winter

Het hele jaar door voeren we, ook met het nieuwe beleid, voor zover nodig vroeg reactief beheer uit. Dit betekent dat zieke of gebrekkige dieren worden geschoten, om lijden te voorkomen. Bij twijfel overleggen we hierover met de dierenarts. Paarden en runderen worden afgevoerd. Dit gebeurt ook met een aantal edelherten. Een aantal edelherten laten we in het gebied liggen als voedsel voor bijvoorbeeld vossen en raven. De afgelopen winter (periode oktober 2019 – april 2020) zijn er 139 edelherten, 6 paarden en 11 runderen uitgevallen in het kader van vroeg reactief beheer. In deze periode zijn 2 paarden en 4 runderen een natuurlijke dood gestorven.

Uitval edelherten konikpaarden heckrunderen
Oktober 2019 1 3 1
November 2019 10 1 0
December 2019 0 0 0
Januari 2020 0 0 4
Februari 2020 2 1 5
Maart 2020 115 0 4
April 2020 11 3 1
Totaal 139 8 15

 

Eerste stapjes

In de natuur vallen dieren af, maar er komt ook jong leven bij. Soms hebben boswachters het geluk dat ze van dichtbij getuige mogen zijn van de eerste stapjes van jonge dieren. Een van onze boswachters filmde deze week de eerste stapjes van een pasgeboren veulen in de Oostvaardersplassen. Je ziet goed hoe de familiegroep kennis maakt met de nieuwste aanwinst en hoe de merrie haar veulen helpt de wereld te verkennen. De leidhengst houdt alles ondertussen goed in de gaten en zorgt dat zijn familie bij elkaar blijft.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog