www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Excursieseizoen is weer begonnen

6 juli 2020 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Afgelopen weekeinde is het excursieseizoen weer begonnen. Na een lange tijd van onzekerheid in verband met de Coronamaatregelen hebben we dan eindelijk groen licht om, met de nodige voorzichtigheid, weer op pad te kunnen gaan met de bezoekers aan de Oostvaardersplassen. 

Activiteiten en excursies

Na bekendmaking van het nieuwe excursie-regime, dat vanaf 1 juli geldt, zijn er direct weer excursies en activiteiten vanuit het Buitencentrum in Lelystad en het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere ‘online’ gezet. Kijk even op https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/oostvaardersplassen/Activiteiten om te zien wat er de komende tijd allemaal georganiseerd wordt.
Na een periode van onzekerheid en vooral veel uitstel kunnen we eindelijk weer bezoekers mee nemen om met ons van de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen te genieten. Natuurlijk moeten we de geldende maatregelen in verband met Corona in acht nemen en is alles zeker nog niet als vanouds, maar we kunnen ieder geval met kleine groepen het gebied in trekken.

Nieuwe excursie in het poortgebied Oostvaardersplassen Lelystad

Op donderdag 2 juli vond de eerste excursie van dit seizoen plaats. Dit was gelijk een try-out voor een nieuwe excursie door het Hollandse Hout in het kader van de poortontwikkeling Oostvaardersplassen Lelystad.

Dit poortgebied voor het Nationaal Park Nieuw Land is met de aanleg van slenken, grote langgerekte waterpartijen, een ideaal gebied om de natuur vanaf het water te beleven.

In samenwerking met Surfschool Paradiso, die de beschikking heeft over lichte kano’s, hebben we het gebied ten zuiden van de Torenvalkweg verkend. Conclusie: meer dan de moeite waard voor een bezoek!

Ondanks het feit dat de slenk nog steeds in ontwikkeling is, de verwachtte oplevering is in 2021, is het al een groot avontuur om delen van de waterpartij te bevaren. Het is vooral genieten van de rust en de kakofonie van vogelgeluiden. Met een uurtje varen kun je zo maar 20 verschillende soorten vogels zien en horen. Van kleine karekiet in het dichte riet tot bruine kiekendief hoger in de lucht. Ook het omringende bos knettert van de zwartkoppen, tjiftjaffen en fitissen. Ook heb je een kans om de dodaars en de ijsvogel te zien.
Als je van libellen houdt dan kun je je hart ophalen aan keizerlibellen, smaragdlibellen en enorme aantallen juffers. Fascinerend om te zien hoe snel de nieuwe slenk bevolkt raakt met tal van soorten.

vuurlibelle. Foto: Mark van der Stoep

Ook de flora langs de nog redelijk maagdelijke oevers wordt met de maand diverser. Naast lissen en riet, kom je ook goudzuring en basterdwederik tegen.

De try-out verdient zeker navolging en in de komende periode zullen we dan ook vaker kano-excursies onder begeleiding van een natuurgids organiseren (het gebied is niet bereikbaar voor de individuele kanoër en watersportliefhebber).

Poortgebied Oostvaardersplassen Almere

Ook aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen heeft men niet stilgezeten. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders heeft sinds begin juli een nieuw terras, wat een mooie uitvalsbasis biedt voor de start van de excursies én activiteiten. Tijdens de Nationale Zonnekijkdag 2020 op zondag 5 juli werd het terras direct uitgeprobeerd. De vrijwilligers van de Stichting Sterrenwacht Almere lieten de mensen kennis maken met de zon op een heel bijzondere manier: via de zonnetelescoop. Ook werd er een Wilde Weetjes georganiseerd – een kindercollege waarbij na afloop een eigen zonnewijzer gemaakt kon worden.

Ook later deze zomer staan er leuke activiteiten gepland: zoals LOF, wat staat voor Lichaam & Geest, Ontdekken in de Natuur en Feest & Flow. Gedurende een aantal weekenden in augustus kan men met deze speciale LOF-edities kennis maken met Festival LOF: het festival dat dit jaar voor de tweede keer georganiseerd zou worden, maar nu verschoven is naar 2021. Tijdens de speciale LOF edities kun je yoga-en op een heel bijzondere plek bij zonsopkomst, kun je de dag goed afsluiten met ecstatic dance, of op expeditie met de kruidengids.

foto: Jorn van Eck

Voor wie de WOW-middagen van vorig jaar gemist heeft: deze zomervakantie zijn ze er weer! De Wildernis Onder Water-middag is voor iedere hulpboswachter (7-15 jaar) die meer wilt weten over de onderwaterwereld van de Oostvaardersplassen. Onder leiding van de ‘Onderwater Boswachter’.

Voor iedereen die zomaar aan komt waaien, zijn er ook mogelijkheden: speur mee met de QR-code uilentocht, verzamel dierenkaarten met de Perfect Earth Animals-app, of maak een rondje Oostvaardersplassen (35km) op onze spiksplinternieuwe Doppio-bikes!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog